Leman dergisinin 'Musa-Muhammed' karikatürüne soruşturma: 4 gözaltı

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
1751350559963.png

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 'İnançlarımıza yönelik saygısızlık asla kabul edilemez,' dedi.​

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, pazartesi günü haftalık mizah dergisi Leman'a soruşturma açıldığını bildirdi.

Kararı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç X hesabından duyurdu.

"İnançlarımıza yönelik saygısızlık asla kabul edilemez," diyen Bakan Tunç, "Hiçbir özgürlük, bir inancın kutsallarını çirkin bir şekilde mizah konusu yapma hakkı tanımaz," ifadelerini kullandı.

Söz konusu karikatürde binaların üstüne füze yağarken, gökte kendilerini 'Muhammed' ve 'Musa' olarak tanımlayan iki kişi tasvir ediliyordu.

1751350597249.png
Karakterlerden Muhammed, "Selamun aleyküm ben Muhammed," diyor, Musa ise, "Aleyhem salom ben de Musa," yanıtını veriyor.
Bu ikilinin İslam Peygamberi Muhammed ve İbrahimi dinlerde peygamber olarak kabul edilen Musa olduğu iddia edildi.

Bakan Tunç, 'Musa-Muhammed' karikatürüyle ilgili, "Türk Ceza Kanunu'nun 216. maddesi gereğince 'dini değerleri alenen aşağılama' suçundan adli soruşturma açıldığını" belirtti.

Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesinin 3. fıkrası, halkın bir kesiminin benimsediği dini değerlerin alenen aşağılanmasını suç sayarken, bu fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, derginin iki genel yayın yönetmeni, karikatürü çizen kişi ve sorumlu yazı işleri müdürü hakkında gözaltı kararı alındığını açıkladı. Başsavcılık, gelişmelere ilişkin kamuoyunun bilgilendirileceğini duyurdu.

Tunç, "Milyonlarca Müslümanın inançlarını hiçe sayan bu provokasyon girişimine karşı gerekli hukuki adımlar gecikmeksizin atılacaktır," diye yazdı.

Karikatürün çizimini yapan D.P.'nin gözaltına alındığını aktaran İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, X'te yayınladığı gönderide, "Bir kez daha yineliyorum: Bu hayasızlar hukuk önünde hesap verecektir," ifadelerini kullandı.

Leman: 'Çok kötü niyetli olmak lazım'​

Gözaltı kararları sonrası Leman dergisi X üzerinden bir açıklama yayınladı:

"Burada karikatürün çizeri İsrail tarafından öldürülen bir Müslüman’ı konu ederek mazlum Müslüman halkın haklılığını çizmek istemiş olup dini değerleri aşağılama amacı asla bulunmamaktadır. Bize sürülen lekeyi kabul etmiyoruz zira Peygamber Efendimizin tasviri yoktur. Karikatürü böyle yorumlamak için çok kötü niyetli olmak lazım."

Devam eden saatlerde Leman dergisinin Beyoğlu'nda bulunan ofisine saldırı düzenlendi.

Gazeteci Rojda Altıntaş, X üzerinden binanın önündeki kalabalığın görüntüsünü paylaştı. Bir grubun polis barikatını aşarak binaya taş ve sopalarla saldırdığı, camların kırıldığı iddia edildi.

Büyük Doğu Akıncıları Derneği: 'Can almaya hazırız'​

Bina önündeki saldırı eylemlerini, İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi (İBDA-C) ile bağlantılı olduğu belirtilen Büyük Doğu Akıncıları Derneği'nin başlattığı belirtiliyor.

Derneğin İstanbul İl Başkanı Alper Kaan Aykut, bina önünde yaptığı açıklamada, "Ya biz gideceğiz, ya onlar gidecek. Ya onlar ölecekler, ya biz öleceğiz. Allah Resûlü bizim canımızdan malımızdan değerli. Biz o nurla can vermeye de, can almaya da hazırız," diyor.

Alıntılanan bir başka gönderide, Leman'ın önündeki kalabalığın "Dişe diş, kana kan, intikam, intikam!" sloganı attığı işitiliyor.

İBDA-C, Türkiye Cumhuriyeti'ni kaldırarak yerine Orta Doğu'da "Başyücelik Devleti" adında bir federe Sünni İslam devleti kurmayı amaçlayan silahlı örgüt.

Türkiye (2007), Avrupa Birliği (2001) ve Amerika Birleşik Devletleri (2003) tarafından 'terör örgütü' olarak tanınıyor.

Kaynak

Burada karikatürün çizeri İsrail tarafından öldürülen bir Müslüman’ı konu ederek*

Ozaman o Müslüman üzerinden konu edilseydi karikatür iki peygamberi aptal bir dergiye mizah olarak tanimlayip içinden dramatik birşey çıkacağını eminim ki kimse düşünemez ayrıca öyle bir selamlaşma şekli yok aleyhom salom ney Allah aşkına ?
Yıkıl leman

6 gün önce

XJI1k_1751320467_1366.jpg

Bu da Masum çizer

AqkbK_1751341573_3704.jpg

Sen şimdi bırak biz Türkleri de, Sana nasıl bir kazık sokulacak onu düşün.

Son düzenleme:
İlk olarak karikatür ifade ve sanat hürriyeti kapsamında. Herhangi bir aşağılama/hakaret yok.

İkinci olarak derginin çalışanlarının gözaltına alınma görüntüleri korkunç. Ters kelepçeler, kafaya basmalar vs. Resmen işkenceye varacak bir kötü muamele örneği. Kötü muamele ve işkence insanlık suçudur.

"Kemalist köpekler hesap verecek" sloganı tek başına meselenin karikatür falan olmadığının net göstergesi. Bu mesele üzerine uzun uzun siyasi analiz yapmanın, sebepler ve sonuçlar üzerine kafa patlatmanın lüzumu yok. Tamamen yapabildikleri için yapıyorlar bunları. Alan açıldığı için o sloganları atıyor, o taşkınlığı gerçekleştirebiliyor, o camı çerçeveyi kırıp dökebiliyorlar.

Provakatif hareketler bunlar, bu konuda muslumanlarin hassas oldugunu biliyorsunuz ve resmedilmesinin nasil tepkiler doguracagini da biliyorsunuz neden yapiyorsunuz... Selamlasma sekli "shalom" galiba museviler de kullaniyor yanlis hatirlamiyorsam onda bir sikinti yok bence.

6 gün önce

XJI1k_1751320467_1366.jpg

Bu da Masum çizer

AqkbK_1751341573_3704.jpg

Sen şimdi bırak biz Türkleri de, Sana nasıl bir kazık sokulacak onu düşün.

Selamun Aleyküm

Dinine, inancına, yaşantısına önem verdiğini düşündüğün; her konuşmasında İslam'ı yücelten, diğer ülkeleri ve o ülkelerin insanlarını dinleri üzerinden yeren; bu hayatta İslam'dan başka hiçbir şeyin anlamı olmadığını vurgulayan; sürekli Gazze için sloganlar atan akpnin neden Yahudi İsrail ile serbest ticaret anlaşmalarını feshetmediğini açıklayabilir misin?

"Kemalist köpekler hesap verecek" sloganı tek başına meselenin karikatür falan olmadığının net göstergesi. Bu mesele üzerine uzun uzun siyasi analiz yapmanın, sebepler ve sonuçlar üzerine kafa patlatmanın lüzumu yok. Tamamen yapabildikleri için yapıyorlar bunları. Alan açıldığı için o sloganları atıyor, o taşkınlığı gerçekleştirebiliyor, o camı çerçeveyi kırıp dökebiliyorlar.
Leman dergisini ve çizerlerini kemalist kanatta görmeleri : / acıları geçmiyor.

Birbirlerinin hassas ve kutsal noktalarına tuz basıp “ama masumaneydi ya düşünce özgürlüğü ama ya” diye zırvalamaya gerek yok. Alenen provokatif amaçlı yapılan bir eylem. Bunu yapan da biliyor, savunan da biliyor. “Özgürlük” ucu çok açık olan bir tanım. Benim için bir problem yok, paylaşsınlar beni ilgilendirmiyor. Ama problem olan kesim var. Halkın yüzde sekseninden fazlası. Tutup bir de islam Türklere sokulmuş bir kazıktır paylaşımı yapıyorsun. Buna sen mi karar veriyorsun? Halkın kutsalını kaşıyıp kaşıyıp salağa yatmayın artık.

Leman kışkırtmak istemiş ve başarmış. Emin olun şimdi çok mutlular.

Birbirlerinin hassas ve kutsal noktalarına tuz basıp “ama masumaneydi ya düşünce özgürlüğü ama ya” diye zırvalamaya gerek yok. Alenen provokatif amaçlı yapılan bir eylem. Bunu yapan da biliyor, savunan da biliyor. “Özgürlük” ucu çok açık olan bir tanım. Benim için bir problem yok, paylaşsınlar beni ilgilendirmiyor. Ama problem olan kesim var. Halkın yüzde sekseninden fazlası. Tutup bir de islam Türklere sokulmuş bir kazıktır paylaşımı yapıyorsun. Buna sen mi karar veriyorsun? Halkın kutsalını kaşıyıp kaşıyıp salağa yatmayın artık.
kanka bu halk müslüman olmayı tercih etmedi kılıçla kese kese zorla müslüman ettiler

Dogru onaylı ifadeler ile yanlış şeyleri savunmak )

Leman dergisini ve çizerlerini kemalist kanatta görmeleri : / acıları geçmiyor.
O meseleyle ilgili yazdım, gereksiz uzayınca sildim. Denk gelmişken söyleyeyim, ben bu meselede Leman'ı hiç masum görmüyorum. Neredeyse yarım asırlık bir karikatür birikimiyle yönetilen bir derginin değil karikatür, tek bir çizginin dahi ne manaya geldiğini bilmemesi imkansız. Hele böyle konularda gerek geçmişte yaşanan tartışmalar gerekse içinde bulunduğumuz durum düşünüldüğünde Leman'ın olacakları tahayyül etmemiş olmasına inanmıyorum. Leman'ın çizgi olarak Anti-Kemalist bir çizgide olmasını falan umurlarında değil zira o sloganı Leman'ı veya çizerlerini değil, seni beni hedefleyerek atıyorlar. Alenen kendileri gibi olmayan, kendi ittifaklarında kendi cephelerinde bulunmayan herkesi hedefleyerek ölüm tehditleri savuruyorlar. Leman burada sadece bir yansıtma aracı. Hatta belki de bir aparat. Bunu da zaman gösterecek. Tıpkı piromla ilgili gerçekleri gösterdiği gibi......

kanka bu halk müslüman olmayı tercih etmedi kılıçla kese kese zorla müslüman ettiler
Ben öyle düşünmüyorum. Ha bu arada da benim öyle düşünmemem öyle olmadığı anlamına da gelmiyor. Ama 21. yüzyıldayız. Bugün ben islamı reddediyorum dediğinde aforoz edilmiyorsun. İnsanlar islamı reddedersem kılıçtan geçirilirim korkusuyla değil anadan öyle doğdukları için müslümanlar. Ben müslümanım diyen adamın yaşadığı toplumda onun kutsalına hakaret etmek provokasyondur. Aynı şekilde kemalist köpekler sloganı da provokasyondur. Karikatüriste yapılan muamelenin o sloganları atana da yapılması gerek. Karşı tarafa yapılan düşünce özgürlüğü olsun ama bana yapılan olmasın demek aynı kafatasçılığın ürünü.

O meseleyle ilgili yazdım, gereksiz uzayınca sildim. Denk gelmişken söyleyeyim, ben bu meselede Leman'ı hiç masum görmüyorum. Neredeyse yarım asırlık bir karikatür birikimiyle yönetilen bir derginin değil karikatür, tek bir çizginin dahi ne manaya geldiğini bilmemesi imkansız. Hele böyle konularda gerek geçmişte yaşanan tartışmalar gerekse içinde bulunduğumuz durum düşünüldüğünde Leman'ın olacakları tahayyül etmemiş olmasına inanmıyorum. Leman'ın çizgi olarak Anti-Kemalist bir çizgide olmasını falan umurlarında değil zira o sloganı Leman'ı veya çizerlerini değil, seni beni hedefleyerek atıyorlar. Alenen kendileri gibi olmayan, kendi ittifaklarında kendi cephelerinde bulunmayan herkesi hedefleyerek ölüm tehditleri savuruyorlar. Leman burada sadece bir yansıtma aracı. Hatta belki de bir aparat. Bunu da zaman gösterecek. Tıpkı piromla ilgili gerçekleri gösterdiği gibi......
kesinlikle ben de buradayım. ifade özgürlüğü vs. ise, sadece isim benzerliği deyip insanları salak yerine koymayacaklardı. bir iş yaptıysan ve bu işin arkasında durmalısın. diğer taraftan, bu kesimin sürekli dışarı dökülmesinden, sürekli insanları tehdit etmesinden, her şeyi ama her şeyi provoke etmelerinden, nefret söylemlerinden gına geldi. kendileri gibi düşünmeyen, yaşamayan, hareket etmeyen herkesi hedef gösterip en ufak bir fırsatta ortalığı savaş alanına çevirmelerine müsaade edilmesi korkunç. onur yürüyüşü vb. bir şey olsa, katılanların hepsini içeri alırlar ama… bunların işine karışan yok, cezalandıran yok.

• Beğen
Tepkiler: glu
Birine muhammed diyip diğeri içinde musa diyip sonra öldürülen müslümanı tasvir ediyordu diyorsunuz kıvırmanında böylesi. Lemanı severdim ama artık sevmiyorum müslümanlar için peygamberimiz kutsaldır bunu bile bile tasvir ediyorsunuz. Sonrada çıkıp saçma sapan bir şekilde kendinizi savunuyorsunuz

Gelen tepkiler ve şiddeti doğru değil ama bunun geçmişte örnekleri vardı yine aynısının olacağını bile bile göz göre göre bunu yaptınız. Provake olmaya çok meyilli kısım ise işi siyasi boyuta taşıyarak olayların tuzu biberi olmuştur.

Tamamen bilincli hedefli yapilan bir çalısma , top burdan dönmez kendileri de biliyor dalga geciyorlar bir de ustune .Ha ben baktım ve ne kadar amacsiz gereksiz bir karikatur dedim gectim .( azinliktir bunu diyecek olan bununda bilincindeydiler )
Aciklama ciddi anlamda salakca kendilerini boyle zeki kulturlu,,entel pazarlayan bir guruh icin .
Ayrica Leman dergisi kemalist degildir ...(!)

İfade özgürlüğü, yalnızca iyi karşılanan ya da zararsız veya önemsiz olduğu düşünülen değil, aynı zamanda kırıcı, hoş karşılanmayan ya da kaygı uyandıran “bilgiler” ya da “düşünceler” için de geçerlidir. Çoğulculuk, hoşgörü ve açık fikirlilik bunu gerektirir ve bunlar olmaksızın “demokratik bir toplum” olmaz (Handyside/Birleşik Krallık, 5493/72, 07.12.1976).

İfade özgürlüğü, özellikle kurulu düzene ters düşen, şoke eden ya da meydan okuyan fikirlerin korunması açısından önemlidir (Women On Waves ve diğerleri/Portekiz, 31276/05, 03.02.2009).

Yılların Leman’ı işin böyle karışabileceğini elbet tahmin ediyordu.
Tarafların provokatörleri sahada. Şeyi gördünüz mü bilmiyorum, kadının biri yaklaşıyor “müslümanlar filistin’e” diyor (eskiden arabistandı:d lokasyon değişmiş ey cemaati müslimin. Sana düştü yol göstermek çünkü) adamın biri diyor ki “sen de kerhaneye” (terbiyesiz) aklı selim gibi davranmaya çalışan biri var kadını uyarıyor “git buradan, provoke etme” diye…
Sloganlar ayrı olay. Nereden bakarsan saçma sapan bir manzara çıktı ortaya. Kimsenin düşmemesi lazım artık böyle provokasyonlara, halen aynı muhabbet. Eleştiri haktır, o ayrı.

Son düzenleme:
Geri