Olası 3. Dünya Savaşı'nda Türkiye'nin konumu ne olur?

• Kullanıcı Lefty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Ülkeler arası gerginliklerin hızla arttığı bu dönemde, 3. Dünya Savaşı olasılığı sürekli dile getirilmeye başlandı.
Böyle bir durumda Türkiye nasıl bir strateji izler,
hangi tarafta olur ya da tüm kışkırtmalara rağmen tarafsız kalmayı başarabilir mi?

Savaşın fitilini hangi ülkenin ateşleyeceğini düşünüyorsunuz?

Who_Will_Be_the_President_of_the_US_during_World_War_3_1024x1024.jpg

NATO üyesi olduğumuzdan NATO ülkeleri savaşa katıldığında biz ne kadar ''Aaa biz asker göndermeyiz,bizim hava sahamızı kullanamazsınız'' diyebiliriz bilmiyorum.Teorikte baktığımızda sanki Batı düşmanı gibi hafif Avrasyacı Filistinci gibi bi imaj çizsek de, pratikte gayet İsrail ve Batı ile ilişkiler onların istediği ölçüde, bizim de okuyabildiğimiz kadarıyla Batının lehine sürüyor gibi. Bu sebeple Olası bir savaşta tarafsız kalabileceğimizi düşünmüyorum, taraf olusak da ABD'nin yanında oluruz gibi geliyor bana. Tabi bu mantık süreci çerçevesinde böyle. Bilinçli bir şekilde lades ger gibi NATO'dan çıkar, Avrasya'ya kayar mıyız zaman gösterir. Şuanki düzeni incelediğimizde de ABD'nin olduğu bir savaşta herhangi bir karşı müttefikin şansının çok az olduğunu düşünüyorum. Hani Çin'i Rusya'yı, İran'ı üçünü toplasanız bile ABD'yi alt eder mi? diye sorsak net bi cevap vermek yerine felsefe yapmamız gerekir. Şartlar değişebilir mi? değişebilir. Hindistan'ın tavrı, AB'nin parçalanması ABD'nin şans rüzgarını önemli ölçüde etkileyebilir ki AB parçalanma notkasına hızla ilerliyor (sağ yükseliyor). Şuanki tabloda AB parçalanmaz, ABD ile müttefik kalırsa Hindistan da konsolide edilebilirse bunların karışısına gelen müttefik için pek olumlu bi senaryodan bahsedilemez bence. Savaş'ı bardağı taşıran son bir damla çıkarır gibi. O senaryo da ne olur bilemeyiz.

Son düzenleme:
İncirlik Üssü dikkate alındığında tarafsız kalmak çok zor olacaktır ancak hepimiz biliyoruz ki ABD hiçbir zaman savaşlara kendi insan gücü ile girmez ve birilerini piyon olarak kullanır.

Çin bile ABD'ye birçok konuda bağımlı olduğuna göre hiçbir koşulda ABD'yi tam olarak karşısına almak istemeyecektir.

Pakistan ve Hindistan detayı ise çok önemli, onların tavrı savaşta çok belirleyici olacaktır çünkü ellerinde nükleer silah var.

İran'a ise hiçbir konuda güvenemeyiz çünkü neler yapabileceğini Irak ile arasındaki savaşta gördük, baştan tahmin yürütmek çok zor.

Rusya da son dakikaya kadar çekimser duracaktır çünkü her koşulda ABD'ye karşı kaybedenler arasında olacağını biliyor.

Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik koşullar da dikkate alınırsa bir yolunu bulup tarafsız kalmaya çabalaması çok önemli fakat pratikte mümkün olabilir mi, bilemiyorum.

“Vekalet savaşları” “Proxy war” şeklinde zaten 3.Dünya Savaşının içindeyiz. 50 sene sonra tarihçiler Arap Baharı sürecinden başlatıp içinden geçtiğimiz tarih aralığı 3.Dünya Savaşı olarak adlandıracaklar.

Durduğumuz yer de şu anda durduğumuz yer. Orta yolcu bir nokta.

Avrasyacı bir görüntü çizerek BRİCS e katılsak mı yaa vs diyerek. Rusya,Çin,İran bloğu ile görüntüde iyi gözüküyoruz.

Amerikaya/İsraile sallayıp alttan alta bu bloğun da her dediğini yaparak, Brunsonı iade ederek vs de özde iyi gözüküyoruz.

“Vekalet savaşları” “Proxy war” şeklinde zaten 3.Dünya Savaşının içindeyiz. 50 sene sonra tarihçiler Arap Baharı sürecinden başlatıp içinden geçtiğimiz tarih aralığı 3.Dünya Savaşı olarak adlandıracaklar.

Durduğumuz yer de şu anda durduğumuz yer. Orta yolcu bir nokta.

Avrasyacı bir görüntü çizerek BRİCS e katılsak mı yaa vs diyerek. Rusya,Çin,İran bloğu ile görüntüde iyi gözüküyoruz.

Amerikaya/İsraile sallayıp alttan alta bu bloğun da her dediğini yaparak, Brunsonı iade ederek vs de özde iyi gözüküyoruz.
Konunun özeti teşekkürler.
Brunson olayı ise tam bir facia.

Erdoğan diplomatik girşimleri ile savaşı önler. Biz her zaman mazlumun yanındayız.

