Hemen herkesin aklına bir defalığına da olsa gelen düşünce; İntihar

Konu sahibi son olarak 3 gün önce görüldü
E8EF193A5FA363D9AECB4C1284973A7DB2E2992B

İlk intihar eden Homo kimdi? Hangi sebepten etti? Bunu hep düşünmüşümdür...

Kimi maddi, kimi de manevi sıkıntıları yüzünden intihar ediyor dünyamızdaki serüvenini sonlandırmak üzere.

Yıllar önce ağabeyimle oturmuş içerken ve ağabeyimin buhran zamanları yaşadığı bi' dönemde bu düşünce içerisinde olduğunu ve eylemi gerçekleştirmek istediğini söylemişti, engel olan şey içinse şöyle bir cümle kurmuştu;

"Geceydi, sen uyuyordun, sana baktım, yapamadım."

Sadece elini sıkmıştım ve gözlerim dolmuştu.

• Ölme özgürlüğü hakkında ne düşünüyorsunuz?
  • Hayatı sonlandırma sebepleri çözülebilir mi?
  • Hayatını sonlandıranı mı yoksa onu bu çaresizliğe iten sorunları mı irdelememiz gerekir?

Ölme özgürlüğü hakkında ne düşünüyorsunuz?

Tabi ki bu özgürlük herkeste vardır ama hiç sağlıklı bir eylem değil. hele anlık karar verilip yapılması çok daha kötü.
Hayatı sonlandırma sebepleri çözülebilir mi?

Çözülebilir tabi ki fakat üstte de belirttiğim gibi anlık düşüncelere kapılıp eyleme geçirenler için çok zor.

Hayatını sonlandıranı mı yoksa onu bu çaresizliğe iten sorunları mı irdelememiz gerekir?

Her ikisinin de irdelenmesi gerekir , ki bunun önüne geçilebilsin.
Bahsi gecen sahıs veya kendinizseniz bir yardım almanız gerekir ve yardım almaya teşvik edinilmelidir.
Hayatta insanlar kaldıramadığı yüklerle sınanır. Bunu aşmak kişinin elinde değilse çevresindekilerin iyi bir gözetimi ve ilgisiyle aşılabilir.

Tabi ki hayatta en az bir kere düşünen olmuştur.
Sağlıklı bir düşünce mi ? Hayır değil. Önemli olan bundan dönebilmek ve hayata sarılabilmek.

Uyurken zifiri karanlikta uyumazsa, yıl içi yeterince güneş görmezse,genetik yatkinlik vsvs.

Depresyon ve ruhsal bozukluklar ile birlikte kimi zaman insanın herşeyi elde etme ve doyumsuzluluğundan da kaynaklana bile buhran.
Umutsuzluk ve cesaretin baskın geldiği bir an , tüm hayatınız o nokta da tekrar gözden geçiyor 1 kaç saniyeliğine. Denemeden bile bilebileceğiniz bir durum , yaşamı sonlandırmak çoğu zaman çekici gelmektedir o an için intihar etmek isteyen kişiye , her zaman çaresiz ve öfkeli , sinirli yapıda kötü şeyler yaşayanlar da gözükmez maalesef.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Mehmet Pişkin beye selam olsun.

Aklıma Mehmet Pişkin geldi; kendisi, videosunu yayınladığı yıllarda birçoğumuzu derinden sarsan bir intihar örneğiydi.

Bu örneğin kariyerine baktığımızda çok parlak olduğunu görüyoruz, maddi durumu gayet yerli yerinde, videoda birçok güzel kadına aşık olduğunu söylüyor... Hayattan alabileceğini aldığını düşündü muhtemelen ve daha fazlasının olmadığına karar verip yaşamını sonlandırdı.

Herhangi bir dini inancı yok, dolayısıyla ölümden sonra yaşam olmadığını düşünüyordu sanıyorum.

Cenazesinin bilimsel amaçlarla kullanılmasını vasiyet etmişti, sözü umarım yerine getirilmiştir.

