İşveren, çalışanlarının özel hayatını takip edebilir mi?

🕒 Konu sahibi 6 saat önce aktifti
Sosyal medyanın hayatımıza girmesi ile beraber insanların özel hayatını takip etmek kolaylaştı çünkü yaptıkları paylaşımlar sayesinde ilgi alanlarından, gezdikleri yerlere ya da sosyal çevrelerine kadar fikir edinebiliyor, siyasi tercihlerini öğrenebiliyorsunuz.

İş yerleri de çalışanlarını sosyal medya üzerinden takip edip, firmanın kurumsal kimliğine aykırı davrananları kolaylıkla tespit edebiliyorlar. Kurumun imajına ters düşen durumlarda ya çalışanın iş akdi sonlandırılıyor ya da uyarı alıyor.

Kurumsal firmalarda çalışanın, sosyal hayatta yansıttığı imaj aynı zamanda markayı da temsil ettiği için bu konuda çok titiz davranan işletmeler var.

Sizlerin bu konuda görüşü nedir?

Güzellik yarışmasında tacını geri iade eden kraliçenin sözleri de konuya örnek teşkil edebilir.

Güzellik kraliçeleri taçlarını art arda reddetti

ABD Güzellik Kraliçesi (Miss USA 2023) Noelia Voigt'in ünvanını bırakmasının ardından ABD Genç Güzellik Kraliçesi de tacından vazgeçti.

NEDEN ÜNVANLARINI REDDETTİLER?
ABD Güzellik Kraliçesi seçilen 24 yaşındaki Noelia Voigt ünvanını "Hayatta, sizin için ve zihinsel sağlığınız için en iyi hissettiren kararları vermenin önemine çok değer veriyorum" sözleriyle bırakmıştı.

2023 ABD Genç Güzellik Kraliçesi UmaSofia Srivastava ise "Kişisel değerlerimin artık organizasyonun gidişatıyla tam olarak örtüşmediğini fark ettiğimden istifa etmeye karar verdim" demişti.

"ZORBALIK YAPTI" İDDİASI
Öte yandan, ABD Güzellik Yarışması organizasyonunun sosyal medya direktörü Claudia Michelle de bu süreçte istifa etti.

Organizasyonu CEO'su Laylah Rose'un "zorbalık" yaptığı iddiası ise gündemde.

Kaynaklar, organizasyonu düzenleyenlerin sık sık yarışmacıların sosyal medya paylaşımlarını kısıtladığını "Noelia'ya (ABD Güzellik Kraliçesi) devamlı rahatsız edici mesajlar gelirdi. 'Bunu yapma', 'Şunu yapma' ve 'Gönderiyi kaldır' gibi..." sözleriyle ifade etti.

Kaynak

Kucuk isletmeler de pek sorun olmuyor.Ancak cok subeli ve ulusallasmis markalar,maddi kaygilar nedeniyle yazili olmasa bile,sinirlar belirlemistir.

Kucuk isletmeler de pek sorun olmuyor.Ancak cok subeli ve ulusallasmis markalar,maddi kaygilar nedeniyle yazili olmasa bile,sinirlar belirlemistir.
Kurumsal kimliğine zarar verecek eylemler / söylemler içinde bulunan çalışana uyarı verme hakkı var ve tekrarlanıyorsa da işten çıkarma ile sonuçlanabilir.

Küçük işletme de olsa şayet çalışanın davranışları temsil ettiği markaya zarar veriyorsa yine işveren haklı duruma geçecektir.

Yıllardır var olan bu uygulama, sosyal medya takibi ile daha geniş bir alana yayıldı.

Kurumsal kimliğine zarar verecek eylemler / söylemler içinde bulunan çalışana uyarı verme hakkı var ve tekrarlanıyorsa da işten çıkarma ile sonuçlanabilir.

Küçük işletme de olsa şayet çalışanın davranışları temsil ettiği markaya zarar veriyorsa yine işveren haklı duruma geçecektir.

Yıllardır var olan bu uygulama, sosyal medya takibi ile daha geniş bir alana yayıldı.

O zaman ozel hayatin ismini “Patronun sinirlarini belirledigi Hayat” olarak degistirmek gerek.Zira is yerinde yeterince bir hegomanya altinda olan bireyin ozgur oldugu zaman,is yeri disinda kalan ozel zamanlar.Bu radde de patron boyundurugu altin da yasayacak ve soylemlerini buna gore belirleyecekse,pek bir manasi kalmiyor.

