Hangi gıdalar küflenince tüketilmez?

• Kullanıcı Lefty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal - Bunları Biliyor Musunuz?
🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Küflenmiş gıdalar konusunda dikkatli olunmalıdır. Bu gıdalar küflendiklerinde asla tüketilmemelidir.

Birçok gıda, üzerinde küf görüldüğünde tüketilmemelidir çünkü bu küfler mikotoksin adı verilen zararlı toksinler üretebilir. Bu toksinler ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Tüketilmemesi gereken küflü gıdalar şunlardır:

Tüketilmemesi gereken küflü gıdalar

Yumuşak peynirler (Brie, camembert, krem peynirler, taze mozzarella gibi)

Bu peynirlerin yumuşak ve nemli yapısı, küfün iç kısımlara hızla yayılmasına neden olur. Yüksek nem içerdiği için, küf sporları peynirin tamamına hızla yayılır.

Ekmek ve unlu mamuller
Ekmekte ve diğer unlu mamullerde görülen küfler, mikotoksin üretme potansiyeline sahiptir. Bu ürünler küflendiğinde, küf sadece yüzeyde değil, ürünün içine de yayılabilir. Bu nedenle, küflü ekmek ve unlu mamuller kesinlikle tüketilmemelidir.

Meyve ve sebzeler
Küflenmiş meyve ve sebzeler de risk taşır. Yumuşak meyve ve sebzelerde küf, ürünün içine hızla yayılabilir (örneğin; salatalık, domates, şeftali, çilek). Sert meyve ve sebzelerde (örneğin; havuç, biber) küf yüzeyde kalabilir ve kalın bir şekilde kesilip atıldığında tüketilebilir. Ancak genellikle küflenmiş meyve ve sebzelerden kaçınılmalıdır.

Kuruyemişler ve baklagiller
Kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz) ve baklagillerdeki küfler, aflatoksin gibi son derece tehlikeli mikotoksinler üretebilir. Bu tür gıdalarda küf görüldüğünde, kesinlikle tüketilmemelidir.

Süt ve süt ürünleri
Yoğurt, süt ve yumuşak peynirler gibi süt ürünlerinde küf oluşumu, bu ürünlerin hızla bozulduğunun işaretidir ve bu ürünler kesinlikle tüketilmemelidir. Kaymak ve krema da, yüksek nem içerikleri nedeniyle küflendiklerinde tüketilmemelidir.

Reçel, marmelat, fıstık ezmesi ve salça
Reçeller, jöleler, marmelatlar ve salçalar bulunan, küf mikotoksin (sizi hasta edebilecek zehirli bir madde) üretebilir ve bu nedenle çöpe atılmalıdır. Küf, yüksek şeker içeriğine rağmen yayılabilir ve toksinler üretir.

Pişirilmiş yemekler
Küflenmiş olan pişmiş kırmızı ve beyaz et yemeklerini, pişmiş tahıl ve makarnaları tüketmemelisiniz. Bunların hepsi yüksek nem içeriğine sahiptir ve bu nedenle yüzeyin altına küf bulaşma olasılığı oldukça yüksektir.

Almanız gereken önlemler:
Küflenmiş gıdalarla ilgili genel olarak dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır:

Depolama: Gıdaları uygun sıcaklık ve nem koşullarında saklamak, küf oluşumunu minimize eder. Buzdolabı, gıdaların taze kalmasını sağlar.
Hijyen: Mutfak araçları ve yüzeylerinin temizliği, gıdaların kontaminasyonunu önler.
Ambalaj: Gıdaları hava geçirmez kaplarda saklamak, küf sporlarının gıdaya ulaşmasını engeller.

Küflenmiş besinlerin sağlığa zararları nelerdir?
Küflenmiş gıdaların tüketilmesi, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Küf, mikotoksin adı verilen toksik maddeler üretebilir. Peki bu maddeler hangi sağlık sorunlarına neden olur?
  • Karaciğer hasarı
  • Bağışıklık sistemi zayıflığı
  • Sindirim problemleri
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Kansere yol açabilen uzun vadeli etkiler
Küf, bazı istisnalar dışında, genellikle gıdaların tüketilemez hale geldiğinin bir işaretidir. Özellikle bazı peynir gibi belirli gıdalar, kasıtlı olarak küflendirilmiş ve güven ile tüketilebilirken, diğer gıdalardaki küf, ciddi sağlık riskleri oluşturabilir. Tüketicilerin, gıdaların güvenliği konusunda bilinçli olması ve küflü gıdalardan kaçınması önemlidir.

Kaynak

1083372_620x360.jpg

Benim bildiğim sadece peynir küflü olsa bile tüketilebilir yani o da bir kaç türü hepsi değil onun dışında küflü herhangi bir şeyi yemek iğrenç yaa bozulmuş neticede

Benim bildiğim sadece peynir küflü olsa bile tüketilebilir yani o da bir kaç türü hepsi değil onun dışında küflü herhangi bir şeyi yemek iğrenç yaa bozulmuş neticede
Peynir konusunda yapmış olayım, yalnızca sert peynirler küflü kısımları kesilerek tüketilebilir.

Konya'nın küflü peynir diye bir peyniri var. Nasıl yiyorlar hayret ediyorum...

Peynir konusunda yapmış olayım, yalnızca sert peynirler küflü kısımları kesilerek tüketilebilir.
Evet sadece Kars peynirinin öyle bir özelliği var bildiğim kadarıyla onu da dediğiniz gibi küflü kısmı alınır

ayrıca peynir küfünün antibiyotik özelliği de vardır :)

Görsellerde bunun karşıma çıkması ..! Küflü olarakta tüketildiği anlamına mı geliyor ? Kjkhkh

Rokfor,gravyer,Kars kasari ve permesan turevi peynirlerdeki kufler de zararli mi?

Konya'nın küflü peynir diye bir peyniri var. Nasıl yiyorlar hayret ediyorum...
Gogermis peynir deniliyormus ona Angie.Tadina bakmistim fena degil.Bir defa yesen bagimlisi olabilirsin. : )

Son düzenleme:
Rokfor,gravyer,Kars kasari ve permesan turevi peynirlerdeki kufler de zararli mi?

Gogermis peynir deniliyormus ona Angie.Tadina bakmistim fena degil.Bir defa yesen bagimlisi olabilirsin. : )
Erzurum'da da çok meşhur göğermiş peynir. Konya'nınki gastronomi alanında da çok kullanılan, kıymetli bir peynir diye biliyorum. Saydığınız peynir çeşitleri de sert peynir olarak geçiyor, onların da küflü alanları alınıp rokfor hariç tüketilebilir. Rokfor küfüyle birlikte yeniyor, özelliği küflü bir peynir olması.

Evet sadece Kars peynirinin öyle bir özelliği var bildiğim kadarıyla onu da dediğiniz gibi küflü kısmı alınır

ayrıca peynir küfünün antibiyotik özelliği de vardır :)

Görsellerde bunun karşıma çıkması ..! Küflü olarakta tüketildiği anlamına mı geliyor ? Kjkhkh
Sadece Kars kaşarı ve gravyeri değil diğer sert peynirler de aynı şekilde gouda, sepet peyniri, eski kaşar vs gibi.

Bazı peynir çeşitleri küfleriyle birlikte tüketiliyor. Bunlar özel kültür küfleri zaten, spesifik bakteri türlerinin kültür ortamında üretilmesiyle elde ediliyor. Bildiğimiz normal küf değil yani, insan sağlığına da zararı yok faydası var.

Küflü peynirler damak zevki olarak bana hitap etmiyor ve her denememde tadı rahatsız etti.

Erzurum'da da çok meşhur göğermiş peynir. Konya'nınki gastronomi alanında da çok kullanılan, kıymetli bir peynir diye biliyorum. Saydığınız peynir çeşitleri de sert peynir olarak geçiyor, onların da küflü alanları alınıp rokfor hariç tüketilebilir. Rokfor küfüyle birlikte yeniyor, özelliği küflü bir peynir olması.

Sadece Kars kaşarı ve gravyeri değil diğer sert peynirler de aynı şekilde gouda, sepet peyniri, eski kaşar vs gibi.

Bazı peynir çeşitleri küfleriyle birlikte tüketiliyor. Bunlar özel kültür küfleri zaten, spesifik bakteri türlerinin kültür ortamında üretilmesiyle elde ediliyor. Bildiğimiz normal küf değil yani, insan sağlığına da zararı yok faydası var.
Alternatif meslek mandiracilik sanirim. : )

En iyi peynir otlu olduğuna göre kjkjkj
Size göndermek isterdim lakin göndermem kjkhkhjhkb
Maalesef korkunç kötü kalitede bir peynir türü...

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da süt kalitesi yüksek olmasına rağmen, sistem geliştirme ve kaliteyi yükselterek bir standarda ulaşarak üretimde istikrar sağlama niyeti/vizyonu olmadığı için güzelim sütler ziyan edilerek vasat peynirler üretiliyor Kars haricinde. Kars'ın istisnai olmasının da tarihsel olarak iki sebebi var: Rusların kent kültürüne etkisi ve İsviçreli peynir üreticisi ailelerin Kars'a iklim ve süt kalitesinden ötürü yatırım yaparak Kars'ta gravyer üretimine başlamaları.

Zaten bu husus da hepimizin malumu olan Türkiye'de korkunç durumdaki tarım ve hayvancılık konusunun bir parçası. Kaçırılan fırsatlar gerçekten çok üzücü.

Bir urun KUFLUYSE COPE ATILIR BITTI

KUFLU PEYNIR ADI USTUNDE KUFLU. severim brie halinda bu konu dıṣı
Sezen the Judgement Machine.

İlginç bir araştırma var, bulabilirsem paylaşacağım sizinle. Kişi hayatta ne kadar çok kesin yargıya sahipse, zeka seviyesi o kadar düşükmüş diyor araştırmacılar.

Sizce olabilir mi yoksa KESİNLİKLE SAÇMALIYOR muyum?

Yani aslında normal şartlarda çıkışırdım da :).
bir çok yönden hak veriyorum
Dediğiniz gibi süt ürünleri sadece yöre halkının damak tadına hitap ediyor kitlelere hitap etmiyor bu da yine dediğiniz gibi hayvancılığın yaygın olmasına rağmen bölgeye gelir kaynağı sağlamıyor
Kendin pişir kendin ye mantığı malesef..

Yani aslında normal şartlarda çıkışırdım da :).
bir çok yönden hak veriyorum
Dediğiniz gibi süt ürünleri sadece yöre halkının damak tadına hitap ediyor kitlelere hitap etmiyor bu da yine dediğiniz gibi hayvancılığın yaygın olmasına rağmen bölgeye gelir kaynağı sağlamıyor
Kendin pişir kendin ye mantığı malesef..
Katılmıyorum. Yöre halkı maalesef tabiri caiz ise "çeşmenin başında" olmasına rağmen yüzlerce yıldır bir mandıra kültürü edinememiş. Bunun çok çeşitli sebepleri var tabi sosyolojik, politik ve antropolojik açıdan; bu sebeplerin de bir kısmı devlet/hükumet politikalarından kaynaklı ve halkın sorumluluğu yok.

Yine elde olan ve olmayan bu sebeplerin toplamında ne üretici ne de tüketici olarak bir kültür ve damak tadına sahip olamamış bölge insanı. O yüzden dönüp bakınca bölge insanı vasat altı peynirleri üretip tüketmeye devam ediyor ve en kötü yanı bu tükettikleri peynirleri "güzel" zannedip bu bilgiyi içselleştirdikleri için ürünü geliştirme gereği de duymuyorlar.

Malumunuz herhangi bir durumda, gelişimin öncüsü farkındalıktır. Önce problem olduğunu kabul etmeli, problemi net olarak tespit etmeli; sonrasında çözüm üzerinde çalışılmalıdır.

