orta yas ve yasli erkeklerin, 25+ yasinda olan kadinlara ''abla'' demesi

🕒 Konu sahibi 7 saat önce aktifti
On numara hitap. Ben yenge diyorum. Çünkü yengelik yaşa bağlı değil. Yengen senden ufak da olabilir büyük de.

Hahha nooldu la hepiniz sanki Çorum Çankırı doğumlu değilmiş gibi triplere gitmişsiniz he bacım :)

Bak bacım da çok güzel hitap

Çok güzel bir konu @Thalassa

Türkçedeki bu abla ve yenge nevinden hitap şekilleri sadece Türkiye Türkçesinde değil, Azerbaycan, Gagavuz ve diğer bölgelerde konuşulan Türkçede de karşımıza çıkıyor. Meseleyi kadınlara hitapla da daraltmamak gerek. Yaşlı hitaplarında da ekseri dayı, teyze, amca gibi kelimeleri tercih ederken yaşıt ya da yakın hemcinslerimize usta, abi, aga vs. diye hitap ediyoruz.

Bizde niyeyse bey ve hanım'a karşı bir alerji var. Bu bence bey, hanım ve hanımefendi gibi kelimelere yüklenen anlamdan ileri geliyor. Muhatabınız kendisini sizden birazcık daha üst statüde gördüğü anda bey veya hanım hitabını bıçak gibi kesiyor veya sizi aşağılamak için derhal bey veya hanım hitaplarına yöneliyor. Bu noktada bence edebiyatımızın en güzel eserlerinden birisi, Felatun Bey ve Rakım Efendi akıllara gelmeli. Züppe ve hoppa Felatun, "bey" diye nitelendirilirken aklıselim Rakım'a da "efendi"lik düşüyor. Bugüne gelindiğinde ise yukarıda belirttiğim gibi bey veya hanım ekseri kendimizden üst gördüğümüz insanlara zoraki kullandığımız veya birilerini aşağılarken tercih ettiğimiz hitaplar haline geldi. Bence hanımefendi ve beyefendi gibi hitaplar gayet temiz, ve statüyü de ortadan kaldıran hitaplar ama biz bunlara fazla anlam yükledik. Söz gelimi herhangi varlıklı bir insana bey hitabını yakıştırırken metroda denk geldiğimiz ve bize benzeyen birine bey'i konduramıyoruz. Çünkü çoğu zaman o X kişisi bize yakınsa, biz gibiyse bey olamaz düşüncesine yöneliyoruz.

Alternatif hitaplar arayanlar için cangaloz, kadıncık ve banu gibi hitaplar var ama siz yine de yaşı biraz geçkin birine cangaloz falan demeyin......

On numara hitap. Ben yenge diyorum. Çünkü yengelik yaşa bağlı değil. Yengen senden ufak da olabilir büyük de.

Hahha nooldu la hepiniz sanki Çorum Çankırı doğumlu değilmiş gibi triplere gitmişsiniz he bacım :)

Bak bacım da çok güzel hitap
Bana göre 'bacım' oldukça itici bir hitap şekli ve herkese uygun düşmeyecektir ancak yenge demek bir ihtimal evli / sevgili olan kişilere söylenebilir.
İnsanlar bazen haddini aşabiliyor ve mesafeyi belirlemek için tercih ediliyor olsa da ortamına ve kişiye göre değişir.

Sonuç olarak, yeni tanışılan ya da hiç tanışıklık olmayan kişilere rahatsızlık vermeyecek ifadeler kullanmak her zaman en doğrusudur.

• Beğen
Tepkiler: ne
Abla desinler teyze desinler nine desinler nolcak ki ya saygısızlık yapmadığı sürece

Son düzenleme:
öncelikle baştaki ötekileştirdiğiniz göbekli, kıllı, saçı sakalı henüz aklaşmasa da beyazlamaya başlamış bir erkek olarak bizi bir kalıp olarak ötekileştirmenizi kınıyorum talaş hanım... her kadın ve her erkek aynı olmadığı gibi belirttiğiniz fiziksel özelliklere dahil olup karakterinde nezaket şelalesi olan bir çok erkek birey mevcuttur. o yüzden dış etmenler üzerinden fikir yürütmektense biri size abla dediğinde onun içindeki anlamı aramaya davet ederim. her insan aynı kültürde yetişmiyor, kimileri ablayı bir saygı ifadesi, yanlış anlaşılmama olarak da kullanabilir. bana da yeri geliyor abi diyen çok oluyor, yaşı benden büyük hanımefendilerde dahil... ben kişinin samimiyetine bakarım. o yüzden pekte takılmam aslında... tabii gönül ister ki herkes sizin gibi düşünüp hanımefendi, siz gibi hitap şekillerini konuşarak daha medeni bir nezaket kuralları çerçevesinde hayatını idame ettirsin. nezaket anlayışınız doğru olsa da ötekileştirdiğiniz kısım yanlış o yüzden haklıyken haksız konuma düşmenizi istemem. ha ben abla kontenjanını genelde teyzeler için kullanıyorum, eğer çok samimiysem ve yaşı benden baya geçkin bir hanımefendiyse kendini genç hissetsin diyerekten abla diyebiliyorum. bu her yaşlı hanımefendiye abla derim gibi bir anlama çıkmasın.

Efenim ege’nin yazlık bölgesinden bildiriyorum jdjd merkeze inen dolmuşlardan hangisinin çıkacağını sormak için şoför beye “pardon bakar mısınız?” dedim ve “buyur abicim” dedi jdjd evet ben aynı benim ama şehir farklı… ben size bunun şehirle ilgili olabileceğini söylemiştim, teşekkürler, dolmuştayım ve mutluyum…

Efenim ege’nin yazlık bölgesinden bildiriyorum jdjd merkeze inen dolmuşlardan hangisinin çıkacağını sormak için şoför beye “pardon bakar mısınız?” dedim ve “buyur abicim” dedi jdjd evet ben aynı benim ama şehir farklı… ben size bunun şehirle ilgili olabileceğini söylemiştim, teşekkürler, dolmuştayım ve mutluyum…
cana yakınlığını hissettirmek için mi bilmiyorum bir erkeğe ablacığım, bir kadına abiciğim diyenleri konuşmamız gerekiyor. mevzu asıl bu. yoksa karşı cinse yaş fark etmeksizin abla, abi demişsin bunlar önemsiz.

cana yakınlığını hissettirmek için mi bilmiyorum bir erkeğe ablacığım, bir kadına abiciğim diyenleri konuşmamız gerekiyor. mevzu asıl bu. yoksa karşı cinse yaş fark etmeksizin abla, abi demişsin bunlar önemsiz.

Onları da konuşalım jdjd ne düşünüyorsun, anlat:d

Genel de hep hoşgörü , nezaket ve empati ile yorumlardan sonra... Bir anda sinirlenip aslında içinde bir "Suffragette"in yaşadığını gördüğümden beri engelliydin ben de. He engeli kaldırmak ile kendi ayağıma sıktım oda benim ayıbım. Haklıyken haksız duruma düşmen genel de o konu hakkında aslında tek bir fikrin bile olmamasından kaynaklanıyor sufrajet`cim. Ne gibi durumlar da türkiye de insanlar bunları kullanır , halk dilinde karşılığı nedir onu öğren sonra "sçmk" protestonu gerçekleştir.1722379405670.png

30'unu geçmiş olanlar genelde babaanneme döndükleri için normal insanlar 56 yaşında galiba deyip abla diyor.

Ne desinler? Teyze de güzel aslında. -buyur teyze.

Geri