Günlük Hedonik Uyum

Konu sahibi son olarak 85 gün önce görüldü
Bir musibet bin nasihatten iyidir, demişler. İnsan para kaybetmemek için ne yapmaması gerektiğini anlayınca, para kazanmak için ne yapması gerektiğini de anlamaya başlıyor.

Borsadaki yöntemimi sırf inadımdan sürdürmüyordum. Bir türlü hatanın nerede olduğunu bulamıyor, bu yüzden de çözüm geliştiremiyordum. Bu konuyu bu kadar vurgulamamın nedeni size gerçekten kar edecek duruma gelene kadar nerelerden geçtiğimi anlatabilmek. Eski tabancam, ancak makineli tüfekle kazanabileceğim bu oyun için yetersiz kalıyordu.

Banttan gelen fiyatlar borsanın gerisinde kaldığında zarar etmemek için fiyatları sınırlamaya çalıştığımda, borsadaki fiyatların çoktan bu sınırları aşmış olduğunu görüyordum. Bu o denli sık oldu ki sonunda bu yöntemden vazgeçmek zorunda kaldım. Fiyatın birkaç saat içinde hangi düzeye geleceğini tahmin etmek yerine, uzun vadede izleyeceği yönü kestirmenin daha karlı olduğunu anlamam yıllarımı aldı.

Borsada haklı olduklarını kanıtlamak için hayali paralarla hayali işlemler yapan insanlar tanıdım ben. Kimi zaman bu hayalet kumarbazlar milyonlarca dolar kazanır. İnsanın düşlerinde milyoner olması kolaydır ne de olsa. Bu bana ertesi gün düello yapacak olan bir adamın öyküsünü hatırlatır.

Yardımcısı ona, "İyi nişancı mısın?" diye sormuş. Adam da gayet alçakgönüllü bir tavırla yanıtlamış: "Yirmi adımdan bir kadehin ayağını vurabilirim."

Diğeri hiç istifini bozmadan vermiş cevabını: "İyi de o şarap kadehini beynine dolu bir tabanca dayamışken de vurabilir misin?"

Bucket shopta oynayanların marjı dardır, uzun vadeli yatırım yapılmaz oralarda. İnsan göz açıp kapatana kadar silinip gidebilir borsadan. Wall Street'te sürekli hareket arayan ve bu hareketinin nedenini araştırmayan insanlardır zarar edenler, bunların arasında kendilerini ücretli işçiler gibi her gün eve para götürmek zorunda hissedenler de vardır. Unutmayın, bense daha çocuktum. O günlerde bugünkü aklım yoktu, oysa onbeş yıl sonra iki hafta boyunca değer kazanacağını hissettiğim bir hissenin otuz puan yükselmesini izleyecek, ancak o zaman hissenin güvenli olduğuna inanarak alım yapacaktım.

Geri