Liselerde zorunlu hale getirilmesi gündeme gelen Osmanlıca dersi sizce gerekli midir?

• Kullanıcı Aden
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Akıl Küpü
Konu sahibi son olarak 18 gün önce görüldü

Liselerde zorunlu hale getirilmesi gündeme gelen Osmanlıca dersi sizce gerekli midir?

• Evet,gereklidir,

Kullanılan: 5 22.7%
  • Hayır, gereksizdir

Kullanılan: 15 68.2%
  • Şöyleki;

Kullanılan: 2 9.1%

• Kullanılan toplam oy
    22

Bir kere o Osmanlıca değil Osmanlı Türkçesidir efendim. Tarih edebiyat ağırlıklı Sözel bölümlerde olmasından yanayım çünkü arşivlere girebilen Osmanlı türkcesi belgeleri okuyabilen cok az kişi kaldı-hatta tarihçi bile kalmadı- Hem Osmanlı Türkçesi o kadar zor ve şuanki türkçemizden farklı değil, renk olur kelime dağarcıkları gelişir yeni istihdam alanları cıkar. Cok gündem yaratıp olay çıkarmaya gerek yok , bence bölümlere göre secmeli , zorunlu yapılabilir.

Zorunlu İngilizceyi kabul edip Osmanlı Türkçesine muhalif olmak apayrı bir ironi olur.

Bence cok guzel olur, ogrenciler icinde.

Milliyetçiliğinizi bu konularda görmek emin olun beni sevindirir (:

emma boştur deneke dur hele denk gelir kime.

Tarih mezunlarının bile yeterince anlayamadığı, hayatında kullanmadığı için unutup gittiği bir şey. Okuduğunu anlamayan bir nesil yetiştirmeye merak duyacağına, eskiden güzel örneklere sahip , donanımlı gençlik yetiştiren köy enst.lerindeki gibi, ev ekonomisi, dikiş, tarım, el sanatları alanında dersler konulsa kendi söküğünü dikebilen bir gençlik, kendi tohumunu ekebilen bir nesil yetiştirsek daha anlamlı olur.

Osmanlıca diye inat edip Osmanlı'ya öykündürmek yerine araştıran sorgulayan, fen, matematik ve pozitif bilimlerde yetişmek için çalışmalar yapılsa şu gençlik cahilliğe sürüklenmez.

Ama işlerine gelmiyor.

Tarihini bilmeyen ecdanını tanımayan geleceğini tayin edemez.

Sanırım bundan ülkece sefil bir haldeyiz iç işlerimizde egemen dış işlerde "ingilizceye bağımlı" asdadf.

kesinlikle gerekli. çünkü, eğitimde tek eksiğimiz osmanlıca(!)

Gereksiz değildir lakin zorunlu olması gereksizdir hayatımın hangi alanında kullanıcam ben o dili ingilizce, almanca, fransızca gibi dilleri öğrenip iş hayatında kullanabilirsin

'Zorunlu olmasi gereksizdir' Neden ki? Sirf is hayati icin gecerli olmayacagi, gelecegimiz icin pek faydasini goremedigin icin, basit dusunmeye kaciyor bence. Daha derin dusunmek gerek. Merakin olursa, tabii ki her seyi ogrenirsin, fakat bize ait olan bir seyi okullarda ogrenmemek, bunun yerine gelecegimiz icin Ingilizce gibi diller ogrenmek, biraz da olsa kendi benligimizi kaybetmek/unutmak gibi oluyor. Ozaman Ingilizce dersleri de zorunlu olmasin, cunku eger kendi gelecegini dusunuyorsan (isini gucunu), kendin ogrenmek icin caba sarf etmelisin. Ayni.

Osmanli Turkcesini ogrenmenin bir cok faydasi var diye dusunuyorum. Kelime hazinen zenginlesir, guzellesir. Cok guzel bir sey. Hatta o eski kitaplari, siirleri, sarkilari, yazilanlari bile daha iyi anlarsin.

Osmanlı Devleti'nde halkın yani reayanın bilmediği sadece saray erkanının yazışmalarda kullandığı bir dilden bahsediyoruz.

Türkçe'nin Farsça ve arap alfabesiyle yazıldığı dil.

