insanların Kendini öldürme hakkı olmalı mı ?

• Kullanıcı iFt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
Konu sahibi son olarak 893 gün önce görüldü
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
İnsanlar yaşamak istemedikleri zaman kendilerini öldürme hakkına sahip olmalı mı?
İnsanlar belirli kurallar dahilinde
virgulll.gif
mesela yıllarca yataga baglı kalma
virgulll.gif
yada çok kötü durumda olma gibi durumlarda kendi ölümlerini isteme gibi bir hak talep edebilir mi ? bu hak olmalı mı sizce?

Aslında bence olmalı ama bilmem ya çok düşündürücü bir durum.

asiri derecede hastaysa ve hastaliginin bir cozumu yoksa,kendini öldürme hakki olmalı kimsenin bu aciyi cekmeye zorunlulugu yoktur cunku

Buda olabilir örneğin ruh hastasıysa tedavi görüyorsa

aşırı derecede hastaysam yıllarca sürüneceksem ölmek istemem şahsen inançlarım gereği onu yaşamak zorundayım ve zorunda bırakıldım bende dahil kimse buna karar veremez.

ALLAH'ın verdigi canı ALLAH alır ne geliyorsa ondan geliyor başımıza gelen... Benim inancıma ters ...
"Kendini boğarak öldüren kimse, Cehennem için boğmuş olur. Kendini vuran kimse, Cehennem için vurmuş olur." (Buhârî, Cenâiz 84)

İntihar edenin uhrevî cezası, intihar şekline uygun olarak verilir. Hadis-i şeriflerde "Kim kendisini bıçak gibi keskin bir şeyle öldürürse, cehennem ateşinde kendisine onunla azap edilir" (Buhâri, Cenâiz, 84). "(Dünyada ip ve benzeri) şeyle kendisini boğan kimse cehennemde kendisini boğar, dünyada kendisini vuran cehennemde kendisini vurur (azabı böyle olur)" (Buhârî, Cenâiz 84),

"Kim kendini bir dağın tepesinden atar da öldürürse cehennem ateşinde de ebedi olarak böyle görür. Kim zehir içerek kendisini öldürürse cehennemde zehir kadehi elinde olduğu halde devamlı ceza çeker" (Müslim, İman, 175; Tirmizi, Tıb, 7; Nesâî, Cenâiz, 68, Dârimi, Diyât, 10; Ahmed b. Hanbel, II, 254, 478).

İnancımıza ters ama böyle şeyler olabiliyo doktorlar iğneyle falan öldürebiliyo duymuştum allah kimsenin başına vermesin .

Başlık; ötenazi bir hak mıdır? diye değiştirilse güzel olur.
Hayata gelirken seçim yapamıyoruz burada insanoğluna ciddi yapılmış bir haksızlık var o sebepten ötenazi nin bir hak olduğunu düşünüyorum.

Mar adentro filmini izlemek gerek. Aklıma geldi.

Yatalak insanlarıda hor görmeyin nasıl sevap kazanacaksınız onlara 1 iyilik bir su götürmek bir altını almak ne kadar sevap hiç düşündünüz mü siz.. Belkide o sizi cehennemden kurtaracak kimbilir.. Allahın verdiği canı Allah alır.

Aşırı derecede acı çektiği takdirde kendi takdirine bırakılarak böyle bir hakkın olmasına karşı çıkılmamalı bence.

Çekilen hiçbir acı kişinin hayatına son verme hakkına sahip olduğunu göstermez. Göstermeyi bırakın buna zerre dahi ihtimal veremez. Herşeyin bir nedeninin olduğu unutulmamalıdır. Çekilen acılar dayanılmaz da olsa o canı almaya kimsenin hakkı yoktur. Vermedin ki alasın. Veren de tek alan da.

Kişinin kendi isteğine bırakılmalı böyle bir şey,acı çekmeyenin burada yorum yapması biraz kolay gibi ama ciddi anlamda acı çeken kişilere sorarsan beni öldür der çünkü o acının ne denli kötü olduğunu o bilir biz bilemeyiz.

Ama ben insanların kendini öldürme haklarının olmasını mantıklı buluyorum.

