insanların Kendini öldürme hakkı olmalı mı ?

• Kullanıcı iFt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
Konu sahibi son olarak 895 gün önce görüldü
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
arkadaşlarımız allah'ın izni olmadan cana son vermek yanlıştır demiş. eğer ki insan kendini istediği zaman öldürebiliyorsa, o mantıkla allah'ın iznini her an almış olması gerekmez mi?

kendini öldürmek isteyen her türlü öldürebilir zaten, bunun için devlet yardımı almaya gerek olmadığını düşünüyorum ama amansız bir hastalığa yakalanıp acı çekiliyorsa ötenazi hakkı verilmeli.

Ne kadar tuhaf ve absürd bir başlık olmuş yahu! İnsanın kendini öldürme diye bir hakkı mı olurmuş? Ne diyor Kur'an-ı Kerim, Allah'ın verdiği canı sadece Allah alır. Bedenlerimiz bize Allah tarafından gönderilen bir emanet. O verdi bu canı sadece o alır.

Ben bu forumda Allahin yasaklarinin sorgulanmasindan rahatsiz olmaya basladim..
Baska sorgulanacak bisi kalmadimi??

Bence Rabbimin verdiği canı almasını beklemeli ne olursa olsun örneğin yaşadığım bi hadise yakın bi tanıdığım kaza geçirdi 2 yıl fişe bağlı olarak kaldı gözlerini bile açmadı ailesi yüksek miktarda para harcadı bi umut beklediler rabbimde yüzlerine güldü tam 2yıl sonra gözlerini açtı ve şuan sapasağlam hayata devam ediyor.. O yüzden Rabbimin verdiği cana insanoğlu zarar vermemeli ..

Bence Rabbimin verdiği canı almasını beklemeli ne olursa olsun örneğin yaşadığım bi hadise yakın bi tanıdığım kaza geçirdi 2 yıl fişe bağlı olarak kaldı gözlerini bile açmadı ailesi yüksek miktarda para harcadı bi umut beklediler rabbimde yüzlerine güldü tam 2yıl sonra gözlerini açtı ve şuan sapasağlam hayata devam ediyor.. O yüzden Rabbimin verdiği cana insanoğlu zarar vermemeli ..

8,10 yıl sonra gelenleri de okumuştum Allah seçim iradesi verir insana ama Allahın taktiri ilahi çerçevesinde

Allahın verdiği canı sadece Allah alır.En büyük günhlardan biridir canına kıymanın günah olmasıda caydırıcı yönden etkili

Otenazi den mi bahsediyoruz?
Ben otenazi yanlisi biriyim. Hastanelerde buyudum ve 3-4 kee kanseri metastaz yapan insanlar gordum hayatlarinin yarisini ignelere yataklara ve hastanelere bagimli olarak gecirmenin yaninda aldiklari ilaclardan dolayi eskiden yapabildikleri seyleri yapamayanlari, bazi gunler yattiklari yerden kalkamayanlari agir agrilar icinde olanlari da var. Bence boyle bir hakki olmali ama oncesinde hastanin akil sagligi da goz onune alinmali bence. Sonuc olarak akil sagligi yerinde olmayan birinin kendi hakkinda karar verme yetkisi yoktur ve bu hastalarin aileleride var. Karisik dusunduren bir konu ama ben boyle bir hakkin olmasi gerektigini dusunuyorum.

ayrica dini kitaplar tersini soyluyor diye dusunmeden gecmezdim. bu dunyada olu dogan bebeklerde var. Bir durum var bebeginiz olacak ama ogreniyorsunuz ki beyni yok ve 3 dakikadan fazla yasamayacak. Tanrini verdigi can aldigi cani dusunurken terazinin iki tarafina da konmasi gerekenler var sorulmasi gerekenler de var diye dusunuyorum. Sadece dini yonden gormemek gerek bazi konulari

Allah'ın verdiği canı yine Allah alır, biz kimiz ki böle bi durumu sorguluyoruz? Ha insanların kendini öldürme hakkı ötenazi var zaten. Bu da çok çok elzem durumlarda diye biliyorum. Bu hakkı kullanmak isteyen kendi özgür iradesiyle kullanır. Kimseyi ilgiledirmez, sonuçta tercih meselesi diye düşünmekteyim. Hesabını verecek olan yine bu hakkı kendi kendine tanıyandır.

