İnsan - Maymun Kimerasının Olası Sonuçları Neler Olabilir?

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
Çin'de yakın zamanda, insan kök hücresini maymun embriyosuna enjekte etmek sureti ile ilk insan-maymun kimerası oluşturulmuş olup, organ nakli bekleyen hastalara bir umut ışığı yaratılmaya çalışılmaktadır. Deneyler şu aşamada kimera dünyaya gelecek boyuta ulaşmadan durdurulmuştur.

Hedeflenen ise insan hücrelerine sahip maymunların beynini, doğmadan iptal etmek sureti ile organ nakline uygun yeni organlar üretmektir. Konu hakkında etik kaygıların başında ise kök hücrenin hayvan beyninde sinir hücreleri yaratma ihtimali olup olmadığıdır çünkü bu durum şayet mümkün olursa, hayvanın insan gibi bilinç taşıyıp taşımayacağından şu aşamada emin olmak mümkün değildir.

İnsan-maymun kimerasının beyni iptal edilmez veya edilemezse, insana benzer ancak insan olmayan canlılar üretmeyi başarabilecekler demektir. DNA’sı değiştirilen bebekler de dikkate alınırsa, sizce bu deneyler insanlığın faydasından çok zararına mı yoksa tam tersi midir?

Hybrid yaratiklar olur anca.Bu düsünce en az insanlik kadar eskidir.Hybridler insan gibi konusup düsünsede teoretik olarak,insanlari merak ederler.Kognitif olarak insan gibi degillerdir.
Teknik olarak olabilir.
Lakin bilim ile etik bazen yan yana yürümüyor.Organ naklinden daha cok insanoglu sinirlarini zorluyor.Bilincli yapiyor bunu.Merak ediyorlar.
O laboratuvarlarda neler dönüyor.

Embriyo kontrolü riskli ve çok değişik sonuçlar doğurabilir. Genetik mühendisliği okuyan veya mezun olmuş arkadaşlar daha hâkimdir konuya, varsa açıklama isteriz.

Etiksel acidan herkes tartisabilir.

Sence etik mi değil mi? Fikrini de duyalım lütfen.

Normal insanlar savaslarda yok yere ölür iken,organ nakli şemsiyenin altinda bu tür calismalari iki yüzlü buluyoruum.
Amac yardim deil,bazi cilgin bilim adamlarin sinirlari zorlamasidir.
Etiği aşmış bu konu.

Kimera: Genetik olarak farklı olan hücrelerin aynı vücutta bulunmaları durumu.

Seviye yine yükselmiş. Cahilliğime verin. Kök hücreden organ üretmek daha basit değil mi?

Seviye yine yükselmiş. Cahilliğime verin. Kök hücreden organ üretmek daha basit değil mi?

Henüz kök hücreden organ üretilemiyor çünkü kök hücre ile organ üretiminde ne gerektiği henüz tam çözülemedi yani alt yapı hiç bilinmiyor. Kök hücre neye dönüşecek, bunun formülü yok ellerinde şu aşamada maalesef...

Henüz kök hücreden organ üretilemiyor çünkü kök hücre ile organ üretiminde ne gerektiği henüz tam çözülemedi yani alt yapı hiç bilinmiyor. Kök hücre neye dönüşecek, bunun formülü yok ellerinde şu aşamada maalesef...

Böbrek kök hücresini tıpkı spermin ana rahminde embriyoya dönüşmesinde olduğu gibi suni bir ortam yaratıp böbrek kök hücresinden yeni bir böbrek oluşturmuşlardı. Bunu diğer organlar için de uygulayıp kök hücreden organ üretilmesinin çok kolay olduğunu iddia etmişlerdi. Tıpkı pamukta fasulye yetiştirmek gibi. Tabii sonra ne oldu bilmiyorum. Yani demek istediğim bu yöntem maymun kimerası yönteminden daha kolay değil mi?

Böbrek kök hücresini tıpkı spermin ana rahminde embriyoya dönüşmesinde olduğu gibi suni bir ortam yaratıp böbrek kök hücresinden yeni bir böbrek oluşturmuşlardı. Bunu diğer organlar için de uygulayıp kök hücreden organ üretilmesinin çok kolay olduğunu iddia etmişlerdi. Tıpkı pamukta fasulye yetiştirmek gibi. Tabii sonra ne oldu bilmiyorum. Yani demek istediğim bu yöntem maymun kimerası yönteminden daha kolay değil mi?

Görünüm böbrek ama yapısı tam manası ile işlev görecek bir böbrek olmuyor yani üretilecek organın formülünü henüz tam çözemediler. Bir organda yüzlerce çeşit hücre var, doğru formülü bulamazsan sağlıklı bir organ üretemiyorsun. Kimera şu aşamada daha kolay görünüyor, tabii sadece organ nakli için kullanılırsa ki bu çok düşük bir ihtimal...

Görünüm böbrek ama yapısı tam manası ile işlev görecek bir böbrek olmuyor yani üretilecek organın formülünü henüz tam çözemediler. Bir organda yüzlerce çeşit hücre var, doğru formülü bulamazsan sağlıklı bir organ üretemiyorsun. Kimera şu aşamada daha kolay görünüyor, tabii sadece organ nakli için kullanılırsa ki bu çok düşük bir ihtimal...

Çok anlamıyorum tabii ama umarım en kısa sürede organ üretimi mümkün olur.

Hayvanseverler savaş açarlar böyle bir şey yapılabilse.

