İnanca saygısızlığı ifade özgürlüğü diyerek yutturmak

• Kullanıcı Hüma
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal Sözlük
Konu sahibi son olarak 197 gün önce görüldü
Körlemesine farklı inançta farklı düşünce biçiminde ifade edilen her cümleyi küfür olarak algılayıp benim hassas değerim diye sopayı baltayı alıp sağa sola zıplamayı Müslümanlık sanan insan işi.

İslam Sevgi, Hoşgörü, Dayanışma ve Temizliği emreder ..
İnanmayan herkesi kesme hevesini değil ..

Bu konu biraz karışık bir konu aslında. Söz konusu tartışmanın iki tarafının da fazlaca yanlışı mevcut.

Şöyle açıklamak gerekirse:

Bir tarafta bir inanç sistemi var ve çoğu inanç sistemi kendisine inanmayanı lanetleyen ifadeler içerir (misal olarak İslamda, Hristiyanlıkta ve Musevilikte kafir kavramı) ve başta semavi kabul edilen dinler olmak üzere hemen hemen her dinde o dinin yaratıcısını "yok saymak", "bu dinin yaratıcısı aslında yoktur" demek "küfür" kavramına dahildir.

Peki buradan çıkaracağımız sonuç ne olabilir? İnanmayan bir kişinin "Yaratıcı diye bir şey yoktur" (Allah, Yehova ve ismi olan-olmayan tüm yaratıcılar için) demesi inanca saygısızlık mıdır (çünkü dinlere göre bu küfürdür) yoksa ifade özgürlüğü müdür? Normal şartlarda, evet bu ifade özgürlüğüdür. Şu ayet yalan, şu mucize denilen şey saçma demek de ifade özgürlüğüdür lakin inanan bir insanın penceresinden bunlar inancına hakarettir ki inancı da bunu söylediği için o kişi de haklıdır aslında bu ifadeleri inancına saygısızlık olarak görmekte. Bu ifadeleri ifade özgürlüğü olarak gören bir avuç Müslüman insanın da karşısına kendi görüşünü dayatmayı bir eğlence olarak gören bazı ateist insanlar eklenince iki tarafın da karşılıklı anlayışsızlığı tavan yapabiliyor.

Peki bu çıkmazdan nasıl kurtulunabilir?

İnançlı bir insan yada daha lokal konuşabiliriz, Müslüman bir insan inancını ve inandığı her şeyi yok sayan bir insana saygı gösteremez, göstermek zorunda değildir.

Aynı şekilde inançsız bir insan da kendisine hakaret eden, kendisini tehditte sınır tanımayan dinlere, inanışlara saygı göstermek zorunda değildir, göstermesi de beklenemez.

Peki bu durum kaotik bir hal aldı, onu ne yapacağız? Şöyle yapabiliriz mesela. Siz benim inançsızlığıma saygı gösteremezsiniz, göstermenizi bekleyemem ama bana "bir insan" olarak saygı gösterebilir ve bu çerçevede konuşabilirsiniz. Bunu yapan birçokları olmuştu çevremde hatta bu forumda. Aynısını ben de yapabilirim, ki naçizane elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum.

Bir ideolojiye, bir görüş biçimine, bir inanç sistemine (yahut inançsızlığa) saygı beklemek abestir.

Çünkü senin inancına "böyle bir şey yok" diyen biri buna saygı göstermek zorunda değildir.

Çünkü senin inancında "Ahirete inanmayanlar için çirkin bir sıfat vardır. Allah için ise en yüksek (vasıflar) vardır. Ve o azîzdir, hakîmdir." (Nahl, 60) ifadesi ve daha niceleri yer alıyorken senin de dinince kafir bellenen düşünceye saygı göstermen abestir. Göstermek zorunda değilsin, kimse de bunu bekleyemez beklememelidir.

Bencillik yüzünden inananında inanmayanında ifade özgürlüğü adı altında karşı tarafa hakaretler ve küfürler yağdırmasıdır. Müslüman olduğunu söyleyip, inanmayana kafir deyip katli helal deyip ve ona doğru yolu anlatmadan kendisi ile konuşmadan yargılayan kişi ile sırf müslüman olması yada müslümanlığı yaşadığı için kendisine yobaz, gerici diyerek küfür ve hakaret ederek yargılayan kişiler aynı zihniyetteler. Bu kişiler Ateistlikten vazgeçip müslüman olsa tüm ateistlere karşı savaş açar. İslamdan ateistliğe geçse tüm islamı karalar. :)

İfade özgürlüğünü inanca saygısızlık diyerek sönümlemek.

Mesela climaxin postları ahah ;d

Bir grubun değerlerini aşağılamak sözü edilen. Elbette benimsemediğin ya da sana uygun gelmeyen hiçbir görüşe saygı beslemen mümkün değil. Fakat aşağılamaman, bu değerleri benimseyen insana ya da insanlara değerleri üzerinden saldırmaman mümkün. İfade özgürlüğü, hor görmeyi beraberinde getirmez.
İnanan da bunu yapamaz, inanmayan da.
Ben her şeyin konuşulması taraftarıyım ve ne derler farklı değerlere sahip bireylerin oluşturduğu bir aileden geliyorum. Farklı insanların muhabbetinden güzel aforizmalar çıkıyor, güzel hikayeler. Ancak, genel olarak gördüğüm insanların genelinin bunu aşağılamadan ya da ötekileştirmeden yapamadığı. Dolayısıyla, "sen ifade etme patates" diyesi geliyor insanın.

Bilemiyorum geniş bir mevzu fakat kısaca düşüncem bu. (Kısaca dedi yirmi bin kelime yazdı)

Climaxin postları falan degildir. Dinine saygı isteyeceksin ama hergun yahudiye ermeniye soveceksin. Yok öyle bişey.

Her insanın değer verdiği bir şeyler vardır, o sizin değerlerinize saygı duymuyorsa sizde onun değerlerine ne olursa olsun saygı duymayın. Hiç birimizde peygamber sabrı yok veya ahlakı o insanı biraz tanıyorsanız neye sinir olacağını bilebilirsiniz o yüzden o insanla o şekilde konuşun.

Mesela geçenlerde Counter oynuyoruz (her zaman ki gibi) karşıya bi çek cumhuriyeti vatandaşı geldi çocuklar bizi darmaduman ediyor öndeler neyse çocuk sürekli laf söylüyor müslümanlar şöyle müslümanlar böyle tabi ki lafı yapıştırdım "Nihat Kahveciyi tanır mısın lan lale?" dedim bebe oyun boyunca sustu. :liv:

İnanç konusunda kimseye saygı falan duymuyorum. Ayrıca ifade özgürlüğü , inançlarınızdan daha önemlidir. Bi gün susturduklarında anlarsınız.

Olay bu
3680b6656117d00be43737cdcb6f3754.jpg

Respect dimi respect! Zora gelince saygı dilen! Riyakar oportünist vandallar sizi

İfade özgürlüğü her zaman dinden daha üstündür. Dinine körü körüne bağlı insanlar bunu saygısızlık olarak anlaması çok normal, zaten başka türlüsü beklenemez.
Her platformda istediğim gibi eleştirimi yaparım, sert ya da yumuşak bir şekilde bana kalmıştır. Bu duruma tehditle cevap verip saldırganlaşan insanlar köpekten farksızdır ve inadına damarlarına basılmalı ki, din adı altındaki faşizan yapıları ortaya çıksın gerektiğinde insan kesebilecek potansiyele sahip olduklarını tüm tatlı su Müslümanlarını görsün.

Hiç bir inanan kendi dininin eleştirilmesini kabul edemez.

İnancı eleştirince, karşı tarafta bu hakaret ve aşağılama olarak algılanır.

Oysaki inancı eleştirmek ifade özgürlüğüdür.

Ama gel gör ki bu insanı hakkımızı bu ülkede kullanamıyoruz.

Toplumumuzda düşünce özgürlüğü kavramı tam yerleşmiş değil.

İnançsız insanlara malesef hoşgörü yok.

Bu konu bile bunun kanıtı.

İnancı eleştirince hemen saygısız kafir ateist damgalarını yapıştırıyorlar.

Ben dine saygılıyım, bireyin kendi bileceği iştir bir dine inanmak ama dini eleştirmek istediğimde orda dur saygısızca davranamazsın deniliyor.

Eleştirmek saygısızlık veya hakaret değildir, ifade özgürlüğüdür.

Yani son söz olarak şunu belirteyim, dini eleştirmek bu ülkede yasak.

Kaldı ki din eleştirisine de kalmıyor. Siyasal İslam garabetiyle mücadele etmek de din düşmanlığı oluyor. Hatta iktidara muhalefet hem din düşmanlığı hem vatan hainliği oluyor. Yooo. Artık bitti... kaybedecek biseyimiz kalmadı. Bu vatanın sahipleri, kurucu değerlere sahip çıkıyor artık.

keşke foruma yahudi biri üye olsa. sonra seyreyle şenliği. ortalık "gel ulan buraya israyil dölüüü"cülerden geçilmez. :D aynen aynen inanca saygısızlık aynen.

Tamam la. Hindu oldum hadi bakalım saygı duyun. O kurbanda inek kesen olursa dinime hakaret sayacam. Saygı duyacaksiniz!

Shalom! Ailem romanyot, yani osmanli yahudisi linc icin yeterli olur mu? Ama ben kuzey tanrisina inaniyorum,asimilasyona, sarisin kopukluye, bozkira, kahrolasi rock n roll'a, tren yolculuklarina, Castro'ya, cizgi roman kahramanlarina, kokaine, Morrison'a , Bukowski'ye, Big Lebowski'ye, din politikdir sanat degildir guzel sanatlara inaniyorum, ve aslinda hic dogmadigima.

Geri