Frithjof
Bronz Üye
-
-
-
-
-
Uzun zaman önce izlemiştim.Bugün tevafuk bir kez daha bir arkadaşımla izleme şansı buldum.1997 yapımı bir film olmasına karşın,senaryo öylesine titizlikle ve öngörüyle hazırlanmış ve nihayetinde filme aktarılmış ki,bilim kurgu dalında bana kalırsa çıktığı yılın zirvesinde yar almıştır bu film.Başrolde Uma Thurman,Ethan Hawke ve Jude Law var.Uma ablamız o dönemlerde genelde drama filmlerinde oynamayı tercih ediyor.Daha sonra sinemanın mutsuz çocuğu Quentin Tarantino'nun manitası olup,Kill Bill gibi bir aksiyon serisine adım atmış olsa bile,Gattaca'daki performansı da fena değil. Jude Law,henüz yeni sinemaya atıldığı dönemler olmasına karşın fena değilmiş..Fakat burada oyunculuk namına bize şölen yaşatan kişi Ethan Hawke .Tek kelimeyle yönetmen bu filmde Ethan Hawke'da oyunculuk namına ne varsa iliklerine kadar sömürmüş.Ayrıca yönetmen hakkında çok umutlanmayın,bu filmden sonraki yapıtları ne yazık ki Gattaca'nın üzerinde değil.
Filmin konusuna gelirsek film genetik mimariyi konu alıyor.İnsanlar doğmadan önce çocuklarının saç/göz/ten rengi,boy uzunluğu vb. biyolojik faktörlere dokunuşlar yaparak,çocuklarının kendilerince kusursuz olmasını sağlamaktadırlar.Tabi bu dokunuşlar toplumda üst sınıf/alt sınıf gibi ayrışımları üst seviyeye çıkarmıştır.İnsanoğlunun kendince oluşturduğu döngüde üst seviye doğan insanlar,en iyi yaşam standartlarında hayatını idame ettirirken,tam tersi istikamette doğanlar ise adeta yoksulluk ve ölüme terkedilmiştir.
Film bu şekilde ilerlerken müthiş bir klişe beynimizde şimşek gibi çakıyor "İnsanoğlunun gücü Kaderin üzerinde değildir" biyolojik ve hatta kronik etmenlere müdahale eden insanın gücünün yetmediği tek şey kader mefhumuydu.Zira doğduktan sonra insanın başına gelebileceklere insanın gücü yetmiyor ve böyle bir muktedirliği bulunmuyordu.Bu doğruyu neredeyse 25 yıl önce,teknoloji ve bilimle harmanlayıp izleyiciye sunan çok güzel bir film.İzlemenizi tavsiye edebilirim.