Kürtlerle çözüm bu işin neresinde?

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Bu meselenin Kürt halkıyla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Trump'ın bu başkanlık dönemi çok ekstrem bir döneme denk geldi. Ne Bush ne Obama ne ilk Trump dönemi ne de Biden dönemi bu dönem gibiydi. Pandemi ile birlikte küresel denklemler inanılmaz değişti ve Abd, gümbür gümbür gelen Çin'i bir anda arka bahçesinde buldu. Trump'ın önünde Çin gibi devasa bir sorun varken Biden ve Kamala'nın yaptığı gerizekalılığı yapıp Rusya'yı gıdıklamaya, Suriye'de Radikal İslamcıları birbirine kırdırmaya, Ypg'yi silahlandırıp eğitmeye inanılmaz büyük zaman ve bütçe ayıracağını hiç sanmıyorum. Trump'ın Ukrayna, Tayvan ve Suriye ile ilgili söylemleri de bunu destekler nitelikte. Şu an olan şey Türkiye'nin Abd ile bilhassa Suriye ve Irak'taki Kürt'lerle ilgili pazarlığı. Akp muhtemelen Pkk'nın tasfiye edilip kalan bakiyesinin Suriye ve Irak'a gönderilmesi taraftarı. Trump'ın Suriye ile ilgili "Askerleri çekecek misiniz?" sorusuna verdiği "Bu Türkiye'ye bağlı" cevabı da muhtemelen bundan ileri geliyor. Kürtlere Suriye içinde bir bölge tahsis edilip Abd'den bu Kürtlerin Yeni Suriye'ye ve Türkiye'ye saldırmama sözü alınırsa Akp'nin isteği gerçekleşir ve bizim güney sınırımızda da yeni bir dönem başlar.

Öte taraftan hem Akp hem de Kürt siyaseti ciddi şekilde kan kaybediyor. İki kesim de şehirli genç kuşağın oyunu alamıyor ki burada Kürt siyasetinin işi çok daha zor. Dem Parti 2023'te 2018'e kıyasla neredeyse %20 oy kaybı yaşadı. Sadece oy kaybı yaşamakla da kalmadı, Kendi kazandıkları illerin kayda değer kısmında da seçime katılımda ciddi bir azalış var. 2010'lu yıllardaki dinamizminden çok uzak Kürt siyaseti. Onlar için de yeni bir anlatıya ihtiyaç var zira artık kayyum anlatısı da pek çalışacak gibi durmuyor. Diğer taraftan Akp için ne olursa olsun yeni anayasa sürecinde yeni ittifaklara ihtiyaç var. Chp'nin meclise soktuğu Siyasal İslam eskileri cepte olsa da onlara güvenerek bu sürece girmek çok riskli. Dem ciddi şekilde ivme kaybediyorken masalarına gelecek bu türden bir ittifak anlaşması kendilerine çok yarar ve bu sayede yeni anayasada sürecinde üzerine anlatı inşa edebilecekleri fikirler ortaya atabilirler. Bu açıdan bakıldığında hem Akp hem de Dem için ortada çok büyük bir win-win durumu var. Yalnız bunların hiçbir şekilde halka yarar bir yanı olmayacak zira bütün bu pazarlıklara, ittifak anlaşmalarına rağmen Abd ne derse Kürt siyaseti onu yapmak zorunda. Başka hiçbir seçeneği yok. Böyle bir mecburculuktan halka yarar bir şey çıkma ihtimali yok.

Kayyum mu? Yoo gelmiyor.

Ülkede demokrasi, adalet, ekonomi, istihdam, insan hakları, sosyal ve kültürel haklar vs konusunda herkes sorun yaşıyor mu? Muhakkak ki.

Fakat bu sorunlar bazı politik görüş ve etnik temelli gruplara daha yoğun hissetirilecek şekilde bir devlet politikası uygulanıyor mu yıllardır? Muhakkak ki.

Her iki tarafın da kusurları var diyebilirsin. Devlet Kürdü eşit yurtdaş olarak görmedi, Kürt devleti kendi devleti olarak görmedi bu ikisi birbirini besledi de besledi. Ve bir paradoks oluşturdu.

