Orucum bana saygı göster diyen insan

🕒 Konu sahibi 3 saat önce aktifti
Cihat yazmış, bize diyecek bir şey bırakmamış. Eline sağlık.

Ne tutanın yanında yemek yiyene karışırım, ne de tutup yemeği, suyu vs başka yerde yiyip içebilir misiniz diye rica edene karışırım. Kendi adıma oruçlu insanın yanında, Ramazan’da toplum içerisinde yiyip içmeye utanırım, yapamam. Her şeyde bölündüğümüz gibi Ramazan’da da tutanlar ve tutmayanlar olarak bölünüyoruz. Tutanlar tutmayanlara kafir, münafık diye sallıyor, tutmayanlar tutanlara yallah Arabistan’a yobaz geri kafalı diye sallıyor. Ve özellikle Ramazan aylarında insanların gözüne gözüne sokarak yiyip içen, bana bir kelime etse de olay çıkarsam diye bekleyen bir kesim var, tıpkı Cihat’ın örneğinde ki gibi.

Neyse, allah tuttuğunuz oruçları kabul etsin.

Çocuk yaştan beri oruç tutarım bu güne kadar kimseyi uyarmış değilim ben bana değil oruca ve dine saygı duyulmasını isterim.

O daha zor Nevra. Yani insanların inanmadığı bir şeye saygı duyması çok güç. Sen inandığın için oruca ve dine saygı bekliyorsun. Seni oruç tutmadığın günlerde, dikkatli olmaya iten bu olabilir. Ama inanmamayı seçen ya da başka bir inanca mensup kişilerde muhataba saygı giriyor olabilir devreye. Yanılıyor da olabilirim elbet. Ben bunu başka konuya da yazdım, merhamet ya da edep o içgüdü her ne ise, sizi oruçlu olan insanın önünde hassasiyet göstermeye itiyor zaten. Bu olağanüstü bişi değil. Zor da değil. Ama uyarmak belki antipatik olabilir. Misal ben uyarmam. Ama oruçlu olduğumu bildiği halde kişi bana göstere göstere yiyip içiyorsa -bakın farkındalık içeren ve kasti olan kötü niyet içeren bir şeyden bahsediyorum- o zaman ben de onu antipatik bulabilirim.
Oruç tutan da tutmayan da birbirine anlayış gösterecek ki toplumda muhabbet hasıl olsun. asdas ya beni babaannem gibi konuşturuyonuz. İnsanların inandıklarına ya da inanmadıklarına düşmanlık ederek bir yere varamıyoruz. En güzeli anlayış. Misal aile bireylerimin hepsi birçok anlamda birbirinden farklı ama birbirimizi çok sevdiğimizden ve gemiyi beraber yürütüyor olmamızdan sebep anlaşmanın yolunu bulduk. Böyle büyüdük, öyle öğrendik. Zor değil.

Hayatımda hiç oruç tutmadım, haliyle oruç tutan insanları, ruh hallerini falan anlamam mümkün değil. Ben bir ateist olarak, islamın getirdikleri biraz bile umrunda olmayan biri olarak, sokakta su içmemeye falan dikkat ediyorum bu aylarda. Bu insanların seçimi aslında evet, aç, yemek alma durumu olmayan birinin karşısına geçip yemek yemekle aynı şey değil ama benim içimden böyle yapmak geldiği için yapıyorum. Ha ama yapmayabilir miydim? Kesinlikle! Canım nerde isterse orda su içerdim, bu kimseye de ayıp olmazdı. Kimse kimsenin kafasına silah dayamıyor oruç tutsun ya da tutmasın diye. Başkalarının yaptığı şeyler beni ilgilendirmez, benim sorumluluğumda da değil. Yaptığınız şeylerin arkasında durmayı bilin. Sırf size gıcıklık olsun diye bile birileri önünüzde su içip yemek yiyebilir, ama bu işe giriştiyseniz karşınıza çıkacak insanları da göze almalısınız. Görgüsüzlük, saygısızlık ya da her neyse o değil. Sokakta su içmekte, yemek yemekte özgürüz, siz de özgürsünüz. Bu özgürlüğü bir ay kullanmıyorsunuz diye herkes kullanmayacak demek değil. Göze alın.

bunun inanmakla, inanmamakla alakasi yok
kulturel kodumuzla alakasi var
yasadigimiz toplumla iliskilerimizi belirleyen ama gorunmeyen normlar var
kagit uzerinde yazmayan
ama bir arada huzurla yasamimizi saglayan gorunmeyen kurallar
adab-i muaseret kurallari, yani adap!
toplu tasima aracinda inenlere onceligi vermek gibi
yuruyen merdivenlerde sagda durmak gibi
alisveris merkezlerinde asansor kullanim onceliginin
engelli ve cocuklu insanlara ait oldugunun farkinda olmak gibi
karsimizdakinin niyetine ve niyetsizligine "iyi niyetle" yaklasmak gibi
olaylari degerlendiris seklimiz cok onemli
bu tarif ettiginiz sag duyulu olmayan,nezaket kurallarindan haberi olmayan bi insan!
"Oruc"un konu ile bir ilgisi yok
inanca degil "insan"a saygisizlik! temel sorun bu

ne güzel yazıyorsunuz
hadi gelin kahve içelim desem
lololo
bana lololo yapma

Dile getirmek durumunda kaldığına göre, cahil bir coğrafyada yaşıyor olsa gerek.

Edit

Saygı duymayanlara ithafen

tamam gel tutayım seni demek mi gerekir şimdi, bilemiyorum.

Coğrafya mı cahil, insanlar mı?

Yani insanlar tabi, bitkileri kuşları kast etmedim :T:
İlk mesajim yanlış anlaşıldı sanırım,düzenledim.

Kendimi bildim bileli oruç tutarım , kimseden saygı da beklemem alkış da. Her zaman da saygı görürüm, saygı gösteren insan saygı görür ondan olsa gerek.

Geri