Sağlık Bakanı Koca duyurdu: Türkiye'de Delta varyantı yoğunluğu yüzde 90'ı geçti

B
  • Kullanıcı BuYuCu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Sağlık Konuları

Koca, Delta varyantının Türkiye'de yoğunluğunun artmaya başladığını bildirirken, bunun bulaşılığın arttığı anlamına geldiğini söyledi​

fahrettin koca

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınının Türkiye'deki seyrine ilişkin olarak açıklama yaparken, "Delta varyantı Türkiye'de yüzde 90'ı geçti. Delta Plus’ta giderek artmaya başlıyor. Bu varyant değişikliği toplumda bulaşıcılığın daha da yoğunlaştığı anlamına geliyor” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, aşı konusunda bir sıkıntılarının olmadığını söyledi. Koca, “Aşının etkili olduğunu görüyoruz. Her geçen gün aşılamanın da yoğun bir şekilde yapıldığını görüyoruz. Şu son 1 aylık zaman diliminde dünyada, genelde ise ilk 3 ülke içinde nüfus başına aşının yapılabilir olduğu kimi zaman birinci, kimi zaman ikinci, kimi zaman üçüncü ülke olduk" dedi.

Koca, yeni dönemde salgın nedeniyle kapanma düşünmediklerini, gündeme de almadıklarını söyledi.

"Aşısı tamamlanmış vefat eden kimse yok"​

2 doz aşı olmasına rağmen hasta olanların sayısında artış olduğu yönündeki iddialara değinen Koca, şunları söyledi:

"Düşük olduğunu biliyoruz. Örnek olsun diye söyleyeyim; aktif 1 buçuk milyona yakın sağlık çalışanımız var. 1,1 milyon sağlık personeli ve ayrıca hizmet aldığımız temizlik, güvenlik ve benzeri toplam 1 milyon 510 bin kişi… (Son kişiye yapılan aşı sonrası) Aşısı tamamlanmış vefat eden kimse yok. Aşının ne kadar etkili olduğunu göstermek için söylüyorum. Aşısı tamamlamış, vefat eden aktif 1 milyon 510 bin sağlık çalışanı içerisinde bugüne kadar olmadı."

Çocuklara aşı hakkı​

Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde ABD'nin en az 1 doz aşı olan 18 yaş üstü aşılanmış kişileri geçtiğini söyleyen Koca, “Aşılamada bir sorun yok. Bu anlamda vatandaşımız bugüne kadar çocuklarına yüzde 98 oranında 13 farklı aşıyı yaptırabildi. Bu anlamda bir direnç görmüyoruz. Biz yeter ki vatandaşımıza anlatalım. Ayağına gidelim. Vatandaşımızın bu aşıyı yaptıracağına inanıyorum. Ve her geçen gün bu oranlarımız artıyor. Gördüğünüz gibi 1 milyona yakın aşı yapmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Delta varyantının her geçen gün yoğunlaştığını bildiren Bakan Koca, “Vaka sayılarımız, hareketliliğin çok artması ve tedbirlere uyumun azalmasından dolayı artıyor. Varyant değişikliği söz konusu. Şu an Delta varyantı Türkiye’de yüzde 90’ı geçti. Delta Plus’ta giderek artmaya başlıyor. Bu varyant değişikliği toplumda bulaşıcılığın daha da yoğunlaştığı anlamına geliyor. Daha önce 1.5 metre ile sağlanan koruma, şimdi ancak 2 metre ile korunabilir durumda. Salgını gündemimizden çıkarmalıyız ama tedbirlere uymalıyız. Tedbirlerle birlikte hayata devam etmeliyiz” şeklinde konuştu.

“En az 1 doz aşılanmış öğretmenler yüzde 81”​

Öğretmenlerin aşılanma oranlarını da paylaşan Koca, “En az 1 doz aşı olan öğretmenler yüzde 81,2, 2 dozunu tamamlamış öğretmenler ise yüzde 66” dedi. Öğretmenlerin aşı olma oranlarının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu vurgulayan Koca, “Aşı olmayan öğretmen kalmayana kadar çalışmalar devam edecek” dedi.

Çocukların aşı olmaları hakkında da bilgi veren Koca, “Biz ön planda 12 yaş üzeri olan çocuklarımızın riskli bir durumu ve kronik bir rahatsızlığı söz konusu ise aşılanmalarını öneriyoruz. 15 yaş ve üstü de yine ailenin onayıyla talebi halinde yaptırıyoruz. Yurt dışına gidişler için ek doz gündeme gelmişti. Ek bir aşı gerekmiyor" diye konuştu.

Aşı olan kişilerin 2 dozu inaktif ise 3. doz aşının gerektiğini ifade eden Koca, “Çünkü 3-6 ay sonra koruyuculuğun düştüğünü görüyoruz. BioNTech için şu an 3. bir aşıya ihtiyaç yok ama yedi, sekiz ay sonra koruyuculuğunun azaldığını İsrail’den biliyoruz. Dolayısıyla bizim şu an 3,5-4 aylık bir sonuçlarımız elimizde. Şu ana kadar ek 3. bir doza ihtiyaç görülmüyor. Fakat önümüzdeki süreçte ne zaman gerekli olduğunu söylemiş olacağız” dedi.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Sayın bakanım, kovidin ilk zamanları cok dikkat ediyorduk.. sigara paketini bile sirkeli bez ile silmişliğim var.. ama şimdi elim her yerde.. ama banamısın demiyorum.. acaba psikoloğum mu bozuldu Sayın koca...

Koca, yeni dönemde salgın nedeniyle kapanma düşünmediklerini, gündeme de almadıklarını söyledi.

"Aşısı tamamlanmış vefat eden kimse yok"​

2 doz aşı olmasına rağmen hasta olanların sayısında artış olduğu yönündeki iddialara değinen Koca, şunları söyledi:
"Düşük olduğunu biliyoruz. Örnek olsun diye söyleyeyim; aktif 1 buçuk milyona yakın sağlık çalışanımız var. 1,1 milyon sağlık personeli ve ayrıca hizmet aldığımız temizlik, güvenlik ve benzeri toplam 1 milyon 510 bin kişi… (Son kişiye yapılan aşı sonrası) Aşısı tamamlanmış vefat eden kimse yok. Aşının ne kadar etkili olduğunu göstermek için söylüyorum. Aşısı tamamlamış, vefat eden aktif 1 milyon 510 bin sağlık çalışanı içerisinde bugüne kadar olmadı."

ABD'de okulların açılması ile beraber ne yazık ki çok sayıda çocuk virüse yakalandı ve aşılamanın en az olduğu, kimsenin maske takmadığı Mississippi eyaleti burası. Aşı karşıtlığının bedelini ne yazık ki çocuklar ödemeye başladı ve ülkemizde de benzer bir durum yaşanmadan dilerim aşılama yeterli seviyeye ulaşır.

ABD'nin Mississippi eyaletinde yeni öğretim yılı başında 20.000 öğrenci karantinaya alındı. Okulun ilk haftasında yaklaşık 4500 çocuk Covid'e yakalandı. Mississippi, düşük aşı oranlarına ve gevşek maske kurallarına sahip eyaletlerden biri. ABD'deki baskın tür olan Delta varyantı, genç insanları daha yüksek oranda etkiliyor.

Missisipi eyaletinde yaşayan 13 yaşındaki kız, COVİD-19 rahatsızlığından hayatını kaybetti.
ABD’nin Missisipi eyaletinde 8.csınıf öğrencisi 13 yaşındaki bir kız çocuğu, COVİD-19 testinin pozitif çıkmasından birkaç saat sonra öldü.
Yerel basının haberine göre, 13 yaşındaki Mkayla Robinson, koronavirüs rahatsızlığının semptomlarının ağırlaşmasından önceki hafta Smith ilçesindeki okuluna gidiyordu. Robinson’ın aşılı olup olmadığı ise açıklanmadı.

