Kutsal Kitaplardan Bazı Çelişkiler

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Sevgili arkadaşlar,

Forumda gördüğüm bir tartışma üzerine bu yazıyı kaleme alıyorum.

Benim inanca bakış açımı hemen hemen herkes bilir. Yani esasında eleştirilerim sadece islama değil genel itibariyle tüm dinleredir. Forumda zaten yeterince islamiyet tartışması ve konusu var ve bana bile gına geldi artık bu tartışmalar. Fakat bu defaki açacağım konu diğer dinlerdeki gördüğüm, okuduğum ve araştırdığım kadarıyla yer alan çelişkiler olacak. Siz forum üyelerinin yorumlarını rica ediyorum:

Örneğin İncil'in bir bölümünde: "Tanrı dileseydi puta tapmazlardı" demekte, bir başka bölümünde de "Tanrı dilemedikçe inanmazlar" demekte. Yani kişinin puta tapıp tapmaması tanrının tercihleri dahilinde. Burada incilde kader konusuna farklı yorumlar gelecektir muhakkak.

Başka bir ahitte ise şöyle der : "Tanrı'ya ibadet edin ve ona karşı çıkmayı düşünmeyin. Sonra ailenize, yoksullara, komşularınıza ve kölelerinize iyilik edin" burada da kölelik doğal karşılanıyor. Yani 2000 yıl öncesinin aklı hakim hala. Günümüzde bunu farklı yorumlayan teologlar var fakat bu değişik biçimlerde de karşımıza çıkabilmekte.

Bir başkasında ise :
İnsanlar nankördür demekte, bir başkasında ise insanın cahil ve zalim olduğu söylenmekte. Yani anlayacağınız gibi Hristiyanlığın tanrısı insanı böyle yarattı ve bu özelliklerinden rağmen insanlardan doğru karar bekliyor.

Evet arkadaşlar, yorum sizin...

Bir başkasında ise :
İnsanlar nankördür demekte, bir başkasında ise insanın cahil ve zalim olduğu söylenmekte. Yani anlayacağınız gibi Hristiyanlığın tanrısı insanı böyle yarattı ve bu özelliklerinden rağmen insanlardan doğru karar bekliyor.

İncil kadın ve erkekten bahsederken onların iki kişi olmaktan çıkıp tek beden olacağını ve Tanrı’nın birleştirdiğini insanın ayırmaması gerektiğini söyleyecek kadar incelikte olup bir nevi insana sevgi Tanrı'ya saygıyı öğütleyen bir kitaptan beklenmeyecek nitelikte küçümser olması epey ilginç. Burada bahsettiğin sözde de kulları yaratanın Tanrı ama sorgulayanın da Tanrı olması gibi büyük bir mantık hatası var.
Bkz: Yerli rehber daha fazla ilerlemek istemiyor.
Bkz: Tamamen duygusal.

olm isa diye kimse yaşamadı.o dönem biçok çarmıha gerilme olayı var.birini isa diye kakalıyolar.babası belli olmayan adamdan peygamber nasıl olur.hem dönemin hiç bir tarihçisi isadan bahsetmez.misal sen tarihçi olsan,bakireden doğan bir peygamber ve onun kutsal kitabından nasıl bahsetmezsin? Siyasal çıkar sağlamak ve toplumu güdümlemek için icad edilmiş bir dindir Hristiyanlık ve İncil insan eliyle yazılmış bir kitaptır.allah indinde tek din islamdır

İncili okumadım böyle sizler gibi arkadaşların yorumlarından görüyorum , o yüzden çok fazla bişey yazamayacağım yazan arkadaşları takip etmekle yetineceğim ama herkesin söylediği gibi incil biraz değişime uğramış yada orjinalliği bozulmuş bir kitap olduğu için belki bazı şeyler çarpıtılmış olabilir diye düşünmüyor değilim. Yine de tabiki Hristiyan alimlerininde bunları açıklayan yorumlaRI vardır. Bende araştırıp bulduğum bir kaç yazıyı sizlerle paylaşabilirim , doğruluğu yada inandırıcılığı üzerine tartışılır yine

Takibe aldım konuyu incelemekte fayda var. İncil'in değiştirip değiştirilmediği vs. konusunda daha net fikirler oluşabilir en azından burada yazılacak şeyler sonucunda insanlar nezdinde.

