Hidrojen ekonomisi Almanya kadar Türkiye için de önemli

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
@climax dogrudur hocam.Mizacinizi ogrenenler icin sorun yoktur.

@İnanna hanim,konu guzel ve onemli lakin icinde bulundugumuz ekonomik buhran da oncelik midir?Bu konuda biraz istisare edilmesi gerek.Ayrica her gun arabayla ise giderken,yenilebilir enerji vs mudurlugu gibi bir tabela goruyorum ben yolumun uzerinde.Sanirim bu konuyla alakali birim kurulmus,lakin calismalarinin boyutu hakkin da pek bir bilgi paylasimi yok,veya basin bu konuda ilgisiz.

İlgili ve bilgili oldugum bir alan degil,lakin fosil yakita alternatif yakit uretmek veya bulmanin oyle kolay alabilecegi kanaatinde degilim.Uretilse bile bize bu pastanin kaymakli tarafi degil,pandispanyali tarafi duser gibi.

Son düzenleme:
@climax dogrudur hocam.Mizacinizi ogrenenler icin sorun yoktur.

@İnanna hanim,konu guzel ve onemli lakin icinde bulundugumuz ekonomik buhran da oncelik midir?Bu konuda biraz istisare edilmesi gerek.Ayrica her gun arabayla ise giderken,yenilebilir enerji vs mudurlugu gibi bir tabela goruyorum ben yolumun uzerinde.Sanirim bu konuyla alakali birim kurulmus,lakin calismalarinin boyu hakkin da pek bir bilgi paylasimi yok,veya basin bu konuda ilgisiz.

İlgili ve bilgili oldugum bir alan degil,lakin fosil yakita alternatif yakit uretmek veya bulmanin oyle kolay alabilecegi kanaatinde degilim.Uretilse bile bize bu pastanin kaymakli tarafi degil,pandispanyali tarafi duser gibi.
Ekonomik buhranın yaşandığı doğru, Türkiye gri listeden çıkmadığı sürece ülkemize yatırım yapılmayacağıda bir gerçek lakin bu iklim krizinin ülkemize olan etkisini minimize etmiyor maalesef.
İklim Değişikliği Başkanlığı kuruldu Bakanlığa bağlı olarak ama yenilenebilir enerji müdürlüğü bakanlık bünyesinde değil nerede görüyorsunuz tabelayı merak ettim?
Fosil yakıta alternatif, yenilenebilir enerji kaynakları, nükleer enerji santralleri, yeşil hidrojen gibi enerji kaynaklarıdır. Bu alanda birçok yatırım ve AR-GE çalışması mevcut bunlarla alakalı konu başlıkları açmıştım inceleyebilirsiniz.

Ekonomik buhranın yaşandığı doğru, Türkiye gri listeden çıkmadığı sürece ülkemize yatırım yapılmayacağıda bir gerçek lakin bu iklim krizinin ülkemize olan etkisini minimize etmiyor maalesef.
İklim Değişikliği Başkanlığı kuruldu Bakanlığa bağlı olarak ama yenilenebilir enerji müdürlüğü bakanlık bünyesinde değil nerede görüyorsunuz tabelayı merak ettim?
Fosil yakıta alternatif, yenilenebilir enerji kaynakları, nükleer enerji santralleri, yeşil hidrojen gibi enerji kaynaklarıdır. Bu alanda birçok yatırım ve AR-GE çalışması mevcut bunlarla alakalı konu başlıkları açmıştım inceleyebilirsiniz.

Dogrudur.Ben bu alanda cok bilgili degilim,ekonomi adina yaptigim tek sey Mahfi Egilmez'in yazilarini okumak.Sizin paylasimlariniza hic denk gelmedim,uzun veya kisa farketmeksizin ilgimi ceken yazilari okuyorum.Bundan sonra paylastiklarinizi takibimize aliriz.Lakin forum genelin de,uzun yazilarin okunabilirlik orani cok dusuk.Bu konuda uyeler hakkin da su-i zan edemeyecegim.Zira sizin paylastiginiz makaleyi ben gun ortasin da,laptop ekranindan okudum.Ayni makale,mobil arayuzde bitmeyen bir yazi pasaji gibi,gozumde hayli buyudu.

Eskisehir yolunda,cayyolu mevkine dogru akan yolda sag tarafimda kaliyor bahsettigim tabela.

Dogrudur.Ben bu alanda cok bilgili degilim,ekonomi adina yaptigim tek sey Mahfi Egilmez'in yazilarini okumak.Sizin paylasimlariniza hic denk gelmedim,uzun veya kisa farketmeksizin ilgimi ceken yazilari okuyorum.Bundan sonra paylastiklarinizi takibimize aliriz.Lakin forum genelin de,uzun yazilarin okunabilirlik orani cok dusuk.Bu konuda uyeler hakkin da su-i zan edemeyecegim.Zira sizin paylastiginiz makaleyi ben gun ortasin da,laptop ekranindan okudum.Ayni makale,mobil arayuzde bitmeyen bir yazi pasaji gibi,gozumde hayli buyudu.

Eskisehir yolunda,cayyolu mevkine dogru akan yolda sag tarafimda kaliyor bahsettigim tabela.
Ben merak eden, ilgisini çekenler için paylaşıyorum zaten. :)

Yeni bir yapılanma olabilir ama daha resmiyet kazanmamıştır.

Yenilenebilir enerji ve geri dönüşüm bugünün konusu değil.

En iyi örnek boktur. Evet tezek.

İzolasyon malzemesi ve yakacak olarak kullanılır. Ottan gübre olur gübreden ot.

Çevreci ucuz ve kolay ulaşılabilir enerji teknoloji gerektirir. Ve bebişiler, teknoloji enerji harcar.

Elektrikli terlik giydirme makinesi olmasa, elektrikli terlik giydirme makinesi için gerekli olacak elektriğe de ihtiyaç duymazsız.

Önce talep oluşturup sonra arz ediyorlar. Arzı da tekel olarak ellerinde bulundurmak istiyorlar. Bunu yaparken yalana başvurmaktan çekinmiyorlar. Hayal satmak kolay, müşterisi çok.

Theranos şirketinin kurucusu Elizabeth hanım da tek damla kan ile bin ayrı test yapan makine icad ettiğini söyledi. Tüm dünya çağ atladık diye orgazm çığlıkları atıyordu. Sonuç? Binlerce mağdur hasta, milyon dolarlık tazminatlar kaybolan umutlar..

Yenilenebilir Enerji konusu tamda bugünün sorununa çözüm ve konuya hatta geç bile kalındı.

Tezek diye nitelendirdiğinizin içinde metan gazı var ve metan gazından enerji elde ediliyor. Türkiye'de 30 a yakın belki daha fazla biyogaz/biyometanizasyon tesisi mevcut lakin sayılarının artması sebebiyle sizin ifadenizle tezek bulmakta bile zorlanan firmalar var, bu yüzden enerji üretimi için bitkisel atık ve sanayi atıklarını bile kullanmaya başladılar.

Teknoloji zaten enerji gerektirir ve enerji üretimi için illa fosil yakıt kullanılması gerekmiyor. Bu nedenle teşvik ve desteklerle yeşil enerjiye geçiş öneriliyor sanayi kolları için. İklim değişikliği zaten sanayi devriminin gerçekleşmesiyle birlikte ortaya çıktı, insanoğlu üretti ve ürettikçe bencilleşerek herşeyin hakimiyeti kendindeymiş gibi doğayı sömürmeye başladı ve artan sera gazı salınımları küresel ısınmayı meydana getirdi. Kasım ayındayız ve hala doğru düzgün bir yağış olmadı, son yılların en yüksek sıcaklığını yaşadık 2022'de ve 2023'de, doğal afetler giderek arttı, yağış rejimleri tamamen değişti aslında dünya bir şekilde bize alarm veriyor ama sizin zihniyetinizdekiler hala batıların sömürüsü için uydurdukları hurafe bu demekten öteye gidemiyor. Ciddi bir kuraklık tehlikesi ile karşı karşıyayız, göllerin ve barajların %60 kurumuş durumda mevcut barajların doluluk oranları kırmızı sinyal veriyor. Keşke sizin bahsettiğiniz gibi ottan gübre, gübreden ot dengesiyle sığ bir kalıp içerisinde kalsa konu. :) Bilimin ışığında biraz bu konuları irdelemenizi, panelleri/söyleşileri takip etmenizi ve kitap okumanızı öneririm.

Bu sorun küresel bir sorun ve çözümü bütün ülkeler üzerine düşen sorumluluğu, çevre ve iklim politikalarını hayata geçirerek yapmalı. Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülke bu konular hassasiyetle irdelenmeli ve yerli/milli enerji konusunda dönüşümlere geçmeli, tarım konusu hakeza yine öyle ihraç eden bir ülkeyken şuan tarım ürünlerini ithal eden ülke olduk. Biraz sorgulama ve mantık çerçevesinde düşünerek ilerlerseniz realist sonuçlara ulaşacaksınız.

Gerçeklerden uzaksın Rihanna.
Laflara bak. Yerli milliymiş. Enerjede dışa bağımlılıkmış. La saman ithal eden adamız biz. İş hidrojene gelene kadar ohooo. Biz oraya gelince demode olur zaten.

Gerçeklerden uzaksın Rihanna.
Laflara bak. Yerli milliymiş. Enerjede dışa bağımlılıkmış. La saman ithal eden adamız biz. İş hidrojene gelene kadar ohooo. Biz oraya gelince demode olur zaten.
Senin gibi amcaların oHOOOoo ları yüzünden bilimden uzak, kahvehane kültürü ile ilerleyen bir sistemle yönetiliyor bu ülke..

@İnanna hanim,Cin/Abd ve Rusya Mars gezegeninde farkli element ariyor.Bu yillardir biliniyor.Ayrica Cin 2-3 yildir surekli olarak suni gunes denemesi yapiyor.Ozellikle Abd ve Cin sadece kendilerinde olan bir enerji kaynaginin pesindeler.50-100 yila kadar farkli enerji kaynaklarinin bulunmasi muhtemel.Ustelik bulunan bu kaynaklarin dogaya verdigi zararin ve etkimenin pek kimsenin umrunda olacagini da sanmiyorum.

Karamsar olmamak lazim,lakin mevcut siyasi iktidar ve turevleriyle bu atilimlar zor.Daha gecen sene blok zincir teknolojisini bitcoinden ibaret oldugunu sanan bir kac kisi yonetiyor ulkeyi.Dusunun iste bu kadar kapaliyiz teknoloji ve yenilige.

@İnanna hanim,Cin/Abd ve Rusya Mars gezegeninde farkli element ariyor.Bu yillardir biliniyor.Ayrica Cin 2-3 yildir surekli olarak suni gunes denemesi yapiyor.Ozellikle Abd ve Cin sadece kendilerinde olan bir enerji kaynaginin pesindeler.50-100 yila kadar farkli enerji kaynaklarinin bulunmasi muhtemel.Ustelik bulunan bu kaynaklarin dogaya verdigi zararin ve etkimenin pek kimsenin umrunda olacagini da sanmiyorum.

Karamsar olmamak lazim,lakin mevcut siyasi iktidar ve turevleriyle bu atilimlar zor.Daha gecen sene blok zincir teknolojisini bitcoinden ibaret oldugunu sanan bir kac kisi yonetiyor ulkeyi.Dusunun iste bu kadar kapaliyiz teknoloji ve yenilige.
Bahsettiğiniz yıllara kadar ciddi önlemler alınmazsa zaten insanlığın hayatta kalacağı konusu da bir muamma.

Mevcut iktidarın derdi zaten iklim değişikliğiyle mücadele değil bundan rant sağlayabileceği teşvik, destek programlarından faydalanmak. Bakanlık Çevre ve İklim kısmı ile değil "şehircilik" kısmıyla direk ilgileniyor, Murat Kurum inşaat mühendisiydi deprem zamanı bile sadece yapacağı TOKİlerden bahsetti şimdi ise Mehmet Özhaseki bey ise hukukçu kimliği olan tekstil alanında bir işadamı. :) Mevcut konjonktürde bu politikaların uygulanması zor evet ama sistem değişikliğiyle bu konunun hassasiyetle işleneceğine inanıyorum mücadelemiz bunun için.

Valla beni burada bayram kutlarken gördün mü. Doğum günü bile kutlamam. Çünkü istibdat altında kutlama olmaz. Önce kurtul, sonra bakarız cereyan mi enerji mi neyse.

@İnanna hanimcim belki konu disi ama, Metnin icinde Almanya ve Almanya ile is birligi emaresi gectiginden mütevellit sunu söylemek istiyorum..
Alman Anayasa mahkemesi, bütce kullanimini durdurdu.
Corona fonuna toplanan yardim paralarini (60 milyar euro) şaşkin maliye bakani, cevre politikasina aktarmak isteyince dananin kuyrugu kopmus.
Bence cevre konusunda uluslararasi rekabet isini büyütmemek lazim bu aralar.

Tumevarim seklinde bakinca ve ele aldigimizda gayet verimli bir munazara basligi oldu bu konu.Bu konu vesilesiyle Ankara ve Konya da ciddi yatirimlarin oldugunu ogrendim ben.Almanya'dan ziyade bu sektorde Hollanda'nin konumu nedir acaba...

@İnanna hanimcim belki konu disi ama, Metnin icinde Almanya ve Almanya ile is birligi emaresi gectiginden mütevellit sunu söylemek istiyorum..
Alman Anayasa mahkemesi, bütce kullanimini durdurdu.
Corona fonuna toplanan yardim paralarini (60 milyar euro) şaşkin maliye bakani, cevre politikasina aktarmak isteyince dananin kuyrugu kopmus.
Bence cevre konusunda uluslararasi rekabet isini büyütmemek lazim bu aralar.
Uluslararası rekabet değil aslında bu, her ülkenin kendi ölçeğinde önlem alması ve uygulamalara başlaması gerekiyor. Şuan çok küçümsenerek bakılan bu krizin ileri dönemde her alanda etkisini göstereceği ihtimali kimse düşünmüyor. Küresel bir sorun ve her ülke kendi payına düşeni göğüslemek ve yapmak zorunda bence :)

Tumevarim seklinde bakinca ve ele aldigimizda gayet verimli bir munazara basligi oldu bu konu.Bu konu vesilesiyle Ankara ve Konya da ciddi yatirimlarin oldugunu ogrendim ben.Almanya'dan ziyade bu sektorde Hollanda'nin konumu nedir acaba...
Ne güzel bu konuları merak edenler varmış demek ki. :)

Uluslararası rekabet değil aslında bu, her ülkenin kendi ölçeğinde önlem alması ve uygulamalara başlaması gerekiyor. Şuan çok küçümsenerek bakılan bu krizin ileri dönemde her alanda etkisini göstereceği ihtimali kimse düşünmüyor. Küresel bir sorun ve her ülke kendi payına düşeni göğüslemek ve yapmak zorunda bence :)

Buna benzer bir konuda yine fikrimiz Cin, ABD gibi devletlere gelmisti.
Ve bu iki devletin bu konuda ciddi oranda gevsek olduklari.
Yani herkes kendi payina düseni yapmiyor dedigin gibi.
Uluslararasi nükleer sistemi yikilacak gibi degil.
Almanya atom enerjisine geri dönecek.
Güvenmesin yaziyi yazan demek istemistim aslinda.dd

En az 50 seneyi alabilir..o da herkes ayni yoldan giderse sevgili Mervecim.

Aman hep bi iyisi hep bi ilerisi. İlerisi neyse bunun. Telefonun kamerasi daha dün 1 mp olunca çığır açılmıştı. Şimdi 50 mp kamerası olmayana kız vermiyolar. Napacan o kamerayı. Hayır nedir yani ihtiyacın. Gerçekten ihtiyacınız olan şey terrabaylarda harici bellek mi. Her saniyeni fotoğraflasan bile artar. Benim bi sünnet fotoğrafım var. Hep bi ötesi. Araba yaptım diyosun 20 beygir. Çok mutlu binen kırk senesinde. 200 beygir veriyorum bugün oğlana az diyo.

Ne lazım arkadaşlar size?

Nerde duracaksınız.

Bugün Rusya'dan aldığımız doğal Gaz Metan gazı. İnek'lerin ürettiği gaz da Metan gazı. Her ineğe bir boru taktıkmı, çözüldü hem çevre, hem enerji sorunumuz.

Geri