Geri Kalmışlık Nedir?

Konu sahibi son olarak 781 gün önce görüldü
Değerli Forum üyeleri...
Öncelikli Ricam Konuyu sabote etmemeniz laf atmamanız nitelikli bir karşılıklı fikir alış verişi geliştirmeniz temennisi ile konuyu tartışmaya açmak istiyorum.

Lütfen yorum yapmış olmak için yapmayınız...

O halde Tartışmanın çerçevesini belirlemek için şuradan başlayabiliriz;
Geri kalmışlık Nedir?
Geri Kalmışlığın Kriterleri varmıdır?
Geri kalmışlığın varsa kriterleri nelerdir?
Bu sınıflandırmalaları neye göre yapabiliriz?

Bu çerçevede konuşalım istiyorum....

Konuyu açmadan kendime göre geri kalmışlık üzerine bir kaç söz edip size bırakmak istiyorum;
Geri kalmışlık ; Ancak bir karşılaştırma sırasında hem nicelik hemde nitelik açısından karşılaştırmanın yapılacağı kriterlerin tesbit edilmesi ile belirlenebilecek bir kavram olup, ancak ilerlemenin ne olduğu tanımlandıktan sonra kendi toplumlarımız için belirlediğimiz ilerleme tanımı çerçevesinde geri kalıp kalmadığımız konusunda bir değerlendirme yapmak kavramı daha doğru zeminde konuşmuş olmak demektir...

Buyrun inşallah...
Bu konuda düşüncelerinizi ve özelliklede toplumsal ve tarihsel analizlerinizi almak istiyorum...
Saygılarımla...

BİLGİ - İNANÇ - EYLEM

İnsanların yaşam standartlarını geliştirecek her türlü toplumsal gelişmeden uzak kalmaktır geri kalmışlık ..
Ekonomik, kültürel ve bilimsel alanlar günümüzde kriterleri belirler ..

İnsanların yaşam standartlarını geliştirecek her türlü toplumsal gelişmeden uzak kalmaktır geri kalmışlık ..
Ekonomik, kültürel ve bilimsel alanlar günümüzde kriterleri belirler ..
Üstad zamanın olduğu bir gün bize bu kriterleri açarsan memnun olurum., daha detayla konuşalım istiyorum...

BİLGİ - İNANÇ - EYLEM

Eğitimsizlik ve tahammülsüzlüktür. Eğitim sadece cehaleti alır, kişi kendisini geliştiremezse öküzlük baki kalacaktır bu da ayrı bir gerçek.

Ülke bazında , bir ülke ne kadar sanat ve bilimden yoksunsa gelişime o ölçüde kapalı. Ufkun açık olmaması , çalışmamak üretmemek vb

Geri kalmışlık kime neye göre acaba?
Bazen bunu düşünmeden edemiyorum.
Medeniyetten önce ki yaşam, sadece yemek için mücadele. Bence biz onlardan da geri kaldık. Hani düşünün, elektrik olmadan neler yapılıyordu?
Aslında doğa bize sadakatini her şekilde sunuyor ve biz buna sırt çeviriyoruz. Doğa ya inanma ve tapma... Geçmişte bunu düşünmedim değil. İnancımı kaybettiğim yıllar sadece doğaya sarılmıştım. Bazı bazı yine öyleyim.
Ben diyorum ki; medeniyet denilen betonlar geldi, mertlik bozuldu.

Sevgili ÇAY Noah ve EkSen üstadlarım peki bu geri kalmışlığın Tarihi birikimi ve arka planı yokmu?

Bu açıdanda bakmanızoı isteyip daha geniş bir yelpazeden konuşmanızı istesem acaba...

Çünkü biliyoruz ki Geri kalmışlık bir gün ve gecede ortaya çıkmış.bişey değil... Kökleri ta islam tarihinin ilk dönemlerine dayanmakta ve günümüze kadar seyr halinde olmaktadır...

Mesela bunu şöyle şemalandırdım. İlk dönem için...

3b74ab312e6139e5ec311269140f4b4a.jpg

BİLGİ - İNANÇ - EYLEM

Geri kalmışlığın bakış açısına göre değiştiği bir gerçektir. Japonya ya bakarsak biz neredeyiz, Afrika ya bakarsak biz neredeyiz?
Ve bu geri kalmışlıktan bahsettiğimizde hangi konulardan geri kaldığımızda ya da ilerde olduğumuzda önemlidir.
Din konusunda sabit bir düşünce olduğu için, ne ileri ne geri gidebilirsin.
Diğer konularda ise, zaman seni ileri götürür. Geri değil. Çünkü bir kapitalist sistem var ve bu çarkın içinde bir dişli olmak zorundasındır. Yoksa parçalanır-sın.

