"Sanat için soyunmak" ne düşünüyorsunuz?

Konu sahibi son olarak 976 gün önce görüldü
Günümüzde sanat kavramı için böyle çirkef kelime oluşturuyorlar. Sanat soyunmak değildir, soyunan da sanatçı değildir.
Venüs'ün doğuşu ile birlikte sanatta çıplaklık estetiği yayılmış. Güzellik kavramı tasvir edilmiştir. Bunun nedeni de dini algıyı yıkmak içindir. Yunan heykel sanatında da çıplaklık görürüz. Mitoloji tasvirlerinde çoğu heykel çıplaktır. Bunların hepsinin bir anlamı ve estetik olgusu vardır. Günümüzde soyunanlar sanat yaptığını zannedebilirler veya böyle bir tasvir çıksa bile bunu kınıyorum. Onlar sanatı anlamayan insanlardır.

Yasli bir tiyatrocu hanimefendi vardi, simdi ismi aklima gelmiyor ( kahretsin isim konusunda asiri derecede unutkanim ama mevzu bu degil ) sanat icin soyunursam tiyatroya gelenler daha fazla olur boylece tiyatroyu ayakta tutmus olurum gibi bir laf etmis ve akabinde dedigini yapmisti. Ve ciddi bir sekilde bilet satislari tavan yapmisti. Yasli teyzemi ciplak gormek isteyen sanatseverler hucum etmisti, gerek var miydi boyle bir seye ? bence yoktu soyunmadan once daha cok seviyordum hanimefendiyi.

Minare kilif mevzusunubhatirlatir bana hep

"insan"modellik etmeseydi o sahane nu tablolar,olumsuz eserler,heykelller yaratilabilir miydi?
"insan" sanatin objesi olabilir caglar boyu olmusturda ama cinselligin olmamali!
sizin soylediginiz sey populer kulturun "cinsel somurusu"nden baska bi sey degil
(bu arada yanilmiyorsam bahsedilen yasli kadin Yildiz Kenter'dir ve Yildiz hocami tenzih ediyorum)
eger sanatin tanimini kavrayabilseydik cok daha kolaylasirdi isimiz
"Ernst Fischer - Sanatin gerekliligi" kitabinda "sanat insanin dunyayi taniyip, degistirebilmesi icin gereklidir" der
ve evet gereklidir
mesela gecen gun bir arkadas ile siradan bir sohbet esnasinda laf arasinda
"basari' size gore nedir" diye bir diye bir konusma gecti
"geride bir seylerin kalmasi" minvalinde bir cevabi olmustu
cok duz basit gibi gorunse bile cok sanatsal bir cevapti aslinda
cunku sanatda boyledir, dogada insanin bir anlamda "olumsuzluk" arayisidir
evren karsisinda hissettiklerini yansittigi bir ifade bicimi, ruhsal eylemidir ve olumsuzluk ugruna soyunmasi mi abes?
kisacasi sevisme sahnelerinde araya yastik koyulunca memleketin namusu kurtuluyor diye dusunuyorsaniz
ve sanat icin soyunmak dendiginde bunu anliyorsaniz
vah diyorum vah ki vah

Geri