Aşı karşıtlığı diye bir şey yok halkın kafasını karıştıran bir hükümet var bir gün dedikleri diğer gün tutmuyorrr...
Koca başlarda inaktif aşı diye bir tarafını yırttı .
sonra MRN aşılarını övdü burda suç halkta değil kimse kusura bakmasın kafa karışıklığını onlar oluşturdu.

Aşı karşıtlığı diye bir şey yok halkın kafasını karıştıran bir hükümet var bir gün dedikleri diğer gün tutmuyorrr...
Koca başlarda inaktif aşı diye bir tarafını yırttı .
sonra MRN aşılarını övdü burda suç halkta değil kimse kusura bakmasın kafa karışıklığını onlar oluşturdu.

O günden bugüne çok şey değişti ve bilim insanlarının dünya çabında yaptığı açıklama ve istatistikler aşılamın gerekli olduğu yönünde. Aşı karşıtlığı yoksa aşı olmak için insanlar neyi bekliyorlar?

O günden bugüne çok şey değişti ve bilim insanlarının dünya çabında yaptığı açıklama ve istatistikler aşılamın gerekli olduğu yönünde. Aşı karşıtlığı yoksa aşı olmak için insanlar neyi bekliyorlar?
kendi adıma söylüyorum kafam oldukça karışık aşı konusunda şuan tanıdığım iki kişi var iki aşılı (biontech) covid oldular düğünden damat ve gelinden kapmışlar ve ağır geçiriyorlar ?
Peki hani yakalansalar dahi hafif geçiriyorlardı ?

kendi adıma söylüyorum kafam oldukça karışık aşı konusunda şuan tanıdığım iki kişi var iki aşılı (biontech) covid oldular düğünden damat ve gelinden kapmışlar ve ağır geçiriyorlar ?
Peki hani yakalansalar dahi hafif geçiriyorlardı ?
@yoSun cuğum o kişilerin antikor seviyesi düşükse ve şayet virüs yükü fazla ise kişi ağır geçiriyor yani maske takmanın mantığı da bu zaten ve virüsün ciğerlere inmesini önlüyor ayrıca geride gizli bir hastalık da olabilir, tansiyon, şeker, tiroid, astım v.b gibi.

Aşı hakkında açıklama istatistik verenlerin çoğunluğu aşı şirketlerinden maaş yardım yada teşvik görüyor . Dikkat edin. Bağımsız değiller_ maaşını veren primini yatıran şirketin patronun üretilen şeyin aleyhinde konuşursan kendini kapı dışında bulursunuz _ aşı şirketlerinde çalışan bilim adamları da böyle .kendilerini kapı da bulurlar

Son düzenleme:
@yoSun cuğum o kişilerin antikor seviyesi düşükse ve şayet virüs yükü fazla ise kişi ağır geçiriyor yani maske takmanın mantığı da bu zaten ve virüsün ciğerlere inmesini önlüyor ayrıca geride gizli bir hastalık da olabilir, tansiyon, şeker, tiroid, astım v.b gibi.
Vallahi her şeye bir cevabı var bunların aşı oluyorsun yakalanıyorsun kronik rahatsızlıklarından ağır geçirdin olursun..
aşı olursun antikor oluşmamıştırrr.
aşı olursun aaa sende 6 ay geçti koruma oranı düştü..
bilmiyorum Lefty hiç mantıklı gelmiyor bana hiç bir şey bu konuda:S.

Vallahi her şeye bir cevabı var bunların aşı oluyorsun yakalanıyorsun kronik rahatsızlıklarından ağır geçirdin olursun..
aşı olursun antikor oluşmamıştırrr.
aşı olursun aaa sende 6 ay geçti koruma oranı düştü..
bilmiyorum Lefty hiç mantıklı gelmiyor bana hiç bir şey bu konuda:S.