Bugünden sonra bu paradoksu yıkmak evladır. Yani Kürt bu devleti kendi devleti olarak görecek, Devlet de Kürdü eşit yurtdaşı olarak görecek. Çözümcül bir bakış açısı lazım, gelinen nokta budur artık. Geçmişi konuşmak değil.

Ama kalkıp da bir taraf hala “Yooo Kürt sorunu bir şey diye yok. Dükkanları var onların.” derse, diğer taraf da “Devlet bize zulmediyor, bu zulüm altında biz neyi konuşalım. Ben imtiyaz sahibi olacağım” derse her çaba anlamsız. Her çaba boşa nefes tüketmek.

Bu konuda bir şey sormak istiyorum devlet kürt vatandaşlarını eşit görmedi görmüyor dediğin için merak ediyorum
Belediye konusunu ayrı tutmak istiyorum
nerede hangi konuda eşit görmedi onun hakkında pek bilgim yok
Hani atıyorum vergi mi fazla aldı, iş konusunda mı iş vermedi, veya kendi iş kurmasına mı izin vermedi. devlete girememe sorunuysa Türk kürt farketmeden iki tarafta giremiyor…( Levent kırcanın geçen attım postu gibi :d)
Ya da eğitimde sen Kürt’sün okuyamazsın mı dedi
Ya da ne bileyim hani doğudan çıkmak yasak batıya gidemezsin falan mı dedi
Bence vatandaş olarak bir sorun yok ya da görmedim bilmiyorum o yüzden sordum aslında konusu açılmışken

Son düzenleme:
Kürt sorunu diye bir şey yok , Kürt sorunu denen şeyi kafam basmıyor diyen arkadaşlara kısa ve öz bir şey diyeyim ….

Kürt halkının artık seçme ve seçilme gibi hakları yok…!

bu güne kadar kayyum atanmış belediyeleri kabaca hesaplayacak olursak yaklaşık 4/5 milyon kürdün seçme hakkı gasp edildi

Bu konuda bir şey sormak istiyorum devlet kürt vatandaşlarını eşit görmedi görmüyor dediğin için merak ediyorum
Belediye konusunu ayrı tutmak istiyorum
nerede hangi konuda eşit görmedi onun hakkında pek bilgim yok
Hani atıyorum vergi mi fazla aldı, iş konusunda mı iş vermedi, veya kendi iş kurmasına mı izin vermedi. devlete girememe sorunuysa Türk kürt farketmeden iki tarafta giremiyor…( Levent kırcanın geçen attım postu gibi :d)
Ya da eğitimde sen Kürt’sün okuyamazsın mı dedi
Ya da ne bileyim hani doğudan çıkmak yasak batıya gidemezsin falan mı dedi
Belediye konusunu ayrı tutamazsın. Senin saydığın örnekler bağlamdan kopuk. Ama bir kaç örnek vereyim ben sana.

Mesela batıda boşaltılıp / yakılan köy var mı? Ama doğuda yaklaşık 3000 köy yakıldı ve boşaltıldı.

Faili meçhul cinayetler batıda yaşanmadı ama yaklaşık 17000 tane doğuda faili meçhul cinayet yaşandı. Toplu mezarlar bulundu, asit kuyuları bulundu. Bunlardan 840 ceset bulundu. Diğerleri hala kayıp 1995 ten beri “Cumartesi anneleri” eylem düzenliyor.

IMG_6547.jpeg

Anadilini konuşan insanlara para hatta ve hatta hapis cezası verildi.

Daha da sayarım, hem de çok daha fazla. O yüzden araştırmadan kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemek lazım.

Çok eski tarihlere değil günümüze de gelebilirim. Hala anadilde eğitim yok, Diyarbakır Baro başkanı öldürüldü, sanıklar beraat etti. Siyasetçileri göz altına alındı, tiyatrocuları gö altına alındı, AİHM kararlarına rağmen seçilmişleri tutuklu kaldı, Ergenekon, Balyoz fetoculerin kumpası oldu ama hakimi ve savcısı Fetocu olmasına ve ceza almasına rağmen kck kumpas olmadı. 9 senedir seçtikleri belediyeler tarafından yönetilmiyorlar.