Allah'ın izni olmaksızın hiçbir nefis için ölmek yoktur. O, süresi belirtilmiş bir yazıdır... (Al-i İmran Suresi, 145)

Ölüm günü bellidir yani. Bu Din hocamla girdigim amansız bir tartışmaydı. Ama bu görüş benim görüşlerime terstir. Dinden konuşup intihar etmek vs diyenler ölüm günü gelmemişse zaten ölmez. ;) Ayette belirtildigi gibi Allah 'ın izni olmaksızın deniliyor yani Allah izin vermezse ölüm olmaz.O kişinin ölüm günü o gün , o saat , o dakikadır.Ayetlere göre Bunu kimse degiştiremez. Şimdi sizden bekledigim bu olayı biraz açıklamanız. ;)

Ne Kadar Saçma Bir Düşünce. Her ne şekilde olursan ol,Allahın Verdiği Canı Almak,Azmettirmek Kimin Haddine? TATLI Herşeyi Güzelce Söylemiş Zaten.Burası İmtihan Dünyası,Başa Gelen Her Musubet Rab'dan Gelir,Sınanırız. Böyle Bir hakkı Ancak Allah Verdi,Allah Alır.

bu hayat nedir ki ya sonrasını düşünün kendi kararıyla ölüm intihardır ki bu Yaratıcının sınavına akrşı bir isyandır böyle bir hak olmalı mı ? cehennemi istiyorsa neden olmasın :)

Bu dünya sadece sonsuz hayat içni bir sınavdır unutmayın başka bir amacımız yok kulluktan başka ve imanı olan bir insanın benim böyle bir hakkım var demesi hiç uygun olmazdı ve AtASeL acıalrın değeri aynıdır ama biz ya bir bardak su kadarızdır yada bir göl kadar büyüktür kalbimiz her insanın acıları vardır ama her insan Allaha isyan etmez ve sonsuz bir acıyı düşünmeli insan:)

bu hayat nedir ki ya sonrasını düşünün kendi kararıyla ölüm intihardır ki bu Yaratıcının sınavına akrşı bir isyandır böyle bir hak olmalı mı ? cehennemi istiyorsa neden olmasın :)

Bu dünya sadece sonsuz hayat içni bir sınavdır unutmayın başka bir amacımız yok kulluktan başka ve imanı olan bir insanın benim böyle bir hakkım var demesi hiç uygun olmazdı ve AtASeL acıalrın değeri aynıdır ama biz ya bir bardak su kadarızdır yada bir göl kadar büyüktür kalbimiz her insanın acıları vardır ama her insan Allaha isyan etmez ve sonsuz bir acıyı düşünmeli insan:)

Herkesin inancı farklıdır müslüman bir insan zaten canını sadece yaradanın almasını ister,ama unutmayalım ki bu dünyada sadece müslümanlar yok :)
Ben genel olarak konuştum ve gerçekten çok kötü şekilde acı çekenler var bunun yanında insanda hür irade diye birşeyde vardır,insan istiyorsa kendi aklına ve vicdanına uygun olanı seçmeli insanın bu hakkı elinden alınmamalı.. :)

İnsanın zaten kendini öldürme hakkı var. Ve bu, her zaman olur. Engellenemez.

Hareketini sıfıra indirseniz dahi insan, kendi kalbini durdurabilir.

Herkesin inancı farklıdır müslüman bir insan zaten canını sadece yaradanın almasını ister,ama unutmayalım ki bu dünyada sadece müslümanlar yok :)
Ben genel olarak konuştum ve gerçekten çok kötü şekilde acı çekenler var bunun yanında insanda hür irade diye birşeyde vardır,insan istiyorsa kendi aklına ve vicdanına uygun olanı seçmeli insanın bu hakkı elinden alınmamalı.. :)

tabiki genel bir düşünce yani imanlı olan birinin bunu düşünmesi büyük çelişki içerirdi Hollandada benzer bieşy açılacaktı diye hatırlıyorum bilmiyorum yanlışmı hatırlıyorum ötanazi merkezi falan eh sığınacak birşeyi olmayan bir insan için mantıklı belkide bilemeyiz onların psikolojisini tam olarak bilemeyiz yani şahsen ben bilemiyorum:)

(Ölümü istemeyin! Çünkü bir kişi iyi ise, yaşadıkça iyiliği artar. Kötü ise, hatalarından dönüp doğru yola gelebilir.) [Buhari]

(Sıkıntılardan dolayı ölümü istemeyin! Dayanamayan, "Ya Rabbi, hakkımda yaşamak hayırlı ise, yaşamayı, ölmek hayırlı ise, ölümü nasip et!" desin!)
[Buhari]
Hastalık ve dünya sıkıntılarından kurtulmak için ölümü istemek caiz değildir.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri