İslamda Kadının Yeri

Konu sahibi son olarak 3831 gün önce görüldü
Güzel kural ama dimi :)
Immm bilemedim... Maiz ile muhammed arasinda gecen bir diyalog vardir.
Ey allahin resulu beni temizle der.
Muhammed uc kere git tovbe ve istigfar et demesine ragmen kadin israrci olur ve sonunda taslanir.
Sahabi bu arada maiz yanlis hatirlamiosam alkol ve zinadan dolayi bunu yapiyor (tabi kayitlara gecenlerede tirmiziyede guvenmiyorum sonucta ama hadis boyle)
Tabi daha sonra sahabiler kendi aralarindan anlasmazliga dusmustur. Bir grup helak oldugunu bir grup ise yapabilecegi en buyuk tovbeyi cani ile odemistir diye anlatilir.
Ancak kur-an da recm ile alakali bir ayet yoktur.
He evlat edinmek yerine evlenmek vb seyler var ama onlar ayri konular.
Hadis tirmizinin hadisiydi sanirim. Google'da bulabilirsin. Yani senin deger kismini nasil degerlendirdigin seni baglar

Muhammed uc kere git tovbe ve istigfar et demesine ragmen kadin israrci olur ve sonunda taslanir.
Sahabi bu arada kendisi vakaya gore.
Tabi daha sonra sahabiler kendi aralarindan anlasmazliga dusmustur. Bir grup helak oldugunu bir grup ise yapabilecegi en buyuk tovbeyi cani ile odemistir diye anlatilir.
Hadis tirmizinin hadisiydi sanirim. Google'da bulabilirsin. Yani senin deger kismini nasil degerlendirdigin seni baglar
Evet çok haklısın tıpkı senin bunu
nerden nasıl değerlendirdiğin gibi
okadar şeye inanma gel helak edilen kadını yorumla :)

Sahabi bu arada kendisi vakaya gore.

Merhaba,

Azizim recm İslam dininden daha fazla yahudi toplumun da uygulan bir gelenektir.Ayrica Recm uygulanabilmesi icin cesitli kistaslar vardir.Recm’in uygulanabilmesi icin belirli maddelerin gerceklesmis olmasi gerek.Recm en cok evli kadin ve evli bir adamin yasak birliktelik yasamasi durumda gerceklestirilen bir ceza turudur.Recm’in gerceklesmesi icin kadin ve erkegin zina yaptiklarini kabul etmesi gerek.İki taraftan birisi sucu kabullenmezse Recm gerceklesmez.Sayet sahid varsa dava yeniden gorulur en az iki sahidin olmasi ve bu iki sahidin iliski anini bizzatihi gormeleri gerekir.

2000 yili askin bir zaman dilimi oncesinden bahsediyoruz.Nesillerin karismamasi icin konulan caydirici bir ceza.Su an zaten uygulayan bir ulke yok.

Bazi kavramlari incelerken tumevarim seklin de,semavi dinlerin hepsindeki kronolijisine bakmak lazim gelir.Aksi takdir de yorumlamalariz tarafli gorulebilir.Eve gecince belki konu hakkin da daha detayli bir yazi yazabilirim.

Son düzenleme:
Evet çok haklısın tıpkı senin bunu
nerden nasıl değerlendirdiğin gibi
okadar şeye inanma gel helak edilen kadını yorumla :)
Helak edilen kadin tanridan daha gercek cunku .d ama haklisin , yorumlamamada musade etmeyeceksen isimiz var ama

Merhaba,

Azizim recm İslam dininden daha fazla yahudi toplumun da uygulan bir gelenektir.Ayrica Recm uygulanabilmesi icin cesitli kistaslar vardir.Recm’in uygulanabilmesi icin belirli maddelerin gerceklesmis olmasi gerek.Recm en cok evli kadin ve evli bir adamin yasak birliktelik yasamasi durumda gerceklestirilen bir ceza turudur.Recm’in gerceklesmesi icin kadin ve erkegin zina yaptiklarini kabul etmesi gerek.İki taraftan birisi sucu kabullenmezse Recm gerceklesmez.Sayet sahid varsa dava yeniden gorulur en az iki sahidin olmasi ve bu iki sahidin iliski anini bizzatihi gormeleri gerekir.

2000 yili askin bir zaman dilimi oncesinden bahsediyoruz.Nesillerin karismamasi icin konulan caydirici bir ceza.Su an zaten uygulayan bir ulke yok.

Bazi kavramlari incelerken tumevarim seklin de,semavi dinlerin hepsindeki kronolijisine bakmak lazim gelir.Aksi takdir de yorumlamalariz tarafli gorulebilir.Eve gecince belki konu hakkin da daha detayli bir yazi yazabilirim.
Elciye zeval olmaz. Ben hatirlatayim dedim dostum asfkj

Üşenmedim yazayım madem.

İslamda mutlak bir kadın erkek eşitliği yok. Olması da gerekmez. Günümüzün dünyasının felsefik değerleri üzerinden bir değerlendirme yapmak da hatalı olur bu konuda.

O yüzden günümüz eşitlik anlayışı ve değerlerine göre “Kadının islamda çok kıymetli” olduğuna dönük bir ispata girmesi islamcıların saçma. Böyle bir çabaya girip lafı eğip bükmeye çalıştıkça da ifadeler daha da muğlaklaşıyor iddiaları daha da fazla çelişki barındırıyor içerisinde.

Hadisleri vs geçiyorum, kuranı bile baz aldığında bugünün dünyası için ;

-Cinsel Özgürlük
-Çalışma Hayatı
-Miras
-Şahitlik
-Aile Reisliği meselesi
-Kocaya itaat etme mecburiyeti
-Boşanma hakkını kullanabilme rahatlığı
-Başka dinden biriyle evlenme yasağı

Gibi değerler yönünden “gerici” kabul edebilirsiniz. Bu kabul ama sizin felsefik değerlerinize göre olur.

İslam kadın hakları konusunda ilerici midir? Bugün için hayır. Son derece gerici bile kabul edebilirsiniz, bilhassa medeni hukuk yönünden.

İslam kadın hakları konusunda geldiği döneme nazaran ilerici midir? Son derece ilericidir. Hatta devrimci bir yanı dahi olduğunu düşünürüm.

Sonuç olarak ; Günümüzün dünyası ve bu dünyanın getirdiği değerler ile 1400 yıl öncesini değerlendirmek yanılgılı olur. (İslamin zaman mefhumundan bağımsız olduğu öğretisinden bağımsız söylüyorum bunu.)

Kaldı ki senin için ilerici olan, toplum sözleşmesine uygun düşen “Kadınla erkeğin iktidar kavramını reddetmesi ve mutlak eşit olması” iken

Bir başkası için de ilerici olan, toplum sözleşmesine uygun olan “kadının erkeğine itaat etmesi” olabilir.

Ama günümüzün getirdiği feminizm/ toplumsal cinsiyet eşitliği gibi öğretilerle taban tabana zıt olduğunu kabul etmek gerek.

İkna temelli bir yaklaşım yerine, didaktik bir yaklaşımla bu konuları tartışmalı diye düşünüyorum.

Tüm dinler erkekler tarafından erkekler için hayata geçirilmiṣtir, bunu uygulama da görüyoruz. Ben lafa bakmam yaşanan gerçeklere bakarım.

Allah bile erkeklerin tarafını tutuyor..

Hizbullah tarafindan 1998 de kacirilip 1 ay iskence gorup ,500 gun sonra konya da bir bodrum katinda "domuz bagi" na maruz kalarak öldürülen kadin haklari savunucusu "konca kuris"in katledilmesi olayi.

Geri