Galatasaray, Mourinho’yu FIFA ve UEFA’ya şikayet edecek

🕒 Konu sahibi 3 saat önce aktifti
ırkçılık mıdır bilmem, futbolda olur mu böyle şeyler onu da pek anlamam, hakim değilim holiganlık diline. lakin, üstteki cümlende 'tek bir yanlış değil', 'hoş değil', 'demese daha iyiydi' vb. bir eleştirin olsaydı, yazdıklarını samimi bulabilirdim. sori:*
zaten ırkçılık diye yaygara koparılmasına laf ettim, yoksa keşke böyle bir şeyi hiç söylemeseydi. bunu farklı ifade edebileceğin 40 tane cümle kurabilirsin. ben de galatasaraylı arkadaşların hassasiyetini hocaları bilmem ne yaptığımın portekizlisi diye söverken eleştirselerdi samimi bulabilirdim.

zaten ırkçılık diye yaygara koparılmasına laf ettim, yoksa keşke böyle bir şeyi hiç söylemeseydi. bunu farklı ifade edebileceğin 40 tane cümle kurabilirsin. ben de galatasaraylı arkadaşların hassasiyetini hocaları bilmem ne yaptığımın portekizlisi diye söverken eleştirselerdi samimi bulabilirdim.
sözcü olarak beni seçmediler ayol, bana ne onlardan. ldfkj bir yanlış varsa, kişi, takım, yönetici, direktör olmaksızın yanlış olduğu kabul edilmeli. benim nazarımda öyle en azından. senden ya da forum içerisindeki başka bir fenerbahçeliden böyle bir kabul okumadım maalesef. okuyacakmışız gibi de görünmüyor.

kanguru gibi zıplıyolar deseydi bu kadar tepki görür müydü? yooo
herifin içi pis içi..

Hiçbir spor organizasyonunda hiç kimse bir kişi veya grubu hedef alarak kullanılan "Maymun" ibaresinin arkasındaki niyetin ne olduğunu umursamaz. O yüzden eli yüzü düzgün organizasyonların unsurlarının hiçbiri konuşmalarının hiçbir yerinde hiçbir şekilde bir grubu hedef alır şekilde maymun ifadesini kullanmaz, kullanmaya cesaret edemez. Çok uzağa, geçmişe vs gitmenin lüzumu yok. Mourinho'nun çalıştırdığı takımlardan Tottenham'da Rodrigo Bentancur kendi ülkesinin yerel bir televizyon kanalında takım arkadaşı Son özelinde bir konu üzerine, bütün Asyalılar birbirine benziyor şakası yaptı. Bu söylemin neticesinde Premier League yönetimi Bentancur'u, "Dostum biz senin niyetini biliyoruz, sen var ya pırlanta gibi çocuksun" falan deyip göndermedi. Aksine bu söyleminden ötürü 7 maç ceza, belirli bir tutarda para cezası ve en iyisi de ırkçılığa karşı yüzyüze eğitim cezası verdi.

Mourinho gibi Avrupa'nın üst düzey liglerinde takım yönetmiş bir hocanın "Maymun" kelimesinin nerede kullanılıp kullanılmayacağını bilmemesine imkan yok. Bile isteye, kelimeyi seçerek yapıyor bunu. Sadece maymun değil, orman ve sirk ifadelerini de bile isteye ve özellikle kullandı. Bu noktada Mourinho'nun hangi saikle bu demeci verdiğinin bir ehemmiyeti yok. Şunu herkes biliyor ki Mourinho bu demeci İngiltere'de, İspanya'da ve İtalya'da veremezdi. Verseydi sadece sportif anlamda değil, sosyal anlamda da başına gelecekleri bildiği için veremezdi. Bu söylemin savunulmasına, Okan Buruk'un ettiği küfür üzerinden normalleştirilmesine gerek yok. Okan Buruk'un yaptığı da çok büyük terbiyesizlik ve ırkçılık, Mou'nun yaptığı da. Bu söylemleri kurumsal olarak savunmak manasız. Mourinho da Okan Buruk da kurumlarından büyük figürler değiller ve olmamalılar. En azından yönetimler bunun böyle olduğu mesajını vermeliler ama Acun çıkıp deli saçması söylemlerle bunu savunursa Mourinho da bir sonraki maç maymun demekten de ileri gider.

