Gavurlar ve Müslümanlar...

• Kullanıcı AOG
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
Konu sahibi son olarak 32 gün önce görüldü
İnsanlıktan bir tılsım almış adamın bu şekilde bir karşılaştırma yapmaması gerektiğini var sayarsak, bu durumda konu sahibi için "insan değildir." mi demeliyiz acaba?

"Gelişmiş toplumlar dindar oldukları için değil dine rağmen gelişmiştir.”
Mark Twain

Yolsuzluk, hırsızlık olaylarını direkt din ile bağdaştırmak doğru değildir. Bu sınıfsal bir sorundur. Hırsızlığı yapan, hırsızlığı din üzerinden daha rahat yapabildiği için müslüman olarak anılıyor. Eğer başka yollardan daha rahat yapabiliyor olsaydı o yolları da denerdi. Yani kısaca şöyle bir denklem kurmak mümkün: Dindarlar hırsız olduğu için değil, hırsızlar dindar göründüğü için bunlar yaşanıyor.

Her ülkenin, her bölgenin kendine has dinamikleri var. Zannediyor musunuz ki Hristiyanlığın radikal bir şekilde hüküm sürdüğü coğrafyalarda hırsızlık yok... Vatikan'ın sadece resmi gelirleri bile dünyadaki açlığa büyük darbe vurabilecek ölçüde. Ancak din her zaman yumuşak karındır. Hırsızlığın en büyükleri burada yaşanıyor, o da bir gerçek.

Her şarkıya aynı ezgiyle başlamamalısın. İdeolojinin kokusunu vermeseydin, fırında pişenin kek olduğunu düşünebilirdim.

Bunlar hep sınıfsal sorun.

Her şarkıya aynı ezgiyle başlamamalısın. İdeolojinin kokusunu vermeseydin, fırında pişenin kek olduğunu düşünebilirdim.

Bunlar hep sınıfsal sorun.

Mesela burada bana nasihat vermek yerine sorunun tahlili konusunda benden daha farklı bir adım atarsan daha iyi bir iş yapmış olursun sevgili Phoibos.

Evet, sınıfsal. Sınıf sorunu olan şeye sınıfsal sorun denir. Ne kadar basit ve berrak değil mi... Ama tabi arada sırada şapkadan tavşan çıkarttığım zamanlar da oluyor, hakkımı yememelisin.

Mesela burada bana nasihat vermek yerine sorunun tahlili konusunda benden daha farklı bir adım atarsan daha iyi bir iş yapmış olursun sevgili Phoibos.

Evet, sınıfsal. Sınıf sorunu olan şeye sınıfsal sorun denir. Ne kadar basit ve berrak değil mi... Ama tabi arada sırada şapkadan tavşan çıkarttığım zamanlar da oluyor, hakkımı yememelisin.

Tahlilin fevkalade. Daha iyisini yapabileceğimi düşünmüyorum. Tahlile ideolojik sebep sıkıştırman ve bunun açıklamasını yapmamış olman beni biraz rahatsız etti sadece. Fırında pişen kek.

Tüm dünyada dayatılan bir yaşam formu var. Kas mesela. Hamallık yapmaya hayli uzak günümüz insanı ne düşünerek spor salonlarının bakteri dolu havasını soluyor? Masa başı çalışan yazılımcılar Arnold Schwarzenegger vücutlarıyla neyi başarmayı deniyor? Bir üst sınıfa dahil olmayı mı? Burada gözetilen iktisadi çıkar nedir? Kaslı kod yazıcılarına daha iyi ücret mi ödeniyor?

Metaforları ıskalamamak lazım. Yaratılan kahramanları görmezden gelmemek lazım.

Hırsızlık, yolsuzluk ile elde edilecek iktisadi çıkar gösterilebilir. İnsanlar neden kazançlarının kayda değer kısımlarını ölü yatırım olarak değerlendirir? Bugün Koç Ailesi'nde Vehbi Koç'un iktisadi çıkarları gözeten, sınıfsal bakış açısı taşıdığı iddia edilebilecek yaşam tarzını sürdüren kaç birey var? Kazandıkları paraları, sahip oldukları iktisadi çıkarları, uğrunda savurdukları başka etkenler var. Sadece bunun görülmesini istiyorum.

İnsanların bu düzene karşı ketumluklarından rahatsız olan bir düşünürün de söylediği gibi: "Sizin olanı vermiyorlarsa, siz alın." Çalmak bazen devrimci bir eylemdir No Pasaran.

Gavurlar ve Müslümanlar diye değilde, eğitimli ve eğitimsiz toplumlar diye ayırsak daha doğru olur sanki.
Müslüman toplulukları eleştiren arkadaşlardan kaçı Malezya'yı, Malezya'da ki temizliği ve titizliği gördü acaba? Gayrimüslim topluluk mu? Hayır, müslümanlar.

Yada aynı arkadaşlar Karayip ülkelerinde ki pisliği ve geri kalmışlığı gördüler mi? Onlar gayrimüslim mi? Pek tabii.

