Peki o zaman ben konuya senin istediğin yönden giriş yapayım.
Müslümanım ve Evrimin yaratılış açısından olabileceğine inanıyorum. Mevla bize Ankebut süresinde 20. De ki: Yeryüzünde gezip dolaşın da Allah'ın yaratmaya nasıl başladığını bir görün. SAnırım bunu müslümanlar yerine Darwin yaptı. Şu da var Darwinden önce evrime benzer şeyleri bir kaç din alimi de dile getirmiştir. Ama ben bu konuya çok hakim değilim. Cahilliğim için kusura bakmayasın...
Öncelikle beni burada reelde tanıyan bir kaç arkadaşım var. Bunlarla geçen zamanda bir kaç görüşme yaptık. Yakın zamanda inşallah yine bir araya geliriz. Onlara son bir kaç yıldır katıldığım bir dernekten bahsettim, Cuma akşamları da sohbetlerimiz oluyor. yakın olsalar her hafta yalvar yakar onları götürürdüm. Ortamını seviyorum. Sohbetten sonra da günlük ve haftalık olaylar üzerine muhabbetlerimiz çay ile devam ediyor. (not: derneğimiz gençler için kurulmuş bir izcilik derneğidir, herhangi bir cemaate yada tarikata bağlılığımız yoktur) Geçen cuma akşamı bu konuyu ben son kalan bir kaç arkadaşıma açtım.
Sizce islam evrime yanlış bakış açısı ile bakıyor olabilir mi? Ve bize acaba evrimi yanlış mı tanıttılar.
Bunun üzerine biraz muhabbet ettik. Arkadaşlar gayet samimi bir şekilde bu olasılığı bizim müslümanların değerlendirme ve araştırma yapılması üzerine hemfikirlerdi. Hatta bilimsel açıdan ve İslami açıdan da araştırılmalıdır diye düşünüyoruz. Biz Müslümanlara göre kitabımız Kuran-ı Kerim bulunduğu her döneme hitap edebilen bir kitaptır. Bu yüzden sürekli okunup sürekli üzerinde düşünülmesi gerekilen bir kitaptır ki Mevlanın bize en fazla söylediği şeyde Düşünmemizdir. Tabii bu işin İslamı kısmı.
İşin bilimsel kısmına gelince kesinlikle bırakılmamalıdır. Bununla ilgili size bir isim vereyim, Kendisini bu aralar youtube'da çokça dinleyip bilgi edinmeye çalışıyorum. Hatta geçenlerde bir sohbetine gidip yakından görmekte nasip oldu. Ve bir seminerinde Richard Dawkins'in Tanrı Yanılgısı kitabını mutlaka okuyun diye tavsiye ettiğimi duydum. (bende listeme aldım bu sene nasip olursa bir kaç kitaptan sonra okumak istiyorum) Kendisi evrime inanıyor. Belkide duymuşsunuzdur ismini, Prof. Dr. Sinan Canan, sinir bilimci araştırmacı akademisyen. Hayat ve beyin üzerine çok mükemmel öğütleri var. Vaktin olursa izleyip bana Sinan Canan hakkında görüşlerini yazmanı isterim.
Not: Bu arada 2015 yılında sanırım londra da Reconciling Islam and Human Evolution (islam ve insan evrimini uzlaştırma diye çevirdi google çokta önemli değil) adlı bir konferans yapıldı. İslami ülkerin önde gelen biyologları yada müslüman biyologlar katıldı. Ufakta olsa bir kıpırdamalar var. Umarım uyuyan İslam alemine örnek teşkil eder.