İzmir Alsancak’ta yolun karşısına geçmeye çalışırken elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden vatandaşlar…

🕒 Konu sahibi 4 saat önce aktifti
Hassas içerik!

İzmir Alsancak’ta yolun karşısına geçmeye çalışırken elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden vatandaşların güvenlik kamerasına yansıyan görüntüleri ortaya çıktı.

Dün çok şiddetli ve gökgürültülü yağmıştı. Haberi duymuştum ama videoyu izleyince kötü oldum açıkçası. Çok feci bir son, çok...

Aniden düşünce muhtemelen kalp krizi sandılar ancak böyle durumlarda çok dikkatli olmak gerekiyor, elektrik akımı olasılığı her zaman akılda tutulmalıdır.

Oha. Çok kötü lan. Bu yüzyılda böyle ölüm olmamalı. Hakikaten bilen biri yazsın, bu kadar geniş su birikintisine kaçak akım nasıl devam ediyor. Bir röle sigorta falan olmuyor mu.

Daha bir kaç ay önce yine yağmur sonrası birikintide elektrik kaçağı olmuş, şikayet edilmiş bıdı bıdı...

Trajediye bakın ki ölenlerden birisinin yıllar önce attığı tweet: " Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız, o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakın "

Çok yazık, çok üzüldüm videoyu görünce. Böyle bir ihtimal olduğunu dahi yeni öğrendim.

Üstteki videoyu yeni izledim off :(((((((

Oha. Çok kötü lan. Bu yüzyılda böyle ölüm olmamalı. Hakikaten bilen biri yazsın, bu kadar geniş su birikintisine kaçak akım nasıl devam ediyor. Bir röle sigorta falan olmuyor mu.
Olayın öncesinde elektrik direğinden patlama geldiğini iddia eden var, yıllardır mazgalların altında kaçak elektrik kabloları olduğunu söyleyen var. Neden kaynaklandığı tam anlaşılamadığı için çıkacak raporu görmek gerekiyor.

Ölen ölmüş. Gömerler ve unuturlar.

çok, çok üzücü. şu şekil ölüm kimin aklına gelir.
şimdi kurumlar topu birbirlerine atacak. abv.

Belediye ile alakalı bir durum yok. Elektrik dağıtım şirketinin sorumluluğunda tamamen. Özelleştirmelere bilhassa tekelleşen özelleştirmelere niçin karşı olmalı en tipik örneklerinden biri.

Daha fazla kâr elde etmek için insan hayatını riske atıyorlar. Kamu değil vatandaşını düşünsün rekabet edeceği başka bir firma yok ki bu eksiklikleri düzeltsin, daha iyi hizmet versin.

Çok üzücü.

Ölenlerin olay yerinden alınma şekli. Burası Hindistan yada Somali olsa anlaşılır gelirdi belki. Ama değil. Burası Türkiye’nin en büyük 3. Şehri olan İzmir.

Videoya baktığımda herhangi bir kablo görünmüyor sokak içerisinde. Kabloların hepsi yer altından geçiyor. Üstünü iyi kapatmamışlardır yada kaçağı tespit etmek zor geldiği(muhtemelen maliyetli) için öyle başlarından savmışlardır. Bu tip şebekelerden çok anlamıyorum. Ama normalde senin dediğin gibi kaçak akım rölesi olması lazım. Kaçak akım rölesi devreye girdiği zaman enerjiyi keser. Ama zaten burada devamlı olan, belki senelerdir devam eden bir kaçaktan söz ettiğimiz için adamların bunu iptal ettiği yada ilgili röleyi hiç takmadığı (çünkü enerjiyi keserlerse ilgili hat komple elektriksiz kalır) anlaşılıyor. Sigortanın ise işlevi olmaz bu durumlarda. Sigorta kabloyu korur. Kablo geriliminde sorun olmadığı sürede her türlü çalışmaya devam eder. Kaçak akım rölesi ise direkt insan vücuduna dair çarpılmayı engellemeye yöneliktir. Çalışma prensibi şu; insan vücudunun dayanabileceği maksimum akım 30 miliamperdir. Giren akım, çıkan akımdan 30 miliamperden fazla ise enerjiyi keser. Yok değilse devam eder. Ama burada bildiğin şebekenin müsaade ettiği kaç amper varsa vermiş veriştirmiş yani.

@No Pasaran,

Esnaf kendi imkanları ile sağlık ekipleri gelene kadar akımdan kurtarmaya çalışmışlar.

