Soru C Kitap okumak için motivasyon teknikleri nelerdir?

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Kitap okumak alışkanlık haline gelse de zaman zaman okumak için fırsat yaratmak zorlaşabiliyor. Bu konuda tavsiye edebileceğiniz öneriler nelerdir?

İlgi çekici kitaplar ile okumakta zorluk çekilen kitapları aynı zaman dilimde okumanın faydası var çünkü biri daha cazip olduğu için diğeri de bir şekilde aradan çıkmış oluyor.

Ağır kitaplar yerine sürükleyici kitaplar tercih edilebilir. Bazen içten gelmez okuma isteği. Öyle zamanlarda ben olay örgüsü yoğun, akıcı kitaplara yönelirim. Ya da günlük rutin oluşturabilirsiniz. Yatmadan önce 10 sayfa okuma limiti koymak gibi…

Ağır kitaplar yerine sürükleyici kitaplar tercih edilebilir. Bazen içten gelmez okuma isteği. Öyle zamanlarda ben olay örgüsü yoğun, akıcı kitaplara yönelirim. Ya da günlük rutin oluşturabilirsiniz. Yatmadan önce 10 sayfa okuma limiti koymak gibi…
Uyku öncesi kitap okumanın bir faydası da okunan sayfaların akılda daha kalıcı olması ancak tabii ki yoğun bir günün sonunda ya da zihin olarak yorgun kişilerde, doğrudan uykuya dalma sebebi de olabiliyor.

Bence rutinler önemli. Benim rutinim şu şekilde ;

Akşam muhakkak yatağa girdiğimde telefonu uzağıma alır. Uyku bastırana, gözler kendiliğinden kapanana kadar kitap okurum.

İşyerinde de başka bir kitap olur muhakkak evde okuduğum kitaptan bağımsız, işte de boşa düşünce alır elime onu okurum.

bence de rutin çok önemli. haftalık programım var mesela benim de; hafta içi ve hafta sonu ayrı olmak üzere. alışkanlık edinene kadar bir süre az sayfalı ve çok bilindik eserler seçilebilir. almadan önce de mutlaka yorumları okumak gerekiyor, ön fikir olabilmesi adına.

Tanıtımlardan ziyade ekşisözlük gibi mecralarda okumuş insanların görüşlerini almak daha mantıklı. Spoiler yemeden okumaya çalışıyorum ben bir kitaba başlayacaksam.

İlgi çekici kitapları okumak kolay ancak bazen tavsiye üzerine bir kitaba başlayıp da beklediğiniz gibi çıkmayan olabiliyor. Kitabı yarım bırakmayı sevmiyorum ve bir şekilde okuyup bitirmeliyim. Filmlerde ise sürükleyici gelmezse yarıda bıraktığım olabiliyor.

ilgi duymadigim hicbir seyi okumuyorum ve okudugum kitaptan hoslanmadiysam, yazarin tarzini begenmediysem, artik kendimi zorlayip, bitirmeye calismiyorum. yuk olarak algilayip, bende stres yapiyor. hayatimdan cikariyorum o kitabi:d neyi sevdigini, ilgini ceken konular, tarzinin ne oldugunu biliyorsan, o yoldan devam et ve kitapliginiz ne kadar doluyor tasiyor gorun. bende boyle. her donem farkli seyler cekiyor canim. motivasyonum genelde meraktan kaynaklaniyor. merak etmelisin cokca.

İlgi çekici kitapları okumak kolay ancak bazen tavsiye üzerine bir kitaba başlayıp da beklediğiniz gibi çıkmayan olabiliyor. Kitabı yarım bırakmayı sevmiyorum ve bir şekilde okuyup bitirmeliyim. Filmlerde ise sürükleyici gelmezse yarıda bıraktığım olabiliyor.
Kitapları yarım bırakmayı ben de sevmiyorum yaaa
Hele bir kitabı krizler içinde bitirmiştim.
Bazen odaklanma sorunu okabiliyor. Nefes egzersizleri işe yarayabilir belki.

Kitapları yarım bırakmayı ben de sevmiyorum yaaa
Hele bir kitabı krizler içinde bitirmiştim.
Bazen odaklanma sorunu okabiliyor. Nefes egzersizleri işe yarayabilir belki.
Eline aldığın işi nasıl bitiriyorsan, o kitabı da bitirmek gerekiyor ve belki de ilerledikçe cazip gelecektir ayrıca bazen de zorunlu olarak okumak gereken kitaplar olabilir. Bu da iş, öğrenim amaçlı olabileceği gibi "Araştırma-inceleme" tarzı belli bir konuda kapsamlı bilgi edinmek için gerekebilir. İşte bu tarz kitapları okuyabilmek için motivasyon şart yoksa uzun süre bitiremiyorsun.
ilgi duymadigim hicbir seyi okumuyorum ve okudugum kitaptan hoslanmadiysam, yazarin tarzini begenmediysem, artik kendimi zorlayip, bitirmeye calismiyorum. yuk olarak algilayip, bende stres yapiyor. hayatimdan cikariyorum o kitabi:d neyi sevdigini, ilgini ceken konular, tarzinin ne oldugunu biliyorsan, o yoldan devam et ve kitapliginiz ne kadar doluyor tasiyor gorun. bende boyle. her donem farkli seyler cekiyor canim. motivasyonum genelde meraktan kaynaklaniyor. merak etmelisin cokca.
Sevdiğin tarzı okumak kolay ancak bazen de hiç tarzın olmayan kitapları okuman gerekebiliyor hatta arkadaşın bir kitap verip görüşünü sorabiliyor.

