Hangi gıdalar küflenince tüketilmez?

• Kullanıcı Lefty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal - Bunları Biliyor Musunuz?
🟢 Konu yazarı şu anda aktif
erzurum’da göğermiş peynir…
B7A725CB-1F09-45C6-9B93-38EC6DA0F71F.jpeg
peynir gurmelerinin tatmasını önerebilirim….
ayrıca tulum peynirinin ben de bağımlısıyım, çok severim.. özellikle erzincan tulum<3

Maalesef korkunç kötü kalitede bir peynir türü...

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da süt kalitesi yüksek olmasına rağmen, sistem geliştirme ve kaliteyi yükselterek bir standarda ulaşarak üretimde istikrar sağlama niyeti/vizyonu olmadığı için güzelim sütler ziyan edilerek vasat peynirler üretiliyor Kars haricinde. Kars'ın istisnai olmasının da tarihsel olarak iki sebebi var: Rusların kent kültürüne etkisi ve İsviçreli peynir üreticisi ailelerin Kars'a iklim ve süt kalitesinden ötürü yatırım yaparak Kars'ta gravyer üretimine başlamaları.

Zaten bu husus da hepimizin malumu olan Türkiye'de korkunç durumdaki tarım ve hayvancılık konusunun bir parçası. Kaçırılan fırsatlar gerçekten çok üzücü.

Sezen the Judgement Machine.

İlginç bir araştırma var, bulabilirsem paylaşacağım sizinle. Kişi hayatta ne kadar çok kesin yargıya sahipse, zeka seviyesi o kadar düşükmüş diyor araştırmacılar.

Sizce olabilir mi yoksa KESİNLİKLE SAÇMALIYOR muyum?
Tabiki sacmaliyorsun
Hello old Arpes

Sıralamış olduğunuz koşullara coğrafik koşulları da eklemek istiyorum.
Güneydoğu olmasa da Doğu Anadolu iklim olarak daha sert Çetin ve uzun kış şartları
Ailemin birkaç yıl önce deneyimlenmiş olduğu mandıra girişimi bu şartlar yüzünden olumsuz sonuçlandı
zira yılın en az 4/5 ayı hayvanları içerde yem ile beslemek zorundalar bu da maddi açıdan büyük yük yem gübre vs maliyeti yüksek yörede de herkes kendi çapında tarım yaptığı için başka illerden güneydoğu dan getirmek zorunda kalırdık hal böyle olunca gelir gideri karşılayamadı
Duruma bu açıdan da bakmak gerekiyor :)
İşte bir sistem olmaması ve uzun vadeli düşünmemekten kastım buydu aslında. Norveç'te İsveç'te Finlandiya'da nasıl yapılıyor hayvancılık Doğu Anadolu'da yapınca bile zarar ediliyorsa. Çünkü nasıl yapılacağı bilinmiyor, araştırılmıyor veya bu sistemi öğrenmek için harcanacak zaman, çaba ve para "kayıp" gibi görülüyor.

Yanlış anlamayın aileniz becerememiş gibi sizin özelinizde bir şeyden bahsetmiyorum, genel olarak bizim bölgenin insanı "günlük" yaşar; kendi yaşam süresinde meyve vermeyecek ağaç dikmez tabiri caiz ise. Bunun sebebi de pek tabii politik ve sosyolojik. Buna yatırım yapmaya ayıracak "ekstra" bir kaynağı yok bölgedeki çoğu ailenin, bu ekonomik güce sahip olanlar da üretimden ziyade trend olan ticari faaliyetlerin peşinden gitmeyi daha kârlı buluyorlar.

Velhasıl iyi bir mandıracılık kültürü ve geleneği oluşturmak için aşılamayacak bir engel yok bölge için; vizyon, bakış açısı ve kaynak yönetimi sisteminin değişmesi lazım.

Tabiki sacmaliyorsun
Hello old Arpes
Araştırmayı teyit ettiğin için teşekkür ederim.

Selamlar, saygılar.

İşte bir sistem olmaması ve uzun vadeli düşünmemekten kastım buydu aslında. Norveç'te İsveç'te Finlandiya'da nasıl yapılıyor hayvancılık Doğu Anadolu'da yapınca bile zarar ediliyorsa. Çünkü nasıl yapılacağı bilinmiyor, araştırılmıyor veya bu sistemi öğrenmek için harcanacak zaman, çaba ve para "kayıp" gibi görülüyor.

Yanlış anlamayın aileniz becerememiş gibi sizin özelinizde bir şeyden bahsetmiyorum, genel olarak bizim bölgenin insanı "günlük" yaşar; kendi yaşam süresinde meyve vermeyecek ağaç dikmez tabiri caiz ise. Bunun sebebi de pek tabii politik ve sosyolojik. Buna yatırım yapmaya ayıracak "ekstra" bir kaynağı yok bölgedeki çoğu ailenin, bu ekonomik güce sahip olanlar da üretimden ziyade trend olan ticari faaliyetlerin peşinden gitmeyi daha kârlı buluyorlar.

Velhasıl iyi bir mandıracılık kültürü ve geleneği oluşturmak için aşılamayacak bir engel yok bölge için; vizyon, bakış açısı ve kaynak yönetimi sisteminin değişmesi lazım.

Araştırmayı teyit ettiğin için teşekkür ederim.

Selamlar, saygılar.
Ve aleykum selam canim

Geri