Bu noktada durup kendime soruyorum; bu intiharın temel nedeni ne olabilir? Hayatı tüketmek mi, ölümden sonra hiçliğe gidecek olma düşüncesinin verdiği karamsarlık mı, hayatın sadece aydınlık tarafını özümseyip karanlıkta yaşayanlarla hemhal olamayış mı? Ya da kendi karanlığından kaçmak için hayatını olabilecek en mükemmel biçimde sağlamlaştırıp sonra kendini kaleye hapsetmiş olduğunu fark etmek mi? Belki hepsi.

Ben Mehmet Pişkin olsaydım beni intihardan ne vazgeçirebilirdi? Muhtemelen, başka hayatlara dokunmak, hayatının olumlu yönde değişmesine ihtiyaç duyanlara vesile olmak beni hayata yeniden bağlayabilirdi. Madem bir tane hayat var, başka yok, öyleyse bu hayatı olabildiğince güzelleştirmeliyim diye düşünürdüm. Yüzü gülmeyenleri güldürürdüm. Hep birlikteyken hayatın anlamı oluyor, başka hayatlara karışırdım, İstanbul kayıp bir şehir, kaybolan yanını keşfe çıkardım.

Bunları kendime söylüyorum aslında; zaman zaman benim hayatım da anlamını yitirecek gibi oluyor, tam o noktada kendime başka hayatların varlığını hatırlatıyorum.

Diğer bir mesele de, ortaokulda veya liselerde gençlere yaşam amacının ne olduğuyla ilgili yönlendirmeler yapılmıyor; gençlerimiz yanlış üniversite tercihleri yapıyorlar, yanlış meslek seçiyorlar... Yahut asgariyle geçim sağlamaya çalışacakları öylesine bir mesleğe adım atıyorlar. Maddi anlamda doyuma ulaşmak kadar ulaşamamak da intihar sebebi olabiliyor. Çünkü mesleğini sevmediğinde tek derdin geçim derdi oluyor ama mesleğin aracılığıyla manevi tatmin sağlayamadığından elindekiyle de yetinemiyorsun, mutsuzsun. İçim karardı yeter bu kadar.

Sevgili Simeranya,

"Hayatında her şey yolunda giden bir insan neden intihar eder?" sorusu, aslında ilk yorumumda bahsettiğim beyin değişimi ile alakalı yani trilyonun da olsa şayet o beyine sahipsen intihar etmeyi düşünürsün fakat normal bir beynin varsa da uçurumdan uçsan ve günlerce aç kalsan bir yolunu bulup hayatta kalmaya çalışırsın. Sorunun çözümü beyninin ne kadar sağlıklı olduğu ile alakalıdır.

Sevgili Simeranya,

"Hayatında her şey yolunda giden bir insan neden intihar eder?" sorusu, aslında ilk yorumumda bahsettiğim beyin değişimi ile alakalı yani trilyonun da olsa şayet o beyine sahipsen intihar etmeyi düşünürsün fakat normal bir beynin varsa da uçurumdan uçsan ve günlerce aç kalsan bir yolunu bulup hayatta kalmaya çalışırsın. Sorunun çözümü beyninin ne kadar sağlıklı olduğu ile alakalıdır.

İnsanın kendi yaşamına "kendi hür iradesiyle" son vermesi normal bence. Buna örnek de Mehmet Pişkin çok yakın arkadaşının hamile olduğunu ve onun üzülecek olmasını düşünecek kadar ince ruhlu ve mantıklı birisi.
İntihar etmek için psikolojik veya sosyolojik sorununun olmasına gerek yok. Bu dünya yeterince boktan bu bile yeterli bir sebep.

Sizce antidepresanlar bu değişimi sağlıyor mu yoksa yaparken yıkıyor mu? Lefty

Sizce antidepresanlar bu değişimi sağlıyor mu yoksa yaparken yıkıyor mu? Lefty

Kendi yakın çevremde şahit olduğum vakalarda ilaç tedavisi iyi sonuç verdi yani depresyondan çıkıp normal yaşamına dönen çok insan var hatta intihar etmeye çalışıp en sonunda tedavi ile vazgeçen de var fakat hastalığa göre değişiyordur ve iyi bir psikiyatrist seçip, tedavi sürecinde yardımcı olmak ve güvenmek gerekiyor.

bu durumu yaşadım, neredeyse idi. yeni bir düşünce ile geri döndüm. zor anlar ama. çok zor anlar.

Geri