Virüsün gerçeği bu maalesef çünkü bu virüs çok kolay mutasyona uğruyor ve her mutasyonla daha hasta eder hale gelmeye başladı. Bu konuda kim ne yapsın? Aşı olmak dışında seçenek yok çünkü her varyant ile eldeki aşıların yenilenmesi gerekiyor ki buna hiçbir ülkenin bütçesi yetmez.
Antikor seviyesi her insanda aynı olmaz ve buna kimse çare bulamaz.

Virüsün gerçeği bu maalesef çünkü bu virüs çok kolay mutasyona uğruyor ve her mutasyonla daha hasta eder hale gelmeye başladı. Bu konuda kim ne yapsın? Aşı olmak dışında seçenek yok çünkü her varyant ile eldeki aşıların yenilenmesi gerekiyor ki buna hiçbir ülkenin bütçesi yetmez.
Antikor seviyesi her insanda aynı olmaz ve buna kimse çare bulamaz.
EEE hani kronik olanlar en çok aşı olmalıydı sana bir şey diyim mi her açıklama bir öncekini yok ediyor o yüzden ya da bir gün önce savunduğun savı yok ediyor ....

EEE hani kronik olanlar en çok aşı olmalıydı sana bir şey diyim mi her açıklama bir öncekini yok ediyor o yüzden ya da bir gün önce savunduğun savı yok ediyor ....

Kronik hastalığı olanları ilk önce aşıladılar ama çocuklar için testler henüz bitmedi diye biliyorum. Antikor seviyesi belli bir süre sonra düşen kişileri tekrar aşılıyorlar zaten.
Yosuncuğum her yeni varyant ile aşılamalar etkisini kaybediyor fakat bu her insanda böyle değil. Senin gizli bir hastalığın var ve bilmiyorsan, seni virüs oradan yakalıyor. Buna kim ne yapabilir? Kaç tanemiz her hastalığının farkında ki? Ne zaman belirti oluşursa o zaman doktora gidiyoruz ve o arada virüsü kaparsan işte seni hastanelik etti demektir.

Türkiyenin en yaşlı insanı var / linki bulursam atarım .adam ölünce bakmışlar onlarca hastalığı varmış . Bu hali ile 100 yaşından fazla yaşamış .hastalık hastası etti korona millet korona korona diye sıyırıp manisa akıl hastanesine gelecek

Kronik hastalığı olanları ilk önce aşıladılar ama çocuklar için testler henüz bitmedi diye biliyorum. Antikor seviyesi belli bir süre sonra düşen kişileri tekrar aşılıyorlar zaten.
Yosuncuğum her yeni varyant ile aşılamalar etkisini kaybediyor fakat bu her insanda böyle değil. Senin gizli bir hastalığın var ve bilmiyorsan, seni virüs oradan yakalıyor. Buna kim ne yapabilir? Kaç tanemiz her hastalığının farkında ki? Ne zaman belirti oluşursa o zaman doktora gidiyoruz ve o arada virüsü kaparsan işte seni hastanelik etti demektir.
tatlım bunlardan bahsetmiyorum bennnnn aşı olanların neden ağır geçirdiğini açıklar mısın bana eee zaten kronik tamam güvenip aşı yaptırmış ama yine aynı...
geçen bir müşterim geldi adam hastaneden geliyordu her gün gidiyorum diyor pıhtılaşmayı engelliyemiyorlar sebebini de bilmiyorlar diyor 2.dozdan sonra her gün hastanede ...
personelimden biri de aşı oldu 2.dozdan sonra 2 gün yürüyemedi adam doktor felç geçiriyor olabilirsiniz dedi ...
diğer bir personelim aşı olduktan sonra hiç iyi değilim eski enerjim yok diyor..
ki hiçbiri ile aşı konusunda ne baskı yaparım ne de engellerim olmasını çünkü herkes kendi karar vermeli...
Daha niceleri var böyle duyduğum çevremde eee şimdi gelde inan.

