Meslek Sahibi Olmak İçin Okumak Şart Mıdır ?

Konu sahibi son olarak 5 gün önce görüldü
Seçeceğin meslek türüne göre değişir. Örneğin; mühendislik okumadan mühendis olunmaz.
O işe yeteneğin olması aynı zamanda o işin gereklerini bilmeden başaralı olacağın anlamına gelmez.
Nasıl olunmaz? İlahiyat mezunu mühendis arkadaşım var benim

Zanaat gerektiren meslekler için şart değil. Zaten plansız ve programsız eğitim sistemimiz sayesinde yakın gelecekte zanaatkar kalmayacak. Günümüzde oto tamircisi, marangoz vb. mesleklere yönelen genç bulamazsınız, muhtemelen ithal etmek durumunda kalacağız. Tabii ekonomisi güçlü ülkelerden bize kalırsa.
Okullarda serserelik yapan çoluğunuz çocuğunuz varsa kulağından tutup sanayiye atın, bir işe yarasın kerata.

Okumadan anca simitçi olursun. Onda da fiyatı hesaplayamadığın için hep cepten ödersin. Eskiden ayakkabı boyacıları vardı, sonra cilalı sünger çıktı ve işsiz kaldılar. Ticari zekaymış, diplomalı işsizmiş, bunlar hep tembelliğe bahane. Askerde bile anca geri hizmette karava taşıtırlar okumamış erlere.

Diploma ve eğitim yoksa nasıl mühendislik yapacak? Pratik bilmek yeterli değildir. Kurumsal bir firmada asla iş bulamaz.
Şu var bizim enişte de elektrik alanında çok iyi mühendislerin falan yapamadığını adam yapıyor resmi kurumla işi olmaz ama çok destek alır ODTÜ de Hacettepe de bir çok işe yardım etmisligi vardır. Diploma da önemli tabi

Okumak meslek sahibi olmaya engel bile olabilir. Çok az fakülte meslek öğretir. 15 yaşındaki adama istedin mesleği ögretebilirsin ama ekonometri okuduktan sonra tesisatçı olmak istemeyecektir

soru çok havada kalmış.
hangi meslek grubu mesela?
ya da iş hayatında çalışma anlamında mı?
geçtim bu soruyu.

bazı eğitim bölümleri sizi bir meslek sahibi olarak mezun eder. kendinizi tanıtırken mühendisim, teknikerim, öğretmenim diye takdim edersiniz fakat bazılarından sadece mezun olursunuz.
işletme, adalet ya da kamu yönetimi gibi bölümlerden mezun olduğunuzda mesleğiniz olmaz, önce bir pozisyonda iş bulup o işi mesleğiniz haline getirmeniz gerekir.
aklıma gelmişken de değineyim, makamların cinsiyeti olmaz; hakime hanım, müdüre hanım gibi hitaplar gülünç.

bir meslek dalının ustası olmak için ise okumaya hacet yoktur. okumadan çok iyi bir duvar, sıhhı tesisat, elektrik, ahşap ustası olabilirsiniz.

nyc'nin "ticari zeka bazı diplomaları ters düz eder" söylevine istinaden kıssadan hisse; beni müteahhitlik sektöründe eğiten, donatan ve deneyim sahibi eden tarih mezunu müteahhit ahbabım, iflas ettiğinde moto kuryelik işine başlamıştı. mezuniyeti onu bir meslek sahibi yapmamıştı eğer mühendis ya da tekniker olsaydı kendi alanında iş bulabilirdi. meslekli diplomanın gücünü o zaman daha iyi idrak etmiştim.

bence önce diploma sahibi olmalı, gerisi bir şekilde gelir.