Ben çıkmamalı diyorum.
Niye insanlar birbirini öldürsün.
Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarının zararlarına bakın.
Ne kadar çok kayıp ve zarar olduğuna bakın.
Binlerce asker ölmese bile aklını kaybetti, cepheden dönen askerler ömür boyu pskiyatri kliniğinde yatmak zorunda kaldı.
Yaşadıkları ağır travmaları, psikolojileri kaldıramadı insanların.
Düşün dibine bomba düşüyor ölen arkadaşının ölüm anına şahit oluyorsUn tüm bu vahşet karşısında vücut otomatikmen arıza veriyor.
Zihin olan biteni anlamlandıramıyor ve kayış kopuyor.
Ayrıca küresel bir pandemi olan İspanyol Gribi, Birinci Dünya Savaşı yüzünden yaşanmıştır.
O grip yüzünden hayatını kaybeden sayısı 20 milyonun üzerindeydi.
Al sana savaş bitse dahi 20 milyon insanın daha ölümüne sebep oldu.
Hiroşima ve Nakazaki halkının yaşadığı korkunç olayları bilmeyen yoktur zaten.
Ne diye yani bütün dünyadaki insanlar birbirine bomba atsın.
Savaşın kazananı yoktur, kaybedeni ise çoktur.
Atatürk, vatan savunması dışında her savaş bir cinayettir demiştir.
İnsanoğlunu birbirini öldürsün diye yaratmadı ALLAH.
Farklı milletler biribirini tanısın birbiriyle muhabbet kursun, iyi ilişkiler kursun, kültürel zenginlik olsun diye yarattı.
Ha çıkar mı ? Bilmiyorum.
Çıksa ne yapmalıyız? Kesinlikle bu savaştan uzak durmalıyız.
O boş ve gereksiz savaştan uzak durmak zorundayız.

Son düzenleme:
Türkiye'ye uygulanan ambargoların tümü kaldırılır, SDG ile birlikte İran'a girilir.
Polonya ile Rusya arasında gerilim artar, Baltık Denizi'nde İsveç'e ait Saab SIGINT'ı (İstihbarat Gemisi) doğrudan hedef alır, Baltık ve Karadeniz filosu...
(Farazisel)

Pakistan ve Hindistan detayı ise çok önemli, onların tavrı savaşta çok belirleyici olacaktır çünkü ellerinde nükleer silah var.
Pakistan ve Hindistan arasında uzlaşma sağlamak için hızlı bir harekete geçilmesi gerekiyor.

Türkiye'ye uygulanan ambargoların tümü kaldırılır, SDG ile birlikte İran'a girilir.
Polonya ile Rusya arasında gerilim artar, Baltık Denizi'nde İsveç'e ait Saab SIGINT'ı (İstihbarat Gemisi) doğrudan hedef alır, Baltık ve Karadeniz filosu...
(Farazisel)
Vayyy yanlış mecarlarda yazdığının farkında mısın? Senaristler sayfası varsa ona da yazmanı tavsiye ederim

Bugünkü siyasi irade ile yanlış tatafta yer alabileceği ihtimali büyük.

Hiç sanmıyorum. Bu güne kadar acizliğimiz konusunda hayıflanıyorduk. Atık durum eskisi gibi değil bence.-ki bizim günlük hayat mücadelemiz içinde bunlar konusun da fikrimiz var ise hayatı devlet yönetmek olan insanların bunları zamanı gelince düşünülecekler arasında dosyalayıp bir yere kaldırmasını düşünemeyiz. Bence devlet çoktan planlarını yapmış ve hazırlığını tamamlamıştır.

Vayyy yanlış mecarlarda yazdığının farkında mısın? Senaristler sayfası varsa ona da yazmanı tavsiye ederim

Askerî olarak Türkiye aleyhine kaldırılmayan iki yaptırım kaldı. Gelişen olaylar doğrultusunda ve durumun gidişatına göre önümüzdeki yılın başlarında Dışişleri Bakanlığı'nın bizzat Mazlum Abdi ile görüşeceği öngörülüyor. Finlandiya-İsveç ve Rusya sınır hattına yığılan HSS ve askerî ekipmanlarından bahsetmiyorum. Polonya içinse son yapılan NATO hava tatbikatına göz atabilirsin.

Olayları bir de senin açından dinlemek isterim.

Askerî olarak Türkiye aleyhine kaldırılmayan iki yaptırım kaldı. Gelişen olaylar doğrultusunda ve durumun gidişatına göre önümüzdeki yılın başlarında Dışişleri Bakanlığı'nın bizzat Mazlum Abdi ile görüşeceği öngörülüyor. Finlandiya-İsveç ve Rusya sınır hattına yığılan HSS ve askerî ekipmanlarından bahsetmiyorum. Polonya içinse son yapılan NATO hava tatbikatına göz atabilirsin.

Olayları bir de senin açından dinlemek isterim.
Ben bilmem ileri görüşlü, aydın ve Atatürkçü arkadaşlar çok daha iyi bilir. Milli duruş sergileyip milli değerlere önem vermemiz gerektiği dönemlerdeyiz dersem ya AKP'li ya da yandaş oluyorum. Onlar gibi kuşa böceğe şiir yazıp heykel açmak, dolaşmak varken Ne gereği var Otur evinde beyaa.

Henüz ihtimaller dahilinde bile olmayan savaşın, olmayan tarafların arasındayken ekonomik olarak belimiz kırılmış durumdayız xd

Geri