Uzaar gider bu liste ama bir önceki mesajda yazdığımı tekrar edeyim.

Sence ben bu öne sürdüğün argümanları ilk defa duyuyor olabilir miyim?

bu konuda hata yapılmadı demiyorum, yapıldı, geçmişte yapılan hataları herkes kabul ediyorken ısrarla hep geçmiş üzerinden yorumlanıyor bu kürt sorunu. devlet kürt vatandaşlarını eşit görmedi diyerek asıl mesele kamufle ediliyor, şirin gösterilmeye çalışılıyor. bütün mesele resmi dil ve yerel yönetim. ülke bütünlüğü açısından o resmi dil, yerel yönetim taleplerine asla izin verilmeyecek.

Bazılarına göre bir Kürt CHP ya da AKP'ye oy veremez anladığım kadarıyla.
CHP de günah kadar sevilmezken DEM kayyumlarini direkt etnik antipatiye bağlayanlari samimi bulmuyorum.

Belediye konusunu ayrı tutamazsın. Senin saydığın örnekler bağlamdan kopuk. Ama bir kaç örnek vereyim ben sana.

Mesela batıda boşaltılıp / yakılan köy var mı? Ama doğuda yaklaşık 3000 köy yakıldı ve boşaltıldı.

Faili meçhul cinayetler batıda yaşanmadı ama yaklaşık 17000 tane doğuda faili meçhul cinayet yaşandı. Toplu mezarlar bulundu, asit kuyuları bulundu. Bunlardan 840 ceset bulundu. Diğerleri hala kayıp 1995 ten beri “Cumartesi anneleri” eylem düzenliyor.

Ekli dosyayı görüntüle 106112

Anadilini konuşan insanlara para hatta ve hatta hapis cezası verildi.

Daha da sayarım, hem de çok daha fazla. O yüzden araştırmadan kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemek lazım.

Çok eski tarihlere değil günümüze de gelebilirim. Hala anadilde eğitim yok, Diyarbakır Baro başkanı öldürüldü, sanıklar beraat etti. Siyasetçileri göz altına alındı, tiyatrocuları gö altına alındı, AİHM kararlarına rağmen seçilmişleri tutuklu kaldı, Ergenekon, Balyoz fetoculerin kumpası oldu ama hakimi ve savcısı Fetocu olmasına ve ceza almasına rağmen kck kumpas olmadı. 9 senedir seçtikleri belediyeler tarafından yönetilmiyorlar.

Uzaar gider bu liste ama bir önceki mesajda yazdığımı tekrar edeyim.

Sence ben bu öne sürdüğün argümanları ilk defa duyuyor olabilir miyim?
Anadilde eğitim dışındaki diğer konuları anladım teşekkürlerrr
Anadilde eğitim çok milletli bir toplumuz ortak paydada toplamaktan ziyada kökten ayrıştırır (Türk kürt laz çerkez vsvs)
Küçücük ülke zaten
Büyük ülke olsa okey ne bileyim eyalet sistemi getir vs

Kayyım atamamakla başlayabilir.

Edit: ya onu bize de yapiyolar.

Şöyle bi düşündüm. Kürdüm ve şöyle şöyle derdim var diyen adamla aynı dertlerim var. O zaman ya ben de kürdüm yada zulmün kürtlükle alakası yok. Bu tek ana dilde eğitim alıyorsun diyebilirsin ama onu da alamıyorum. Dil tamam ama dinsel ve ideolojik sebeplerle faydalanıyorum. Yoksa niye bi milyon eğitim masrafim olsun

Son düzenleme:
Anadilde eğitim dışındaki diğer konuları anladım teşekkürlerrr
Anadilde eğitim çok milletli bir toplumuz ortak paydada toplamaktan ziyada kökten ayrıştırır (Türk kürt laz çerkez vsvs)
Küçücük ülke zaten
Büyük ülke olsa okey ne bileyim eyalet sistemi getir vs
N’oluyo be Ne var be bunda beğenmedimler kusmuklar falan yalan yanlış bişi mi söylüyorum
Kimse objektif düşünmüyo mk
Amaaaan gidiyom mk

