İyi biri olmanın olumsuzlukları var mıdır?

• Kullanıcı Han
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal - Yaşamdan Kesitler
Konu sahibi son olarak 590 gün önce görüldü
iyi ya da kötü birisi olmak hakikaten ilgimi çekmiyor. yeri geldiğinde dur demeyi bilen ancak vicdanını kaybetmeden doğru kararlar alabilen insan olmak iyi insan olmaktan üstündür. bu sebeple iyi insan olmanın saf olumlu olduğuna inanmıyorum.

Parasını yemiş, salmıştır napacak. Skljs
Öyle herkese evini açarsan müstehak klsns

İyi biri olmanın bu dünyadaki olumsuzlukları kadar, kötü olmanın da öbür dünyada olumsuzlukları var. Böyle bakarsak, eşitiz.

İyi olunca her zaman iyilerle karşılaşmazsınız. Hayat kısmen de her şeyin zıddını illaki size gönderir. Ancak tutum ve davranışlarınız çevrenizi belirler. Arpa eken buğday biçmeyeceği için arpa biçer. Çevrenize saygı gösterirseniz saygı görürsünüz. İyilik yaparsanız iyilik görürsünüz.

İyiliğin de kötüşüğün de her zaman bir karşılığı olur. Başkalarına özenmeyin.

İyi olunca her zaman iyilerle karşılaşmazsınız. Hayat kısmen de her şeyin zıddını illaki size gönderir. Ancak tutum ve davranışlarınız çevrenizi belirler. Arpa eken buğday biçmeyeceği için arpa biçer. Çevrenize saygı gösterirseniz saygı görürsünüz. İyilik yaparsanız iyilik görürsünüz.
"Kötüye karşı kötü olmamayı" ne yazık ki yapılan kötülüğü kabullenmek olarak algılıyorlar oysaki tam tersi olarak, kötü olanın seviyesine inmemek, büyük bir erdem olup sizi daha da güçlü kılar ayrıca kötü olaylarla karşılaşma olasılığınızı da düşürür. Evrende her şey enerjidir ve kaynağına geri döner.

Kötü olanı desteklememek ve kötülükle beslenen kişilere mesafeli davranmak yeterlidir. Göreceli olması, salt iyilik ve kötülük arasında fark olmadığı anlamına gelmez.

Vicdanlı davranmak her koşulda en doğru yaklaşımdır.

Zeki biri olduğunu iddaa etmekten daha mal bi durum varsa o da iyi biri olduğunu ima edip birilerine ve birilerinin davranışlarına kötü demek, kötülükle iliskilendirmek olsa gerek.
Ben o kadar cesur değilim; birilerini iyi ya da kötü biri olarak tanımlamak ciddi bi is benim için.
Birinden nefret ederken bile bunun tamamen sizden kaynaklanıyor olma ihtimaline yer vermelisiniz. Birilerine işaret parmağınızı uzatıp durmak sizi ancak kendinizden uzaklastirir. Doğum sonrasi depresyonda çocuğunu öldüren anneye rahatlıkla cani katil der, ötekilestirirsiniz mesela. Sonra da ac bi Muge Anli onun da bok atisini sehvetle izle. Kötülüğün anasi alkol falan değil ya cahillik. Ilber hocanın dediği gibi yari cahillik ozellikle; umutsuz vakalar. Üff cok kötü.

"iyi" olmak ve "aptal, sinirlarini belirleyemeyen insan" olmakla arasinda ince bir cizgi var bence. bazi insanlarin "iyiligi" ciddi ciddi aptalligindan geliyor. insanlar "iyi" olmayi farkli yorumluyor ustelik, "kotu" olmayi da. biri benimle ilgili her ikisini dediginde ciddiye almam (iyi-kotu), ovgu olarak da gormem (iyi)

Kimse yoğurdum ekşi demez.
Ve şu da var.
Genellikle iyilik tanımı; kendi çıkarınızı gözetmeden, karşılıksız ve beklentisiz yapılan şeylerdir.
Bu bağlamda dilenciye verdiğin sadaka bile iyilik değil. Çünkü sevap bekliyorsun karşılığında.
Yukarıda bir arkadaşımız, evini bir kadına açarak iyilik yaptım demiş. Benim aklıma tensel bir beklenti olup olmadığı gelir.
En kötü ihtimalle vicdan rahatlatmak için yapılır iyilik. Yani mutlaka almak istediğin birşey vardır.

