Leman dergisinin 'Musa-Muhammed' karikatürüne soruşturma: 4 gözaltı

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
İfade özgürlüğü, Birleşmiş Milletler tarafından İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde ilan edilen, birçok ülke tarafından kabul edilen, bireylerin veya toplulukların fikir ve görüşlerini sansür, yasal yaptırım veya tehdit korkusu olmaksızın ifade etme hakkıdır.

İfade özgürlüğü uluslararası hukukun güvencesi altındadır; ancak başkalarının haklarını ihlal eden, nefreti savunan ve ayrımcılığı veya şiddeti körükleyen ifadeler yine uluslararası hukuk gereğince meşru bir şekilde sınırlandırılabilir.

Dini eleştirmek ( hakaret etmek değil ) bir ifade özgürlüğüdür. Dinlerin uydurma olduğunu, kitleleri etkisi altında bırakarak çıkar sağlamak olduğunu ya da tezin her neyse bunları dile getirmek ifade özgürlüğüdür. İslam dinine ve inananlarına göre resmedilmesi yasak olan islam peygamberini resmetmek ifade özgürlüğü değildir. Sen burada bir şey ifade etmiyorsun. Sen provoke ediyorsun. Aradaki farkı anlayabilecek kapasitede insanlarsınız hepiniz. Mevzu islamı eleştirmek değil, öyle olsa ifade/düşünce özgürlüğü olurdu.

Dönüp dolaşıp aynı şeye geliyoruz. Herkes kendi penceresinden bakıp eğip bükmeye çalışıyor ifade özgürlüğünü. Bu yüzden geri kalmış bir toplumuz işte, en aydın geçineni bile. Kendi değerlerine bu tarz saldırı yapılsa bayrağı alıp en önden kendileri koşar bu ifade özgürlüğü değil hakaret diye, ki oldu da. Bütün bunları yapıp sonrasında ifade özgürlüğünü kendilerine göre eğip bükmelerine bitiyorum.

İşte güzel bir özet anlayana

Ortadoğu'da din savaşlarının olduğu bir gerçek,
Lakin bu savaşı sürdüren her iki dinin mensubu olan radikallerdir.
Peygamberler ne alaka?
Her iki peygamberin mesajları meydanda.
Öldürmeyeceksin.
Leman radikal İslamcılar la radikal Yahudileri konu etseydi
sorun olmazdı sanırım.

Yanlış anlama olmasın, ben genel manada konuştum
Yoksa Filistin direnişi gayet meşrudur.

İnsanı nefretle beslemeye devam ettiğiniz sürece, ona buna düşman etmeye devam ettiğiniz sürece bir halta yaramayacak şurada tartıştığımız konu. İnsan önce kendini bilecek , bilecek ki sonra toplum olabilecek. Farklı kültürler , farklı inançlar hep vardı ve var olmaya devam edecek. Kimse kimsenin inancına da yargısına da değerlerine de dokunma saygısızlığında olmamalıydı. Leman'ın açıklaması çok komik (!) dalga geçer gibiler. Fırsatçılar zaten sokakta. Yani olaya ne taraftan bakarsan bak herkes kendi ekmeğinin balını övüp , başkasının kaymağına bok atacaktır.

İfade özgürlüğü, Birleşmiş Milletler tarafından İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde ilan edilen, birçok ülke tarafından kabul edilen, bireylerin veya toplulukların fikir ve görüşlerini sansür, yasal yaptırım veya tehdit korkusu olmaksızın ifade etme hakkıdır.

İfade özgürlüğü uluslararası hukukun güvencesi altındadır; ancak başkalarının haklarını ihlal eden, nefreti savunan ve ayrımcılığı veya şiddeti körükleyen ifadeler yine uluslararası hukuk gereğince meşru bir şekilde sınırlandırılabilir.

