.Her şeye gücü yeten Tanrı başka bir Tanrı yaratabilir mi?

Konu sahibi son olarak 1289 gün önce görüldü
Allah, Arapça ''tek yaradıcı'' anlamına gelir.
God, İngilizce ''tek yaradıcı'' anlamına gelir.
Tanrı, Öz Türkçe ''tek yaradıcı'' anlamına gelir.
Anlam aynı anlam, telaffuz farklı telaffuz. İnanan arkadaşlar, Tanrı diyince dinden çıkıp mendebur kâfir olmuyosunuz. Bilin istedim.

Evet şimdi bundan da akp li chp li manası çıkarıp, birbirimizi yemeye başlayabiliriz.

Konuya gelince, böyle bir şeyi mümkün bulmuyorum.

Dinimiz de Allah c.c. caiz olan 99 ismi vardır ve bunların içinde Tanrı kelimesi yoktur.
99 isim dışına olan isimler ise caiz değildir.
Tanrı kelimesi türkçe sözlüm anlamı : çok tanrıcılıkta var olduğuna inanılan insanüstü varlıklardan her biri, ilah.
Dinimizde de çok tanrıcılık diye bir şey yoktur.

Tanrı başka bir Tanrı yaratabilirse o Tanrı'nın yaratıcısı olur. Bu da Tanrıların yaratıcısı olduğu fikrine gelir. O Tanrı'nın yaratıcısı varsa diğerinin neden olmasın. Onun yaratıcısı bunun yaratıcısı derken Sonsuz bir duruma düşeriz .. Ne bilim ya. :D Pes ediyorum.

Tanrı başka bir Tanrı yaratabilirse o Tanrı'nın yaratıcısı olur. Bu da Tanrıların yaratıcısı olduğu fikrine gelir. O Tanrı'nın yaratıcısı varsa diğerinin neden olmasın. Onun yaratıcısı bunun yaratıcısı derken Sonsuz bir duruma düşeriz .. Ne bilim ya. :D Pes ediyorum.

Teach Yourself Dizisi-Mel Thompson-Felsefeyi Anlamak Kitabında Tanrının Lehine Argümanlar diye bir yazı vardı orada da bir sürü düşüncelerden birinde şu geçiyordu:
Her şeyin yaratılmasının bir nedeni vardır o nedenin de bir nedeni vardır, derken sonsuz nedene ulaşırız fakat bu böyle sürüp gidemezdi, dolayısıyla bu sonsuz neden dizisinin sonu niteliğinde bir Tanrı kavramına ulaşılıyordu.

Bir de şunu buldum;
Tanrı'nın varlığı inanç mı yoksa bilgi konusu mudur? / Felsefe / Milliyet Blog

Kavramlar ona kattığınız anlamla birşey ifade eder. Ona atfedilen özelliklerdir önemli olan. İlahi olarak atfedilen güçler, doğduğu coğrafyanın etkisindedir. Bu sebeple farklı olarak adlandırılabilirler. Ve bu üzerinde çok durulması gereken bir konu değil.

Bence konuyu isim tartışmasına yönlendirmek yerine bu paradokslar hakkında yazmak daha iyi bir iş olur. Yumuşak yerden cevap vermesi kolaydır.

İsim tartışması saçma uzatmaya gerek yok. Varsa fikriniz buyrun. Genel bir Tanrıdan bahsediyoruz. Merkür yorumun için çok teşekkür ederim. :cici: Şu bölüm dikkatimi çekti ;
Bu akıl yürütmeyi, tren örneği ile gösterelim. Siz bir vagondasınız ve vagon gidiyor. Öndeki vagonun sizi çektiği en basit ve yakın açıklamadır. Ama bilirsiniz ki onu da bir vagon çekmektedir. Çünkü vagonlar kendinden hareket etmez. Vagonların birbirini çektiğini ve bunun sonsuza gittiğini söylemeniz vagonların hareketini açıklamaz. O halde sizi çeken bir lokomotife ihtiyacınız vardır. Dolayısıyla bir lokomotifin var olması gerektiğini sonuçlamanız gerekir. Bundan sonra lokomotifi neyin çektiğini sorarsanız sorunuz yanlış olur. Çünkü lokomotifi neyin çektiğini sormanız onu vagon olarak tanımlamanızı gerektirir. Halbuki lokomotifi hiçbir şeyin çekmemesi gerekir. Bu nedenle vagonları çeken lokomotifi neyin çektiğini soramazsınız.
Dediklerîne katılıyorum. Tanrı yaratılabilirse yaratılan herşeyle Tanrıyı bir tutmak olurdu. beklentileri karşılamayan bir durum. Bana göre yaratıcısı olabilecek Tanrı yaratma konumunda olamaz. Bu bizi çözülmesi güç bir nedenler döngüsüne koyar.

