Hastanelerdeki Eksiklikler Hayalinizdeki Hastane

Konu sahibi son olarak 3380 gün önce görüldü
Salı gününe kadar yetiştirmem gereken bir ödev var. Ödev konusu ''Hayalinizdeki Hastane'' yani aciklik getirmek gerekirse, hastanelerde ne olması gerekiyor? İşleyişte ve sistemde eksik olan şeyler ne? Ne gibi yenilikler yapılmalı? sorularina cevap verilmesi gereken fikirlere ihtiyacım var. Ornek vermek gerekirse, kagit anketler yerine, hastalarin sadece aldiği hizmetleri oylayabileceği dijital düzenekler yapılmalı gibi.

Bunun yanı sira bir hastane web sitesinde eksik olan ve eklenmesi gereken şeyleri de bildirmemiz gerekiyor.

Farklı fikir sunabilecek arkadaslar onerilerini paylasirsa memnun olurum. Simdiden tesekkur ediyorum. :hi:

Bütün hastanelerde benim gibi hemşireler, pietà gibi doktorlar olmalı. .p

geçen anket yaptım, terası açın yazmış biri :honk:

Bütün hastanelerde benim gibi hemşireler, pietà gibi doktorlar olmalı. .p

9ufnwz.jpg

Soğuk Kahve biraz düşüneyim konuya yazarım

Aklıma gelen web siteler yaşlı insanlara yönelik ses ile komut özelli olmadır. Yani klavyeden yazı yazmak yerine bütün işleri konuşarak halledilebilmeli.

biz de hastane yemekhanesini yönetiyoruz ne var yani :hih: 10 dk yemek geç kalınca kıyametleri koparmayı biliyorlar ama .s.s
mangal olur mu? :dyg:

Sky ciddi söyledim ben : ) Mesleğini seven ve iletişime geçebilen sağlık çalışanlar olması gerekiyor.

Hayalimdeki hastane, 'burnum akıyor, başım ağrıyor' diyip acili işgal eden dangalakların olmadığı hastanedir. Çok bişey istemiyoruz :/
Bide ortam serum kokmasın kafa yapıyor bende.

#hayallerdebilefakiriz.

Bu benim alanım :)
Bildiğin üzere hastaneler bürokrasi (insan) olarak çok yoğun. Gerekli müdahaleler çok gec zamanda ve stres içinde yapılıyor bu nedenle. Buna ilk çözüm hastanede Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterya alanında yükseklisans mezunu olan kişilere kalıyor. Çünkü bizler direk hastaları hasta kayıt yapıp hasta dosyası açıp doktorlara sevk ediyoruz. Ve biz ne kadar hızlı ve pratik olursak bunun yanında insan ilişkilerinde de güler yüzlü ve sabırlı davranırsak hastanede işler bir okadar hızlı ve düzenli işler. Karışıklıklar ortadan kalkar her hastaya zaman sağlanır ve hasta hastaneden mutlu ayrılır.

Hastane hastalar tarafından kolay anlaşılcak yapıda olmalı karışık olmamalı ilgili tabela, şekil, ifadeler açık ve net olmalı ki hasta kolay ulaşabilsin istediği yere ve hastaneler AKREDİTASYON adı altında sürekli denetim altında olmalı.

Web olarak sorarsan, hastanelerde yine bu bize düşüyor Cochrane, Pubmed, Sağlık.net, usv gibi programları iyi takip etmeli ve Tıp kütüphaneciliğinde hastaneler etkin olmalı. Olası ender vakalarda bu gelişmiş kutuphanecilik ve web siteler işimize yarayacaklardır. Bunlar yine Tıbbi Dokümantalist ve sekreterlere kalıyor. Zeminden başlanılan bir iyileştirme tüm hastanede hızlı akışı sağlar, yogunlugu azaltır, hekimlerin, sağlık personellerinin rahat ve az streste işlerini yapmasını sağlar. Kendi alanıma göre böyle cevap verebilirim. Çünkü bu tarz iyileştirmeler hastanelerde bizlere kalıyor canım. Detaylı bilgi istersen yine özelden yazabiklirim :) Soğuk Kahve

Öncelikle kalite standartlarının evraksal ve hasta memnuniyeti odaklı değerlendirilmesi yerine, hizmet kalitesini değerlendirmede bilimsel ölçekler kullanılmalı. Yani denetim puanlarının yüksekliği hizmet kalitesini vermiyor.

