Memleketine göre insan değerlendirir misiniz?

Konu sahibi son olarak 20 gün önce görüldü
Evet.
(Önyargılıyım yani)
Sade memleket ile ilgili de değil, her huy ve davranışı değerlendirir, içimden yorumlarım. Benimle beraberseniz, bilin ki, hiç ilgilenmiyor gibi görünsem de, sizi okuyorum ve lehçe farklarına bile dikkat ediyorum. Aynı anda da kendimle "bunu yapmamalısın" diye zıtlaşıyorum. Önyargılı olmak bizim elimizde olan bir şey değil. Yanlışlar sonradan düzeltilebilir. Üzerinde çalışabileceğimiz bir alt yapı var elimizde. Tamamen boş kalmak, umursamamak, her şeyi sıfırdan keşf etmek, bence daha kötü bir seçenek.

Önyargımızın esiri olmuyorsak önyargılı olmak o kadar da kötü bir şey değil. Ama yine de önyargım yüzünden ne güzelliklere kalbimi kapadığımı da bir ben bilirim. Hayatta her şey, anca hakkından gelebiliyorsan yararlıdır.

Şöyle bir olay yaşadım,ama aramızda kalsın.

Bir toplantıda gördüm kendisini, fazlasıyla bakımlı ve modern giyimli bir bayan. Hep merak ettim, kim? kimlerden? nereden gelmiş? Aklımda bir dizi oyuncusunu canlandırdım. Varmış öyle biri, duymuştum.

Bir başka ortamda tekrar karşılaştık ve hatırladım kendisini. Sohbetine de tanık oldum ve konuşurken ara sıra köylü lehçesine kaçtığını fark ettim. Öyle böyle de değil. Çok dikkatimi çekti.

Şöyle bir olay yaşadım,ama aramızda kalsın.

Bir toplantıda gördüm kendisini, fazlasıyla bakımlı ve modern giyimli bir bayan. Hep merak ettim, kim? kimlerden? nereden gelmiş? Aklımda bir dizi oyuncusunu canlandırdım. Varmış öyle biri, duymuştum.

Bir başka ortamda tekrar karşılaştık ve hatırladım kendisini. Sohbetine de tanık oldum ve konuşurken ara sıra köylü lehçesine kaçtığını fark ettim. Öyle böyle de değil. Çok dikkatimi çekti.
Ee nerde şimdi bu bayan

efendim ben “Karadenizliyiiiimm, karadeniiizz yuzliyim” şarkısını söylemeden önce anamın köyüyle gurur duyduğumu belirtmek istiyorum...-bu seçim beni çok duygulandırdılar..- ben anamın köyündenim, “Trabzonlu” demeyelim de.. “ana köylüsü “diyelim.. önyargı olmaması gerekir, ama yapıyoruz.. olmamalı.. çok üzülüyorum..

Bütün Karadenizliler bir değil. Karadeniz Bulgaristan sınırında başlar, Gürcistan sınırında biter. Onun ötesi ve berisi de yine Karadeniz. İnsanları da farklı. Ama en güzel kızlar Ordu'dan çıkar. (Alın size bir önyargı daha)

kökeninizin bulunduğu topraklarda yaşıyorsanız ya da bir şekilde halen iletişim içerisindeyseniz -bağınız varsa- belirli karakteristik özellikleri taşırsınız. ama artık köklerinizi kopardıysanız bence nesilden nesile bu iz azalıyor.
benim köklerin bir kısmı balkanlarda ve bir kısmı karadeniz’de. sözünü ettiğim bölgelerin hepsiyle bir şekilde irtibatımız ve bağımız var. gördük de o toprakları. ben bir önceki nesilde coğrafyadan kaynaklanan kültürel kodlara daha fazla tanık oldum, bence bizlerde daha az.
velhasıl hala köklerinizin bulunduğu topraklarda yaşıyor ya da o topraklara bir şekilde sıkıca bağlıysanız evet, o davranış kodlarını bilinçsizce öğreniyorsunuz ve belki yansıtıyorsunuz.
memleketine göre duygusal anlamda galiba insan değerlendirmem ya da değerlendiririm bilemedim ama insanların karakteristik özelliklerine göre memleket tahmini yapabilirim, çoğu da isabetli olur.

Memleketi, ırkı ya da inancı ile hiç ilgim olmaz ve karakter yapısına bakarım.

efendim ben “Karadenizliyiiiimm, karadeniiizz yuzliyim” şarkısını söylemeden önce anamın köyüyle gurur duyduğumu belirtmek istiyorum...-bu seçim beni çok duygulandırdılar..- ben anamın köyündenim, “Trabzonlu” demeyelim de.. “ana köylüsü “diyelim.. önyargı olmaması gerekir, ama yapıyoruz.. olmamalı.. çok üzülüyorum..
wp gruplarında iç anadolu ve karadeniz insanının kulakları çınlatılmış. bizim arkadaşlar da çınlatıyordu.

Askere gittiğimde, daha önce hiç farklı yörelerin insanı ile karşılaşmadığım için, doğulu kardeşlerimizi birbirinden ayırt etmekte çok zorlanmıştım. Bazılarının tipe bakıp memleketi doğru tahmin edebildiklerine de çok şaşırmıştım. Zaman ile insanın gözü detayları algılamakta ustalaşıyor. Kendime benzettiklerime hep yakınlık duymuştum. İlginç bulduğum, onlar da hep karadenizli çıkmıştı.:)

EVET YOZGAT İNSANI KAPALI BENDE

Tabii si de ki, mesela nerelisin? Giresun, vaov, fena, karadeniz kaduni veri naystır.
Gördünüz hemen memleketine göre değerlendirme yaptım.

Geri