Döneminde halk ile sarayı birbirinden uzaklaştıran dil :)

Bu saatten sonra beni ilgilendirmez ama sadece örgün eğitime getirmeleri daha uygun olur diye düşünüyorum. :D

Bu konuyu tartışmıştık burada. Şunu anlayın artık bu tarz adımlar öğrenciler için, bu ülkenin eğitimi için atılmıyor. Hepsi siyasi şov. Neden anlamak istemiyorsunuz bunu?

Osmanlı Türkçesi kolay bir şey gibi konuşuyorsunuz. İşin uzmanları bunu zamanında defalarca tartıştılar. Osmanlı Türkçesi konusunda bu ülkede en iyilerden biri Mhp milletvekili Yusuf Halaçoğlu. Açın araştırın bu adamlar ne diyor, bu konu hakkında ne düşünüyor. Bunları dikkate alın. Kısa bi bölüm paylaşayım.

"Bunu ancak cahil olanlar ister. Osmanlıcayı iyi bilen biri olarak ben bile bazen mezar taşlarını okumakta zorlanıyorum, kitabeleri ise kolay kolay kimse okuyamaz, bunun için öğreteceklerse hiç öğretmesinler. Osmanlıcayı en çok savunacak kişiyim, ama faydası yok, çocukların zamanına yazık. Teknolojiyi, bilimi öğretsinler, adam gibi tarih kitapları yapsınlar. Osmanlıca için Arapça ve Farsça gramer bilgisi de gerekiyor. Osmanlıca Latin harflerine çevrilse bile okuyanlarca anlaşılamaz. Okutacak öğretim elemanı da bulamazlar. Önce Türkçeyi öğretsinler sonra Osmanlıcaya baksınlar. Osmanlı döneminde bile Osmanlıcayı bilenlerin oranı yüzde 10’larda."

Türkiyenin neredeyse yarısına yakını okuma-yazma bilmiyor ki
aradan 80 küsür sene geçmiş ama hala okuma yazmayı bilmeyen insanlar var

Türkiye geriye gitmeyi çok seviyor, ne uğraşacaksınız Bilimle, Teknolojiyle, Sanatla

gidelim M.Ö 9000 li yıllara orada yaşayalım

zorunlu hale getirilmesine karşıyım, seçmeli olarak okutulabilir

Bu konuyu tartışmıştık burada. Şunu anlayın artık bu tarz adımlar öğrenciler için, bu ülkenin eğitimi için atılmıyor. Hepsi siyasi şov. Neden anlamak istemiyorsunuz bunu?

Osmanlı Türkçesi kolay bir şey gibi konuşuyorsunuz. İşin uzmanları bunu zamanında defalarca tartıştılar. Osmanlı Türkçesi konusunda bu ülkede en iyilerden biri Mhp milletvekili Yusuf Halaçoğlu. Açın araştırın bu adamlar ne diyor, bu konu hakkında ne düşünüyor. Bunları dikkate alın. Kısa bi bölüm paylaşayım.

Halaçoğlu'da TTK'nun zamanında başkanlığını yapmış bir isim. Ermeni Meselesi'ni savunduğu ve Ermeni katliamını kabul etmediği için zamanında yurt dılına çıkışı yasaklanmıştı hatırlıyorum. Son derece Osmanlı aşığı ve Osmanlı Devleti'ne gönülden bağlı. Ama akademisyen olduğu için neyin ne olduğunu biliyor.

Ve doğru olan da bu zaten, Osmanlıca diye inat etmenin anlamı yok ki. Tarih fakültelerinde 4 sene ağır şekilde verildiği halde anlaşılmayan bir dili 1- 2 derste o çocuğa nasıl öğretirsin bunu başarmak bir mucize öğrense de anlamı ne. Öğrendiği dili bilmeyecek.

Farazi işler.

Osmanlıca yazılmış eserleri okuyabilmek,anlamak adına zaten üniversitelerin bir sürü bölümünde ders olarak veriliyor.Kimin ne anladığı,ne kadar öğrendiği ise muallakta,evet çok merak edenlere özel bir kaç bölüm açılsın sadece üniversitelerde Osmanlıca eğitim almak isteyenler yerleştirilsin okusun.Hem hangi milletle iletişim dili olarak kullanılacaksa tercümanlık yaparlar).
Bu arada en iyi örneğimiz de forum sayfalarında Türkçe yi ne kadar düzgün kullandığımız.Kaç kişi dikkat ediyoruz öz dilimizin yazım şekline.

Geri