Danışma hizmetinin eğitimli kişiler tarafından verilmesi gerekiyor. Tıbbi dökümantasyon ve sekreterlik bölümü okuyup bu bölüme emek veren insanlar yerine daha ucuza çalıştırma adına lise - üniversite mezunu kişiler sekreter olarak çalıştırılıyor.

Doktorların muayene süreleri önceden belirlenmiş kısa zaman periyotlarından oluşmamalı, doktor hastasını etkin bir şekilde dinleyemeden tanı koymak zorunda kalıyorlar.

Hasta odaları tek kişilik olmalı, tuvalet banyosu mutlaka içinde olmalı.
Hastane yönetimi hastalarla uygun iletişime geçtikleri gibi çalışanları da etkin dinlemeli. Ödüllendirme olmalı.
Motivasyon arttırıcı etkinlikler olmalı.
Özellikle kronik sürekli gelen hastalar için aktiviteli eğitim programları düzenlemeli.
Hastane kantinlerindeki fiyatlar personele indirimli, hasta ve hasta yakınlarına normal tarife oluyor. Bunlar makul düzeye getirilmeli.
Personellerin önerileri hayali değil gerçek ölçüde değerlendirilmeli.
Etik kurullar içerisinde, hemşire, hasta yakınları dahil olmak üzere çeşitli alanlara hitap eder biçimde düzenlenmeli.
Hastadan sadece evraksal onamlar değil, kısa süreli işlemler için dahi de sözel onamlar alınmalı.

biz de hastane yemekhanesini yönetiyoruz ne var yani :hih: 10 dk yemek geç kalınca kıyametleri koparmayı biliyorlar ama .s.s
mangal olur mu? :dyg:

Super olur bence:p Ama biraz daha verilen saglik hizmetine dayali fikirler olmasi tercih edilmis :benmi:

@Sky ciddi söyledim ben : ) Mesleğini seven ve iletişime geçebilen sağlık çalışanlar olması gerekiyor.

Canim doktor ve hemsirelerin meslegini aşkla yapmalarinizi biz sağlayamayiz. Sadece verilen eğitimlerle vs. daha bilincli olmalari gerektigi konusunda yardimci olabiliriz malesef :benmi: Bu yuzden bilimsel olarak aciklayabilecegim can alici fikirlere ihtiyacim var.

Ve Soğuk Kahve hastanedeki hekimler hemşireler hastalara hastalığı hakkında açık ve anlayacağı biçimde aydınlatmalı, tıbbi terminoloji içeren bir aydınlatma yapmamalı bu durum hasta psikolojisini bozar ve kavram karmaşası yaşamasına neden olur ve hastalığını kendi içinde büyütür. Bu da dikkat edilmesi gereken bir durum ülkemizde ne derece uygulanıyor bilmiyorum ama hastanalerde bu tarz iletişimler insanların anlayacı türde olmalı mutlaka.

Canim doktor ve hemsirelerin meslegini aşkla yapmalarinizi biz sağlayamayiz. Sadece verilen eğitimlerle vs. daha bilincli olmalari gerektigi konusunda yardimci olabiliriz malesef :benmi: Bu yuzden bilimsel olarak aciklayabilecegim can alici fikirlere ihtiyacim var.

Soğuk Kahve Yanlış hatırlamıyorsam Sağlık Yönetimi okuyordun sen, hemşirelerin ve doktorların mesleklerini aşkla yapabileceği bir ortam düzenleme adına bilimsel birçok yol var, motivasyon yolları, bunların üzerine gidebilirsiniz mesela.

Hayalimdeki hastane, 'burnum akıyor, başım ağrıyor' diyip acili işgal eden dangalakların olmadığı hastanedir. Çok bişey istemiyoruz :/
Bide ortam serum kokmasın kafa yapıyor bende.

#hayallerdebilefakiriz.

Yatan hastalara özel çal keke çal grubu da ayarlanmalı ki canları sıkılmasın falan. Senle ödev yapılmaz :D

odalarda internet bağlantısı olsun
Bu zaten var olan bir sey, yine de tesekkurler :)

Bu benim alanım :)
Bildiğin üzere hastaneler bürokrasi (insan) olarak çok yoğun. Gerekli müdahaleler çok gec zamanda ve stres içinde yapılıyor bu nedenle. Buna ilk çözüm hastanede Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterya alanında yükseklisans mezunu olan kişilere kalıyor. Çünkü bizler direk hastaları hasta kayıt yapıp hasta dosyası açıp doktorlara sevk ediyoruz. Ve biz ne kadar hızlı ve pratik olursak bunun yanında insan ilişkilerinde de güler yüzlü ve sabırlı davranırsak hastanede işler bir okadar hızlı ve düzenli işler. Karışıklıklar ortadan kalkar her hastaya zaman sağlanır ve hasta hastaneden mutlu ayrılır.