Maalesef bölge insanının bölgenin gastronomisinin çok iyi ve çeşitli olduğuna dair korkunç yanlış bir algısı var ve bu yanlışı doğru olarak dikte etmek konusunda da çok ısrarcılar. Hiçbir şey için geç değil, bir özeleştiri ve ısrarlı bir gelişim vizyonu ile kısa sürede bir gastronomi cennetine dönüşebilir kaynaklara sahip. Potansiyeli inanılmaz büyük bir bölge çünkü, çok farklı kültürlerin üretim ve tüketim alışkanlıklarının harmanlandığı bir coğrafyanın bu halde olması çok üzücü.

Ben tulum peyniri bağımlısıyım. İyi bir tulum peyniri > tüm peynirler.
Tüm yiyecekler ve yemekleri dahil ederek konuşuyorum: Zeytinyağı ile birlikte Anadolu'da yapılan en iyi şey tulum peyniri olabilir. Erzincan, Bergama veya İzmir hepsi aşırı başarılı.

Katılmıyorum. Yöre halkı maalesef tabiri caiz ise "çeşmenin başında" olmasına rağmen yüzlerce yıldır bir mandıra kültürü edinememiş. Bunun çok çeşitli sebepleri var tabi sosyolojik, politik ve antropolojik açıdan; bu sebeplerin de bir kısmı devlet/hükumet politikalarından kaynaklı ve halkın sorumluluğu yok.

Yine elde olan ve olmayan bu sebeplerin toplamında ne üretici ne de tüketici olarak bir kültür ve damak tadına sahip olamamış bölge insanı. O yüzden dönüp bakınca bölge insanı vasat altı peynirleri üretip tüketmeye devam ediyor ve en kötü yanı bu tükettikleri peynirleri "güzel" zannedip bu bilgiyi içselleştirdikleri için ürünü geliştirme gereği de duymuyorlar.

Malumunuz herhangi bir durumda, gelişimin öncüsü farkındalıktır. Önce problem olduğunu kabul etmeli, problemi net olarak tespit etmeli; sonrasında çözüm üzerinde çalışılmalıdır.

Maalesef bölge insanının bölgenin gastronomisinin çok iyi ve çeşitli olduğuna dair korkunç yanlış bir algısı var ve bu yanlışı doğru olarak dikte etmek konusunda da çok ısrarcılar. Hiçbir şey için geç değil, bir özeleştiri ve ısrarlı bir gelişim vizyonu ile kısa sürede bir gastronomi cennetine dönüşebilir kaynaklara sahip. Potansiyeli inanılmaz büyük bir bölge çünkü, çok farklı kültürlerin üretim ve tüketim alışkanlıklarının harmanlandığı bir coğrafyanın bu halde olması çok üzücü.

Tüm yiyecekler ve yemekleri dahil ederek konuşuyorum: Zeytinyağı ile birlikte Anadolu'da yapılan en iyi şey tulum peyniri olabilir. Erzincan, Bergama veya İzmir hepsi aşırı başarılı.
Sıralamış olduğunuz koşullara coğrafik koşulları da eklemek istiyorum.
Güneydoğu olmasa da Doğu Anadolu iklim olarak daha sert Çetin ve uzun kış şartları
Ailemin birkaç yıl önce deneyimlenmiş olduğu mandıra girişimi bu şartlar yüzünden olumsuz sonuçlandı
zira yılın en az 4/5 ayı hayvanları içerde yem ile beslemek zorundalar bu da maddi açıdan büyük yük yem gübre vs maliyeti yüksek yörede de herkes kendi çapında tarım yaptığı için başka illerden güneydoğu dan getirmek zorunda kalırdık hal böyle olunca gelir gideri karşılayamadı
Duruma bu açıdan da bakmak gerekiyor :)

Moderatör tarafında düzenlendi:
küflü zaten asla ve asla hiçbir üründe, son tüketim tarihi geçmemiş ama geçmesine az kalmış ürünleri dahi almam

Geri