tatlım bunlardan bahsetmiyorum bennnnn aşı olanların neden ağır geçirdiğini açıklar mısın bana eee zaten kronik tamam güvenip aşı yaptırmış ama yine aynı...
geçen bir müşterim geldi adam hastaneden geliyordu her gün gidiyorum diyor pıhtılaşmayı engelliyemiyorlar sebebini de bilmiyorlar diyor 2.dozdan sonra her gün hastanede ...
personelimden biri de aşı oldu 2.dozdan sonra 2 gün yürüyemedi adam doktor felç geçiriyor olabilirsiniz dedi ...
diğer bir personelim aşı olduktan sonra hiç iyi değilim eski enerjim yok diyor..
ki hiçbiri ile aşı konusunda ne baskı yaparım ne de engellerim olmasını çünkü herkes kendi karar vermeli...
Daha niceleri var böyle duyduğum çevremde eee şimdi gelde inan.

Aşı olan kişinin şayet geride bilinmeyen ya da bilinen bir hastalığı varsa virüs karşısında aşı yetersiz kalıyor.
Aşı olan kişi şayet aşıya güvenip tedbirleri bıraktı ise ve virüs yükü fazla olup da ciğerlere indi ya da vücutta zayıf olan organı buldu ise kişi ağır geçiriyor.
Aşı herkeste aynı korumayı sağlamaz ama en azından ölme olasılığını düşürür yani bu kişiler aşı olmasaydı ölecekken şimdi hiç değilse ağır geçirip atlatma şansları var.

Aşı, dünyada çok sayıda insana aynı anda yapıldığı için bazı kişilerde elbette alerjik reaksiyonlar olacak ama inan bana bu her ilaç için geçerli yani tüm dünya aynı anda bir ilacı ya da aşıyı kullanmaya başlasa yine bazı kişilerde alerji ortaya çıkacaktır. Bu oranı dikkate alırsan o zaman antibiyotik de içmemelisin ya da anestezi alıp ameliyat da olmamalısın çünkü anesteziden de ölen çok sayıda insan var.

Tşkler açıklamaların için Lefty'cim beni tanıyanlar bilir başım çatlasa bile ağrı kesici almam ilaç kullanmayı sevmem ...
insülün direncim yüksekti koca koca haplar verdiler bana onları yutturup midemi mahvettireceklerdi oysa ki düzenli beslen ve spor yap diyebilirdi(ki böyle yaparak düşürdüm) ama demedi nedeenn çünkü doktorlarında ilaçlardan kar marjı var neyse hakkımızda hayırlısı...

Tşkler açıklamaların için Lefty'cim beni tanıyanlar bilir başım çatlasa bile ağrı kesici almam ilaç kullanmayı sevmem ...
insülün direncim yüksekti koca koca haplar verdiler bana onları yutturup midemi mahvettireceklerdi oysa ki düzenli beslen ve spor yap diyebilirdi(ki böyle yaparak düşürdüm) ama demedi nedeenn çünkü doktorlarında ilaçlardan kar marjı var neyse hakkımızda hayırlısı...

İlaç kullanmayı ben de sevmem hatta hiç grip ya da zatürre aşısı da olmadım ancak burada durum çok farklı ve diyelim ki ilaç firmaları bu aşıdan para kazanıyor fakat sonuçta salgın gerçeği değişmez ve eninde sonunda hepimizi hasta edecek ya da öldürecek demektir. Sen güvendiğin bir doktorla tekrar detaylı görüş ya da olmadı biz sana gizlice yapalım bu aşıyı olsun bitsin.:) Gerçi yıllar önce şırıngalı sapık diye biri vardı ve kadınlara gizlice bir şey enjekte ediyordu, o kişi gelince aklıma çok da iyi bir fikir değil galiba.:)

Geri