Dini eleştirmek ( hakaret etmek değil ) bir ifade özgürlüğüdür. Dinlerin uydurma olduğunu, kitleleri etkisi altında bırakarak çıkar sağlamak olduğunu ya da tezin her neyse bunları dile getirmek ifade özgürlüğüdür. İslam dinine ve inananlarına göre resmedilmesi yasak olan islam peygamberini resmetmek ifade özgürlüğü değildir. Sen burada bir şey ifade etmiyorsun. Sen provoke ediyorsun. Aradaki farkı anlayabilecek kapasitede insanlarsınız hepiniz. Mevzu islamı eleştirmek değil, öyle olsa ifade/düşünce özgürlüğü olurdu.

Dönüp dolaşıp aynı şeye geliyoruz. Herkes kendi penceresinden bakıp eğip bükmeye çalışıyor ifade özgürlüğünü. Bu yüzden geri kalmış bir toplumuz işte, en aydın geçineni bile. Kendi değerlerine bu tarz saldırı yapılsa bayrağı alıp en önden kendileri koşar bu ifade özgürlüğü değil hakaret diye, ki oldu da. Bütün bunları yapıp sonrasında ifade özgürlüğünü kendilerine göre eğip bükmelerine bitiyorum.

Peygamberin resmedilmesi bir ifade biçimidir. Burda herhangi bir hakaret vs göremiyorum ben. İslam hariç hiçbir semavi dinde de bu resmedilmeye karşı bir öfke yok müritlerinde.

İslamda da bunu yasaklayan bir kaide var mı? Bir ayet var mı? Yok. “Yaratmak Allah’a mahsustur” bakış açısı yahut “Peygamber o kadar güzel ki o güzellik resmedilemez.” bakış açısının mezhepsel bir yorumu sadece.

Taliban müzik holleri de bombalıyor, ISID heykelleri de parçalıyor. Bunları “E ama islamda yeri yok bunların” diye meşru mu göreceğiz?

Resmedilen içerikte hakaret olup olmaması burda ölçü alınması gereken şey. Var mı bir hakaret, küçük düşürücü bir şey? Yok.

Benim karikatüre bakınca gördüğüm tam olarak scope un yazdıkları ; din adını kullanan kişilerce tepede her şey güllük gülistanlık, ticaret devam eder, birbirleri ile ahbap ilişkisini sürdürürler. Dinler arası diyalogta da herhangi bir sorun yok. İslam ve Yahudilik kültürel olarak da selamlaşma cümlelerine kadar bir birleri ile son derece yakın kültür üreten dinler. Ama yönetenler halkın kafasına bombalar yağdırır, halk bu işin mağduru olur. Anlattığı bu karikatürün

Hangi dine hangi peygambere hakaret var? Sırf resmedilme ne hakaret ne provakasyondur. Tipik bir ifade hürriyeti örneği. Üniversitelerde ders diye okutulur. Şok edici, kurulu düzene karşı hakaret içermeyen bir ifade biçimi.

Bak mesela Charlie Hebdo vakası ifade hürriyeti değildi hakaretti. Ama bu ifade hürriyeti.

Peygamberin resmedilmesi bir ifade biçimidir. Burda herhangi bir hakaret vs göremiyorum ben. İslam hariç hiçbir semavi dinde de bu resmedilmeye karşı bir öfke yok müritlerinde.

İslamda da bunu yasaklayan bir kaide var mı? Bir ayet var mı? Yok. “Yaratmak Allah’a mahsustur” bakış açısı yahut “Peygamber o kadar güzel ki o güzellik resmedilemez.” bakış açısının mezhepsel bir yorumu sadece.

Taliban müzik holleri de bombalıyor, ISID heykelleri de parçalıyor. Bunları “E ama islamda yeri yok bunların” diye meşru mu göreceğiz?

Resmedilen içerikte hakaret olup olmaması burda ölçü alınması gereken şey. Var mı bir hakaret, küçük düşürücü bir şey? Yok.

Benim karikatüre bakınca gördüğüm tam olarak scope un yazdıkları ; din adını kullanan kişilerce tepede her şey güllük gülistanlık, ticaret devam eder, birbirleri ile ahbap ilişkisini sürdürürler. Dinler arası diyalogta da herhangi bir sorun yok. İslam ve Yahudilik kültürel olarak da selamlaşma cümlelerine kadar bir birleri ile son derece yakın kültür üreten dinler. Ama yönetenler halkın kafasına bombalar yağdırır, halk bu işin mağduru olur. Anlattığı bu karikatürün

Hangi dine hangi peygambere hakaret var? Sırf resmedilme ne hakaret ne provakasyondur. Tipik bir ifade hürriyeti örneği. Üniversitelerde ders diye okutulur. Şok edici, kurulu düzene karşı hakaret içermeyen bir ifade biçimi.