Geri kalmışlığın bakış açısına göre değiştiği bir gerçektir. Japonya ya bakarsak biz neredeyiz, Afrika ya bakarsak biz neredeyiz?
Ve bu geri kalmışlıktan bahsettiğimizde hangi konulardan geri kaldığımızda ya da ilerde olduğumuzda önemlidir.
Din konusunda sabit bir düşünce olduğu için, ne ileri ne geri gidebilirsin.
Diğer konularda ise, zaman seni ileri götürür. Geri değil. Çünkü bir kapitalist sistem var ve bu çarkın içinde bir dişli olmak zorundasındır. Yoksa parçalanır-sın.
Din konusu aslında sabit değil sadece sabitleştirilmiştir...

İşte bende tam konuyu bu bağlamda açmıştım...
Bu geri kalmışlığa nereden bakmalıyız...???
Günümüzde tamamen liberalis şekilde ele alındığı haliyle mi almalıyız yoksa bunu geçmişimizle hesaplaşarak, tarihi yükümğzü sırtımıza alarak ileriye bakıp kendimize ilkeler yada kriterler mi çizmeliyiz?
Siyasi kriterler
İktisadi kriterler
Sosyal kriterler
Sanayi ve teknolojik kriterler mi geliştirmeliyiz acaba?

BİLGİ - İNANÇ - EYLEM

"bu zamana kadar atalarımız böle yaptı töre ne derse odur cezası ölümdür" bir geri kalmışlıktır mesela

"bu zamana kadar atalarımız böle yaptı töre ne derse odur cezası ölümdür" bir geri kalmışlıktır mesela
Bu örneklemeleri biraz daha açabilirmisiniz? Temel dayanaklarını neden yalnış olduklarını bize analiz edebilirmisiniz değerli üstadım...
Yada tarihsel arka planını ve çözüm önerilerini...

BİLGİ - İNANÇ - EYLEM

Din konusu aslında sabit değil sadece sabitleştirilmiştir...

İşte bende tam konuyu bu bağlamda açmıştım...
Bu geri kalmışlığa nereden bakmalıyız...???
Günümüzde tamamen liberalis şekilde ele alındığı haliyle mi almalıyız yoksa bunu geçmişimizle hesaplaşarak, tarihi yükümğzü sırtımıza alarak ileriye bakıp kendimize ilkeler yada kriterler mi çizmeliyiz?
Siyasi kriterler
İktisadi kriterler
Sosyal kriterler
Sanayi ve teknolojik kriterler mi geliştirmeliyiz acaba?

BİLGİ - İNANÇ - EYLEM

Nasıl inanç sabitleştirilmiştir? Kuranı değiştiremeyiz değil mi? Doğal olarak din sabittir.

Kriterleri tek tek nasıl açıklayabilirim ki bu bilgi birikimine sahip değilim.

Nasıl inanç sabitleştirilmiştir? Kuranı değiştiremeyiz değil mi? Doğal olarak din sabittir.

Kriterleri tek tek nasıl açıklayabilirim ki bu bilgi birikimine sahip değilim.
Kuran temel ilkeler koyar ve ilkeler üzerinden hareket etmemizi ister.
Örnek verecek olursak en iyi örnek Fedek arazisidir. Ayetle sabittir ki Fedek arazisinin geliri peygamber ailesine tahsis edilmiş ve bu şekilde peygamberin Davaya odaklanması sağlanmıştı. Hz ömer döneminde Ayetle sabit olan bu durum değiştirilir fedek arazisi Peygamber ailesi tekeline girmememesi için gelirleri hazineye aktarılmıştır. Biz maksadı şeriayı ıskalıyoruz. Allahın bu hükümden kastı ve amacı neydi...

Vahy temel ilke koyar ve bu ilkeler üzerinden ilerlememizi ister...

Bu örnek yeterliyse geçelim. Yoksa dahada açabiliriz...
Yada Kuranda ilerlememize engel olacak bizi sınırlayan ayet var mı hiç? Mesele siyasi iktidarların vahy i kendi tekeline alıp iktidarlarının devamı için ayetleri bağlamından kopararark yorumlama meselesidir. Yoksa sabite diye bişey yoktur. İlkeler sabittir hareket herzaman yenilenir ve devam eder... Değişir dönüşür...

