Hayırdır, ne oldu? Dünkü yorumuma alınmadın umarım.Ya neyse meme falan varsa paylasin moralim bozuk zaten.
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
Hayırdır, ne oldu? Dünkü yorumuma alınmadın umarım.Ya neyse meme falan varsa paylasin moralim bozuk zaten.
Psikiyatristler bu konuda farklı düşünüyorlar galiba çünkü kötü anı silmenin mümkün olacağı ile ilgili çalışmalar var. Hafiza silmek tıbben mümkün olmasa da belli anıları silebiliyorlarmış.Geçmişe ait olumsuz izleri silmek diye bi teknik yok. Misal tecavüze uğradı biri. Bunu baskılamak için beyin ekstra enerji harcar. Silemez ama görmezden gelmeyi öğrenir. Ama o anı hatırlatan en ufak şey ( özel hayatında cinsellik) yeniden parlatacaktir anıyı. Beyinde boş yer açmak için gereksizleri sileyim diye bişey de yok. Zaten silip üzerine tekrar tekrar yazar. Hafızaya alınan bilgi ne kadar çok tekrarlanıyor ve kullanılıyor ise o kadar kalıcı olur. Fazla konneksiyon kullanılarak yazılan verinin silinmesi zor olur. Ayşe teyze komşunuz ise bu bir puan. Ayşe teyze iş arkadasinizin annesi ise iki puan. Komşu Ayşe teyze iş aynı zamanda terzinizse 3 puan...
Psikiyatristler bu konuda farklı düşünüyorlar galiba çünkü kötü anı silmenin mümkün olacağı ile ilgili çalışmalar var. Hafiza silmek tıbben mümkün olmasa da belli anıları silebiliyorlarmış.
Kötü anıları silmek mümkün
Türkçe açılımı “Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme” olan; halk arasında ise hafıza silme veya bilinç altı temizleme olarak adlandırılan EMDR terapisi ile travmatik olmaları nedeniyle belleğe takılı kalan, kişinin hayatını kabusa çeviren anıların, kaygıların ve korkuların etkisi ortadan kaldırılıyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora, “Tıbben hafızayı silmek mümkün değildir. Burada yapılan hafızaya olumsuz şekilde depolanan anılara karşı kişinin duyarsızlaştırılmasıdır. Terapinin kişiye kazandırdığı pozitif inançlar ve olumlu duygular kişinin hayata bakışını bile değiştirir” dedi.
Dünyada çok uzun yıllardır uygulanan, oldukça etkin ve güçlü bir psikoterapi yaklaşımı olan EMDR’nin (Eye Movement Desensitizasyon Reprocessing) oldukça etkin, güçlü bir psikoterapi yaklaşımı olduğunu söyleyen Medicana International İzmir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora, “EMDR psikolojik travmanın yarattığı duygusal kilitleri açar ve kişinin sahip olduğu kaynaklarını kullanmasına yardımcı olur. EMDR terapisinde işlenememiş olumsuz anılar gün yüzüne çıkarılarak yeniden işlenir ve sağlıklı olarak depolanması sağlanır” dedi.
Kötü Anı Etkisini Yitiriyor
EMDR terapisinde ilk adımda kişiye travma yaratan anının detaylı bir şekilde ele alındığını söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora, “EMDR terapisi seanslarında kişi tamamen uyanık ve bilinçlidir. Terapistle iletişim halindedir. Halk arasında hafıza silme veya bilinç altı temizleme olarak da adlandırıldığı görülmektedir ancak tıbben hafızayı silmek mümkün değildir. Burada yapılan hafızaya olumsuz şekilde depolanan anılara karşı kişinin duyarsızlaştırılmasıdır. Duyarsızlaştırma aşamasında tetikleyicilerle de çalışılır ve etkileri ortadan kaldırılır. EMDR sonrasında, kişiler, genellikle anıya ait görüntüleri aynı netlikte hatırlayamaz ve anıyla ilgili aynı duygusal tepkileri yaşamazlar. EMDR, anının geçmişte kalmasını sağlar” diye konuştu. Uzm. Dr. Bora, EMDR terapisi ile sadece semptomların ortadan kalkmadığını, kişinin ilişkilerine, dünyaya ve kendisine bakışını olumlu yönde değiştirerek kişisel gelişim sağladığını da ifade etti.
Işık Hızında İyileşme Tanımlaması
EMDR tedavisinin uygulandığı hastalıklar hakkında da bilgi veren Psikiyatri Uzm. Dr. Özlem Bora, “ Travma sonrası stres bozukluğu, panik bozukluğu, sınav kaygısı, fobiler, depresyon, yas ve kayıplar ile olumsuz güncel yaşam olaylarının yarattığı durumlarda EMDR tedavisini uygulayabiliyoruz. Kişinin travmasının türü, yoğunluğu ve kişinin psikolojik geçmişine göre değişmekle birlikte, genellikle 3 ile 8 seans arası sürebilir. Kişilerin, hızlı iyileşme deneyimlerinden dolayı ışık hızında iyileşme veya mucizevi iyileşme gibi tanımlamalar yaptıklarına şahit oluyoruz” dedi.