Bir iş yerinde çalışıyorsan eğitim önemli bir kriter ne kadar yeteneğin olsa da eğitim kıstasını karşına çıkartırlar. Lisans mezunu olmak da yetmiyor herkes artık üniversite mezunu ve maaşının başlangıç skalasında eğitiminde donanımlı olman , yabancı dilinin olması çok etkili yüksek lisans veya doktoranın olması pozisyonunda yükselmende etkili. Hatta güçlü bir cv için uyguladığın programların sertifikalarını, katıldığın seminerler, kurslar.....vb farkını göstereceğin her detayı ortaya koyman lazım bunlar seni diğerlerinden öne çıkartıyor. Dediğim gibi bir kurumda çalışacaksan özel ya da devlet artık fark etmiyor lisans artık yetersiz kalıyor. Kendi işini yapıyorsan durum farklı olabilir benim çalıştığım yer dışında kendi yürüttüğüm şirketim de var tasarım işi yapıyorum bu işe başlarken online eğitimlerle başlamıştım iş tuttukça , satış arttıkça home office yetmedi. İşi ayrı yere taşıdım. Bana bu alanda kimse eğitimi sormuyor. Ortaya koyduğum ürün satıyor diplomam para etmiyor orda : )

bazı eğitim bölümleri sizi bir meslek sahibi olarak mezun eder. kendinizi tanıtırken mühendisim, teknikerim, öğretmenim diye takdim edersiniz fakat bazılarından sadece mezun olursunuz.
işletme, adalet ya da kamu yönetimi gibi bölümlerden mezun olduğunuzda mesleğiniz olmaz, önce bir pozisyonda iş bulup o işi mesleğiniz haline getirmeniz gerekir.
aklıma gelmişken de değineyim, makamların cinsiyeti olmaz; hakime hanım, müdüre hanım gibi hitaplar gülünç.

bir meslek dalının ustası olmak için ise okumaya hacet yoktur. okumadan çok iyi bir duvar, sıhhı tesisat, elektrik, ahşap ustası olabilirsiniz.

nyc'nin "ticari zeka bazı diplomaları ters düz eder" söylevine istinaden kıssadan hisse; beni müteahhitlik sektöründe eğiten, donatan ve deneyim sahibi eden tarih mezunu müteahhit ahbabım, iflas ettiğinde moto kuryelik işine başlamıştı. mezuniyeti onu bir meslek sahibi yapmamıştı eğer mühendis ya da tekniker olsaydı kendi alanında iş bulabilirdi. meslekli diplomanın gücünü o zaman daha iyi idrak etmiştim.

bence önce diploma sahibi olmalı, gerisi bir şekilde gelir.

Taşı sıkıp suyunu çıkarabilmek önemli biraz da.
Diploma izp (istihdamı zorunlu personel ) olunabilecek sahalar için ya da kurumsal firmalar için önemli fakat benim bahsettigim zeka türüne sahip ınsanlarin da keskin virajları olabiliyor. Iflas etme bitme esiginde bir et ceosu bir bankanın genel müdürüyle aşk yaşadı. Genel müdür kurallari çiğneyip özel bi yetkiyle adama alabileginden fazla kredi verdi ve adam batmaktan kurtuldu. Sonra bi de evlendiler. Adam düze cıktı. Borçlarını da kapadı ikinci fabrikası için proje peşinde. Ilkokul mezunu bu kişi. Ticari zeka iste bi şekilde kendini kurtarmanın yolunu da buluyor,diploması olmasa da. Kişi kendine yeterli yatırımı yapamıyorsa diplomayı herkes alıyor artık. Eğitimi teşvik etmek lazım tabii ki ama bi albenisi kalmadi. Kisi kendine yatırım yapmalı albenisi olması için.Barış güzel açıklamış kendine yatırım kısmını.

Doktor, Öğretmen, Sağlık çalışanı (doktor, hemşire), mühendis, mimar gibi meslekler de gerekli.

Yazılım programlama için üniversite okumaya gerek yok, tercihe bağlı olmalı. Bu tarz sektörlerde okula değil genelde bilgi birikime bakıyor.

Geri kalan meslekler için gerekmiyor, boşa giden en az 2 yıl...

Geri