Olaya hak olarak bakmayalım ama kendini öldürmek isteyeni zorla durduramayız, durduramıyoruz da zaten. Ha o bunun bedelini zaten ödeyecektir diye düşünüyorum. Hem de bizim inançlarımıza göre en affedilmez günahlardan biri bu, zaten bu hayatın çok iyi gitmiyorken, öteki tarafını da karartmanın ne gereği var ama tabi bu islamiyete inananlar için geçerli bi durum. Olayın dini boyutu bir yana, intiharı kendine yakıştırmak da ayrı bir olay. Kim öyle bir sonu kendine reva görür ki ?

Öyle insanların bu dünyada acı çekmeleri günahlarına kefaret herkes bi şekilde bedel ödüyor Allah sevdiği kuluna sıkıntılar çektirirmiş şanslı insanlar onlar .
Ama tabi bunu böyle anlamıyan insan da çok .

Olmalı, madem dünyaya gelmeyi biz seçmedik, en azından terk etme hakkı olmalı insanın...

aktif, pasif ötanazi ve intiharı ayrı ayrı değerlendirmek lazım. kişi intihara karar verdiyse ya da bir cinnet anında yaşamını sona erdirdiyse üzerine söyleyecek çok fazla sözümüz de olamaz ama ötanazinin hak olup olmadığı tartışılabilir.

pasif ötanazide kişinin tedavisine son verilir eğer ki tedavi hastayı daha çok yoruyor, hırpalıyorsa, tedavi umudu hiç kalmadıysa tercih edilebilir. aktif ötanazi de birçok ülkede bildiğim kadarıyla yasal değil. yani ilaçla ya da farklı bir yolla bir şekilde intihar edemeyecek durumda olan hastayı hekim yardımı ile öldürmek. kişi arzu etse de bir başkası doğrudan sorumlu olduğu için ölümünden hak olup olmadığını sorgulamak biraz daha güçleşiyor sanırım.

bu arada bu tür tartışmalar sürekli din ekseninde ilerliyor sanırım, başlık şayet islamda intihar/ ötanazi hak mıdır/ olmalı mıdır yazsaydı o zaman eleştiriler haklı olurdu zira Kuran'da yazan bellidir, acılar hastalıklar vs sınavdır ve Allahın verdiği canı ancak Allah alır ama inancı olmayan ya da kuran kaidelerine göre yaşamayan ve bu istekle bulunan kişilerin durumu yanılmıyorsam tartışma konusu.

Ötenazi hakkındaki görüşleriniz nelerdir.Sizce hakmıdır?

Icimde ki deniz filmini izleyin lutfen.
otenazi bi yerden sonra haktir.
insanin istemedigi bir hayata mahkum olmasi daha buyuk haksizlik gibi geliyor bana.

Ötenazi; 'acısız ölüm' için kullanılan tıbbi bir yöntemdir. Ölebilme hakkı zaten kişinin elinde olan birşey, birçok kişi zaten intihar ediyor. Sağlıkla ilgilenen biri olarak bu konudaki fikrim %50-50. İşi hayat kurtarmak, tedavi etmek olan bir mesleğin buna aracılık etmesini doğru bulmuyorum. Bir yanım da ölmek acı çekmekten daha iyi diyor; özellikle kanser hastalarının çektiği acıları hatırladıkça. Karışığım bu konuda.

Hoştur bana senden gelen:
Ya hilat-ü yahut kefen,
Ya taze gül, yahut diken..
Kahrında hoş lutfun da hoş.

Gelse celalinden cefa
Yahut cemalinden vefa,
İkiside cana safa:
Kahrın da hoş, lutfun da hoş.

Aklıma bu geliyor (:

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri