Kur'an-ı Kerim Meali Abdestsiz Okunur Mu?

F
  • Kullanıcı Fenerbahçe
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal - Güzin Abla

Kabul olup olmadığını biz belirleyebilir miyiz? Mesela kapalıykende kabul olup olmadığından emin miyiz Fulya?

Yanlış yaklaşım.
Neden kabul olmasın?
Okuduğun her satır sana yazılıyor Ayşegül.
Kapalıda okunur açıkta okunur.
İnsanın niyeti neyse zikri de fikri de o olur.
Bence daha uygun bir şekil de bu konuları konuşup, insanlara yanlış tasvir edilmemesi gerekir. Üslup her zaman önemlidir.

Ahlak derken mesela Namazı nasıl kılıyorsan, Kuranı kerimede o şekilde saygı duyup okumak.
Bir kız için el bileklerne kadar ve yüzün hariç kapanmak gibi mesela ...
Böyle olması efdaldir demekle. Imayla ahlaki kurallara uyulması gerekir demek farklı şeylerdir. Zira işi kurala bağlamak; farzdır, uymak zorundasın gibi bir yere götürür. Ki dayanağını da söylemen gerekir bu durumda. Var mı vahyi bir dayanağın?

Kabul olup olmadığını biz belirleyebilir miyiz? Mesela kapalıykende kabul olup olmadığından emin miyiz Fulya?

kadın efsunlu la uğraşmayın.bak yazdıkları bile alıntılamıyor. yamuk yumuk çıkıyor.çarpılırız.bacım saygılar

Nihat Hatipoğlu'nun bu konuda videosu var, izleyicisi sormuş. Kur'an-ı Kerim'in bire bir lafzı olmadığı, Türkçe çevirisi olduğu için abdestsiz okunabilir, bunda bir sakınca yoktur demiş.

okunabilir genç. Abdestli ve kapalı okumak daha güzel birşeydir ama abdest almadın başın açık okumaman lazım diye birşey yok.

Yorumları okudukça kimilerinin alaycı tavırlarını da görüyorum.
Herkes kendisinden sorumludur.
Sen Örtünmeden oku ya da abdest almadan.
Sahabeler döneminden de kısaca şöyle diyeyim.
O zamanın şartları onu gerektiriyordu, bilirsiniz ki Kuran okumak yasaktı ve mecbur oldukları içindir.
Rüya Perisi arkadaşın Ahlaken yanlış olarak demek istediği konu ise tamamen saygı ile ilgili diye düşünüyorum.
Elimize alıp okumak istediğimiz kitap sıradan bir kitapğ değil.
Bana göre abdest alınıp okunması daha doğrudur.
Kabul görülüp görülmeyeceğini ise kimse bilemez.
Bizler bize düşeni yapalım takdiri İse Allah c.c. bıraklaım.

Yanlış yaklaşım.
Neden kabul olmasın?
Okuduğun her satır sana yazılıyor Ayşegül.
Kapalıda okunur açıkta okunur.
İnsanın niyeti neyse zikri de fikri de o olur.
Bence daha uygun bir şekil de bu konuları konuşup, insanlara yanlış tasvir edilmemesi gerekir. Üslup her zaman önemlidir.

Hayatını ibadetle geçiren bir kadın bir köpeği tersleyip, su vermediği için cehenneme gitmişti vebhayatını kötü bir şekilde geçiren kadının köpeğe ayakkabısıyla su içirdiği için cennete gittiği hijayesini duymuşsundur der ibadetlerimizin kabul edilip, edilmrmesinde ne kadar emin olduğumuz konusunu sana bırakıyorum.
Üslup önemli ve dinimiz kolaylık dini. Lakin kolaylığın da çizilen belli sınırları var.

Hayatını ibadetle geçiren bir kadın bir köpeği tersleyip, su vermediği için cehenneme gitmişti vebhayatını kötü bir şekilde geçiren kadının köpeğe ayakkabısıyla su içirdiği için cennete gittiği hijayesini duymuşsundur der ibadetlerimizin kabul edilip, edilmrmesinde ne kadar emin olduğumuz konusunu sana bırakıyorum.
Üslup önemli ve dinimiz kolaylık dini. Lakin kolaylığın da çizilen belli sınırları var.