N’oluyo be Ne var be bunda beğenmedimler kusmuklar falan yalan yanlış bişi mi söylüyorum
Kimse objektif düşünmüyo mk
Amaaaan gidiyom mk
Aşkım siz Türklerin de bencillik gibi bir sorunu var . Üzgünüm ama gerçek

yani bi düşünsene ülkenin yasal dili Kürtçe ve sen türksün ama hiç bir şekilde ana dilini öğrenmek ve konuşmak gibi bir şansın yok
Empati şart …. Yoksa bir arpa boyu yol alamayiz :(

İmamoğlu;

“Seçimlerden önce ‘kanunda gösterilen şartlara uygun’ olanların, her nedense seçildikten sonra çeşitli yargı kararları ve suçlamalarla görevden alınması ya da tutuklanması, demokrasi ile bağdaşmamaktadır. Son olarak Van Büyükşehir Belediyesi’ne de kayyım atanmıştır.

Kürt kökenli vatandaşlarımızın seçme hakkına ve iradesine yönelik bu kötü uygulamalar ile MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin başlattığı çözüm odaklı süreçleri aynı anda değerlendirmek zorlaşmıştır. Birbiri ile çelişen bu politikalar milletimizin aklını karıştırmakta, ülke yönetiminde ikilik mi var algısı yaratmaktadır.

Son seçimleri iktidar partisinin kaybetmesiyle meydana gelen öfke patlaması; muhalefetten, iş dünyasından, STK’lardan, sanatçılardan, işçilerden, emeklilerden, gençlerden, kadınlardan, asgari ücretlilerden hesap sormaktadır. Bir avuç insan 86 milyon vatansever yurttaşımıza hesap sormaktadır.

Millet hesap vermez, hesap sorar.
Makamlar kimsenin tapulu malı değildir.
Kendini ülkenin sahibi, milleti de kiracı zannedenler artık kaybetmiştir.
Ne kadar zulmetseniz de, bu son alenidir.”

Deprem yardımları 2 yıl sonra depodan çıktı

Kayyum atanmaları bu gibi sebeplerden. Seçilmişlerse adam gibi yönetsinler. Buna da göz yumacak değil hukuk.

Konuya gelelim. (Çünkü saptık)
Özgür Özel kendi konumunu sağlama almak istiyor. Bunu nasıl yapacak bilmiyorum ama Mansur Yavaş şimdiden elenmiş oldu. Ekrem İmamoğlu için de bir numarası vardır elbette çantasında.

Öcalan konusunda, ya ölürsün, ya da silah bırakırsın diyor Devlet. Bunu da bir siyasi dil ile söylüyor. Artık Suriye tekrar gerçek bir Devlet ve yakında (Kalıcı hükümet seçildiğinde) pekeke ve türevlerine kaçacak yer kalmayacak. Biz vurmazsak, onlar vuracak.

Bu ülke sorunlarıyla ünlü. En iyi becerdikleri hiç bir sorunlarını kanul etmemeleri ve süreklu çözümsüzlükten nemalanmaları.
Argümanlara bakınca bizi yönetenlerin sorunlara çözüm üretmeden büyük başarı elde ettiklerini de görüyorum.
Burada edinilen başarı şu: Bu ülkede sadece Kürtlerin sorunu yok Türklerin de var ehhh biz susuyoruz Kürtler de sussun.
Ha unutmadan söyleyeyim AKP+MHP+APO ortaklığıyla bizlere sunulan sözde çözüm sadece iktidarı sağlamlaştırma amaçlı ve dolayısıyla sorun çözülmeyeceği gibi büyük ihtimal daha da derinleşip karman çorman olacak.

fantezi dünyam pek geniş değil, çünkü uzun yıllar sıradan, düz, alelade cinselliğin kendisi fantezi oldu benim için... dur lan bu o konu değildi.

Olm insan hakkı sorunu var la. Böyle bir atmosferde yok kadın hakkı yok etnik köken yok azınlık yok sokak köpeği tartisamazsiniz. İzin vermiyorum

Son düzenleme:
Geri