İslam ile Evrim Çelişiyor mu Çelişmiyor mu?

Konu sahibi son olarak 3072 gün önce görüldü
Bilimin tek gayesi "Nasıl ?" sorusunu cevaplamaya çalışmaktır. Asla bulduğuna bir mana yüklemez. Olayları açıklamaya çalışır. Bilimsel bilgi sürekli değişmeye açıktır, eğer açık değilse o bilimsel bilgi değildir. Haliyle bilimsel bir gerçek veya hakikatten söz edilemez. Bu bilimi bir dogma haline getirir. Siyantizm, bu yanlış algıdan dolayı ortaya çıkmıştır. Siyantizmle bilime duyulan güven onu adeta yanlış bir şekilde din seviyesine yükseltmiştir. Bilim her zaman değişmeye açıktır, bilimi bilim yapan zaten budur.
Bilim gerçeği sunmazın cevabı bu değil yalnız. Gelişime ve değişime açık olmak bilimin yol katetmetsinden ileri gelir gerçeği sunmamasından değil.

Bilim gerçeği sunmazın cevabı bu değil yalnız. Gelişime ve değişime açık olmak bilimin yol katetmetsinden ileri gelir gerçeği sunmamasından değil.

Bilimin değişime açık olması gerçeği sunmamasından gelir demedim zaten ?

Sürekli değişime açık olan bilim, bir gerçek veya hakikat sunamaz diyorum. Şimdi anlatabildim mi ?

Konuya bakarsak daha cok catisio gibi duruyor , asirlardir rakipler aslinda
Islam: olm varliklari biz yarattik sana ne oluo
Evrim:lan o baliklari karaya cikardiktan sonra degismesini nie anlatmionuzda hala ilk insan adem dionuz ondan oncesi yokmu
Islam:kardesim ayet var ayet
Evrim:heh yillar sonrada bu lafin bir cok kisiye koz olcak bravo yaw
Islam:allah islah etsin seni emi
Evrim:sagol pasam

Konuya bakarsak daha cok catisio gibi duruyor , asirlardir rakipler aslinda
Islam: olm varliklari biz yarattik sana ne oluo
Evrim:lan o baliklari karaya cikardiktan sonra degismesini nie anlatmionuzda hala ilk insan adem dionuz ondan oncesi yokmu
Islam:kardesim ayet var ayet
Evrim:heh yillar sonrada bu lafin bir cok kisiye koz olcak bravo yaw
Islam:allah islah etsin seni emi
Evrim:sagol pasam
Bu nasıl bir anlatıştır ya güzeldi:)

Benim bu konuda değişik bir görüşüm var. Bu şekilde hem müslümanlar hem de ateistler mutlu olabilir. :) Teorinin babası çok yakında. :)

Peki o zaman ben konuya senin istediğin yönden giriş yapayım.

Müslümanım ve Evrimin yaratılış açısından olabileceğine inanıyorum. Mevla bize Ankebut süresinde 20. De ki: Yeryüzünde gezip dolaşın da Allah'ın yaratmaya nasıl başladığını bir görün. SAnırım bunu müslümanlar yerine Darwin yaptı. Şu da var Darwinden önce evrime benzer şeyleri bir kaç din alimi de dile getirmiştir. Ama ben bu konuya çok hakim değilim. Cahilliğim için kusura bakmayasın...