Yoksa siz Patron veya Ulusal bir firma da isveren vekili misiniz Lefty hanim? : )

O zaman ozel hayatin ismini “Patronun sinirlarini belirledigi Hayat” olarak degistirmek gerek.Zira is yerinde yeterince bir hegomanya altinda olan bireyin ozgur oldugu zaman,is yeri disinda kalan ozel zamanlar.Bu radde de patron boyundurugu altin da yasayacak ve soylemlerini buna gore belirleyecekse,pek bir manasi kalmiyor.

Yoksa siz Patron veya Ulusal bir firma da isveren vekili misiniz Lefty hanim? : )
Kurumsal firmada çalışıyorsan tabii ki o markanın temsilcisi olarak sana bazı şartlar baştan belirtilir ve kabul etmiyorsan işi de kabul etmemen gerekiyordur.

Üst düzey yetkilinin şahsi görüşlerini dayatmasından ya da çalışana haksız mobbing uygulamasından bahsetmiyorum ki bu durumda da yine çalışanın şikayet hakkı vardır. Bahsi geçen kurallar zaten ilk başta konuşulur ve sözleşmede de yer alır.

@Frithjof,

Bu noktada yönetim kadrosunun çok bilinçli ve profesyonel olması şart yoksa bu durumu istismar eden ve çalışana eziyet edenler de çıkabilir.

@Frithjof,

Bu noktada yönetim kadrosunun çok bilinçli ve profesyonel olması şart yoksa bu durumu istismar eden ve çalışana eziyet edenler de çıkabilir.

Hocam isveren calisan iliskisi sanirim biraz farkli.3 yil gibi bir sure bir kamu kurumun da calistim.Birim sefimiz bizden asla olmadigimiz bir kaliba girmemizi dikte ediyordu.Keza yine ayni sekil de,is harici zamanlar da ideojik yonde tutum takinmamizi,bu yonde adimlar atmamizi salik veriyordu.

Suna inaniyorum,gelismis toplumlarda belki ornegi daha azdir.Ancak bizim gibi ulkeler de guc/maddiyat kimin elindeyse,bir alttakinin ideasinin kendisine gore sekillenmesini istiyor.Nereden baksaniz despot.

EDEMEZ.
Ama herşeyi merak ediyor bizimkiler:)
Sosyal medya kullanan herkesi takip ediyorlar. Doktor bir arkadaşımın çalıştığı hastanede, yurt dışı kaynaklı bir sitede yazdığı yorumdan bile haberleri olmuştu.

Sosyal medya kullanan herkesi takip ediyorlar. Doktor bir arkadaşımın çalıştığı hastanede, yurt dışı kaynaklı bir sitede yazdığı yorumdan bile haberleri olmuştu.
ben engelliyorum ekleseler bile :D

Kamuda çalışan Dem partili bir arkadaşımın vatsap durumlarında akp yi övmesi düştü aklıma ahahahagsgdgsfdfS

• Kahkaha
Tepkiler: ne
Edebilirler , bende ekliler ne olucak sanki gülüp egleniyoruz
Ooo konsere gitmissinnnn vs dalga geciyolar jsdjdj

Belli sınırlar dahilinde edebilir. Roketsanda çalışan bir mühendisin özel hayatında elinde pkk bezi ile eylem yapmasının sonuçları gibi…

Çoğu firma takip ediyor ve çalışanlarının sosyal medya paylaşımlarından haberdar oluyor.

şirketin geleceği, marka değeri vs. gibi konuları içeren ciddi bir pozisyonda değilse etmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Ya ameliyat olduğum daktır bana instadan takip isteği atmıştı şakka gibi djdbdmdkhfj
Damarlarımdan mı etkilendin hocam? Yoksa çok mu sıcakkanlıydım sen beni keserken…….. Sözbxndncnxb

Sosyal medya hesaplarınızı doğrudan işveren takip etmese bile iş ortamından birileri mutlaka paylaşımlardan haberdar oluyor.

İtibarı söz konusu ise illa bir gözlemleme ve sınır koyma olacaktır. Medyada yalan haber çıkınca yıkılıyor işletmeler hemen itibar kaybı korkusu yaşıyorlar

Geri