Pandoranın Kutusu

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Pandora ne yapsın yaa yazık, Havva nasıl yediyse elmayı, o da açtı kutuyu
Hala da içindekiler dökülmüş değil, şiddetinden sual edilmez

Vee retorik olarakta seviyorum bu tamlamayı

Son kötülük çıkacağı vakit "ayyyhh ceryan yaptı" diğip kapattıktan sonra içeride kalanın "umut" olduğu rivayet edilir.

her durumda, her olayda hep zeus'i suclarim. zeus suclu. pislik zeus. hep onun parmagi var her seyde. gerci medusa'ya acidigim kadar pandora'ya acimadim. iyi etmis. beklenen de buydu zaten ki hikayenin morali olsun

kadın düşmanlığı içeren bir adet mitolojik hikaye. yunan mitolojisinde kadının var oluşu, yaradılışı doğrudan kötülük ile ilişkilendirilmiş pandora'nın hikayesi ile.

Aslinda tanrilarin bile kadin olmadan bir is yapamayacaklarinin vucut bulmus halidir Pandora hanim.
Insanlardan intikam almak icin yaratilmistir.

bir öğle vakti sahip olduğu dağın zirvesinde oturup zeustan aldığı yunan kahvesi, kahveskiyi yudumlayan prometheus, kulağına gelen hakan peker'in ateşini yolla bana şarkısını insanlıktan bir yardım çağrısı olarak algılar ve insanlığa acıyarak zeustan ateşi çalar ve insanlara verir.

buna öfkelenen zeus, prometheus'u cezalandırmak için onu kafkas türklerinin uğrak yeri olan kafkas dağlarına gönderir ve yanına bir kartal koyar ( kafkas türklerinin kartal beslemesi bundandır) velhasıl gel zaman git zaman geçer ve gunun birinde prometheus'u orada milli olimpiyatlara hazırlanmak için antreman yapan cep herkulu naim süleymanoğlu kurtarır ancak gücü yetmediğinden ayağındaki zincirleri kiramaz.

zeus buna ses çıkarmaz çünkü prometheus ömür boyu esir kalacaktir ayağındaki pranga zincirlerine ama der ; bu insanlığa bir ders vermek lazım ama onların hiç karsilasmadiklari bir düşman olmalı bu.
nitekim gidiyor hepha abimize kilden bir figür yaptırıyor ve bunu canlandırıyor gönderiyor epime abimize, velhasıl epime abimiz buna aşık oluyor falan evleniyorlar ama kötülük bıter mi?

gece oluyor deus zeus basliyor pandoraya fisildamaya, " kukunu aç, kukunu aç " diye. pandora açıyor kukuyu, epime abimiz buyuleniyor. işte oradan yola cikarak, açıldı kuku, saçıldı kötü deyimi ortaya çıkıyor. pandoranin kukusu kötülük ve mutsuzluk saçıyor inanışı buradan gelmektedir, ayrıca burada cezalandıran insanlık o dönem itibariyle sadece erkekler yaşadığı için, erkeklerdir. erkeklerin kadına düşkünlüğü de bu musibetten sonra dillendirilmeye başlanmıştır.

yunan mitlerinin saklanan gerçekleri ve erotik anlatımları isimli kitabıminin, s72 açıldı kuku, dağıldı kötü bölümünden alıntıdır.

kutu değil kavanozdor. kavanozun içindeki umut ise "aldatıcı beklenti" olarak çevrilebilir, bu da onun neden kavanozda olduğunu açıklayabilir belki. =)

Geri