materyalizmde zeki müren de bizi görüyormuş, doğru mu?
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
İnşallah Yazıya devam edeceğim de, Yalnız anlamadığım yazının neresinde Mutezileden Bahsettiğim. :-) Bir Mutezili olarak lendimi islam dışı olarak.nitelememi beklemezssiniz heralde..Mu'tezile'nin İslam dışı olup olmadığına nasıl karar verdin Qasem?=) Bana göre gayet sevimli bir oluşum ama klasik İslam'a göre ''sapkın'' ekibinden kendileri.
İnşallah Yazıya devam edeceğim de, Yalnız anlamadığım yazının neresinde Mutezileden Bahsettiğim. :-) Bir Mutezili olarak lendimi islam dışı olarak.nitelememi beklemezssiniz heralde..
İnşallah yazıya müsait olunca devam edeceğim.
Bilimsel verileri dinsel formlarla açıklamak sadece geçmişte karşılaşılan kültürlere üstünlük sağlamak için üretilen argümanlardan öteye geçmez. Vahy bundan çok farklıdır. İnşallah bunların tamamını yeniden Mutezilenin Mekanik uslubuyla birlikte iki farklı fikir olarak masaya yatırıp üzerinde konuşacağız.
Bu paragrafta belirtmişsiniz=)
Tekrarlamak gerekirse Mu'tezile bence şık mezheptir, ''sorgulayan, sorular soran, İslamiyet=Teslimiyet'' ikilisine baş kaldıran ilk oluşumdur. Çıkış noktası ''kaderi inkardır''. Akıl yoluyla ortaya ispatlanmayana inanmazlar. Özetlemek gerekirse bir insan kur'an'ı okuyup ''kendi aklına uymamasından sebep'' red ederse bunun sorumlusu ''Allahtır'' der. Zemahşeri gibi bir babayiğiti çıkartmıştır sinesinden=) Yani ehli-sünnetten çoğu yerde ayrılmıştır. Tabii bu işin tarihe yansıyan, resmi durumu. Sizin algıladığınız Mu'tezile tamamen islam içidir, yorumunuz farklıdır. Olabilir tabii=)
materyalizm maddeciliktir.sabitliktir.Bu birçok alanda karşımıza çıkmasına rağmen bilim ve siyaset dünyasında daha fazla etkilidir.Bu etkileşimi de kendine meşrutiyet kazandırmak adına sabitliğini algıyı tersleyerek örtbas etme yöntemiyle yapar.Bu yöntem ise yerine göre bilinçli/bilinçsiz olarak uygulanır ve bence bu çoğu kimsenin farkına varamadığı dünyadaki en büyük çelişkilerden biridir.
materyalizm sabit verilerden yola çıkılarak sabit bir fikir elde etme yönteminden başka bir şey değildir.Her ne kadar değişimden bahsetse de değişimlerden asla ve asla hoşlanmaz.
bu düşünsel durum bir çok farklı olguda uygulama alanı bulmuştur ve yaygınlaştırılmıştır.Bilim,ekonomi,siyaset,sosyoloji,psikoloji,biyoloji,fizik..vb. bilim dalları,tarih,coğrafya hatta dinlere bile uygulanmıştır.en çok bilim dalında evrimle,siyasi alanda da komunizm ve faşizmle kendini göstermiştir diyebiliriz.Bugün demokrasi tanımı yapılırken bile bu 2 akıma göre bir yordam belirlenmesi sağı,solu,ortası,merkezi,ucu ..vb. terimler kullanılması bunun kanıtıdır.
komunizm ve faşizm kökünde materyalisttir.Maddeye ve üst insan fikrine 2 farklı açıdan bakmaktan başka bir şey değildir.Komunizm ve faşizm materyalizmin şeytandan olma çocuklarıdır ve birbirleriyle her daim kavga eden öz kardeşlerdir.Her iki akımda nasıl aşamalar geçirirse geçirsin varacağı sonuç diktatörlüktür.Çünkü fikirde ve eylemde sabitlik materyalizmin özüdür.Bu gerçeği de örnekleriyle görmekteyiz.
Bilim kısaca 5n1k soru öbeğidir. yani insan aklından geçen tüm sorular bilimin özünü oluşturur.Bilim,tapınaklar,kiliseler ve medreselerde doğmuştur.
Paranın bulunması materyalizmi mağarasından çıkarmıştır ve bugün dünyaya hakim olmuştur.Biz bugün materyalist bir çağ yaşıyoruz.Her şeyin değerinin Sadece maddeyle ölçüldüğü daha çok paraya ulaşmak için zamanla yarışan insan güruhu şu anki zaman dilimini yani materyalist çağı meydana getirir.
bu bilime de sokulmuştur.Evrim teorisiyle bilim materyalist çağa alet edilmiştir.Bilim evrensellikten çıkarılıp evrimsel bilim haline dönüştürülmüştür.5n1k soru öbeği bozulmuş.İnsanlar, nasıl düşünüp çağa göre nasıl soru sorması gerektiğinin karar verilip öğretilmesi gereken sabit robotlar haline dönüştürülmüştür.Bu öğretme aşılama amacının en önemli argümanı da 'medya' dır.
Materyalizmin tersi ise idealizmdir.İdealizm evrensel düşüncenin özüdür.Bu en güzel sanatla görülür.Felsefe sanatın en kapsamlı icrasıdır.Öyle ki, felsefe sanat doğurur derler. Bu nedenledir ki felsefede materyalizm yer bulamamaktadır.İdealist düşünce her zaman akıllı gelişmeye açık vizyon sahibi insanların tutması gereken yoldur.Çünkü inançlı insan,
inançsız insandan her daim her konuda üstün olmuştur ve bu 'evrensel' bir kuraldır.
bununla ilgili bir kapsamlı bir makale yazmıştım.Bir ara fırsat bulursam paylaşırım burada.
Üstad bu parağrafta Mutezili olduğumu ve Bunun Mutezilenin mekanik yani akılcı uslubu ile konuşacağımı belirtmişim
Mutezili anlayış ve Ehli sünet arasında uçurumlar vardır ama buranın konusu olmadığı için inşallah onlarıda kaleme alacağız...
Evet, bende diyorum ki mutezile islam dışı bir mezhep olarak anılmaktadır. Siz neye dayanarak mutezile'nin islam içinde olduğunu kavradınız diyorum ben=) Kullandıkları akılcı yollardan sebep ehli-sünnet mutezileye sapkın mezhep demiştir, siz sapkın mezhep değil diyorsunuz, bende neye dayanarak diye soruyorum, anlatabildim mi acaba=)