Kötü anıları silmek mümkün - Medicana Sağlık Grubu
Detayını bilmiyorum ancak bir şekilde etkisini zayıflatıp, kişinin yaşam kalitesini yükseltmeye çalışıyorlar çünkü aynı kötü anıyı sürekli yaşayan insan, gerçek yaşamdan da uzaklaşmaya başlıyor.“Tıbben hafızayı silmek mümkün değildir. Burada yapılan hafızaya olumsuz şekilde depolanan anılara karşı kişinin duyarsızlaştırılmasıdır."
Silmek mümkün değil, duyarsızlaşmak mümkün diyor ve benim paylaştığım gibi o anıyı bulanık hafızaya yollamayı başarabiliyorlar sanırım.
Travmaya neden olan anıyı etksizleştirmeyi başarıyorlar herhalde. Gerçi bunu beynimiz halihazırda yapıyor da bazı insanlar takılıp kalıyor, belki onlar için bir tedavi yöntemidir.Detayını bilmiyorum ancak bir şekilde etkisini zayıflatıp, kişinin yaşam kalitesini yükseltmeye çalışıyorlar çünkü aynı kötü anıyı sürekli yaşayan insan, gerçek yaşamdan da uzaklaşmaya başlıyor.
Pozitif bilimcilerin çoğu ne yazık ki psikiyatrik çalışmaları takip etmez hatta ruh ile ilgilenmelerini saçma bulurlar ve bu sebeple eminim ki haberi de yoktur."Zaten silip üzerine tekrar tekrar yazar." Ulu @climax , hdd sürücü mü bu silip silip üzerine yazıyorHiçbir şey silinmez, bulanık hafızaya yollanır diye biliyorum. İnsan hatırlamak istemediği veya kendisini rahatsız eden herhangi bir anıyı bulanık hafızaya yollar. Birtakım yaşanılanlar o anıyı bulanık hafızadan çıkartıp tekrar canlı hafızaya getirebilir. Tabii uzman sensin, ben bir yerlerde böyle bir çalışma okumuştum.
"Çakmak" diye bir tabir hayatımda hiç kullanmadım, durum değerlendirmesi yaptım sadece.Lefty yine aradan bana çakmış ruh lafından rahatsız diye. Evet. Pozitif bilimde ruh yoktur. Ruhla uğraşan ilahiyat okusun.
Bilimsel ve felsefi konular bize daha ilgi çekici geliyor olamaz mı? Niye bizi boş işlere yönlendirmeye çalışıyorsun ki?Bak yemin ederim çok gürültü yapıyorsunuz sağdan soldan alıntı etiket... Makale paylaşan var.
Arkadaşlar. İnsan beyni kendisini anlayamaz. Ulan organ bu hepi topu. Karaciğer safra üretirken bunu bilinçli mi yapıyor. Göz kendi kendini görebilen bir organ mi ayna olmadan. Beynin kendi bilişsel kognitif kısmını anlayabilmesi için "ayna" lazım bu anlamda.
"Benlik" denen şey ne? Şu an o klavye ile o parmaklara yazı yazdiran irade ne? Hiç aynaya bakıp "kim lan bu aslında ben denen şey " demedi mi lan bu forumda kimse.Hala hafıza diyo kayıt diyo amigdala diyo hipokampus diyorsunuz.
Limbik sistemi bırakın. Meme konuşun. Meme basit. Anlaşılır. Materyalist. Ohhh..
Bilim değilse üniversitelerde niye okutuluyor ki?Bak Anadolu yakası vaka toplantıdan cıktım kafam davul oldu. Sadakatsiz dizisi izleyip nötürlenecegim. Psikiyatri bilim falan değil. Cipralex veriyolar zaten hep. İnsanlarda beklenti oluşturması açısından da sakıncalı. Biri gelsin hayatına dokunsun istiyo insanlar. Oysa psikiyatrist akşam yemek sepetinden ne söylesem diye düşünüyor. İstisnalar var elbet ama günlük pratik hep saçmalık. Sorumluluk alamayan, çözümün değil sorunun parçası kişilik gelişimi sekteye uğramış insanlarla ne yapabilir doktor.
Gelmiş kocam beni aldatıyor diyo.
İki seçenek var diyorum. Ayrıl yada kabullen. İkisinin de getireceği zorluklar var. Bu zorluklarla mucadelende sana dayanma gücü sağlarim ama bir karar vermelisin diyorum. Veremiyorum diyor. Tamam zamana yay. Düşün. Acele etme. Üstelik en kötü karar bile kararsızlıktan iyidir. Yeter ki sonuçlarını göğüsle diyorum. Napacam ben şimdi diyo. Eee napacak doktor. Verecek sipraleksi.
Hangi hormonda sorun varsa ona göre ilaç yazıyorlar çünkü böyle örnekleri gördüm hatta böbrek üstü bezlerine bile bakılıyor.Yine yanlış biliyorsun. Antidepresan için ne hormonu allasen