Osmanlı Döneminde Genelevler Ve İlk Patroniçe

• Kullanıcı Aleyna1
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Bunları Biliyor musunuz? Arşiv
Konu sahibi son olarak 1280 gün önce görüldü

Genelev her ne kadar İslam kültürü ile örtüşmese de Osmanlı'nın özellikle son dönemlerinde yaygınlaşmış.

nL0OE5.jpg

Osmanlı'nın her döneminde fuhuş vardı ama bilinen ilk yerleşik genelevler Sultan Abdülaziz döneminde kurulmaya başlıyor.

1MOJZD.jpg

Fuhuş bir dönem o kadar yaygınlaşır ki adı sadece fuhuşla anılan sokaklara halk artık isimler vermeye başlar: Melek Girmez Sokak

DSC_0113.JPG

1812 yılındaki veba salgının nedeni olarak bu sokak gösterilir. Genelevler yıkılır, yerine Hidayet Camii yapılır.

hidayet-camii.jpg

1812 yılında İstanbul’da büyük bir veba salgını başlar ve halk bu salgının nedeni olarak Melek Girmez Sokağı'ndaki fuhuşu gösterir. Salgın nedeniyle sokaktaki tüm meyhane ve genelevler yıkılır. Yerine sokağın kötü şöhretini unutturmak için Hidayet Camisi yaptırılır.

Daha sonraları yine İstanbul'da genelevler açılır. Devlet yasaklar koyar ama fuhuş ferman dinlemez.

NqNr5O.jpg

Artık yasadışı genelevlerle baş edemeyen Osmanlı, 1884 yılında bir talimatname ile ilk resmi genelevi açar. Bir süre sonra Galata’daki genelev sayısı 100'ü bulur. 1915'te ise 359'a ulaşır.

3-Galata+k%C3%B6pr%C3%BCs%C3%BC.jpg

Osmanlı tarihçisi ve devlet adamı Cevdet Paşa'dan öğrendiğimize göre bilinen ilk genelev patroniçesi ise Langa Fatma adında bir kadındır.

YrZg4A.jpg

İstanbul'un zenginlerine hizmet eden bu genelevin yeri Edirnekapı'dadır.

bJ7Br0.jpg

Langa Fatma'nın yıldızı öyle parlar ki dönemin ünlü şairleri şiirlerinde ona methiyeler düzerler.

10269174_711332575638205_5541565781017382641_o1435378650.jpg

Genelevde çalışan kadınların 'Kartopu Şöhret', 'Gümüş gerdan Ülfet', 'Vuslat', 'Candayanmaz Zisan', 'Kaymak tabağı Servet' ve 'Ziynet' gibi lakapları varmış.

1d7595c8d195a1b6fb1a12810dd7b4ff.jpg

“Zarifane ve kibarane kâr-hanecilik eden” Langa Fatma'ya zabıtanın da gücü yetmezmiş çünkü...

tumblr_muuzio69cw1st7nhfo1_500.jpg

Müşterileri İstanbul'da sözü geçen önemli kişilermiş: Ağalar, beyler, paşalar; Langa Fatma’nın genelevi kapısında sıra beklermiş.

be456989235edb4e6e8a6c34c3667e1e.jpg

Langa Fatma öldükten sonra genelevi kapatılmış ve bir daha onun ''ayarında'' bir genelev açılmamış.

BOAhfOxq9Hzc.jpg

Ünlü yazar Ernest Hemingway anılarında Karaköy genelevleri için ''Avrupa’daki refah döneminin en çılgın yılları bile buradaki fuhuşla yarışamaz" der.

L15bnb.jpg

D4g7Y1.jpg

MLAd1a.jpg

1.jpg

ofcbgo.jpg

fahi%25C5%259Feee.jpg

Başlık simgesinin 'Yeni' olması ilginç. Bence 18+ olmalıydı.

Avrupalılaşmaya başlanıldığı dönem böyle olması şaşırtmadı !

Umumhaneler ilk zamanlardan sonra hep mevcuttur. Tıpkı meyhaneler gibi. Fakat bu yerler gayr-i müslimler içindir. Herhangi bir Müslümanın girmesi yasaktır. Aksi halde ceza alır. Devlet tarafından vs. açılması yine Müslüman olmayan tebaa içindir.

Fakat devletin son zamanlarında bu yerlerde ne yazık ki Müslüman şahsiyetlerin bulunması bozulma zamanları düşünüldüğünde ihtimal dahilindedir.

Osmanlı döneminde herkes namaz kılıp melek gibi mi görünüyordu sanki, bunlar hayatın olağan şeyleri fransız ihtilalinden sonra hız alan özgürleşme, baş kaldırma her yerde ve kesimde etkisini gösterdi ben buna bağlıyorum. Bu Osmanlı'yı ne kötü gösterir ne iyi :)

Osmanlı döneminde herkes namaz kılıp melek gibi mi görünüyordu sanki, bunlar hayatın olağan şeyleri fransız ihtilalinden sonra hız alan özgürleşme, baş kaldırma her yerde ve kesimde etkisini gösterdi ben buna bağlıyorum. Bu Osmanlı'yı ne kötü gösterir ne iyi :)

evet daha öncede benzer yorum yapmıştım zaten Avrupalılaşma dönemleri işte kardeşim

"Ayip ayip seylerin yapildigi evler"

Geri