Akıma kapılan iki kişiye ilk müdahaleyi yapan mahallelilerden Nurullah Özel de, olayı duyunca evden çizmelerini alıp giydiğini, elinde bir sopayla 2 kişiye müdahale ettiğini anlattı. "Gittiğimde ikisinin de bilinçleri kapalıydı" diyen Özel şunları söyledi:

"Tekrar eve koştum. Çekpası ve bahçe hortumunu aldım. İlk başta kızın ayağını kaldırarak, bahçe hortumunu ayağına doladım ve kızı sudan dışarıya çıkardım. Aynı şekilde aynı müdahaleyi erkeğe de yaptık. Ama çıkarttığımızda, nabzını kontrol ettiğimizde kızın bedeni soğuktu. Büyük ihtimalle çoktan hayatını kaybetmişti. Erkeğin bedeni hâlâ sıcaktı. Kalp masajı ve suni teneffüs yaptık. Erkeğin kalbi atıyordu, sonrasında ambulansa hastanelere kaldırıldı."

Kaynak

Yazacak çok şey var, elektrik ilgi alanım. Çok çok büyük ihmaller var, ölüm geliyorum demiş. Bu olayla ilgili geçmişteki haberleri de okudum, her zaman kendime, aileme ve çevreme söylediğim şey şu.
İnternette, haberlerde, gazetelerde gördüğünüz olaylar başıma gelmez diye düşünmeyin, bu ülkede tesadüfen yaşıyoruz. Şu kadar ucuz ölüm olur mu, o elektrik kablosunun kaçağını onarmak 5 dakikalık bir iş, zaten yüzeye çıkmış, ucunda bant olsa bile akımı inanın dışarıya vermez.
Ayrıca bu elektrik, ev elektriği gibi 220 değil maalesef, yüksek voltaj var.. ölüm kaçınılmaz bu gibi durumlarda. Neyse ki daha fazla insan suya atlamadı, tek teselli bu.
Bu ülkede yaşananlar karşısında akıl sağlığını korumak çok mümkün değil..

Belediye ile alakalı bir durum yok. Elektrik dağıtım şirketinin sorumluluğunda tamamen. Özelleştirmelere bilhassa tekelleşen özelleştirmelere niçin karşı olmalı en tipik örneklerinden biri.

Daha fazla kâr elde etmek için insan hayatını riske atıyorlar. Kamu değil vatandaşını düşünsün rekabet edeceği başka bir firma yok ki bu eksiklikleri düzeltsin, daha iyi hizmet versin.

Çok üzücü.
Normal şartlarda dediğin doğru. Elektrik dağıtım şirketi bakıyor. Oradaki yüklenici de Gediz enerji. Bu işin hukuki tarafının nasıl yürüdüğünü sen benden daha iyi biliyorsun. Birkaç yıldır var olan bir soruna başka bir muhatap bulmak mümkün görünmüyor açıkçası. Yeni bir sorun olsaydı başka muhataplar düşünülebilirdi(izinsiz bir kazı yapıldı mı, kablolara zarar verecek bir çalışma yapıldı mı, çevrede kaçağı olan başka bir cihazın etkisi olabilir mi vs). Ama görüleceği üzere 5-6 yıldır var olan bir sorun. Buna ihmal demek de doğru değil. Cinayet bildiğin. Hukuk devleti olduğumuza dair en ufak bir şey varsa en azından bu olayda görülmeli. Aksi kabile hukukunun teyidi olur.

80 cm olmaliymış. Demek ki önce 30 cm idi yönetmeliğe uydurmaya çalışıyorlar.
Bilirkişi raporu çıkar elbette. Ama bu işlerin daha da kötüye gidiyor olmasının sebeplerinden biri de odaların tasfiye edilmesi oldu. TMMOB kamucu ve sol bir tutum gösterdiği için yetkisi KHK ile alındı. Eskiden kim ne proje yaparsa büyük oranda odaların denetiminden geçmek zorundaydı. Odaların da eyvallahı yoktu. Yok sen cengizsin, yok sen ağaoğlu’sun filan takmazdı hiç. Projeyi düzgün yapmanı isterdi. şimdi öyle değil tabi. Bakanlığın ilgili birimlerdeki personelleri denetliyor. Oralarda da işler olması gerektiği gibi yürümüyor diyeyim en kibar haliyle.

Odanın ilk tespiti izolasyon, şebekelerin modernize olmaması gibi şeyler. Aslında haklı da. Paranın büyüğü bu dağıtım şirketlerine gidiyor. Merak ediyorsan eğer olay ve dağıtım şirketiyle ilgili şu açıklamayı okumanı öneririm;

İzmir Konak’ta bir kadın yağmurda elektrik akımına kapıldı,ona yardım etmek isteyen kişide aynı kaderi yaşadı..dakikalarca yağmurun altında kalan mağdurlar kaldırıldığı hastanede öldü!!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay: "GDZ Elektrik A.Ş.'ye ait elektrik hatlarının yapım tekniğine aykırı olarak zeminden 23 cm aşağıda döşendiği fotoğraflarla belgelenmektedir."

Geri