Öncelikle beni burada reelde tanıyan bir kaç arkadaşım var. Bunlarla geçen zamanda bir kaç görüşme yaptık. Yakın zamanda inşallah yine bir araya geliriz. Onlara son bir kaç yıldır katıldığım bir dernekten bahsettim, Cuma akşamları da sohbetlerimiz oluyor. yakın olsalar her hafta yalvar yakar onları götürürdüm. Ortamını seviyorum. Sohbetten sonra da günlük ve haftalık olaylar üzerine muhabbetlerimiz çay ile devam ediyor. (not: derneğimiz gençler için kurulmuş bir izcilik derneğidir, herhangi bir cemaate yada tarikata bağlılığımız yoktur) Geçen cuma akşamı bu konuyu ben son kalan bir kaç arkadaşıma açtım.
Sizce islam evrime yanlış bakış açısı ile bakıyor olabilir mi? Ve bize acaba evrimi yanlış mı tanıttılar.
Bunun üzerine biraz muhabbet ettik. Arkadaşlar gayet samimi bir şekilde bu olasılığı bizim müslümanların değerlendirme ve araştırma yapılması üzerine hemfikirlerdi. Hatta bilimsel açıdan ve İslami açıdan da araştırılmalıdır diye düşünüyoruz. Biz Müslümanlara göre kitabımız Kuran-ı Kerim bulunduğu her döneme hitap edebilen bir kitaptır. Bu yüzden sürekli okunup sürekli üzerinde düşünülmesi gerekilen bir kitaptır ki Mevlanın bize en fazla söylediği şeyde Düşünmemizdir. Tabii bu işin İslamı kısmı.
İşin bilimsel kısmına gelince kesinlikle bırakılmamalıdır. Bununla ilgili size bir isim vereyim, Kendisini bu aralar youtube'da çokça dinleyip bilgi edinmeye çalışıyorum. Hatta geçenlerde bir sohbetine gidip yakından görmekte nasip oldu. Ve bir seminerinde Richard Dawkins'in Tanrı Yanılgısı kitabını mutlaka okuyun diye tavsiye ettiğimi duydum. (bende listeme aldım bu sene nasip olursa bir kaç kitaptan sonra okumak istiyorum) Kendisi evrime inanıyor. Belkide duymuşsunuzdur ismini, Prof. Dr. Sinan Canan, sinir bilimci araştırmacı akademisyen. Hayat ve beyin üzerine çok mükemmel öğütleri var. Vaktin olursa izleyip bana Sinan Canan hakkında görüşlerini yazmanı isterim.

Not: Bu arada 2015 yılında sanırım londra da Reconciling Islam and Human Evolution (islam ve insan evrimini uzlaştırma diye çevirdi google çokta önemli değil) adlı bir konferans yapıldı. İslami ülkerin önde gelen biyologları yada müslüman biyologlar katıldı. Ufakta olsa bir kıpırdamalar var. Umarım uyuyan İslam alemine örnek teşkil eder.

Peki o zaman ben konuya senin istediğin yönden giriş yapayım.

Müslümanım ve Evrimin yaratılış açısından olabileceğine inanıyorum. Mevla bize Ankebut süresinde 20. De ki: Yeryüzünde gezip dolaşın da Allah'ın yaratmaya nasıl başladığını bir görün. SAnırım bunu müslümanlar yerine Darwin yaptı. Şu da var Darwinden önce evrime benzer şeyleri bir kaç din alimi de dile getirmiştir. Ama ben bu konuya çok hakim değilim. Cahilliğim için kusura bakmayasın...

Öncelikle beni burada reelde tanıyan bir kaç arkadaşım var. Bunlarla geçen zamanda bir kaç görüşme yaptık. Yakın zamanda inşallah yine bir araya geliriz. Onlara son bir kaç yıldır katıldığım bir dernekten bahsettim, Cuma akşamları da sohbetlerimiz oluyor. yakın olsalar her hafta yalvar yakar onları götürürdüm. Ortamını seviyorum. Sohbetten sonra da günlük ve haftalık olaylar üzerine muhabbetlerimiz çay ile devam ediyor. (not: derneğimiz gençler için kurulmuş bir izcilik derneğidir, herhangi bir cemaate yada tarikata bağlılığımız yoktur) Geçen cuma akşamı bu konuyu ben son kalan bir kaç arkadaşıma açtım.
Sizce islam evrime yanlış bakış açısı ile bakıyor olabilir mi? Ve bize acaba evrimi yanlış mı tanıttılar.
Bunun üzerine biraz muhabbet ettik. Arkadaşlar gayet samimi bir şekilde bu olasılığı bizim müslümanların değerlendirme ve araştırma yapılması üzerine hemfikirlerdi. Hatta bilimsel açıdan ve İslami açıdan da araştırılmalıdır diye düşünüyoruz. Biz Müslümanlara göre kitabımız Kuran-ı Kerim bulunduğu her döneme hitap edebilen bir kitaptır. Bu yüzden sürekli okunup sürekli üzerinde düşünülmesi gerekilen bir kitaptır ki Mevlanın bize en fazla söylediği şeyde Düşünmemizdir. Tabii bu işin İslamı kısmı.
İşin bilimsel kısmına gelince kesinlikle bırakılmamalıdır. Bununla ilgili size bir isim vereyim, Kendisini bu aralar youtube'da çokça dinleyip bilgi edinmeye çalışıyorum. Hatta geçenlerde bir sohbetine gidip yakından görmekte nasip oldu. Ve bir seminerinde Richard Dawkins'in Tanrı Yanılgısı kitabını mutlaka okuyun diye tavsiye ettiğimi duydum. (bende listeme aldım bu sene nasip olursa bir kaç kitaptan sonra okumak istiyorum) Kendisi evrime inanıyor. Belkide duymuşsunuzdur ismini, Prof. Dr. Sinan Canan, sinir bilimci araştırmacı akademisyen. Hayat ve beyin üzerine çok mükemmel öğütleri var. Vaktin olursa izleyip bana Sinan Canan hakkında görüşlerini yazmanı isterim.