Asıl problem o sınırları getiren Müslüman kesimdir. Gerçek sınırlardan haberimiz yoktur aslında. Kolaylaştırmak yerine zorlaştırmak var.
Ve o anlattığın hikaye, gerçek değildir bana göre. İnsanlara anlatılan hikayelerden biridir. Çünkü Cennet kapısı Kıyamete kadar kapalıdır. Ve nereden biliyorlar Cennet'e gittiğini? Bunlar sadece insanlara güzel yaklaşılmasını sağlayan güzel hikayelerdir.
Senin başın secdeye değdiği zaman bile Rab bunu kabul ediyor. Okuduğun kuran , kıldığın namaz her ne kadar doğru şekil de olsa da olmasa da kabul ediyor.

Böyle olması efdaldir demekle. Imayla ahlaki kurallara uyulması gerekir demek farklı şeylerdir. Zira işi kurala bağlamak; farzdır, uymak zorundasın gibi bir yere götürür. Ki dayanağını da söylemen gerekir bu durumda. Var mı vahyi bir dayanağın?
Ben farzdır gibi bir cümle kurmadım yalnız Enes. Abdestli olmak ahlak kuralı olarak daha doğrudur dedim. Farzları belirlemek bizim haddimize mi?

Nihat Hatipoğlu'nun bu konuda videosu var, izleyicisi sormuş. Kur'an-ı Kerim'in bire bir lafzı olmadığı, Türkçe çevirisi olduğu için abdestsiz okunabilir, bunda bir sakınca yoktur demiş.

Böyle bir konu açma gereği duyduğuna göre demwk ki kafanı karıştıran birşeyler olmuş. Kafanı karıştıran şeylere neden izin veriyorsun? Bu vesveseyle uğraşmak yerina abdest alsan mesela içinde rahat etmiş olacak.

Asıl problem o sınırları getiren Müslüman kesimdir. Gerçek sınırlardan haberimiz yoktur aslında. Kolaylaştırmak yerine zorlaştırmak var.
Ve o anlattığın hikaye, gerçek değildir bana göre. İnsanlara anlatılan hikayelerden biridir. Çünkü Cennet kapısı Kıyamete kadar kapalıdır. Ve nereden biliyorlar Cennet'e gittiğini? Bunlar sadece insanlara güzel yaklaşılmasını sağlayan güzel hikayelerdir.
Senin başın secdeye değdiği zaman bile Rab bunu kabul ediyor. Okuduğun kuran , kıldığın namaz her ne kadar doğru şekil de olsa da olmasa da kabul ediyor.

Kolaylaştırmakla, ibadetlerin sınırlarını unutturmak arasında farklar var.

Kalbe ilham edilmesi ve ya rüyaların varlığına inanırım ben. Yoksa Efendimiz s.a.v öldü, tüm herşey bitti demek doğru olur mu sence?

İbadetlerimizin kabul edildiğini nerden biliyorsun sen mesela? Peygamberimiz öldü ve Vahiy gelmiyor da artık?

Ben farzdır gibi bir cümle kurmadım yalnız Enes. Abdestli olmak ahlak kuralı olarak daha doğrudur dedim. Farzları belirlemek bizim haddimize mi?

Böyle bir konu açma gereği duyduğuna göre demwk ki kafanı karıştıran birşeyler olmuş. Kafanı karıştıran şeylere neden izin veriyorsun? Bu vesveseyle uğraşmak yerina abdest alsan mesela içinde rahat etmiş olacak.

Kolaylaştırmakla, ibadetlerin sınırlarını unutturmak arasında farklar var.

Kalbe ilham edilmesi ve ya rüyaların varlığına inanırım ben. Yoksa Efendimiz s.a.v öldü, tüm herşey bitti demek doğru olur mu sence?

İbadetlerimizin kabul edildiğini nerden biliyorsun sen mesela? Peygamberimiz öldü ve Vahiy gelmiyor da artık?

Ben gördüğüm rüya üzerine mealini okumak istedim. Çünkü rüyamdaki kitap beni etkilemişti, okuma isteği uyandırmıştı. Arapçasını başımız kapalı ve abdestli okumamız gerekiyor. Bu meal Türkçe ya bir sorayım, araştırayım dedim. Tabii abdestle okusan daha da iyi olur belki. Kafama takıldı, illa bilenler vardır dedim.