Bilmediğin ya da ilgi alanın olmayan bir konuda okuman gerektiğinde maalesef o kitabı bırakamıyorsun.:( Üstelik farklı alanlarda görüş belirtebilmek için çok çeşitli kaynakları okumak da gerekebiliyor.

Merak ise dediğin gibi çok önemli bir motivasyon.

Eline aldığın işi nasıl bitiriyorsan, o kitabı da bitirmek gerekiyor ve belki de ilerledikçe cazip gelecektir ayrıca bazen de zorunlu olarak okumak gereken kitaplar olabilir. Bu da iş, öğrenim amaçlı olabileceği gibi "Araştırma-inceleme" tarzı belli bir konuda kapsamlı bilgi edinmek için gerekebilir. İşte bu tarz kitapları okuyabilmek için motivasyon şart yoksa uzun süre bitiremiyorsun.

Sevdiğin tarzı okumak kolay ancak bazen de hiç tarzın olmayan kitapları okuman gerekebiliyor hatta arkadaşın bir kitap verip görüşünü sorabiliyor.

Bilmediğin ya da ilgi alanın olmayan bir konuda okuman gerektiğinde maalesef o kitabı bırakamıyorsun.:( Üstelik farklı alanlarda görüş belirtebilmek için çok çeşitli kaynakları okumak da gerekebiliyor.

Merak ise dediğin gibi çok önemli bir motivasyon.
iste tam olarak bu yuzden okulda zorlaniyordum bazen. ders kitaplarini acip, sinav icin calismaya basladigim zamanlar, en fazla 10-15 dakika konsantre olabiliyordum. hoslanmadigim veya ilgimi cekmeyen konularda dinlemeyi tercih ediyorum (okulda isimi goruyordum, eve birakmiyordum), okumayi degil. iste bahsettigin gibi, ogrenim/ogretim konularinda, mecbur kaldigin durumlarda, bilgi alisverisini (akilda kalici olmasi icin) konusarak, dinleyerek, soru sorarak yapiyorum. kitaplarla degil.

Dizi filmi sesli kitabı falan yok mu. Niye okuyonuz ki

Kitap okumak için motivasyon beklenilmez,insan beyninden gelen bir istektir bu.Merak ve haz duygusu yüksek olanların kendini doyurma şeklidir,herhangi bir motivasyonla okumanın altında başka bir amaç olur.Okumak için okumaya girer.

Tavsiyem;film seçmek gibi düşünerek ilerleyiniz.Mevcutta birçok kitap satış ve yorumlama siteleri var.Okuyucular,hem eserin içerdiği sözlerden alıntılar yaparak yorum atarlar,hem de sürükleyici yönlerini tartışırlar.Bu şekilde yaparak ise;düzenli bir rutine oturtulabilir.Eğer sıkıcı geliyorsa;kısık bir fon müzik sesiyle de dinleyerek kitabınızı okuyabilirsiniz.

Dizi filmi sesli kitabı falan yok mu. Niye okuyonuz ki
Yapılan araştırmalarda sesli kitap ile kitap okuma arasında süre uzunluğu dışında, anlama açısından bir fark bulamadılar. Sadece kitabı daha hızlı okuyup bitirme şansın var ancak tabii ki sesli kitapta da mekan sınırı yok ve yürüyüş yaparken de dinleyebilirsin.

İstediğin her kitaba ulaşabiliyorsan elbette bu da bir seçenektir.

@Lefty :)
Bu konuda böyle düşüneceğini tahmin etmedim.

"Öyle sey mi oluur, kitap okumakla dinlemek bir miii, sen ne anlarsın zaten öküzün tekisiin" demeni bekledim :D
Okuma alışkanlığı olmayan kişiler için iyi bir alternetif ancak kitap tutkusu ya da kütüphanesi olanlar yine basılı kitap satın almaya devam edecektir.

Burada asıl önemli olan ise okuyup araştırma alışkanlığı edinip, kulaktan dolma bilgilere itibar etmemektir. Sesli ya da yazılı olması bu açıdan fark etmiyor ancak yine de okuma ve dinleme sırasında beyin faaliyetlerini incelemiş olmaları da isabet olmuş. Bilim ne diyorsa o.:)

Düşündüm düşündüm, böyle bir motivasyona ihtiyacım yok ve bu motivasyonu ne sağlar, bir tavsiyem yok:d Ama buradaki tavsiyeler işe yarar muhtemelen. Ben kitap okumayı seviyorum, yelpazem de çok geniş her şeyde olduğu gibi:d Ama benim de yarım bıraktıklarım oluyor, kimisine sonradan dönüyorum. Mesela “Kurtlarla Koşan Kadınlar”a iki kez başladım ama hayır ilerleyemiyorum:d Muhtemelen üçüncüde ilerleyeceğim. Bilmiyorum kitap okunan bir evde büyüdüm, bir motivasyona ihtiyacım olmadı.

Kitap fuarları gezmek ve kitap kulüplerine üye olup kitap okuma etkinliklerine katılmanın da çok faydası var. Ortak bir kitap belirlenip üzerine çok verimli tartışmalar gerçekleştirilebiliyor.

@Razor internet üzerinden yapılan tartışmalardan bahsetmiş ancak yaşadığınız şehirde imkan varsa yüz yüze tartışmalar da motivasyon konusunda etkili olacaktır.

Geri