Kürt hareketi

Konu sahibi son olarak 923 gün önce görüldü
Son zamanlarda dolu dizgin hedefe doğru ilerleyen bir harekettir Kürt Hareketi.
Kürtlerin, Devlet özlemi coştukça Ortadoğu'daki en çok nüfusa sahip oldukları Türkiye'nin bütünlüğüne zarar verecek boyutlara ulaşması kaçınılmazdır.

Türkiye'nin Kürt halkına bakış açısı Akp iktidarı ile değişmiş, bu değişim Türk halkının büyük bölümünde de etkili olmuştur. Akp iktidarınca Kürt sorunu ele alınmış, Kürtlere demokratik hakları verilmiş, kabul edilmeyen kimlikleri kabul edilmiştir.
Hatta , "Tüm milliyetçilikleri eziyorum" diyebilecek kadar ileri giden bir Devlet yönetimi ortaya çıkmıştır AKP ile.

Kürt sorunun temelinde toprak kavgası yatmaktadır.

Doğu'yu Türkler mi yönetecek , Kürtler mi? Doğu , Türklerde mi kalacak, Kürtlerde mi? Al bayrak mı, sarı-yeşil bayrak mı?

Bu bağlamda , Kürt sorununun salt halkların kerdeşliği, demokratik haklar gibi basit hedeflerinin olduğunu düşünmek saflıktır ve bu yönde çalışmalar yapmak da oldukça tehlikeli ve aptalcadır.

Zira , Kürt aydınlar Kürtlere milliyetçi olmalarını , ulus bir devlete giden yolun milliyetçilikten geçtiğini öğütlemektedir.

Bu çalışmalar ışığında da mağduriyet gibi bir hareketin olmazsa olmazlarından olan kavram , Kürtler üzerinden oldukça etkili olmaktadır.
Mağduriyetten kasıt kendini mağdur göstererek birilerinde acıma duygusu uyandırmaktan ziyade , sana taraf olabilecek zümrelere bizzat kendilerinin mağdur olduğunu düşündürtmektir.
Yani 40 yıldır İstanbul'da yaşamış , zamanla asimile olmuş ve Kürt milliyetçiliği yapmayan bir Kürde gidip ; "seni şöyle yediler, seni şöyle doğradılar, seni böyle kestiler" dediğin zaman , adam ben mağdurum diye düşünüyor ve bu düşünce de onu milliyetçileğe götürüyor.
Dolayısıyla , Kürt hareketi Kürtleri giderek milliyetçi yapmaktadır, zaten ilk hedeflerden biri ve en önemlisi de budur.

Mevcut Kürt hareketi şuan için tek yürek, tek bilek seklinde kenetlenememiştir.

Her harekette olduğu gibi görüş ayrılıklarına düşen Kürtler de bu hareketin içindedir. Türklerden nefret eden Kürtler var, sadece milliyetçilik yapan Kürtler var, soyalist Kürtler var, zaza Kürtler var, sunni Kürtler var, alevi Kürtler var, süryani Kürtler var, zamanla türkleşmiş Kürtler var, Kürtleşmiş ermeniler var. Hiçbir şeyi umursamayan Kürtler var. Var oğlu var.
İçinde bu kadar ayrılıkçı olan bir hareketin de yekpare kenetlenmesi kolay olmaz elbette.

Kürt hareketi belli bir güce ulaştığında Türkiye'nin karşısına dikilecektir.

Senelerce sürdürdüğü toprak kavgasının meyvelerini toplamaya çalışacaktır. Yani savaş çanları çalacaktır. Çünkü, senelerce koyun koyuna yaşadığın ve akrabalık ilişkilerin olan bir millete kendi milliyetçiliğini yapma fırsatı verirsen , bu milliyetçilik zamanla senden bir şeyler alıp götürmeye çalışır. İki milliyetçi halk aynı topraklarda yaşayamazlar.
Eğer, Kürtlerin milliyetçilik yapmasına ve güçlenmesine izin vermezsen bu bir savaş sebebi olmaz. Çünkü ,güçlü güçsüzü korkutur ve savaşı önler. Ama güçsüzün kendisini güçlendirmesine izin verirsen iki taraf da güçlü olur ve bu bir savaş sebebi olabilir.
1.Dünya savaşının nedenlerinden biri de Almanya'nın , diğer güçlülerin tümünün karşısına bir güç olarak çıkmasıdır.

Kürt hareketi şimdilik emekleme evresindendir.

Selehattin Demirtaş ise Kürt hareketi için şimdilik bir piyondor. Çünkü kendisi oldukça türkleşmiştir , hem de zazadır. Kürtçeyi bile 20 yaşından sonra kendi imkanları ile öğrenmeye çalışmıştır ama "tarzan ingilizcesi" dediğimiz bir Kürtçeye sahiptir. Dolayısıyla Selehattin Demirtaş henüz emekleme evresinde olan Kürt hareketini topluma kabul ettirmesi için kullanılan bir piyondan başka bir şey değildir.
Zaten dilini bile doğru düzgün bilmediği bir ulusa başkan da yaptırmazlar kendisini.

Az önce de dediğim gibi Türkiye kürt sorununa bakış açısını değiştirmezse ve güçlenmerine izin verirse, Kürtler kendi içlerindeki muhalif sesleri susturarak bir savaş çıkaracaklardır.
Bu savaşı belki görürüz belki görmeyiz..

Kürt'ü küçük harfle yazmanda değişik bir mevzu neyse

Diyosun
Cok sakat konular
Hele burda xD xD
Simdi bu konu alir da verir ohoooo

Düzeltirim, kusura bakma. Ben kürtlere bakış açım PKK sempatizanlığı ile alakalıdır.. PKK sempatizanı olmayan bir kürt ile hiçbir sorunum yoktur.

Eyvallah o halde, pkk yı küçük yazabilirsin ağa ayaklarda ezilsin

Düzeltirim, kusura bakma. Benim Kürtlere bakış açım PKK sempatizanlığı ile alakalıdır.. PKK sempatizanı olmayan bir Kürt ile hiçbir sorunum yoktur.

pkk sempatizanı olarak "sadece" Kürtlerin olduğunu düşünmek hatalı daha farklı etnik kökenlerde var ama malesef ki Kürt kökenli vatandaşlarımızın üzerine yapışıp kalmıştır durumda.

yani oyun kurgulanmış ve sahnede birileri tarafından roller birilerinin kafasına göre dağıtılmıştır. ve görünen o ki başarılı da olunmuş.

yani burada şunu demek daha doğru olur, pkk sempatizanı olmayan hiç kimse ile sorunumuz yoktur...

pkk Kürtleri temsil eden bir birlik ya da baş kaldırı değildir. sadece ortak soluk alıp verdiğimiz bu topraklarda bizi birbirimize düşürmek için oynanmış kirli bir oyundur. ne acıdır ki bu gün aynı topraklarda soluk alıp verdiğimiz kardeşlerimiz bu illet pkk ile ilintilendiriliyor.

ve bu durum bana acı veriyor.

Paylaşımın için teşekkürler Hayta,güzel bir yazı olmuş:cici:
Ben bu birleşmenin temelinde,evvel zamanki siyasi adamların ve devleti yönetenlerin,doğuya sağlayamadığı eğitimin olduğuna inanırım.
Batıya verilen imkanların %5'i kadar,doğuya imkanlar sağlansaydı,insanlar bilinçsiz bilinçlerini,bu tarz ''ülke kurma,yaşatma'' fikirlerine harcamazlardı diye düşünüyorum,ne kadar doğru düşünüyorum bilemem.
Bana göre iki çeşit Kürt vardır;Kürdistan kurulsun isteyenler (ki bunlar pkk ve yandaşlarını barındırırlar),bir de kendi halinde,kendi kimliklerini yaşamak isteyenler.
Ama hepsinin özünde,bunun önüne geçebilecek gücü olup da,geçemeyen(!),daha doğrusu geçmek işine gelmeyen zihniyetler var,ve bunlar sayesinde bahsettiğin kesim insanlar,kendi içinde güç kurup,pervasızca ilerlemek isteyecekler.
Fehmi Kubilay olayını bilirsin.
Ne Fehmi Kubilay'lar verdik bu devirde.Ve kimsenin kılı kıpırdamıyor.
Adamlar böyle bir yönetimden güç almasın da,neyden alsın?
Tekrardan teşekkürler,emeğine sağlık:cici:

Paylaşımın için teşekkürler @Hayta,güzel bir yazı olmuş:cici:
Ben bu birleşmenin temelinde,evvel zamanki siyasi adamların ve devleti yönetenlerin,doğuya sağlayamadığı eğitimin olduğuna inanırım.
Batıya verilen imkanların %5'i kadar,doğuya imkanlar sağlansaydı,insanlar bilinçsiz bilinçlerini,bu tarz ''ülke kurma,yaşatma'' fikirlerine harcamazlardı diye düşünüyorum,ne kadar doğru düşünüyorum bilemem.
Bana göre iki çeşit Kürt vardır;Kürdistan kurulsun isteyenler (ki bunlar pkk ve yandaşlarını barındırırlar),bir de kendi halinde,kendi kimliklerini yaşamak isteyenler.
Ama hepsinin özünde,bunun önüne geçebilecek gücü olup da,geçemeyen(!),daha doğrusu geçmek işine gelmeyen zihniyetler var,ve bunlar sayesinde bahsettiğin kesim insanlar,kendi içinde güç kurup,pervasızca ilerlemek isteyecekler.
Fehmi Kubilay olayını bilirsin.
Ne Fehmi Kubilay'lar verdik bu devirde.Ve kimsenin kılı kıpırdamıyor.
Adamlar böyle bir yönetimden güç almasın da,neyden alsın?
Tekrardan teşekkürler,emeğine sağlık:cici:

Goruslerine katiliyorum Latte, zamaninda kucaklayici bir devlet anlayisi hakim olsaydi her sey cok farkli olabilirdi. Simdiki gibi toprak kavgasi yasanmazdi belki. Ama artik bu hareket bir guce ulasmis durumda ve Turkleri de etkilemeyi yavas yavas basarmis durumda. Umarim gelecekte bir guce ulasip da karsimiza dikilmez.
Ben tesekkur ederim goruslerin icin.

her devletin diyeyim bu tarz sorunları olmuştur, ama devlet egemen güç olarak adil davranmak yerine katletme politikası güddüğü zaman ters tepki almıştır buda çok doğal bir sonuç, zamanında devlet adamları özen gösterip düzgün yapıcı çözümler üretselermiş bugün böyle olmazmış bence bu durum.

Kürt hareketi dedikleri şey pkk nin başlama noktasına değinelim. Çünkü orada öz eleştiri de yapabilmeliyiz

işte o kısımlar devlet katliamları filan gibi şeylerle dolu birazcık.

Pkk kuruldukta her kes kurtlerin ozgur olacagi kanaatina vardi.
Ama pkk-nin kurulmasi kurtlerin tam aksi tum ozgurlurluklerini
elinden aldi bununla da yetinmedi kurtlerin karakterlerine degindiler..
En iyi kurt olu kurttur sozunu bir pkk-li siyasi amacla
soyledigi halde bunu turkler soylemis gibi yaydilar ve turklerle
kurtlerin arasina buyuk dusmanlik saldilar. Ve sirf inadina bazi
turkler o lafi kullandi ofkesinden. Aslinda pkk-nin zaferi kurtlerin zaferi
olmaz eger kazanirlarsa. Cunki pkk kendi icindekileri bile olduren bir grup
manyaklar yiginidir. Nice kurtler gordum masum, tertemiz, kurdistan davasi
etmeyen.. Nice turkler gordum o kurtlerin omuzuna elini koyan, onlarin arkasinda
duran... Ne mutlu Turkum diyene, Ne mutlu Kurtum diyene...

Kürt hareketi dedikleri şey pkk nin başlama noktasına değinelim. Çünkü orada öz eleştiri de yapabilmeliyiz

Aslinda Kurt hareketi PKK'yi etkin olarak kullanmiyor, aksine pasifize etmeye calisiyor.
Pkk etkin oldugu surece Kurt hareketinin sirin gorunmesinin imkani yoktur.

Bu uzunca bir surectir zaten, bu surecte atilacak adimlarin nihai hedeflerinin basinda Kurtlerin milliyetci bir yapiya sahip olmalari ve belli bir guce ulasmalari vardir.

Milliyetcilik bazen tehlike arz etse de bir guce ulasmak icin olmazsa olmazlardandir.
Devlet son yillarda attigi adimlarla oz elestiri yapti bana gore ama biraz gecikti.

Yorumlara paralel bazı şeyler yazmak isterim ama işte aykırı fikirler olunca heleki bu tür konularda olunca terörist oluyoruz ama yazılarınların çoğu tatmin etti beni (:
Yazan ellerinize sağlık yahu.

Aslinda Kurt hareketi PKK'yi etkin olarak kullanmiyor, aksine pasifize etmeye calisiyor.
Pkk etkin oldugu surece Kurt hareketinin sirin gorunmesinin imkani yoktur.

Bu uzunca bir surectir zaten, bu surecte atilacak adimlarin nihai hedeflerinin basinda Kurtlerin milliyetci bir yapiya sahip olmalari ve belli bir guce ulasmalari vardir.

Milliyetcilik bazen tehlike arz etse de bir guce ulasmak icin olmazsa olmazlardandir.
Devlet son yillarda attigi adimlarla oz elestiri yapti bana gore ama biraz gecikti.

Her kurt pkk li değildir ama her pkk li kurttur algisindan kurtulmak gerek önce diye düşünüyorum hep .
Pkk yi kurt hareketi olarak adlandırılan çalışan kesim azımsanmayacak ölçüde misal HDP kurt hareketi esasen ama pkk li diyoruz. Bağlarını birden kopartmasi olsa bile samimi gelmeyecek görünen bu.

Devlet katliamları mı??, o kadar ince düşüneceksek Osmanlı zamanına gidelim. Şu cemiyelerin kuruldugu zamanlara. : )))

Neyse güzel yazı olmuş Hayta

Ama toprak reformu ve faşist baskı (turkce konusmak,turk gibi hissetme baskisi)Cumhuriyet tarihine dayanıyor Osmanlı da bu yoktu incir im ya.

Geri