Soru C iç sese günah yazılırmı?

Konu sahibi son olarak 2129 gün önce görüldü
Serafina Dediğin kadar kolay olsaydı, emin ol sahabeler bunu uygularlardı. :) Eğer dediğin doğru olsaydı, emin ol Ebu Eyyûb el-Ensarî İstanbul'a gelip mücadele etmek için onca eziyet çekmek yerine, yatağında iyilik düşünürdü. :)

Serafina Dediğin kadar kolay olsaydı, emin ol sahabeler bunu uygularlardı. :) Eğer dediğin doğru olsaydı, emin ol Ebu Eyyûb el-Ensarî İstanbul'a gelip mücadele etmek için onca eziyet çekmek yerine, yatağında iyilik düşünürdü. :)

.Mesela; bir insan kirli bir dürbünden gökyüzünün güzelliğini seyretse, bu dürbünün kiri ne seyredene ne de seyredilene bulaşır. Öyleyse bu gibi söz ve düşünceler de şeytanın fiili olduğundan, bize hiçbir zarar vermez. Asıl zarar, onunla lüzumsuz uğraşıp def etmeye çalışmak veya zararlı olduğunu zannedip korkuya kapılmaktır.

İçinde olan ile içinden geçen aynı değildir. İçinde olan; iman, küfür, sevgi, nefret, kin, iyi niyet gibi hayata yön veren şeylerdir. İçinden geçen ise genellikle şeytan vesvesesidir. Bazen içinize öyle şeyler gelir ki “acaba kâfir mi oldum?” dersiniz. Bu, doğru yolda olduğunuzu gösterir. Çünkü şeytan, kıyâmete kadar süre alınca şöyle demişti:

“… And olsun onlar için, senin doğru yolunun üstünde oturacağım.

Sonra onlara; önlerinden, arkalarından, sağlarından, sollarından sokulacağım. Onların çoğunu sana şükreder bulamayacaksın.” (Araf 7/16-17)

Şeytana izin verildiği için vesvesesine engel olunamaz. Bundan peygamberler de kurtulamazlar. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

“Senden önce gönderdiğimiz bir tek nebi ve elçi yoktur ki, bir şeyi kursun da şeytan onun kurgusuna vesvese karıştırmış olmasın. Allah şeytanın karıştırdığını giderir, sonra âyetlerini pekiştirir. Allah bilendir, hakîmdir.” (Hac 22/52)

Şeytan vesvesesinden kurtulmaya güç yetmeyeceği için onun sorumluluğu olmaz. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

“Allah, kimseye gücünün yettiğinden fazlasını yüklemez.” (Bakara 2/286)

Sebeb-i nüzul ne onu bile bilmeyenler fetva veriyor.

Konu sahibine: Böyle şeylerle aklınızı meşgul edeceğinize iyi şeyler düşünmeye çalışın. Yine de aklınıza takılırsa tonla kaynak var hatta internette bile. Burada sorabildiğinize göre onlara ulaşmanız da mümkün.

Kolay gelsin şimdiden.

Sebeb-i nüzul bazı ayetleri anlama da önemli, ancak sebeb-i nüzul diyerek de birçoğu maalesef Kuran'ı tarihe gömdü. :) Bu da bir gerçek. Oysa Kuran evrenseldir. Ayrıca ben fetva falan vermedim. Öyle bir ilmim yok.. Sorunun cevabı olan ayeti yazdım. Neyse herkesin fikri kendine kalsın bu konuda.

Serafina ben zaten vesvese önlenebilir demedim. :) O kısmına karşı çıkmadım. O konuda aynı düşünüyoruz. Sorun yok. Sadece düşünerek gani gani iyilik kısmına karşı çıktım. Yani gri renkli alan dışında yazdıklarında haklısın. Gerçi onu kopyalamışsın ama olsun. :)

Asıl olan eylemdir. Emin ol iyi iş yapanlarla, hayatları boyunca kötülük planlayanlar bir olmaz. ;)
Emeği bu kadar yok saymayın. Peygamber'in ve sahabenin hayatı emek ile dolu. Emeği küçümsemek başta kendimize, sonra da bütün insanlığa saygısızlık olur.

İman edip ve bu imanı doğrultusunda salih amel işleyenler kurtuluşa ermiştir. :)
Eğer %90 'nın müslüman ettiği bir toplumda insanlar açlıktan ölüyorsa, yetimler dışlanıyorsa, fakirler hor görülüyorsa, mazlumlar eziliyorsa bu iyilik düşünerek düzelebilecek bir durum değildir. :)

Müslümanlar olarak bizlerin gerçekten salih amel işleme konusunda, ve bu konun önemini anlama konusunda ciddi sıkıntılarımız var. Hayatta pozitif değer üretmek önemlidir.

Senin bakış açına da tabi saygı duyuyorum. Ama bu da fikrim ister katıl ister katılma :)

Tarihe gömenler beni alakadar etmiyor, Kur'an'ı anlamada izlenecek metodlar bellidir.
Ayet mealleriyle bir yere varılmaz.

Bildiğim kadarıyla düşünce yoluyla işlenen günahların amel defteri için bir hükmü yok.

Bulduğum şu hadis de beni destekliyor:

“Allah iyiliklerin ve fenalıkların yazılmasını emretti. Bir kimse bir iyilik yapmaya niyetlenir de yapamazsa, Allah kendi katında o kimse için tam bir iyilik sevabı yazar. Eğer hem niyetlenir, hem de o iyiliği yaparsa on iyilik sevabı yazar ve bu sevabı yedi yüze ve daha fazlasına kadar çıkarır. Ve eğer fenalık yapmaya niyetlenir de sonra vazgeçerse, Allah onun için tam bir iyilik sevabı yazar. Eğer kötü işe hem niyetlenir, hem de onu yaparsa, Allah o kimse için bir günah yazar.” (Müslim, Îmân, 74; Buhârî, Salât, 227; İsrâ ve Mîraç, 1551)

Öyle bir şey umarım ki yoktur..Yoksa benim defter önlü arkalı günah doludur.. : /

Bi de dis ses var. Filmlerde ama onu senaristler yaziyor

Sebep? Mesela küfür etmek günah değil mi? Birine ha içinden küfür etmişsin, ha dile dökmüşsün. İki şekilde de günah değil midir?

“Allah, kimseye gücünün yettiğinden fazlasını yüklemez.” (Bakara 2/286)

“Senden önce gönderdiğimiz bir tek nebi ve elçi yoktur ki, bir şeyi kursun da şeytan onun kurgusuna vesvese karıştırmış olmasın. Allah şeytanın karıştırdığını giderir, sonra âyetlerini pekiştirir. Allah bilendir, hakîmdir.” (Hac 22/52)

Bu iki ayete delilen şeytanın vesvesesine ve aklınızdan geçenlere mani olamazsınız .. Kötü düşünceleri eyleme geçirmediğiniz müddetçe günaha girmezsiniz .. Lakin siz eyleme geçmeseniz bile başka biri hakkında hep kötü düşünmeniz ve onun başına bir şey geldiğinde sevinmeniz sizi de o zülden sorumlu yapar ..

Bu açıdan soruna gelince ; insanın kalpten buğz etmesinde ( beddua küfür hakaret ayıplama kınama vs vs ) ve bunu alışkanlık haline getirmesinde sıkıntı olur ve bu durum kişiyi eninde sonunda kötü biri haline getirebilir .. Kalbi kararabilir ve içinden geçirdiği kötülükler yüzünden de ALLAH'ın merhametinden uzak kalabilir ..

Nefsimize biz hakim olamazsak, o bize hakim olur. (Fikirler hürdür, söze dikkat etmek gerekir.)

Hayır. İç sesinizden, kalbinizden geçen hiçbir şey eyleme dökülmezse bundan sorumlu değilsiniz.

Soruyorlar sekstink günah mı, yok kardeşim yaaa.

İç sesim böyle bazen küfür ediyor. Günahkar oldum tüh :emoji_metal:

Geri