İncilde bir ayette doğan çocuklarınızı baba oğul ve kutsal ruh adına vaftiz edin diyor, bir diğer ayette ise isa adına vaftiz edin diyor.

Kuranda Şeytanın bir melek olup, cennetten kovulması.

Tevratta da Nuh Tufanı ve Kızıldeniz olayı.

Çoğu kişi kızacak belki ama bunların hepsi bana birer hikâye gibi geliyor.

................................

olm isa diye kimse yaşamadı.o dönem biçok çarmıha gerilme olayı var.birini isa diye kakalıyolar.babası belli olmayan adamdan peygamber nasıl olur.hem dönemin hiç bir tarihçisi isadan bahsetmez.misal sen tarihçi olsan,bakireden doğan bir peygamber ve onun kutsal kitabından nasıl bahsetmezsin? Siyasal çıkar sağlamak ve toplumu güdümlemek için icad edilmiş bir dindir Hristiyanlık ve İncil insan eliyle yazılmış bir kitaptır.allah indinde tek din islamdır

Tek din İslam dır diyosun, Kuranda bahsedilen peygamberlerden birini inkar ediyosun, buda ilginç bi yaklaşım.

Konu içindeki inançlı arkadaşların tutumları da gösteriyor ki, özellikle toplumda hakim olan dinin dışında başka dinlerle ilgili bir şeyler öğrenmek istiyorsan ateist'lere gideceksin. Çünkü onlar sadece yaşadıkları toplumun dinini değil, en azından diğer İbrahimi dinleri de(musevilik, hristiyanlık) etüd etmişlerdir. Ateist kardeşim; sen oku araştır kafa patlat, sonra gel özet geç. Bildiğin hammaliyet bu, silkelen ve kendine gel...

Hristiyanların kutsal kitabı Bible'dir. İncil diye bildiğimiz kitaplar 4 havarinin yazdığı, İsa'nın hayatını ve öğütlerini anlatan kitaplardır. İşte Bible bu 4 kitabı da içerir, bunların toplamıdır.

Bu 4 kitap temelde birbirinden çok farklı değildir ve Hristiyanlar 4 kitap olması durumunu havarilerin aynı olayları değişik açılardan ele aldığı ve farklı gruplara anlattığı şeklinde açıklarlar. Yani yaygın olarak bilinen "İncil orijinal değil, değiştirildi" mevzusu aslında Kilise'nin oturup kafasına göre ayet vs. değiştirmesi değildir.

Kaldı ki bütün İbrahimi dinlerde bu mevcut, Müslüman Hristiyan'ın kitabına orijinal değil diyor, Hristiyan Müslüman'ın kitabına orijinal değil diyor, Musevi desen ayrı bir hava, "siz yokken biz vardık" triplerinde.

İncil İznik Konseyinde değiştirilmiştir. Bunu bütün hristiyanlar kabul eder zaten hatta bazısı Meryem'in incili olduğunu da söyler.
Değiştirilmiş bir kitap hakkında Yaratıcı hakkında hüküm vermenin yanlış olduğu kanaatindeyim.
Bir yerin yaralarını saracam diye haklı tarafı kanatıyoruz..

Yahudilere göre Tevrat'ı din alimleri dışında herkes anlayamaz. Bunun bir indirgemesi ve daha açıklayıcı olan ve her yahudinin okuması gereken Talmud isimli kitapları var.

Talmud'un bir yerinde Tanrı herşeyi bilen, cezalandırmada aceleci olmasa da ihmal etmeyendir diye tanımlanakta. Başka bir yerinde ise tanrı çabuk cezalandıran, bağışlayan ve tek merhametli olan kişidir demekte.

Evet, gördüğünüz gibi açık bir çelişki var. Birçok çelişki okudum ama bu kadar açık bir çelişkiyi daha önce ne Kur'an da ne de başka bir yerde hiç görmemiştim. Fazlasıyla ilgimi çekti ve genel olarak dediğim gibi ben inançsız olduğumdan ve dinlerin çoğuna aynı baktığımdan bu konuda inançlı arkadaşların fikirlerini merak etmekteyim.