BİLGİ - İNANÇ - EYLEM

forumda ender görülen akıl dolu konulardan biri
teşekkür ederim,
geri kalmak yada ileri gitmek diye birşey olduğunu düşünmüyorum.
aslında herşey yaşam kalitesini arttırmak daha iyi yaşamak üzerine kurulu.
bilimin de asıl amacı bu ve bununla birlikte bilinmeyeni bilme ve keşfetme arzusu.
''ilerleme'' daha çok teknolojik alandaki yenilikleri yakalama ve bunu bir adım ötesine taşıma gibi algılanıyor.ama bizim buna ne kadar ihtiyacımız olduğu sorgulanmıyor.yada bu yeniliğe ulaşmak için feda edilenler göz önünde bulundurulmuyor.
bilal'e anlatır gibi anlatmak gerekirse;
örnek: otomobil niye var?
1-gideceğim yere daha hızlı gitmek.ama artan otomobil sayısı saatlerce trafikte kalmama neden oluyor
2-güvenle, dış etmenlerden mümkün oldukça etkilenmeden gitmek..ama trafik kazaları beni yaralıyor öldürüyor.beni öldürmese bile trafik zamanımı çalıyor.stresimi arttırıp tansiyon ve şeker hastası olmamı kolaylaştırıyor.agresifleştiriyor.
..........
''teknolojinin zararları'' ile ilgili milyon örnek verilebilir.
medeniyet dediğin benim temel ihtiyaçlarımı karşılamıyor.barınma ihtiyacı ilk insandan beri var.ve bu hiç bir zaman bu kadar komplike olmadı.istanbulda 3+1 bi evde oturmak kenar mahallelerde 500 bin,deniz gören yerlerde en az 5-6 milyon.yani medeniyetin sana dayattığı sgk'lı düzende (ki bu kapitalizm de gelişmekle alakalı tabi güzel kardeşim ne sandın) ölene kadar çalışsan o evi ''hak'' edemiyorsun.''oysa geri kalmış'' kastamonulu hemşehrilerim istediği yaylaya ormandan kestiği odunla evini yapabiliyor.

tamam ne saçmaladım
dağılın.
kimse geri kalmadı ileri de gitmedi
kadar gezegende debelenip duruyoruz işte
adam olun
insan olun
hırslarınızdan kurtulun.
adam elindeki gezgenin (dünya) ırzına geçmiş,bana uzayda hayat arıyor. lan elindeki hazır sana bahşedilmiş ''hayatı'' niye mahvettin

Hadi olaya az olsa vakıf olduğum dini açıdan yaklaşayım ..

Biz hep ne dediler ? " Bu dünya yalan, asıl olan ahiret " - " Dünya Müminin cehennemi ahiret cenneti " - " Dünya malı dünya da kalır " - " Bırakın başkaları dünya için çalışsın biz ahiret için çalışalım " ve daha nice öğretiler ..

Bu öğretilerin ortak amacı Müslümanları dünya hayatının nefsi oyalayan yanlarını törpülemek ve olabildiğince insanları hakikati fark etmeye çağırmaktan geçiyordu .. İşte burada biz sapla samanı karıştırdık .. Sandık ki saatlerce zikir çektiğimizde ümmete faydalı olacağız ..!
Bizler mescid köşelerinde tempolu şekilde kafa sallarken, elin gavurları kafalarını insanlığın gelişimi için kullandılar .. GELİŞMİŞLİK BENİM İÇİN TAM DA BU NOKTADA CEREYAN EDER ..
Yani bir kişinin bir başkasının yararına olabilecek her türlü eylemidir gelişmişlik .. Bu hem ruhi- hem de fiziki bir gelişimdir ..

şu anda ülkemizdeki insanları baz alırsak, geri kalmışlık eğitim, kadın hakları, sosyal hayat, aile yaşantısı vs vs diye sınıflandırırsak baya geride olan bir topluma sahibiz bence, bunun en temel sebeplerinden biriside osmanlı zamanında güdülen halkın eğitilmemesi, bundan kaynaklanıyor bence, o eğitilmeyen halkın çcouklarıyız belkide. eğitim sadece belli bir zümreye sunulması bu noktada belirleyici unsur olmuş olabilir, zira şu anda bakarsak eğitim seviyemiz yine çok düşük aynı şekilde, ilk ayeti "oku" olan bir dine mensup insanların bu kadar okumaya ilim irfan öğrenmeye kapalı olmasıda ayrı bir paradoks tabi.

Peki bu anlamda çözüm önerileri suna bilirmşyiz, Yada inşaa ya nereden başlanmalı yazılarınızda bunlarada değinirmisiniz arkadaşlar

BİLGİ - İNANÇ - EYLEM

Rekabetin olduğu bir ortamda ilerlemesini sürdüren kısım olduğu gibi yerinde sayan kısımda olmuştur. Geri kalmışlık gelişim evresini gerektiği gibi yapmamak. Yaşam şartlarını en iyi hale getirebilmek için her insanın mücadele etmesi gerekirken, bu mücadeleyi yapmayan insanların oluşturduğu durum geri kalmışlıktır benim tanımıma göre.

