Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
Temel iyilik kavrami dogrultusunda galiba.Bir şeyin iyi veya kötü olduğuna kim karar veriyor. Kime göre iyi ya da kötü, çünkü herkesin olaylara bakış açısı farklı. O yüzden başlıkta yer alan soruya cevap vermek zor.
Şey gibi mi düşünelim, yaptığımız bir şeyin karıştığında Tanrı'nın sevap yazdığı durumlar mı?Temel iyilik kavrami dogrultusunda galiba.
Daha cok birinin hosuna gider acisindan degil de,vicdani rahatlatan bir eylem mi?Şey gibi mi düşünelim, yaptığımız bir şeyin karıştığında Tanrı'nın sevap yazdığı durumlar mı?
Mesela karnı aç olan birisini doyurmak. Sanırım bu iyi bir şey.
İnsanların büyük çoğunluğu (inançlı) iyiliği muhtemelen diğer dünyayı olumlu anlamda garanti altına almak için yapıyor. Çünkü bir sınavda olduğunu düşünüyor. Yaptıkları ve yapmadıklar şeyler için.Daha cok birinin hosuna gider acisindan degil de,vicdani rahatlatan bir eylem mi?
Pinti biri doyurmaktan hoslanmayabilir.Ama inancli olabilir mi?
Sorun mu acaba?İnsanların büyük çoğunluğu (inançlı) iyiliği muhtemelen diğer dünyayı olumlu anlamda garanti altına almak için yapıyor. Çünkü bir sınavda olduğunu düşünüyor. Yaptıkları ve yapmadıklar şeyler için.
İnsanların iyiliğe neden ihtiyaç duyduğunu sorgulamak gerekiyor oysa, temel sorun bu.
Temel iyilik söylemin gibi, temel eşitlik olsaydı sorun olmaktan çıkardı. Kimsenin bir başkasına ihtiyaç duymaması güzel olurdu, sorunun cevabı, evet sorun.Sorun mu acaba?
Perspektif bir yaklasim bu.Temel iyilik söylemin gibi, temel eşitlik olsaydı sorun olmaktan çıkardı. Kimsenin bir başkasına ihtiyaç duymaması güzel olurdu, sorunun cevabı, evet sorun.
Bebeğim biraz romantik şeyler konuşsakPerspektif bir yaklasim bu.
Nietzsche de böyleydi.
Temel eşitlik de ne?
Birine cekici oldugunu söylemenin esitlik ile ne alakasi var?Nasil bir tepki verdi?Bebeğim biraz romantik şeyler konuşsakbugün birisine aşırı çekici olduğunu söyledim.
Temel eşitlik şeyine bu açıdan baksak diyorum.. moralim bozuk ve bir şarkı at..
Temel eşitlik derken düşündüğüm şey ütopya.. yani bir kere Tanrı olmaması gerek, uzun hikâye canım.
Birine cekici oldugunu söylemenin esitlik ile ne alakasi var?Nasil bir tepki verdi?
Moralin niye bozuk?
Ütopyada olan tanri,daha acimasiz.
Otostopçuyu öldürmek için neden yağmurlu hava seçtin Lefty ?Her zaman kazanmaz ya da kazandırmaz ancak vicdani olarak iyi olanı seçmeye çabalarız çünkü öteki türlüsü huzursuz edebiliyor.
Yağmurlu bir havada, yolda otostop çeken birini arabanıza alıp öldürülebilirsiniz mesela... Bu durumda iyilik kazandı diyebilir miyiz?
Koşullara göre değişir kısaca ve net cevabı yoktur.
Otostopçu ölmüyor, arabaya alan ve iyilik yaptığını sanan kişi ölüyor.Otostopçuyu öldürmek için neden yağmurlu hava seçtin Lefty ?![]()
Pardon, öldürülebilirsinizmiş. Valla yağmurlu da olsa, güneşli de olsa ben hiç almıyorum. Bir defa ladım, kendi çantalarıyla beraber benim çantamı da götürdüler hata ileOtostopçu ölmüyor, arabaya alan ve iyilik yaptığını sanan kişi ölüyor.
Hava yağmurlu olunca insanlar daha çok vicdan yapar da o yüzden.![]()
Geçmiş olsun.Pardon, öldürülebilirsinizmiş. Valla yağmurlu da olsa, güneşli de olsa ben hiç almıyorum. Bir defa ladım, kendi çantalarıyla beraber benim çantamı da götürdüler hata ile![]()