Kitapları Karalar Mısınız?

Konu sahibi son olarak 971 gün önce görüldü
Üniversite kitaplarımı hala saklarım.Bu konuda deli olduğumu söylenler çok.Fakat kaynak her zaman gereklidir :)
Yani karalamadım.Müsvedde kağıdı kullandım.Kitap konusunda cok hassasım.

Karalamak eylemi içinde rastgelelik barındırıyorsa defter, kağıt, masa, duvar, pijama gibi elime gelen her seyi karalama huyum var. Fakat kitap karalamıyorum, okuduğum sosyolojik ve felsefi kitaplara bazen not düşmem gerekebiliyor acımıyorum yazıyorum o zaman. Eskiden onu da yapmazdim, sonra kitaplarin kalibina dair duydugum bu hassasiyetin meta fetişi olduğunu fark edip arındım bu sakınmalardan, onlar putlarım değil

Sınava gireceği kitabın hakkını verenler, sınavsız bilgiye mesafeli durmuş.

Bir kitaba yapılabilecek her şeyi yaparım. Altını çizerim, araştırmam gerektiğini düşündüğüm yerlere soru işareti koyarım, kendi fikirlerimi beyan etmek istediğim yerlere ek notlar düşerim.

Sınava girmeyeceğimi bilirim ama her sayfasından mesul tutulacağımı düşünerek benimseme, özümseme gayretinde olurum.

Asla koleksiyonculuk yapmam, hepsini dağıtır, geri verilmesini asla kabul etmem. Kitabı verdiğim kişiye, bitirdiğinde başkasına vermesini vasiyet ederim.

karalamam beğendigim cümlelerinde fotosunu çekiyorum

Kitaplari bulundurma amacinizin ne olduguna bagli. Eger amac, cidden sizde ogrenmeyi tesvik etmekse, elestirel bakmanizi tetiklemekse, yazmadan, not almadan bunu basaramazsiniz. Ben yazarak ogrenebilen bir insanim.

Kenarlarina notlar alirim, ozetini cikartirim, onemli gordugum yerlerin altini cizerim. Begenmedigim veya birbiriyle celiskili yerlere sorularimi yazarim. Bayildigim yerlerin kenarlarini kiviririm. Ben kitaplara bakarak, okuyanin neler dusunmus oldugunu gormek isterim. Sevdigim insanlarin kitaplarini okumayi da bu yuzden severim.

10 sene sonra baktigimda da tum kitabi okumak yerine, bu notlara bakarak, hatirlamak hosuma gider. Kitaplari kesinlikle hor kullanmam ama begendigim kitaplarin da hakkini veririm, her kitabi elime aldigimda gecmisteki beni gormek inanilmaz bir haz verir.

Hani çok klişe bir laf vardır, bir insanı okuduğu kitapta altını çizdiği satırlardan bile tanıyabilirsiniz. Ders kitaplarını geçiyorum, çünkü ben zaten altını çize çize, küçük notlar alarak bir öğrenme yöntemi oluşturanlardanım.
Diğer kitaplara gelince okuduğum fındık fıstık bir kitapta dahi bana dair küçük notlar, izler bulabilirsiniz.

Kahve eşliğinde fotoğrafını çekip instagrama atıyorum.

Bayılırım.
Kitap okumanın en güzel anlarından bence. Sayfa kenarına küçük notlar iliştirmek, satır altlarını çizmek ve yıllar sonrada olsa dönüp baktığınızda kendinizden hatıralar ile karşılaşmak ve zaman algısı içinde öz eleştirinizi yapabilmek mutlu kılar kişiyi.

Geri