Kural kelimesini kullanmamalısın ozaman Rüya Perisi. Ne guzeldir, iyidir, harikadır felan filan bunlar her müslüman'ın bildiği şeyler. Kuran bir mesajdır, mesajları okuyup anlamak için o kadar çok uzak tutan neden varken daha da zorlaştırıp yeni hükümler çıkarmaya gerek yok. Bırakın insanlar okusun da nasıl okuyorsa okusunlar

Ben gördüğüm rüya üzerine mealini okumak istedim. Çünkü rüyamdaki kitap beni etkilemişti, okuma isteği uyandırmıştı. Arapçasını başımız kapalı ve abdestli okumamız gerekiyor. Bu meal Türkçe ya bir sorayım, araştırayım dedim. Tabii abdestle okusan daha da iyi olur belki. Kafama takıldı, illa bilenler vardır dedim.

Sormakla çok iyi yaptın. Ben biraz önceki yorumlara yazarken bazı kişilerin yorumlarına anlam veremediğim için senin yorumunada yorum yazarken sert bir yorum yazmışım kusura bakma. :cee:
Daha öncede dediğim gibi şuan senin için bir başlangıç. Başlangıç olarak abdestsiz okuyabilirsin. Zamanla okuya okuya, içinde yazılanları görünce sen zaten farkında olmadan bazı şeyleri kendini yapıyor olarak bulacaksın. Ki rüyanın peşinden gittiğin sürece, hayatındaki değişikliği sende farkedeceksin. Ama bu değişiklik kötü bir yönde olmayacak, hayatına güzellik katacak. Ve ben o anları bizzat rakip etmek isterim. :benmi:

Güle oynaya, yayıla yayıla, rahat rahat abdestsiz okuyabilirsiniz .. Başı kapatmak yalnızca Kuran için değil bluğ çağına gelmiş her mümine için farzdır ama başınız kapalı değilse özel olarak Kuran için kapatmanıza da gerek yok .. Yani ALLAH'ın emrini ritüel gbi kullanmanıza gerek yok ..

Sevgili EkSen , sizin kadar bilgim yok .
Yanlış şeyler yazarsam bağışlayın ama öncelikle bu yazınızı görünce şaşırdım .
Abdesttsiz , açık saçık okunur demişsiniz.
Ben asla elime almadım almamda , oturuşuma bile dikkat ederim .
Emirden ziyade hürmettendir bu.(Mealide olsa)
Şimdi böyle ise 'cenabet' hal de buna girer bana göre ?( anlaşılabilir de kişiler tarafından )
Kaldı ki adım atmamız yasak iken bu durumda , kafam karıştı ? :/

Şimdi böyle ise 'cenabet' hal de buna girer bana göre ?( anlaşılabilir de kişiler tarafından )

o şekilde tabiki okunmaz
amaç okunması, yeter ki okuyun, böyle diye diye kuran ellemeye korkar oldu millet
abdestli okursan sevabı fazla olur belki ama diğer türlü okuyarak da günaha girmezsiniz

o şekilde tabiki okunmaz
amaç okunması, yeter ki okuyun, böyle diye diye kuran ellemeye korkar oldu millet
abdestli okursan sevabı fazla olur belki ama diğer türlü okuyarak da günaha girmezsiniz

Abdest olunca söz konusu sanırım ben yanlış genelleme yaptım .
Şaşırdım bir an .
Ama yine de hürmetten yanayım .
Herşeyden önce temiz bir şekilde alıp okumak bambaşka , diğer türlü okumak başka.
Sanırım bu saygı ve huzur ile alakalı
Teşekkürler :cici:

Abdestsizden kastım cünupluk hali değildir ..
Aslında bu konu gereğinden fazla uzadı .. Kitap okuyan, kitapları seven önemseyen biri zaten onlara değer verir ve saygılı bir şekilde kullanır .. Kaldı ki Kuran'ı okuyan kimse zaten hürmet gösterecektir ama benim karşı çıktığım nokta " aman abdestin yoksa dokunamazsın, aman ayaklarını uzatma, aman şu aman bu "
Gayr-i Müslimlere okumaları için Kuran verdiğinizde abdest mi alıyorlar, ya da Kuran'ı dizlerini kırarak mı okuyorlar ? Tabi ki hayır ..
Bizim derdimiz KURAN'I OKUMAK DEĞİL ANLAMAK OLMALI .. Kişi de en rahat hangi pozisyonda istiyorsa o şekilde okusun ama yeter ki okusun ..

Bu dediklerime delil olarak da yine Kuran'dan bir ayetle noktalayacağım konuyu ..

Onlar ayaktayken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar. Göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünürler. “Rabbimiz! Bunu boş yere yaratmadın, seni eksikliklerden uzak tutarız. Bizi ateş azabından koru” derler. - Al-i İmran 191 -

( ALLAH'ı anmanın en bilinen yolu Kuran'dan geçer )

Geri