Hastane hastalar tarafından kolay anlaşılcak yapıda olmalı karışık olmamalı ilgili tabela, şekil, ifadeler açık ve net olmalı ki hasta kolay ulaşabilsin istediği yere ve hastaneler AKREDİTASYON adı altında sürekli denetim altında olmalı.

Web olarak sorarsan, hastanelerde yine bu bize düşüyor Cochrane, Pubmed, Sağlık.net, usv gibi programları iyi takip etmeli ve Tıp kütüphaneciliğinde hastaneler etkin olmalı. Olası ender vakalarda bu gelişmiş kutuphanecilik ve web siteler işimize yarayacaklardır. Bunlar yine Tıbbi Dokümantalist ve sekreterlere kalıyor. Zeminden başlanılan bir iyileştirme tüm hastanede hızlı akışı sağlar, yogunlugu azaltır, hekimlerin, sağlık personellerinin rahat ve az streste işlerini yapmasını sağlar. Kendi alanıma göre böyle cevap verebilirim. Çünkü bu tarz iyileştirmeler hastanelerde bizlere kalıyor canım. Detaylı bilgi istersen yine özelden yazabiklirim :) @Soğuk Kahve

Tesekkur ederim canim, isime yarayacak bilgiler var. Ben varolan düzenin üstüne yoğunlaşmak yerine yeni iddia ve fikirler attim ortaya. Eksiklerimi tamamlamaya yardimci olacak paylasimin, tekrar tesekkurler :*

Öncelikle kalite standartlarının evraksal ve hasta memnuniyeti odaklı değerlendirilmesi yerine, hizmet kalitesini değerlendirmede bilimsel ölçekler kullanılmalı. Yani denetim puanlarının yüksekliği hizmet kalitesini vermiyor.

Danışma hizmetinin eğitimli kişiler tarafından verilmesi gerekiyor. Tıbbi dökümantasyon ve sekreterlik bölümü okuyup bu bölüme emek veren insanlar yerine daha ucuza çalıştırma adına lise - üniversite mezunu kişiler sekreter olarak çalıştırılıyor.

Doktorların muayene süreleri önceden belirlenmiş kısa zaman periyotlarından oluşmamalı, doktor hastasını etkin bir şekilde dinleyemeden tanı koymak zorunda kalıyorlar.

Hasta odaları tek kişilik olmalı, tuvalet banyosu mutlaka içinde olmalı.
Hastane yönetimi hastalarla uygun iletişime geçtikleri gibi çalışanları da etkin dinlemeli. Ödüllendirme olmalı.
Motivasyon arttırıcı etkinlikler olmalı.
Özellikle kronik sürekli gelen hastalar için aktiviteli eğitim programları düzenlemeli.
Hastane kantinlerindeki fiyatlar personele indirimli, hasta ve hasta yakınlarına normal tarife oluyor. Bunlar makul düzeye getirilmeli.
Personellerin önerileri hayali değil gerçek ölçüde değerlendirilmeli.
Etik kurullar içerisinde, hemşire, hasta yakınları dahil olmak üzere çeşitli alanlara hitap eder biçimde düzenlenmeli.
Hastadan sadece evraksal onamlar değil, kısa süreli işlemler için dahi de sözel onamlar alınmalı.

Bir çoğu uygulanmakta bunların. Tabiki Ozel ya da devlet olarak ayirdigimizda kimi hastanelerin bir cogundan haberi bile yok. Hiç bir hastanede uygulamasi olmayan son bir fikre ihtiyacim var. Bunlardan da bazilarini ekleyecegim, cok tesekkur ediyorum :*

@Soğuk Kahve Yanlış hatırlamıyorsam Sağlık Yönetimi okuyordun sen, hemşirelerin ve doktorların mesleklerini aşkla yapabileceği bir ortam düzenleme adına bilimsel birçok yol var, motivasyon yolları, bunların üzerine gidebilirsiniz mesela.

Evet sağlik yonetimi okuyorum. Eğitimden kastım buydu zaten fakat konu acisindan biraz zayif kalıyor. Yani öyle bişey atmalıyız ki ortaya bu hiç bir yerde uygulanmamış olmalı. İyi ya da kötü bunlar yapiliyo mu yapiliyo denilir aksi takdirde malesef. Bu iyileştirmekten ziyade yeni fikir ve görüşlerin kapsamında bir ödev.

yok yani hasta yakınları bağlansın wifiden onu demek istedim , yada hastalar :D

Geri