Öte yandan "iyi" diye tanımladığıniz insanlar kullanabildikleriniz. Size hiç itiraz etmeyen yada çıkar çatışmasına girmemiş insanlar.

Sahiden.. gerçekte iyilik ne?

Bazı kötü eylemler net şekilde bellidir. Örneğin çıkarı uğruna yalan söylemek, tanımadığı insanları fesatlığından kötülemek, çıkarları uğruna insanlara yalakalık yapmak, iftira atmak v.s

Kötü ile iyi arasında ayrım yapabilmek de başlı başına vicdan ve zeka göstergesidir. İnsanları tanımadan onlar hakkında yalan yanlış yorumlar yapmak ve buna alkış tutmak da kötülüktür.

Yirmi yıllık psikiyatristler bile kimseye uzaktan psikolojik teşhis koyamazken, tıp alanında hiçbir uzmanlığı olmadan bu hadsizliği sergileyenler var. Niye peki? O kişi tarafından sevilmiyor olması yeterli ne yazık ki...

Sonuç olarak herkes kendi eylemlerinden sorumludur. Bazı kötülükler göreceli değildir. Şiddet taraftarı olmamak, can almamak, iftira atmamak / ortak olmamak v.s gibi...

Kararsızlık yaşanan durumlarda 'vicdan' her zaman en doğru yolu gösterecektir.

Savaş suçlarına bakarsanız, yapan taraf eylemlerini doğru kabul ediyor ancak hakikatte "Kötülük" olduğunu bilmemek için vicdan terazisinin şaşmış olması gereklidir. Bu suça destek ve ortak olanlar da aynı oranda kötüdür, göreceli bir tarafı yoktur.

Elbette iyilik ve kötülük bazı durumlarda göreceli de olabilir ancak genellenemez yoksa bazı kötü eylemleri haklı göstermiş olursunuz.

"Karanlık diye bişey yok. karanlık; ışığın olmamasıdır" mantığı ile hareket etme isteği geldi Lefty'nin yazdıklarından.

"İyilik, kötülüğün olmasıdır"

İyi olmak aynı zamanda saf olmak / kullanılmak anlamına gelmez.

İyiliğe ne kadar çok arka çıkarsanız kötülük de o oranda azalacaktır. İyi eylemler de genel anlamda vicdani olanlardır ancak bir psikopattan bu vicdani tavrı elbette bekleyemezsiniz. Kötü ile iyinin ayrımını zaten iyiliği destekleyenler net olarak ayırabilir çünkü onların vicdani yönü çok daha fazla gelişmiştir.

Anlamadığınız sey şu
Birine yalan söylemem, onu sömürmem ya da iftira atmam beni kazançlı cikaracaksa bu durum evrensel perspektifte neden kotuluk olarak nitelendiriliyor-beni kötü biri yapıyor. Belki bu davranışlar sayesinde zengin oldum ki dünya baronlarinin da geçmişi bu sekilde bi bok cukurudur.
Dinlerden, insan icadı ahlak kavramından ve sosyal öğretilerden arinarak düşünün.
Aslanin ceylani avlayip öldürmesi doğanın kanunu iken benim zayif birini dolandirmami kötü yapan ne?
İyilik olarak nitelendirilen davranışlarının birinin size öğrettiğini ve robotik sekilde bunlari hayatınıza soktuğunuzu fark ettiniz mi hiç?
Dinlerle,kültürlerle yillardir kurulmuş bi duzen var hepimiz de ona ayak uydurmaya zorlanıyoruz, okullarla falan.
Evrensel bi gerçekliği yok bana göre iyiliğin de kötülüğün de.

Önüne geçemediğin her şeyin olumsuzlukları vardır. Çizginiz olmalı. Dur diyemiyorsan kendine, eksilmeye başlarsın bi şeylerde. Her konuda, her olguda geçerli bu. İyilik denen şey de bence güçlü empati yeteneğidir. Bazılarına yabancı gelecek bu kelime ama basit tabirle “Yav ben olsam şu an orada bu durumda ne hissederdim..?”
Ben hayatımın hiçbir evresinde iyi biri olmaya çalışmadım. İçimden ne geliyorsa öyle davrandım. E buna birileri iyilik, birileri güzel ahlak, kimileri de saflık, salaklık dedi… Ben içsel yönden rahatsam sergilemiş olduğum bir davranıştan dolayı, kimin ne dediğiyle pek ilgilenmiyorum açıkçası. Falan filan.

Geri