İnsanlarla alay etmek, dalga geçmek?

Konu sahibi son olarak 35 gün önce görüldü
Buyuruyor ki;
Akıllı, bilgili, edebiyatçı olduğunu göstermek için veya yanındakileri güldürmek, hayrete düşürmek, sevindirmek veya alay etmek için söylenen sözlerde"küfr-i hükmi"den korkulur. Gadab, kızgınlık ve hırs ile söylenen sözler de böyledir.
Bunun için insan, sözünün ve işlerinin nereye varacağını düşünmelidir. Her şeyde dinini kayırmalıdır.
(Muhammed Hâdimî)

Başlıkta küçük bir hata var hanfendisi, alay etmek konusunu tasnif etmiyoruz. Ama güzel bir mizah her zaman tercih ettiğimiz durum. Önemli olan da mizah ile alay etme arasında ki ince çizgiyi yakalamak.

Buyuruyor ki;
Akıllı, bilgili, edebiyatçı olduğunu göstermek için veya yanındakileri güldürmek, hayrete düşürmek, sevindirmek veya alay etmek için söylenen sözlerde"küfr-i hükmi"den korkulur. Gadab, kızgınlık ve hırs ile söylenen sözler de böyledir.
Bunun için insan, sözünün ve işlerinin nereye varacağını düşünmelidir. Her şeyde dinini kayırmalıdır.
(Muhammed Hâdimî)

Bin ölçüp bir biçmeli derler ya...
Bin kere yapamıyorsak bile, söyleyeceklerimizi iki kere ölçmeliyiz hiç olmazsa. Yapabiliyor musun dersen, sinirlendiğimde ya da kırıldığımda 1,5 kerede kalıyorum ben :) Dil dediğimiz şey, çokça törpülenmesi gereken bir şey.
Ne güzel perspektif paylaştın bizimle velevki, teşekkür ederim :mcx:

Uzun boylular benim boyumla hep dalga gecmistir... bu konuda cok muzdaribim.. oysa minyonluk kötü bir sey degil ya...

Ben geçmedim hiş. Çünkü boyum 1.50 buçuk.
Nasıl geçeyim.

Zeki çocuk yarışmalarında derece yapanlarla dalga geçmeyi ayrı tutuyoruz tabii ki

Kendimizle dalga gecmek peki?

Kendimle de başkalarıyla da çok sık yaptığım aktivite demek için konuya geldim de amel falan denmiş.Tırstım demeden çıkıyorum.

Komedi, insanın kendiyle alay etme sanatıymış.
Sanatın genel amacı insanı ölüme hazırlamak tabii ki

Toplumun hakir gördügü davranis veya insanin aslinda calissa giderebilip topluma uyum saglayabilecek kisilik nitelik veya nicelikleri ile alay etmesidir komedya.
Toplum belirliyor yani kriterleri.Biz de dalga geceriz.s

Bence bu magdur hislerden de siyrilalim artik.
Insanlar intahar ediyor,bir norma uymayip toplumda hedef haline geldikleri zaman.
Cocuklarimizin en basta olan ihtiyaci, özgüven sahibi olmaktir.Bu konuda egitilmeliler.Ve tabiki de karsisindakine saygi ile yaklasmayi ögrenmeli.

Var böyle yapan terbiyesizler
Vazgeçerler diye umut ediyorum sevgili AsiveMavi.

Uzun boylular benim boyumla hep dalga gecmistir... bu konuda cok muzdaribim.. oysa minyonluk kötü bir sey degil ya...
Ben geçmedim hiş. Çünkü boyum 1.50 buçuk.
Nasıl geçeyim.
Sevgili Anna Karenina ve Lena, dalga geçilmeyecek şeylerin başında gelenlerdendir fiziksel özellikler.
Dalga geçenler kendileri ile utansın.
Selam ile...

Zeki çocuk yarışmalarında derece yapanlarla dalga geçmeyi ayrı tutuyoruz tabii ki
Sakın baltayı taşa vurmayın esekherif.
Zeki çocukları sevelim.

Kendimizle dalga gecmek peki?
Aklımdan geçen kontrolümüzde olmayan, doğuştan ya da sonradan mecburen sahip olduğumuz özellikler ile dalga geçilmesiydi sevgili Süreyya.
Kendimizle dalga geçmek, başkasının bizimle dalga geçmesinden çok daha tehlikelidir.
Bunun farkında olarak kendimizle konuşmalıyız :)

Kendimle de başkalarıyla da çok sık yaptığım aktivite demek için konuya geldim de amel falan denmiş.Tırstım demeden çıkıyorum.
Amellerinizden korkmayın sevgili juju.
Korkunuz geçince yine beklerim :)

Son düzenleme:
velevki hanim olaya iki yönden bakmak gerekir ise cözüm budur yada bir tanesi cözümlerden,

Cocuklarimizin en basta olan ihtiyaci, özgüven sahibi olmaktir.Bu konuda egitilmeliler.Ve tabiki de karsisindakine saygi ile yaklasmayi ögrenmeli.

Kendimiz ile dalga gecmenin bir yan etkisi var o da, kafanin istedigi yönde düsünmesidir.
Bir takim olaylara pesimizm ile yaklasmamizi saglar.Zorlamakla da olmuyormus dedirtir mesela.
Dalga gecmek ile kendimizi hafife almak farkli seyler.

Sırf egoları tatmin etmek için karşı tarafı tii ya alma eylemiii bazı insanlar çok fena kafaya takarken bazıları da umursamaz velhasıl sen de Allahın kulusun o da Allahın kulu niye sıkıntı veriyorsun kardeşim
Bence en güzeli kimseye eyvallahın olmayacak

Geri