Ne zaman kötü insan oluruz?

Konu sahibi son olarak 1 gün önce görüldü
Vicdana sığmayan ne varsa onun adı kötülüktür ve vicdani hareket etmeyen her insan kötülüğe bulaşabilir.
Vicdanı nasıl tanımlıyoruz? Herkesin vicdanı aynı mıdır? Eylem 'vicdansızlık' olarak nitelendirilebilecek bir olgudaysa fakat bu eyleme, yani vicdansızlığa maruz kalanların karşısında olan daha büyük bir kitle refah ve özgürlüğüne de kavuşuyor olsa, bu yine kötülük müdür?

Kimse kimsenin ne gibi acilarla yoguruldugunu bilemez, nasil bir hayat surdugunu de bilemez ama bilinen acilar var ise ozellikle sagliklari soz konusu ise onlarla dalga gecen insanlar, iyi ki olmus diyebilecek kadar merhametsiz olan insanlar benim nazarimda kotudur. Bir insan baskasinin acisindan, uzuntusunden nemalandigi ve mutlu oldugu vakit onun insanligini sorgularim.
"Oh olsun." denen insan veya insanlar, gerçekten de kötüyse, bu bizlere "Oh olsun." demeyi sağlar mı sence?

Nedir kötülük?
Bak bu gerçekten üzerine düşünülesi bir soru oldu:

Kötülük, kendimize ve diğer insanlara faydası dokunmayan her söz, eylem, düşüncedir. Bu dünya fayda üzerine kuruludur; sevap ve günah ikilisi, sevap faydalı günah zararlı olan şeyi ifade eden kavramlar.

Örneğin boş zaman geçirmek ilk bakışta günah gibi gelmeyebilir lakin her boş vakit geçirdiğimiz anda kendimize katkıda bulunmadığımızı ve dünyada boş vakit için vaktimizin olmadığını düşünecek olursak, kendimize kötülük ettiğimiz sonucuna varabiliriz. Kendimize ettiğimiz kötülükler öncelikli bence.

Vicdan meselesi..

Annem büyütürken hep "Karşındaki sana taş atsa da sen ekmek at." dedi. Kötülük duygusundan uzak, yardımsever, yufka yürekli affetmeyi bilen olarak.

Bazen anneme “keşke böyle büyütmeseydin,herkese güveniyorum,hep de zarar görüyorum” derdim.

Annem “Vicdanın rahatsa sorun yok” derdi. Şimdi anlıyorum...
Bize taş atana ekmek attığımız zaman bu bizi 'iyi' mi kılıyor? Taşla karşılık versek 'kötü' mü kılar sence?

Şuan.
Kalbim kırıldı.

İyi ve kötü toplumdan topluma hatta insandan insana değişse de kötü bir insan olmanın kapısı çok açık.
Yeri gelir kalp kırdığın için kötü ilan edilirsin yeri gelir bedenini pazarladığın için yeri gelir birinin canını aldığın için, o can kendi canın bile olsa.
Baya geniş bir açıklaması olsa da bana göre kötü bir insan olmak,kendinden güçsüz, insan hayvan artık neyse canlıya zarar vermek derim. Bunu yaparken de bundan zevk almak.
Bundan öte kötülük yok fikrimce.

Son düzenleme:
Dimple içmeyi bıraktığımızda. Teşekkürler.

Bize taş atana ekmek attığımız zaman bu bizi 'iyi' mi kılıyor? Taşla karşılık versek 'kötü' mü kılar sence?

Bence duruma göre değişir.
Ama ben hala taş atana ekmek atarım.
Kötülüğüne kötülükle karşılık vermem
Yapımda yok. Sadece yapılanı unutmam. Unutmadığım için belki beni de kötü insan yapan şeydir.

Vicdanı nasıl tanımlıyoruz? Herkesin vicdanı aynı mıdır? Eylem 'vicdansızlık' olarak nitelendirilebilecek bir olgudaysa fakat bu eyleme, yani vicdansızlığa maruz kalanların karşısında olan daha büyük bir kitle refah ve özgürlüğüne de kavuşuyor olsa, bu yine kötülük müdür?

Vicdan ile ahlak çoğu zaman karıştırılıyor oysaki ahlak, toplumlara göre değişkenlik gösterse de vicdan belli bir bilinç yapısı ile alakalıdır.

Vicdansızca bir eylem sonucu birilerinin fayda elde etmesi mümkün değildir çünkü bahsettiğin türde bir özgürlük bile kazanılsa berberinde birileri her gün içten içe acı çekecektir, vicdani davranmak sonradan öğrenilmez.

Vicdan herkeste aynı değildir çünkü vicdani karar akırken beynin ön lobunda yer alan "ventromedial prefrontal cortex" devreye girer. Ne kadar vicdani kararlar aldığımız bu bölümün ne kadar sağlıklı çalıştığı ile ilgilidir. Sağlıklı değilse bu bölge ya da az hasarlı ise vicdan devreye girmez, kötü olanı normal görmeye başlarsın.

Son düzenleme:
Biraz düşüneyim.

s-11a270e6bb0acfa3e71fe07e70cac08dff8697aa.gif

• Beğen
Tepkiler: Aze
Kendi çikarlarin baskasiyla cakistiginda kendi cikarini dusunuyorsan

Sevdiklerime zarar gelirse kötü olurum.

Kötülük her felsefeye dine ideolojiye göre değişir . .müslümanlarda 72 büyük günah var onları işleyen ve emirleri yapmayan kötü olur

ay ben hep kötüyüm :)))))))))

Geri