Bak mesela Charlie Hebdo vakası ifade hürriyeti değildi hakaretti. Ama bu ifade hürriyeti.
Hala kendi açından bakıyorsun. Bana göre sorun yok, bana göre hakaret yok, bana göre o yok bana göre bu yok. İslam sana göre sorun olmayan şeylerle var olmaz. Sana göre sorun yoksa haa tamam o zaman serhada göre sorun yokmuş o zaman resmedilir denmez. O zaman neyin sorun olup neyin olmayacağına kişiler karar versin. Peygamberin resmedilmemesi sebebi de senin söylediğin ya da tahmin ettiğin gibi “o o kadar güzel ki; resmedilemez” mantığı değil, bizzat peygamberin kendisinin o dönemin sorunu “putlaştırmaya” karşı olmasından mütevellit resmedilmesini yasaklamış. Işidden verdiğin örnekler başka insanların hak ve özgürlüklerini kısıtlıyor. Müzikholler, heykeller. Bunları kısıtlamaya kalkarsan benim hak ve özgürlük alanıma girmiş olursun. Ama peygamberi resmetmezsen benim özgürlük alanıma bir müdahalede bulunmamış olursun. Böyle bir örneği senin gibi donanımlı bir insanın verip eş tutmadığını var sayıyorum. Müslümanların peygamberlerini resmetmemelerini istemesi hak ve özgürlükleridir.

gelişmişlik, ilericilik ya da aydınlık empati yeteneğinden gelir. Bizim ülkemizde niyetten. Sen bu olayı “bişey yok yeaa bana göre” diye savunamazsın. Savunursan niyetini göstermiş olursun. Burada bu insanların talebi olan şey ne senin hak ve özgürlüklerine engel ne de benim. Ne seni bişeylerden mahrum kılıyor ne de beni.

muhammed ve musa karikatürü görse gülüp geçerdi.

Uzuuun uzuuun yorum yazardım belki ama yazmayacağım. Ne olup bittiğinide hala tam anlayabilmiş değilim. Ya ben çok safım yada herkesde jeton benden 10 kat hızlı düşüyor. Amaaan valla sıkıldım böyle konulardan peeeehhh.

mizah dergisine taş atmakla iman savunulmaz, savcılıkla da hiciv çözümlenmez, kutsal olanın gücü linç kalabalığında değil, akıl ve adalette belli olur......

ama bakınca da herkes haklı gibi...

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in çizimini yapmak ya da onu tasvir etmek, İslam dünyasında çok hassas ve tartışmalı bir konudur. İslam inancı açısından bunun suç sayılması, dini ve kültürel hassasiyetlerden kaynaklanır ve farklı bağlamlarda farklı şekillerde değerlendirilir.

Müslüman toplulumda, Peygamberlere büyük bir saygı duyulur. Onların bir karikatür ya da resimle temsil edilmesi, aşağılama ya da küçültme olarak algılanabilir. Özellikle Batı’da yayımlanan bazı hakaret içeren karikatürler (örneğin Charlie Hebdo olayı), bu hassasiyetleri daha da artırmıştır. Bu tarz durumlar, sadece dini değil, politik ve sosyokültürel gerilimlere de yol açmıştır.

Türkiye’de hukuk sisteminde doğrudan “Peygamber çizmek suçtur” diye bir yasa yoktur. (Muhtemelen bundan sonra gelir) Ancak:

1-Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek (TCK 216)
2-Dini değerlere hakaret etmek
gibi maddeler kapsamında bir resim ya da karikatür, suç sayılabilir. Yani, doğrudan resim çizmek değil, niyet ve bağlam önemlidir. Toplumsal düzeyde büyük bir saygısızlık ve provokasyon olarak görülür. Hukuki düzeyde doğrudan yasak değildir ama bazı durumlarda cezai sorumluluğa yol açabilir. Tüm sebepler nazara alındığında leman dergisinin niyeti ve amacı eğer provakatif ise -ki öyle- yukarıda belirtilen kanunlar gereği işlem yapılması normal olup lemanın çok da samimi olduğu düşünülemez.

Son düzenleme:
Arı kovanına çomak sokarsan, milyonların seni sokacağını tahmin edemedin mi?
Güzelleme yapanlar,
sizler de masum değilsiniz artık.

Türkiye gibi bir ülkede bu tür karikatür yapanlar kötü niyetli dahi olmasalar, yanlış da anlaşsalar sonuçlarına katlanacak. Şimdi kalkın muhafazeker, dindar kesmi ikna edin, nah edersiniz. Yav neden bu siyasal islamcıların işine yarayacak işler yaparlar anlaşılır değil. Hepiniz aslında gizli AKP'cisiniz haberiniz yok. Verdiniz elkerine bir koz ve malzeme şimdi ağlayın artık.

Öncelikle belirteyim. Ben Leman okumuyorum. Benim gibi düşünen ve yaşayan kimse Leman okumuyor. Tarikat üyelerinin Leman okuyor olması olasılığı da Sıfır. O halde, o sarıklılar kim???

Bence aynı kişiler CHP mitinglerine de katılan kişiler. Bu gün sarıklı, yarın etekli. Olay önceden planlanmış.

Türkiye gibi bir ülkede bu tür karikatür yapanlar kötü niyetli dahi olmasalar, yanlış da anlaşsalar sonuçlarına katlanacak. Şimdi kalkın muhafazeker, dindar kesmi ikna edin, nah edersiniz. Yav neden bu siyasal islamcıların işine yarayacak işler yaparlar anlaşılır değil. Hepiniz aslında gizli AKP'cisiniz haberiniz yok. Verdiniz elkerine bir koz ve malzeme şimdi ağlayın artık.
Boş yapma @melnur
Seni Türkiye'nin iç işlerine karışan Gurbetçi olarak suçlarım ve milleti üzerine salarım. Görürsün gününü.

**Spam/Adversiting** ifade ozgurlugu yok ozgurluk diye diye AHLAKSIZ SUURSUZ EDEPSIZ PEZEVENGE DONMUS ULKE..Hala utanmadan "su ve benzeri durumlari savunanlar" var... yarin birgun gotunu optugunuz yahudisi ingilizi gicinizda bayragini sallandirdiginda YINE KONUSALIM.

İfade özgürlüğünü dile getirirken başkalarının da hassas noktalarına dikkat etmek gerekir. Madımak olayları da buna benzer nedenle çıkmıştı.

Yahu çarli hepto benzeri bişi diil ki bu ifade özgürlüğü meselesi olsun. Burada bir aşağılama küçük düşürme dalga geçme hakaret falan da yok.
Aynı toprağın çocuklarısınız (aynı selamı vermek) dövüşmen guzum denmiş. Emperyalizmin maşası olmayın kendinize yazık oluyor denmiş. Tüm sorun resmedilme hassasiyeti. Valla tüm dünya, siz rahatsız olur musunuz acaba hassasiyetinize mi denk gelir diye diken üzerindeyiz. Ne bir söz yazabiliyor, ne bir kelam edebiliyoruz. Tüm yaşam şeklimiz kıyafetimiz, yeme içme alışkanlığımiz, konuşma tarzımız hep acaba siz alınır mısınız üzerine.

Daha ne istiyorsunuz birader?

Resimden rahatsız olan "kemalist köpek" lafından rahatsız oldu mu bu kadar. Kaldı ki o dergide kemalist yok.

**Spam/Adversiting** ifade ozgurlugu yok ozgurluk diye diye AHLAKSIZ SUURSUZ EDEPSIZ PEZEVENGE DONMUS ULKE..Hala utanmadan "su ve benzeri durumlari savunanlar" var... yarin birgun gotunu optugunuz yahudisi ingilizi gicinizda bayragini sallandirdiginda YINE KONUSALIM.
Türkiye'ye kesin dönüş mü yapıyon öyle haberler var

Geri