Rica ederim.Insomnia
Çünkü lokomotifi neyin çektiğini sormanız onu vagon olarak tanımlamanızı gerektirir.
Sırf bu düşünceden, Her şeye gücü yeten Tanrı başka bir Tanrı yaratırsa yaratılan Tanrı olmayacaktır. Yine yaratılan olarak kalacaktır.
Bu düşünce ayrıca Tektanrıcılığı destekleyen bir düşünce gibi geldi bana.

Tanrı eşi benzeri olmamalıdır. Birden fazla Tanrı'nın olması birden fazlasına ihtiyaç duyulduğunu gösterir. Bunun olması için yine bir gücün ihtiyaç duyduğu fikri gelir akla bu da Tanrıların yaratılmış olduğu kapısına çıkar. Tek Tanrı fikri diğer fikirleri daha destekler nitelikte.

Tanrı eşi benzeri olmamalıdır. Birden fazla Tanrı'nın olması birden fazlasına ihtiyaç duyulduğunu gösterir. Bunun olması için yine bir gücün ihtiyaç duyduğu fikri gelir akla bu da Tanrıların yaratılmış olduğu kapısına çıkar. Tek Tanrı fikri diğer fikirleri daha destekler nitelikte.

Ben, Yunan mitolojisinde Uranos ve Gaia'nın ilk tanrı-tanrıça olduklarını zannederdim, değillermiş.
İlk Yunan tanrıları - Vikipedi
Şöyle bir şey. Çoktanrıcılıkla ilgili daha fazla kaynak baksam iyi olacak.

Ben, Yunan mitolojisinde Uranos ve Gaia'nın ilk tanrı-tanrıça olduklarını zannederdim, değillermiş.
İlk Yunan tanrıları - Vikipedi
Şöyle bir şey. Çoktanrıcılıkla ilgili daha fazla kaynak baksam iyi olacak.

Bkz : Ana Tanrıçadan doğan Tanrı ve Tanrıça inanışları
Link veremiyorum direkt kopyalamak da istemedim. Emek dolu ve beğendiğim bir yazıdır. Başlangıcından şöyle bir alıntı yapıyorum ;
İnsanlığın başlangıcında, Doğacılık olarak adlandırılan din inanışı karşımıza çıkmaktadır.
Doğacılık ; Fiziksel çevrede görülen, karşılaşılan olguların kişileştirilmesi, Tanrılaştırılması anlamına gelir. Doğada yinelenen olguların nedenini açıklamada güçlük çeken insanlar, bunları yönlendiren ayrı ayrı güçler (Tanrılar) olduğuna inanmıştır.
Böylece güneşi (dünyayı ısıtan), ayı (aydınlatan), toprağı (ürün veren), akarsuları, denizi, fırtınayı vb. birer guç ve yönlendirici merkez olarak Tanrılaştırmıştır.
Doğacılığın belirgin özelliklerinden ilki “Çok Tanrıcılık” olarak ortaya çıkmıştır. Tanrıların sayısı çoğalınca bunların kendi içlerinde bir aile oluşturdukları var sayılmış, bu tanrılardan bir taneside “baş tanrı” konumuna yükseltilmiştir.

Tanrıların doğuşu, özellikleri ve aralarındaki ilişkileri belirten zengin malzeme mitolojiyi meydana getirmiştir. Baş (Ana) Tanrı düşüncesi ise, giderek tek tanrıcılığa dönüşmüştür.

Hülâsa Allah'ın dışındakiler ancak insanların mabudlaştırmalarıyla mabud telâkki edilebildikleri hâlde Allah bütün beşer ona inansa da inanmasa da ibadet etse de etmese de o zatıyla Allah olduğu için ibadete lâyıktır. Beşerin inkârı onu Allah olmaktan uzaklaştıramaz.
Allah'ın zatı üzerinde düşünmek haramdır. Onun zatını idrak etmek aklen mümkün değildir. (Çünkü Allah'ın hiçbir benzeri yoktur. Hiçbir şey O'na denk değildir.
Allah'ın varoluşu vaciptir zarûrîdir. Varlıklar vücud bakımından üç türlüdür

a) Vâcibu'l-Vücûd: Varlığı mutlak gerekli olan olmaması mümkün olmayan varlık. Bu da sadece Allah Teâlâ'dır.

b) Mümkinu'l-Vücûd: Varlığı mümkün olan yani varolması da olmaması da mümkün olan varlıklardır ki Allah'ın dışında tüm yaratıklar böyledir .

c) Mümteniu'l-Vücûd: Varlığı mümkün olmayan. Allah'ın eşi ve benzerinin olması gibi. Allah'ın eşi ve benzerinin olması mümkün değildir.

Sonuç olarak şu açılan konu Allah inancına sahip kimsenin değildir.

Allah kullarına akıl fikir versin önce!!

.Allah'ın zatı üzerinde düşünmek haramdır. Onun zatını idrak etmek aklen mümkün değildir.
İnsanlar din üzerine düşünmeden sorgulamadan doğruyu nasıl bulabilirler. Bu dünyada Müslüman olmayan milyarlarca insan var ve Müslüman bir aileye mensup değil çoğu. Kimse kendi dinini sorgulayıp üzerine düşünmezse her kes nerede doğduysa oranın inancında olur. bunun nesi mantıklı?
Din değil Allah tan bahsediyorum diyeceksende dini sorgulayan yaratıcısını da sorgular.

Bkz: Çok tanrılı dinlerden haberdar olmamak.
Yaratıcılığı tekrar ele aldığımızda Tanrının mutlak, yaratılanlar ise görece ve göreli olduğunu hatırlıyoruz. Mutlak olan hiçbir şeyle ilinti ve kıyas kabul etmiyor. O’na hiçbir değeri takdir edemiyorsunuz. Yani tek tanrılı dinlerde tanrı kıyaslanamaz, oranlanamaz olduğunu düşünürsek tartışılmaması gereken bir konudan bahsetmiş oluyoruz.
Mutlak olana senin benim gibi göreli varlıkların sıfatlarıyla ifade edemiyor iki tane olsun yaa diyemiyorsunuz. Ve şimdi bütün bunlara rağmen her şeye gücü yeten diyerek yücelttiğiniz tanrının bir başka tanrı yaratması ne kadar yüksek düzeyde bir görüş olarak görülürse görülsün, tek tanrılı dinin yaratıcısı olduğu için O'nu ifade edemediği için üzerine konuşulamaz. Hiçbir din buna müsaade etmez. Etmemeli de.

Sonsuz sonsuza bölünmez. Sonsuz bir sayıya da bölünmez ve hiçbir sayı sonsuza bölünemez. Sonsuza 1 ekleyerek sonsuzdan daha büyük sayı elde edilemez. Eğer Tanrı kavramını algılayabildiysen ve Tanrı'nın oluşumunun kendisinden olduğunu, yaratılmadığını algılayabildiysen, sana şöyle söyleyeyim; Tanrı kendisinden daha güçlü bir tanrı da yaratır ve başka Tanrı da yaratır. Sonuç ne olur biliyor musun? Yarattığı yine kendisi olur :)

Sıkıntı cidden büyük.. İyi yerlere doğru gitmiyoruz insanlık olarak..

Sıkıntı cidden büyük.. İyi yerlere doğru gitmiyoruz insanlık olarak..

niye iyi yerlere gitmiyoruz ki? Einstain da ateist idi, tanrıya inanmıyordu fakat insanlık olarak ne büyük şeyler kattı. inanclı yada inansız olması onemli değildir insanın iyi yerlere gitmesi için. niyet onemlidir. vicdanın ve niyetin temizse istersen yahudi ol.

niye iyi yerlere gitmiyoruz ki? Einstain da ateist idi, tanrıya inanmıyordu fakat insanlık olarak ne büyük şeyler kattı. inanclı yada inansız olması onemli değildir insanın iyi yerlere gitmesi için. niyet onemlidir. vicdanın ve niyetin temizse istersen yahudi ol.

:) vicdanı ve iyi niyeti olan kaç insan tanıyorsun yada son yıllarda veyahut milenyum çağında Einstain gibi kaç adam çıktı ?

:) vicdanı ve iyi niyeti olan kaç insan tanıyorsun yada son yıllarda veyahut milenyum çağında Einstain gibi kaç adam çıktı ?

mesele de bu işte. bizi karanlığa itekliyor, kasıtlı olarak bu yapılıyor. insanların zekalarının çalıştırması için gerekli zeminlerin hepsini yok ettiler. saldırganlık ruhunu yerleştirdiler. ayırdılar. ötekileştirdiler. biz mi sucluyuz ? tabikide degiliz dostum

mesele de bu işte. bizi karanlığa itekliyor, kasıtlı olarak bu yapılıyor. insanların zekalarının çalıştırması için gerekli zeminlerin hepsini yok ettiler. saldırganlık ruhunu yerleştirdiler. ayırdılar. ötekileştirdiler. biz mi sucluyuz ? tabikide degiliz dostum

Ben kimseye suçlu demedim hareket vb bir şey yapmadan gayet kendimce bir yorumda bulundum,katılırsın veyahut katılmazsın o senin bileceğin iştir.Ben Elhamdülillah Müslümanım görüşüm o yönde olacaktır tabi ki,görüşlerimi de saygı çerçevesi içinde paylaşırım her daim,ateist çok arkadaşım var kimseyi de suçladığım yok herkesin görüşü kendisine.

Geri