Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
Run bu ülkenin polisini de hiçbir şeyini de beğenmiyorsun madem başka ülkelere gitsen de biz de en azından bu beğenmezüklerin birinden bari kurtulmuş olsak)
Tartışma konusu Kadir Şeker olayı özelinde açıldığı için Kadir 'in suçsuz olduğunu iddia eden arkadaşların argümanlarını merak ediyorum.
Mesela öldürdüğü insanın 20 sabıkası olması Kadir'in suçsuz olması için yeterli midir? Veya Kadir 'in Fen Lisesi mezunu olması ve doktorluk hayalleri ile yaşaması yine bir insanı öldürmek için suçsuzluk karinesi midir?
Benim anlayamadığım konu da tam olarak bu aslında.
Evet, duygusal bir milletiz ve bir genç çocuğun katil olmasını kabullenemiyoruz, fakat olaya şahit olmadan , detayları bilmeden , sadece sosyal medyanın argümanları ile bir insanın canını alan şahsın suçsuz olduğuna ülkece nasıl ikna olabiliyoruz?
Kaldı ki öldürdüğü insanın 20 sabıkası olsa dahi rehabilite edilemeyeceğini iddia edemeyiz.
Ve açıkçası kimsenin meyve soymak için yanında bıçak taşıyacağına inanmıyorum, inananların da mantıklı açıklamasını merak ediyorum.
Yukarıda da bahsettiğim üzere, olayın detaylarını bilmiyorum ama bildiğim şey adaleti sağlamak için salt vicdan muhasebesi yapamayacağımız.
Elbette bir kadının darp edilmesini engellemeye çalışması hafifletici sebep olabilir ama kimse kusura bakmasın bir insanı öldüren şahsın da yarın elini kolunu sallayarak sokakta gezmesini kabullenemem ben. Zaten bunun adı da adalet değil imtiyaz olur.
Kadir suçsuz yazanlardan birisi de benim çünkü bazı hukukçular bu tip durumları meşru müdafaa kabul ettiklerini beyan etmişler ayrıca Kadir cebinde taşıdığı bıçakla - bıçak taşıması kesinlikle doğru değil - durup dururken bir kavgaya karışıp da birini bıçaklamış değil, denk geldiği bir şiddet olayına kendince müdahale etmeye çalışırken bıçağı kullanmak zorunda kalmış gibi görünüyor. Her hukukçu elbette aynı görüşte değil ancak yine de hafifletici sebeplerle çok ağır ceza almayacağını düşünenlerdenim. Bıçak, kadında da olabilirdi ve o zaman kadın için 'kendini müdafaa etti' demek bu kadar kolay olmayacaktı hatta büyük ihtimalle cinayetten suçlu da bulunacaktı fakat Kadir yolda birine kızıp da bıçak çekmiş değil, bunun göz önüne alınacağını tahmin ediyorum.
"Meşru müdafaa kapsamında"
Avukat Osman Erusta, olayın Türk Ceza Kanunu (TCK) 25. madde kapsamında meşru müdafaa olduğunu belirterek TCK 27/2’deki cezasızlık halinin uygulanabileceğini söyledi. Avukat Erusta, TCK’nın 25. Maddesinde, “Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez” denildiğini aktararak şöyle devam etti:
“Bir kısım hukukçu tarafından olayın meşru müdafaanın sınırının aşıldığı yönünde görüşleri olsa da bu görüşe katılmam mümkün değildir. Şöyle ki; TCK 27/2. maddesi, ‘Meşru savunmada sınırın aşılması mazur görülebilecek bir heyecan, korku veya telaştan ileri gelmiş ise faile ceza verilmez.’ İlgili madde kapsamında değerlendirme yapıldığında, şahsın eyleminden dolayı cezalandırılmaması gerektiği kanaatindeyim.
Hukuk mantık dışı bir uygulamayı kabul etmez. Ceza yargılamasında, delillerin mutlak surette adaletli bir şekilde değerlendirmesinin yanında, olayın oluşu itibarıyla vicdani kanaatin de oluşması gerekir. Mevcut eylem gerek oluş, gerekse eylemin gerçekleşmesi itibarıyla; eylemi gerçekleştiren şahsın; TCK kapsamında cezalandırılmaması gerektiğini düşünüyorum.
Burada şekil ve oluş itibariyle meşru müdafaanın aşılması hali bir an için düşünülse de, şahsın sabıka kaydının fazla oluşu, olayın oluş şekli ve diğer hususlar göz önünde bulundurulduğunda TCK 27/2. maddesi kapsamında sınırın aşılması halinin kanun kapsamında mazur görülecek boyutta olduğu değerlendirmesi yapılarak, şahsa ceza verilmemesi gerektiğini düşüncesindeyim."
Kaynak: Hukukçular yanıtladı: Kadir Ş.'nin saldırganı öldürmesi suç mu, meşru müdafaa mı?
Run , suç oranı yüksek ülkeler sıralamasında 82 ülke arasında 35. sıradayız. Evet , suç oranı yüksek. Fakat, bu durum söz konusu olayı hafifletici bir sebep olarak görülmüyor maalesef.
Senin de dediğin gibi , bireysel silahlanma oranı yüksek, insanlar kendilerini güvende hissetmek istiyor ama gene de normal bir insanın cebinde silahla gezeceğini sanmıyorum.
Nihilist
Bireysel silahlanmaya ben de karşıyım ve bu konuda görüşlerimi "Zülfü Livaneli: Kadınlar Silahlansın!" başlığında da ifade etmiştim. İnsan üzerinde silah taşıyorsa öyle ya da böyle kullanmak zorunda kalacaktır, ama trafikte birine kızıp ama başka şekilde hiç fark etmez.
Yıllardır şiddet içeren bilgisayar oyunları, filmler, diziler ya da kitaplar ile çocuklara-gençlere şiddetin normalleştirildiğini hepimiz gayet iyi biliyoruz. Bu gençler, Polat Alemdar karakterinden tut da Ezel karakterine kadar hep "asarım-keserim" modunda tiplemelerle büyüdüler ve meselelerini ancak vurup kırarak çözebileceklerini sananlar çoğunlukta. Bıçak taşıması bu 20 yaşında genci istemeden katil yaptı ancak normal insanlara da gerek internette gerekse haber kanallarında "çakı-biber gazı ya da elektro şok cihazı taşıyın, ne olur ne olmaz" önerisi verildiğini de unutmamak gerekiyor. Kadir o bıçak cebinde olmasaydı belki de olaya hiç müdahale etmeyi düşünmeyecekti çünkü belli ki bıçaktan güç aldı ancak adam da silahlı olabilirdi. Yaşı 20 olan bu genci sadece bıçak taşıdığı için suça meyilli görmek de çok mantıklı görünmüyor ancak olsa olsa cehalet diyebiliriz. Bıçak olmasaydı yine yerden bir taş alıp da kişiyi öldürebilirsin sonuçta amaç öldürmekse bir yol bulunur fakat bu çocuk sanırım sadece korkutmaya çalıştı ve olaylar iyice karıştı.
Başta da söylediğim gibi bu tip durumlarda en doğrusu polisi aramaktır yoksa herkes kendi adaletini sağlamaya çalışırsa zaten ortalık iyice karışır. İdam cezasını bile onaylamayan ve canilerin dahi rehabilite edilebileceğini savunan birisi olarak elbette adamın öldürülmesini doğru bulmuyorum fakat yine de ortada kasten bir öldürme eylemi olduğuna da ihtimal vermiyorum. Bu olayı diğer örneklerden ayrı tutmak gerekiyor fakat tabii ki bu kararı hukukçular verecek.
Ortada bir kahraman yok zaten sadece şiddete tepki vermeye çalışan ve bunu da eline yüzüne bulaştıran genç bir insan var. Asıl suçlu ise bana kalırsa 19 sabıkası olan bir adamla sevgili olmaktan çekinmeyen kadındır ve onun bu yanlış seçimi iki insanın hayatını bitirdi, ne tuhaf değil mi?
Kimse kusura bakmasın, bazı şeyler ne yazık ki göstere göstere geliyor ve çoğu insan suçu kendinde değil, başkasında aramayı seçiyor.
Sevgili Lefty , bir insan üzerinde silah taşıyorsa ''lazım olur'' şeklinde düşündüğü için taşıyordur, bu konuda sana katılmıyorum. Kaldı ki 20 yaş bizim çocuk dediğimiz yaş lakin kanunlara göre yetişkin olarak değerlendirilen bir yaştır. Zira 18 yaşını geçmiş ,reşit bir insan söz konusu. Dilerse kendi iradesi ile evlenebilir ve çocuk sahibi olabilir mesela.. Bu örneği yanında silah taşımasının açıklamasını çocuk cehaleti ile değerlendiremeyeceğimizi ifade etmek için veriyorum.
Tv'lerde filmlerde şiddet içeriğini tartışmanın bu konuya herhangi bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Zaten bahsettiğiniz diziler de belki bu çocukla yaşıttır..
Bu olayı diğer olaylardan farklı kılan tek şey sosyal medyada detaya bakılmaksızın mağdur bir kahraman yaratılmasından mütevellit.
Örneğin, iki erkek tartışsaydı ve çocuk erkelerden birini öldürseydi bu kadar ses getirmezdi olay. Çünkü toplumun oldukça hassaslaştığı konuların başında gelen kadına şiddet konusunu içerdiği için bu kadar ses getirdi ve salt bu yüzden de fütursuzca bir suçluya suçsuz muamelesi yapılıyor.
Ben Kadir 'in niyetini bilemiyorum, o bıçağı neden yanında taşıdığını da bilemiyorum ama yanında bıçak taşıyan yetişkin bir insanın suça meyilli olduğunu biliyorum. Çünkü yanında bıçak taşıması alelade bir durum değil, planlanmış muhtemelen senaryonun bir parçasıdır. Bu cinayetin planlı olduğunu iddia etmiyorum, yanlış anlaşılmasın; sadece muhtemelen senaryolar planlanmıştır diyorum.
En başta dediğim gibi, Kadir için suçsuz demek mantıksız ve duygusal bir yaklaşımdır. Kadir suçludur ve hafifletici sebepleri vardır.
Umarım en alt sınırdan ceza alır..