Bu konu biraz karışık bir konu aslında. Söz konusu tartışmanın iki tarafının da fazlaca yanlışı mevcut.
Şöyle açıklamak gerekirse:
Bir tarafta bir inanç sistemi var ve çoğu inanç sistemi kendisine inanmayanı lanetleyen ifadeler içerir (misal olarak İslamda, Hristiyanlıkta ve Musevilikte kafir kavramı) ve başta semavi kabul edilen dinler olmak üzere hemen hemen her dinde o dinin yaratıcısını "yok saymak", "bu dinin yaratıcısı aslında yoktur" demek "küfür" kavramına dahildir.
Peki buradan çıkaracağımız sonuç ne olabilir? İnanmayan bir kişinin "Yaratıcı diye bir şey yoktur" (Allah, Yehova ve ismi olan-olmayan tüm yaratıcılar için) demesi inanca saygısızlık mıdır (çünkü dinlere göre bu küfürdür) yoksa ifade özgürlüğü müdür? Normal şartlarda, evet bu ifade özgürlüğüdür. Şu ayet yalan, şu mucize denilen şey saçma demek de ifade özgürlüğüdür lakin inanan bir insanın penceresinden bunlar inancına hakarettir ki inancı da bunu söylediği için o kişi de haklıdır aslında bu ifadeleri inancına saygısızlık olarak görmekte. Bu ifadeleri ifade özgürlüğü olarak gören bir avuç Müslüman insanın da karşısına kendi görüşünü dayatmayı bir eğlence olarak gören bazı ateist insanlar eklenince iki tarafın da karşılıklı anlayışsızlığı tavan yapabiliyor.
Peki bu çıkmazdan nasıl kurtulunabilir?
İnançlı bir insan yada daha lokal konuşabiliriz, Müslüman bir insan inancını ve inandığı her şeyi yok sayan bir insana saygı gösteremez, göstermek zorunda değildir.
Aynı şekilde inançsız bir insan da kendisine hakaret eden, kendisini tehditte sınır tanımayan dinlere, inanışlara saygı göstermek zorunda değildir, göstermesi de beklenemez.
Peki bu durum kaotik bir hal aldı, onu ne yapacağız? Şöyle yapabiliriz mesela. Siz benim inançsızlığıma saygı gösteremezsiniz, göstermenizi bekleyemem ama bana "bir insan" olarak saygı gösterebilir ve bu çerçevede konuşabilirsiniz. Bunu yapan birçokları olmuştu çevremde hatta bu forumda. Aynısını ben de yapabilirim, ki naçizane elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum.
Bir ideolojiye, bir görüş biçimine, bir inanç sistemine (yahut inançsızlığa) saygı beklemek abestir.
Çünkü senin inancına "böyle bir şey yok" diyen biri buna saygı göstermek zorunda değildir.
Çünkü senin inancında "Ahirete inanmayanlar için çirkin bir sıfat vardır. Allah için ise en yüksek (vasıflar) vardır. Ve o azîzdir, hakîmdir." (Nahl, 60) ifadesi ve daha niceleri yer alıyorken senin de dinince kafir bellenen düşünceye saygı göstermen abestir. Göstermek zorunda değilsin, kimse de bunu bekleyemez beklememelidir.