Yahudilere göre Tevrat'ı din alimleri dışında herkes anlayamaz. Bunun bir indirgemesi ve daha açıklayıcı olan ve her yahudinin okuması gereken Talmud isimli kitapları var.

Talmud'un bir yerinde Tanrı herşeyi bilen, cezalandırmada aceleci olmasa da ihmal etmeyendir diye tanımlanakta. Başka bir yerinde ise tanrı çabuk cezalandıran, bağışlayan ve tek merhametli olan kişidir demekte.

Evet, gördüğünüz gibi açık bir çelişki var. Birçok çelişki okudum ama bu kadar açık bir çelişkiyi daha önce ne Kur'an da ne de başka bir yerde hiç görmemiştim. Fazlasıyla ilgimi çekti ve genel olarak dediğim gibi ben inançsız olduğumdan ve dinlerin çoğuna aynı baktığımdan bu konuda inançlı arkadaşların fikirlerini merak etmekteyim.

Kuran'a en yakın kitap Tevrattır.Pek çok mucize hemen hemen benzerdir.Mesela Kuran'da adı geçen peygamberlerden 20 tanesi Tevrat ve İncil'de de geçer.Çelişkiler tüm kitaplarda var, hatta Kuran'da çok daha fazla çelişki var diyebilirim.

İnsanlar çelişki olduğu zannedeceği için bölünme olacağı için peygamberler gelmişlerdir ;)
Kuran hakkında şunu söyleyebilirim hadis olmadan kurandan hüküm çıkaranın vay haline..

İnsanlar çelişki olduğu zannedeceği için bölünme olacağı için peygamberler gelmişlerdir ;)
Kuran hakkında şunu söyleyebilirim hadis olmadan kurandan hüküm çıkaranın vay haline..

Bölünme hiç olmamış gerçekten, bir de olsaydı ne olurdu acaba?

Kuran'da hiç bir çelişki yoktur .. Kendisinden önce indirilmiş kitapları tasdik edici olarak indirildiği de yazar ayrıca .. İlmi olmayanların mealleri kendi kafasına göre okuyup da yorumlayabileceği bir el kitabı değildir Kuran ..

Bölünme hiç olmamış gerçekten, bir de olsaydı ne olurdu acaba?

İstese bölünme olmazdı zaten, ama o zaman da irade olmadan yaşayacaktın bu hak mı?
Allah dinin emirlerine uyanlara ve iyi insanlara cenneti vaat eder imansızlara da cehennemi, insanın günah işleme özgürlüğü vardır yani anlatabildim mi ?
Lekim dini küm veliye din

Kuran'da hiç bir çelişki yoktur .. Kendisinden önce indirilmiş kitapları tasdik edici olarak indirildiği de yazar ayrıca .. İlmi olmayanların mealleri kendi kafasına göre okuyup da yorumlayabileceği bir el kitabı değildir Kuran ..

Konunun ilk mesajında yani İncil'den alınan yerlerde çelişki yok mu?

İncil ve tevrat için yorumum olamaz zira o kitaplar hakkında Kuran'ın bildirdiğinden fazlasını bilmiyorum ama 6 yıldır tefsir okuyan biri olarak söylüyorum ki KURAN'DA HİÇ BİR ÇELİŞKİ YOKTUR ..

İstese bölünme olmazdı zaten, ama o zaman da irade olmadan yaşayacaktın bu hak mı?
Allah dinin emirlerine uyanlara ve iyi insanlara cenneti vaat eder imansızlara da cehennemi, insanın günah işleme özgürlüğü vardır yani anlatabildim mi ?
Lekim dini küm veliye din

Anlayamadığım bir diğer nokta daha.
Şimdi kader mi, irade mi? Hangisi? Benim bu yazıyı yazmam kader mi? İrade mi? İkisinin aynı anda olması mümkün değilde

İncil ve tevrat için yorumum olamaz zira o kitaplar hakkında Kuran'ın bildirdiğinden fazlasını bilmiyorum ama 6 yıldır tefsir okuyan biri olarak söylüyorum ki KURAN'DA HİÇ BİR ÇELİŞKİ YOKTUR ..

Okuduğunu anlayabiliyorsan okuyup yorum yapma yeteneğini de kullanabilirsin bence.
İlk mesajda İncil'den çelişkili yerler alınmış, evet veya hayır yorumu yapmak zor olmamalı.

Geri