Olay dinde bitmiyor arkadaşlar. Tamamen eğitimle alakalı.

Gavurlar ve Müslümanlar diye değilde, eğitimli ve eğitimsiz toplumlar diye ayırsak daha doğru olur sanki.
Müslüman toplulukları eleştiren arkadaşlardan kaçı Malezya'yı, Malezya'da ki temizliği ve titizliği gördü acaba? Gayrimüslim topluluk mu? Hayır, müslümanlar.

Yada aynı arkadaşlar Karayip ülkelerinde ki pisliği ve geri kalmışlığı gördüler mi? Onlar gayrimüslim mi? Pek tabii.

Olay dinde bitmiyor arkadaşlar. Tamamen eğitimle alakalı.

Gayet güzel .. Bu noktada sorum şu olacak ; GayriMüslim ülkeler mi eğitimde öndeler yoksa Müslüman ülkeler mi ?

Hemen o meşhur cümleyi kurayım .. Suç İslam da değil onun özünü koruyamayan biz Müslümanlarda ..

Özünü koruyamamaktan ziyade ilk emri ''oku'' olan kutsal kitabını okumaya bile tenezzül etmemekte. Okusak da sonra özünü korusak. Bilimi ve medeniyeti şeytan işi diye gösteren sözde din alimlerini dinlemeyi bırakıp okumaya başlarsak, herşey çözüme kavuşacak gibime geliyor. Okumaktan kastım sadece kutsal kitabı değil, bizi ileriye taşıyacak her kitabı. Bu coğrafya yıllardır televizyona dahi şeytan işidir deyip karşı çıktı. Bugün gayrimüslim toplumların ileride olmasının sebebi, sahtekar din alimi ve kiliselerin baskısından reformlarla sıyrılmasıdır. Ve bugün aynı toplumlar, kiliselerin ve sahte din alimlerinin baskısı altında olmadan da dinini ve inancını dilediği gibi yaşayabiliyor.

Özünü koruyamamaktan ziyade ilk emri ''oku'' olan kutsal kitabını okumaya bile tenezzül etmemekte. Okusak da sonra özünü korusak. Bilimi ve medeniyeti şeytan işi diye gösteren sözde din alimlerini dinlemeyi bırakıp okumaya başlarsak, herşey çözüme kavuşacak gibime geliyor. Okumaktan kastım sadece kutsal kitabı değil, bizi ileriye taşıyacak her kitabı. Bu coğrafya yıllardır televizyona dahi şeytan işidir deyip karşı çıktı. Bugün gayrimüslim toplumların ileride olmasının sebebi, sahtekar din alimi ve kiliselerin baskısından reformlarla sıyrılmasıdır. Ve bugün aynı toplumlar, kiliselerin ve sahte din alimlerinin baskısı altında olmadan da dinini ve inancını dilediği gibi yaşayabiliyor.

Bu yorumun üstüne daha da söz söylenmez ..
İmzamı attım ..

Bunun cevabı aşikar. Aslında soru şu olmalı? Neden böyle? Sizce nedeni ne? İslam mı?

Müslümanlar arasından temiz olanlar da var, olmayanlar da var. Müslüman olmayanlar için de hakeza bunun böyle olduğunu ifade ettiniz. Net bir ayrımdan bahsetmemek gerekliliği hoş. Meseleyi insanın yetişmesine bağladınız. Sevdim.

Eğitimle ilgili cevap nasıl aşikar? Neden aşikar? Ne yönde aşikar?

Konu basligi John Steinbeck yapiti gibi olmus "Fareler ve insanlar" "Gavurlar ve Muslumanlar" ... aslinda soylenmek istenen sey sanirim "toplum bilinci" ve bunun temelinde yatan sey ise "egitim" cunku aldigimiz egitim bizim sosyal bilinc duzeyimizi yukseltir... Bizimse temel egitim mufredatimizda eksik olan en onemli sey "felsefedir" Egitim sistemimiz cocuklarimiza "nasil yasaniri" ogretmiyor... dort islemli matematikle yasiyoruz yasam felsefesinin ne olmasi gerektigi bize anlatilmiyor bu yuzden nasil yasamaliyiz'i sorgulayamiyoruz...
1980 li yillara kadar okullarda ilkokul ile baslayip felsefe ve psikoloji dersleri gorulurmus... daha sonra bunlar mufredattan cikartilip yerine secmeli ders olan "din ve ahlak kulturu" zorunlu hale getirilmistir... iste bugunku nesli yetistiren ebeveynler bu toplumsal cokusteki kaldirim taslarindan biridir... Mesela yorumlardan birinde "o tirnagi olmadigin avrupali uyarir sen neden uyarmadin?" demis

Bunu toplumsal dinamikler belirliyor...
1. onerme "turbanli" olmasi... degisen Turkiye'de Turbanli bacilarimizin milletvekilleri gbi bir dokunulmazliklari var. bunu her turlu magdur olabilme kabiliyetleri ile basarabiliyolar...kisi burada toplumsal lince maruz kalmaktan korkmus olabilir...
2.onerme. yaninda bir erkek vardir... muhafazakar toplumlarda ne yazik ki evrensel hukuk yasalarini hice sayan bir kavram vardir "namus" yani yaninda erkek olan bi kadina "hakli dahi olsaniz" bir sey soylediginizde 'yanimdaki kadina laf atti" diyerek siddeti normalize edebilir...
3. onerme kadin fasizmi... bi de bu turler var... en klasik argumanlari ise sudur "bi erkek yapsa uyarmazdin di mi" konuyu bu noktaya cekip yine toplumsal bir fasizme maruz kalmaniz saglanabilir.
4. onerme kabullenis burada kisi soylese kar etmez, susmus ama gonlu razi olmamis ki gelip basligi acmis (:
Evet avrupali insan uyarir cunku Avrupa da yukardaki 4 onerme gecersizdir...

Egitim dedik ya bi de "Cin Ali" serisindeki gibi anlatalim...

Elimizde bir sizin deyiminizle "gavur" bana goreyse sadece insan olan "Jenny" var...
Bi de Muhafazakar toplumda yetismis o kulturle egitilmis yine sadece insan olan "Fatma" var... Simdi Fatma "Temizlik imandan gelir" diye dusunen imanli yetistirilmis bir arkadasimiz bu yuzden evi pur-i paktir... ozellikle evinde konuk agirladiginda ortalik "bal dok yala" kivamindadir... bu deyimler bile temizligin onemini vurguluyor aslinda toplumda... ama Fatma nin sokagi Fatma nin umrunda degildir, kisin kapisinin onunceki karlari asla temizlemez. Yazin supurmez, cunku orasi kamusaldir... ve fatma bundan sorumlu degildir... ama fatma titiz, ve temiz oyle bilinir cunku evi oyledir.. gidin bakin (: evindeki tuvaletini dahi tuz ruhu ile temizleyen fatma... toplumsal alanlardaki umumi tuvaletlerin sifonunu cekmeyi onemsemez bile.. cunku kisisel degil ve sifonu fatmanin cekmedigini kim nerden anlayacak... burada Fatma nin"bireysel ahlak"i degil toplumsal ahlaki onemsedigini anlariz... (ki bu iki yuzludur) cunku o toplumsal ahlaka kodlanmistir... o sekilde yetistirilmistir... baskasinin evine gittiginde masada sofradan kalkarken elinde tabagi ile kalkip, mutfaktaki ev sahibine "yardima ihtiyac var mi? diye soran
bu kulturle yetistirilmis olan Fatma ile, bir alisveris merkezine gittiginde fast food arenasinda yedigi tepsiyi "nasilsa gorevli var" diye... sadece iki dakikasini ayirmak suretiyle, insani bir seyi dahi yapmayan yine ayni Fatmadir...

Simdi bi de Jenny e bakiyoruz... Evi daginiktir evet hatta temiz bile degildir, temizlik kisisel bakimdir ve Jenny boyle seyleri onemsemez... arkadasin dedigi gibi lavabo bulasik doludur... ama jenny evinin onundeki karlari mutlaka temizler "cunku biri kayip kendine zarar verebilir" orasi onun evinin disidir ve kisisel degildir,,, sorumluluk hisseder... supurur cunku insanlar geciyor oradan... coplerini mutlaka cop kovasina atar cunku koku diger insanlari rahatsiz edebilir... ama evindeki copun agzini kapatmayi akil etmez.. cunku orasi onun coplugudur kimseye bir zarari yoktur... kendi banyosunu ayda bir yikayan jenny umumi tuvaletlerdeki hijyene dikkat eder cunku onun disinda da kullanilan bir alandir... kendini sorumlu hisseder... evinde sofrasini dahi kaldirmayan bulasiklari yikamayan Jenny disarda fast food yiyorsa mutlaka tepsisini kendi kaldirir, camlari geri donusume atar... cunku o bilir bir gorevli olsa bile (ki oyle bir gorevli yok cunku ihtiyac yok) ama olsa bile yine de onun yorgun oldugunu ve sadece kisa bir suresini alacak bir sey icin onun ugrasmasini istemez.. cunku toplumsal sorumluluk hisseder.. cunku onun bireysel ahlaki gelismistir... bunun nedeni aldigi egitimdir... O sekilde yetistirilmistir...

Ama Fatma nin da bu sekilde yetistirilme nedeni Kapitalizmdir... dinler toplumları uyutmaya yarayan en etkili afyondur... cunku Fatma o sekilde yetistirilip somurulecektir Jennyler icin ... "Fatmagul'un sucu ne" demiycem ama Fatma oyle diye de kendi vizyonunu daraltmanin alemi ne dicem... Gavur musluman diye ayirmiyoruz insanlari ...

Cok uzun oldu okumayin (:

Çok saçma olacak ama nedeni ahlak,görgü kuralları falan olabilir mi?
Dinle dinsizlikle bağdaştırmak daha mantıklı olabilir tabii ama.

Geri