Not: Bu arada 2015 yılında sanırım londra da Reconciling Islam and Human Evolution (islam ve insan evrimini uzlaştırma diye çevirdi google çokta önemli değil) adlı bir konferans yapıldı. İslami ülkerin önde gelen biyologları yada müslüman biyologlar katıldı. Ufakta olsa bir kıpırdamalar var. Umarım uyuyan İslam alemine örnek teşkil eder.

Selamlar.

Evet, Evrim; bir fikir olarak başka filozoflar tarafından da öne sürülüyordu. Darwin ile başlayan bir süreç değil bu. Bilindiği kadarıyla Evrim fikrini ilk ortaya atan Milattan Önce 610 ile 546 yılları arasında yaşamış Anaksimandros'tur. Sonrasında MÖ 490-430 yılları arasında yaşamış Empedokles Evrim konusunda yazılar yazmış. Fakat Platon, Aristoteles gibi gibi filozoflar yaratılış fikri ile öne çıkmışlar ve bilim dışı alanlarda çok etkili fikirleri oldukları için, bilimde de doğru noktalara parmak basmışlardır diye tahmin edilip, bu yaratılış fikrinin peşinden gidilmiş. Yani Evrim'in, muazzam bir geçmişi var, fakat çeşitli sebepler yüzünden, mesela filozofların düşüncelerini bilimsel ve sistematik bir temele dayandıramadıkları için görüşleri desteksiz kalmış.

Aynı şekilde dediğiniz gibi Müslümanlara gelecek olursak, El-Cahiz, Farabi, Biruni gibi bir çok Müslüman tarafından da üzerine düşünülmüş bir konudur Evrim.

Sinan Canan'ı biliyorum, ara sıra izlediğim tartışma videolarında görmüştüm.

Gelelim asıl içeriğe; dediğiniz bir inanç. Kanıtlanamaz, deneyi yapılamaz bir şey. Siz "Allah'ın insanı oluşturma aşaması" dersiniz. bir başkası "Vişnu'nun insanı oluşturma aşaması" bir başkası da "Spagetti Canavarının insanı oluşturma aşaması" der, bir başkası da "Evrim, uzaylıların insanı oluşturma aşamasıdır." der, ve bu iddialar doğrulanamaz, aynı zamanda yanlışlanamaz. Yani bu "Bana bütün bunların Spagetti Canavarı tarafından yapılmadığını kanıtla" demek ile aynı şey. Sadece bir inanç.

Ama yine de sizi tebrik ederim. En zorlu savaş cehalete karşı sürdürülen savaştır. Madem Evrim'i araştırdınız ve kabul ettiniz, hep birlikte çevremizdeki insanlara Evrim'i anlatalım. Forumda eminim ki onlarca, yüzlerce Müslüman olup Evrim'in yalan olduğunu düşünen insan vardır. Onlara gerçeği anlatalım. Örnekleri konunun içinde bile var. :) Ya hep birlikte bataklığa batacağız, ya da hep birlikte kurtulacağız...

Geri