"etik" ne saçma şey öyle.
güneş altında var olan hiç bir şey yasak olmamalı.

ben türler arası döllemeler ile yeni şeyler türetilmesinden yanayım.
mesela bir ağaç gövdesinde farklı meyveler yetişiyor ama allah'a şirk koşmak savından ötürü yapmaya korkuluyor.

wolverine gibi kemiklerimin metal alaşımdan olmasını isterdim.

sonuçlarına gelecek olursam; hevesimiz geçene kadar oynarız, biraz akıllanmaya başladıklarında ya laboratuvara kapatıp organlarından faydalanırız ya da ürküp toptan yok ederiz.

"etik" ne saçma şey öyle.
güneş altında var olan hiç bir şey yasak olmamalı.

ben türler arası döllemeler ile yeni şeyler türetilmesinden yanayım.
mesela bir ağaç gövdesinde farklı meyveler yetişiyor ama allah'a şirk koşmak savından ötürü yapmaya korkuluyor.

wolverine gibi kemiklerimin metal alaşımdan olmasını isterdim.

sonuçlarına gelecek olursam; hevesimiz geçene kadar oynarız, biraz akıllanmaya başladıklarında ya laboratuvara kapatıp organlarından faydalanırız ya da ürküp toptan yok ederiz.
Etik kurallar olmasaydı şayet bugün Dünya'nın ne hale geleceğini tahmin bile edemeyiz. Örneğin bilimsel çalışmalarla sadece iyi niyetli insanlar ilgilenmiyor ve amaçlanan her zaman insanlığın faydası değildir ve işte bu sebeple etik kurallar çok önemlidir.

Salgın sürecinde de gördük ki bazı insanların etik kuralların dışına çıkması hem insanlığa hem de doğaya zarar veriyor. Bu virüsün laboratuvarda üretildiğine dair iddialar var ve şayet doğru ise birileri etik kuralları hiçe saymış demektir ancak doğrulanması durumunda yapanlar bir şekilde hesap vermek zorunda kalacaklar ve yeni kural ihlallerinin de önüne geçilmiş olacaktır.

Her ne yapılacaksa etik kurallar çerçevesinde yapılmalıdır fakat Çin gibi ülkeler maalesef çoğu zaman bilim etiğinin dışına çıkıyorlar ve bunun bedelini de tüm insanlığa ödetiyorlar.

Yapay zeka konusunda da öncelik etik olmalı yoksa olumsuz sonuçlarını hiç kimse hesap edemez.

Etik kurallar olmasaydı şayet bugün Dünya'nın ne hale geleceğini tahmin bile edemeyiz.
sanırım dünya çok iyi bir halde değil.
bakınız etik olmayan bir çok şey var, fakat ucu gündelik hayatımıza dokunduğu için üç maymunu oynuyoruz.
dün bir mağazadan 250 bin liralık timsah derisi çanta çalındı.
kadınların daha güzel hissetme hayellerine istinaden kaçak avlanan balinalar bulınuyor, laboratuvarda hayvan deneyleri yapılıyor.
ilaç yan etkileri için insan denekler kullanılıyor, erkeklerin seks gücünü arttıracağı ihtimaline karşın gergedanların boynozları sökülüyor.

kimyasal silahlar kullanılarak toplu kıyımlar yapılıyor.
gücü elinde bulunduranlar canı kimi ve neyi isterse yok edebiliyorken, toz pembe hislerle "etik" denmesi benim garibime gidiyor.
atalarımız yahut bizden önce yaşayan insan güruhları akıllarına gelebilen her şeyi denemişler fakat bize gelince "etik" blokajı yiyoruz.
saçmalık.

bilim alanında sadece iyi niyetli insanların çalışmasına lüzum yokki, kötüler çoğunluk olsalar da bir şey yapamazlar.

şunu merak etmeni isterim; neden bir çok kavimden topluca kurtulmuyorlar?
dünyayı ayakta tutan iyilik değil.

telefonda yazarken çok düz cümleler kurdum ama anlaşılır olmuştur.

sanırım dünya çok iyi bir halde değil.
bakınız etik olmayan bir çok şey var, fakat ucu gündelik hayatımıza dokunduğu için üç maymunu oynuyoruz.
dün bir mağazadan 250 bin liralık timsah derisi çanta çalındı.
kadınların daha güzel hissetme hayellerine istinaden kaçak avlanan balinalar bulınuyor, laboratuvarda hayvan deneyleri yapılıyor.
ilaç yan etkileri için insan denekler kullanılıyor, erkeklerin seks gücünü arttıracağı ihtimaline karşın gergedanların boynozları sökülüyor.

kimyasal silahlar kullanılarak toplu kıyımlar yapılıyor.
gücü elinde bulunduranlar canı kimi ve neyi isterse yok edebiliyorken, toz pembe hislerle "etik" denmesi benim garibime gidiyor.
atalarımız yahut bizden önce yaşayan insan güruhları akıllarına gelebilen her şeyi denemişler fakat bize gelince "etik" blokajı yiyoruz.
saçmalık.

bilim alanında sadece iyi niyetli insanların çalışmasına lüzum yokki, kötüler çoğunluk olsalar da bir şey yapamazlar.

şunu merak etmeni isterim; neden bir çok kavimden topluca kurtulmuyorlar?
dünyayı ayakta tutan iyilik değil.

telefonda yazarken çok düz cümleler kurdum ama anlaşılır olmuştur.
Sorun orada işte ve gücü eline alanın etik kurallara uyacağının garantisi yok ve nitekim saydıklarının hepsi de uymayanların eseri. İyi de birileri uymuyor diye tamamen yok saymak mantıklı mı?

Etiğin dışına çıkanlar elbette var fakat etiği yok saydığın an, bu sayı katlanarak artacak ve o zaman hiçbir konuda hak-hukuk arayamazsın.

Geri