.Her şeye gücü yeten Tanrı başka bir Tanrı yaratabilir mi?

Konu sahibi son olarak 1288 gün önce görüldü
.Her şeye gücü yeten Tanrı başka bir tanrı yaratabilir mi? ( Sorum yanlış anlaşılmasın lütfen tartışma olması açısından açtım.)

Bunun gibi çok fazla paradoksal soru var. Bazılarını şu şekilde sıralamak mümkün:

· Tanrı’nın kendi kendini yok etmeye gücü yeter mi?
· Tanrı’nın ikinci bir Tanrı’yı yaratmaya gücü yeter mi?
· Tanrı’nın birden fazla olmaya gücü yeter mi?
· Tanrı’nın kaldıramayacağı bir taşı yaratmaya gücü yeter mi?
· Tanrı her şeye kadir olmamaya da kadir midir?
· Tanrı, herhangi bir sıfatına (Tanrı’nın 99 ismi olan esma-ül hüsna’da geçen tüm isimleri birer sıfatına karşılık olduğuna göre) aykırı şekilde davranabilir mi? Davranabilirse, ve davranırsa, o zaman bu sıfatı nasıl hak eder?
· Tanrı mantık ilkelerinin üzerinde midir? Aynı anda hem doğru olan hem de yanlış olan bir şey yaratabilir mi örneğin? Ya da daire şeklinde bir kare?
· Tanrı evreni yaratmadan önce neredeydi? Ne yapıyordu?
· Tanrı geleceği hem bilir, hem de değiştirebilir mi? (Değiştirirse eski bilgisi yanlış olur).

(Sorular alıntıdır)

"Sonsuzdan daha büyük bir sayı yazılabilir mi?"
Ben doğruluk yanlışlık,büyüklük küçüklük vb. vede zaman kavramlarının göreceli ve değişken olduğunu düşünmekle birlikte,Tanrı insanı ırgalayan sıfatlardan münezzehtir derim.Büyüklük küçüklük güç vb. kendi algı seviyemizle oluşturduğumuz sıfatlardır.Misal bir file büyük deriz fareyede küçük.Oysa Tek tanrılı her dinde Tanrı'nın insan algısının oluşturduğu sıfattan uzak olduğu bilinir.Misal Kur'anda görmek işitmek kavramları vardır. (O herşeyi işitir,görür vs.) Tanrı'nın işitmesi ile insanın işitmesi bir değildir ki her ilahiyatçı bunu böyle değerlendirmiştir.Bu türevde her konuda yazarım kimi alay etsede ben inanan biri olduğum için benim için gayet mantıklıdır ; ''İnsan IQ'su evrendeki en mükemmel IQ olmadığı gibi,herşeye açıklama yapabilecek bir IQ'da değildir.'' İlahiyat bazında çokta bilgim yok.

Ek olarak dileyen okuyabilir;

Allah kendisinden büyük bir (taş) varlık yaratabilir mi? | Sorularla İslamiyet

kendisini kim yarattıysa, o yaratan başka bir tanrı daha neden yaratamasın ? tanrının hiç yaratılmadığını, hep var olduğunu kabul eden kişi neden bu evrenin de hiç yaratılmadığını hep var olduğunu kabul etmiyor ?

tartışmanın başlığına bakıyorum da şunu söylemek isterim bir bardak suya bir bardak daha su koyun ve taşmasın (bir bardaklık su su bardağının mekanını kaplamaktadır )

Tanrı mı bir gün rastlarsam soracağım :)

tartışmanın başlığına bakıyorum da şunu söylemek isterim bir bardak suya bir bardak daha su koyun ve taşmasın (bir bardaklık su su bardağının mekanını kaplamaktadır )

2 dakika da çürüttün. Nedense yazdığın bu yorum aklıma şunu getirdi neyse dağılalım hadi

[YOUTUBE]0CWOzAeSzhI[/YOUTUBE]

Birbirimize hakaret etmeden her şeyi korkmadan tartışmalıyız. Işte demokrasi budur...

bu sorunun çıkış noktası büyük ihtimal ''tanrı'yı kim yarattı'' sorusudur.

Öncelikle bu bir soru değil Paradokstur. Tanrıyı bilmem ama Allah dilediği her şeyi yapabilir. Aklınıza ne tür paradoks geliyorsa gelsin. Soruları hesaba katmıyorum bile.

Hayat bulacak şeyler tezatlık ve zıtlık oluştursun oluşturmasın, her şeyin sahibi olan için her şey mümkündür. Onun katında imkansız diye bir şey yokken, sorular başta olmak üzere bütün paradokslar da cılız kalacaktır.

ALLAH (C.C.) KENDİSİNİ ANLATIYOR - kisa bir bolumu yazicam

Sûrenin meali şöyledir:

De ki, O Allah;

Ehad"dir: Tektir.

Samed"dir: Hiçbir şeye muhtaç değildir.

Doğurmamıştır.

Doğrulmamıştır.

Hiçbir şey de O"nun dengi değildir.

Isterse onu da yapar.
Herseye gücü yok mudur Allahin?
Yalniz kendine bir rakip yaratacagini sanmiyorum. :)

Seni benden başkası ''dövdü mü'' ?
Aklıma bu soru geldi. İki türlü de sıkıntı.
İnsan aklı herşeyi almıyor.

tanrının cani cehenneme!
Tanrı Yoktur Allah Vardır.. Cogalmaz ve Dogurganlıgı Yoktur

Hem Allah diyorsunuz, hem de beddua ediyorsunuz bu nasıl bir çelişki böyle.
Kul ile Allah'ın ( Tanrı'nın) arasına kimse giremez. Tanrı yada Allah demek değil sorun, deyişin nerden geldiğidir. Arapça terim ister kullanırım, ister kullanmam.
Ben ister got derim, ister dieu derim, ister dio derim, ister tanrı derim.
Sonuç itibariyle, kelimeden çok gittiği yerdir önemli olan.

Sherlock, sence bunu daha kaç kez diyeceğim.? :cici:

söylemler değişiklik gösterebilir, inandıkları dinde
ama bknz: Hristiyanlık, kimin dini kim yarattı?
Yahudulik ?
Müslümanlık ?

bu dinlerin hepsi aynı Yaratan'a inanıyolar
Söylemler farklı, inançların gereği farklı Yaratan ayını

Kendimden daha iyi birini yaratmak istemezdim. Yapacağım varsa bile yapmazdim. Tanrı her insana Ruhundan ufluyorsa kesinlikle o da bencildir. Biz insanlar gibi.

Geri