Kedilerin nankör olduğu yanılgısı

J
  • Kullanıcı Jigsaw
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal Sözlük
geçen şaire
kedilere şiir yaz demişler
gidin kedi sevin demiş

her gün gözüm gibi baktığım anne kedi ve 5 çocuğu dün terkettiler beni :T: nankör değiller hakkaten..

Uzun zamandır kedi besleyen biri olarak bazı hareketleri nankör olduğunu düşündürüyor bazı hareketleri de sadakatli olduğunu gösteriyor :)

konunun sözlük konusu olduğunun farkında değilim
nankör çok şükür kedilere sıra gelene kadar ooo
dokunamıyorum ben bu arada hiç bir hayvana

Usenmedim sizin icin arastirdim. Iste aciklamasi :)

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Aksoy, kedilerin halk arasında ''nankör hayvan'' şeklinde nitelendirilmesinin yanlış bir değerlendirme olduğunu belirterek, ''Kediler nankör hayvan değildir'' dedi.

Doç. Dr. Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kedilerin diğer evcil hayvanlara göre daha 'özgür ve yabani' davranışları olduğunu söyledi.

Bu durumun bir kedinin köpekle kıyaslandığında sadık olmadığı görüntüsü doğurduğunu ifade eden Aksoy, bu durumun kedinin insanlarla iç içe yaşama serüvenin köpekler kadar geçmişinin olmamasından kaynaklandığını savundu.

Köpeklerin tamamen insana bağımlı bir yaşam tarzını içine sindirerek benimsediğini dile getiren Aksoy, kedilerin ise yaban hayatın getirdiği reflekslerden hala kendini kurtaramadığını anlattı.

Kedilerin doğada rekabet halinde, daha içgüdüsel hareketler sergilediğine dikkat çeken Aksoy, şunları kaydetti:

''Kedilerin halk arasında nankör hayvan diye nitelenmesi yanlış bir değerlendirmedir. Kediler nankör hayvan değildir. Köpekler 13 bin yıldır, kediler ise 3 bin yıldır insan hayatına ve ev yaşamına girdikleri için kedilerin 'tam evcil' olduğunu söyleyemeyiz. Kedi bulduğu besini en kısa sürede tüketir ve bir köpek gibi onu saklama güdüsüyle hareket etmez. Anlık içgüdüleri ile yaptığı hareketlerde, agresif tavır sergilediğinde, bazı kişiler tarafından nankörlükle suçlanır. Kedinin doğasında olan bazı davranışlar gereği yaptığı
tavırlar da nankörlük olarak görülemez.''

Evcil hayvan satıcıları ise kedilerin balık ve kuş türlerinden sonra en çok tercih edilen evcil hayvanlar arasında yer aldığını belirttiler.

Günay Petshop Limited Şirketi yetkilisi Muharrem Aktan mağazasında aralarında Siyam ve İran kedisinin bulunduğu çeşitli türleri sattıklarını ifade ederek, müşterilerden gelen taleplerden memnun olduklarını söyledi.

Kedilerin en çok çocuklu aileler tarafından tercih edildiğine dikkat çeken Aktan, ''Aileler çocuklara paylaşımı öğrenmeleri ve bazı kıskançlık duygusundan kurtulması için kedi satın alıyorlar. Kediler özellikle çocuk yaş grubuyla en iyi anlaşan ve uysal olan evcil hayvanlar arasında yer alıyor'' dedi.

İnsanoğlunun köleleştirme, hakimiyet kurma güdüsüyle alakalı bu.
Bilhassa erkek bireylerde kadınlara göre daha fazladır bu düşünce; kadın ince ruhludur,doğurandır,besleyendir,anaçtır.
Genel bir gözlem yaptığınızda erkeklerin daha çok köpeklere(köleleşebilen canlılara) kadınların ise kedilere ilgi duyulduğu görülür.
Genetik geçmişin,ilgili biyomun doğal seleksiyonları,toplumsal roller vb. etkisi büyüktür.
Çoğu erkek hükmedebileceği kişileri yanında isterken, çoğu kadın da içgüdüsel olarak masum ve güçlü karakterli canlıları yanında görmek ister.Cinsiyetlerdeki bu farklılığın tarihten beri erkeklerin fiziksel güçle,kadınlarınsa korunma/şefkat görme güdüsüyle tercihlerini belirlemesiyle akakalı.Eğitim seviyesi,empati gibi kavramlar arttıkça, insanların kedi gibi hükmedilemez canlılalara (tarantula,piton vb. sayılabilir) olan sempatisi de artmakta yani kaba bir tanımla kedi sevgisiyle cahillik arasında (her anlamda) ters orantı vardır diyebiliriz.Fransız literatürlerinde bununla ilgili etolojik bir araştırma vardı,tam başlığı bulamadım bir türlü.

Ne alakasi var Murat ya :D
Ben de kopekleri daha cok seviyorum mesela.

Shini senin de beyninin cinsiyeti erkek olabilir:)
Suphelenmedim degil hani
Kisilikli buluyorum ben, nankorluklerinden haberim olmadi
Bu zavalli hayvanciklarin kara olanlari ise ugursuz sayiliyor
Bi dusun yakalarindan!

İnsanlardan saha vefalı oldukları su götürmez bir gerçek…

Avlanma becerileri üst düzey canlılar. İnsana ihtiyaçları yok ki niye minnet duysunlar.

Geri