Geri kalmışlığın kriterleri demeyelim de sebebi geri kafalılık ve sabit fikirlilikten kaynaklanmaktadır. Bununda başlı sebebi cahilliğe ve başkalarının yönlendirmelerini dinlemeye bağlarım.

Çözüm yolu önerirsem de plansız. programsız düşünmeden yapılan her davranıştan vazgeçilmesi derim. Her ne yapıyorsan neyle uğraşıyorsan ilk yapılacak şey düşünmek. Düşünürken tüm detaylarına bakarak iyi ve kötü yönlerini ölçmek. Ve hepsi için bir sonuca ulaşmak. Sonrasında ulaşılan sonuçlar arasında hayatın ve o zamanki çağın şartlarına göre bir bir elemek. Elde kalan yollarıda hayata geçirebilmek için çalışmalara başlamak. Bu çalışmaları belirli bir program ve düzende uygalayarak sonuçlarını yaşamak ve her olumsuzluktan ders çıkararak önlemini alarak yola devam etmek. Bunun sonucunda geri kalmışlık kavramı ortadan kalkar ve benim tanımımla ilerici sonuca varılır.

Yani kısa ve öz ortaya atılan bir fikre direk hayır olamaz demeyin. Fikri kafanızda analiz edip neden olamayacağını kendinize sorun. Neden olamayacağı mantığına inanabilirseniz olmayacağını kabullenin. Eğer bunları yapmadan sabit fikirlilikle olmaz diyorsanız bu kafayla ancak geri kalmış bir toplumun geri kalmış bir bireyi olursunuz.

forumda ender görülen akıl dolu konulardan biri
teşekkür ederim,
geri kalmak yada ileri gitmek diye birşey olduğunu düşünmüyorum.
aslında herşey yaşam kalitesini arttırmak daha iyi yaşamak üzerine kurulu.
bilimin de asıl amacı bu ve bununla birlikte bilinmeyeni bilme ve keşfetme arzusu.
''ilerleme'' daha çok teknolojik alandaki yenilikleri yakalama ve bunu bir adım ötesine taşıma gibi algılanıyor.ama bizim buna ne kadar ihtiyacımız olduğu sorgulanmıyor.yada bu yeniliğe ulaşmak için feda edilenler göz önünde bulundurulmuyor.
bilal'e anlatır gibi anlatmak gerekirse;
örnek: otomobil niye var?
1-gideceğim yere daha hızlı gitmek.ama artan otomobil sayısı saatlerce trafikte kalmama neden oluyor
2-güvenle, dış etmenlerden mümkün oldukça etkilenmeden gitmek..ama trafik kazaları beni yaralıyor öldürüyor.beni öldürmese bile trafik zamanımı çalıyor.stresimi arttırıp tansiyon ve şeker hastası olmamı kolaylaştırıyor.agresifleştiriyor.
..........
''teknolojinin zararları'' ile ilgili milyon örnek verilebilir.
medeniyet dediğin benim temel ihtiyaçlarımı karşılamıyor.barınma ihtiyacı ilk insandan beri var.ve bu hiç bir zaman bu kadar komplike olmadı.istanbulda 3+1 bi evde oturmak kenar mahallelerde 500 bin,deniz gören yerlerde en az 5-6 milyon.yani medeniyetin sana dayattığı sgk'lı düzende (ki bu kapitalizm de gelişmekle alakalı tabi güzel kardeşim ne sandın) ölene kadar çalışsan o evi ''hak'' edemiyorsun.''oysa geri kalmış'' kastamonulu hemşehrilerim istediği yaylaya ormandan kestiği odunla evini yapabiliyor.

tamam ne saçmaladım
dağılın.
kimse geri kalmadı ileri de gitmedi
kadar gezegende debelenip duruyoruz işte
adam olun
insan olun
hırslarınızdan kurtulun.
adam elindeki gezgenin (dünya) ırzına geçmiş,bana uzayda hayat arıyor. lan elindeki hazır sana bahşedilmiş ''hayatı'' niye mahvettin

Cidden özledim .şu yorumu görunce bi gülümsedim

Her yeri betonlaştırıp, bilimsel açıdan kayda değer bir ilerleme gösterememektir. Tanıdık geldi mi?
Ha bir de unutmadan tübitaktır.

Geri