Hobi olarak niyet okuyuculuk yapan arkadaşlarımız var,ne güzel.
Futbolu sevmeyen biri olarak ortadan konuşmayı ben başarabileceğim galiba.
Irkçılık diyemezsiniz; niyet okuyabilmeniz gerekir bunun için. Buna art niyetsiz, aman canım takılacak ne var da diyemeyiz; Maymun kelimesini bir insana-gruba yakistirirken nahoş durumlar için tercih edildiğini bilmek için Türk Dili uzmanı olmaya gerek yok. Köpek kelimesi de benzer şekilde yerme amaçlı kullanılır mesela.
Kısacası ne niyetle söylediğini bilemeyiz, mümkün değil fakat seçilen kelime itibari ile nahoş bir tablo olduğu tartismaya kapali.
Aksi hallerde söylenilen her söz taraftarlığın getirdiği bir histeriden öteye gitmez.

ya bu adam şinananay yavrum şinananay bilmem ne ........
yapsın tezahüratlar ederken gsliler tarafından üçlü çektirip ortak olan kişidir ghkjlşklş
mori de sen neden böyle şeyler diyorsun gerek yok yani....
normal bulmuyorum tabi ki ama buruğunda lig içinde kışkırtıcı sözlerini davranışları hatta mimikleri nedir...
yok hakeme gitti ağladı diyorsun...
ee o zaman.

Ülkedeki futbol takımları arasındaki kaosun sebepleri taraftarlar değil tamamen yöneticilerdir. Fenerbahçe yöneticisi(ismini anmak istemiyorum) çıkıp hakaret ediyor. O sırada taraftar; vayy işte başkan dediğin bu. Bir sonraki açıklama küfüre ve küfürlü tezahüratlara dönüşüyor. Bunun aynısı diğer kulüp başkanları için de geçerlidir. Ülkece kaostan küfürden hakaretten besleniyoruz.

Geçenlerde Okan buruk’un bir paylaşımına denk geldim küfürlüydü ona da hak vermedim. Ama akabinde morinhonun taraftarla ettiği küfürü görünce orantılı güç ilkesi gereğince ikisi de birbirine eş değer davranmış diyorsunuz. Ama bunun devamında daha ağır sonuçlarla taraftarların birbirine küfürleri darp etmelerine kadar gidiyor. Dünkü olay da buna benzerdir. Avrupa maçlarından hemen sonra başlayan laf atmalar hakaretler bunu zaten gösteriyordu. Bu bizim ülkenin genel sorunudur.

Avrupa bunu yapamazlar. Peki neden yapamazlar? Gidip mesela bir ingiltere futbol federasyonunun kurallarını araştırın. Hiç bir şekilde hakemleri eleştiremezsiniz, küfür edemezsiniz, federasyonu küçük düşüremezsiniz baskı altına alamazsınız. Yaptığınız takdirde alacağınız cezaların haddi hesabı yoktur. Aynı durumu daha önce premier lig tecrübesi olan morinhonun tek bir defa böyle bir açıklaması yoktur. Yapamazda!

Velhasılı kelam; morinhonun dünkü maymunlar gibi zıplıyorlardı demesi aslında hakaret kelimesidir ancak kişiye karşı olmadığı için muhtemelen kişi bazlı düşünülerek ırkçılığa girmez ama herhangi bir kuruma ya da zümrede denildiği takdirde ise Türkiye futbol federasyonu ve uefa tarafından idari bir soruşturmaya sebep olabilir. Bunu bekleyip görelim.

Fenşko iyice zıvadan çıktı.derbide 10 kişiyle defans yapıp,sonrada bakın gol atamıyorlar yabancı hakem bu işte diye ne tuhaf bir takım oldu

Okan Hocam'ın bazı siyahi yönleri olduğu doğrudur.

(Irkçılık yapma sırası bana geldi xd)

E maymun gibi zıplıyordu kenarda, ne desin mourinho başka? Dün Okan’a küfür ede ede bir hal oldum. Karektersiz çapsız herif, faul olan pozisyonlara bile yırtınıyordu. Bu maçta hakem konuşmak için mal olmak lazım

Arkadaşlar bir hususun altını çizelim. Mourinho, maymun ifadesini Okan Buruk'u değil, Galatasaray kulübesini kastederek söyledi. İfadenin geçtiği kısım şurası,

I have also to thank the referee because with a Turkish referee after the big dive in the first minute, their bench jumping like monkeys on the top of the kid, with a Turkish referee you would have a yellow card after one minute, and after five minutes I would have to change him

Dün Acun'un söylemi, bugün de Fenerbahçeli çok takipçili hesapların muhtemelen talimat üzere, maymun ifadesinin sanki Okan Buruk'un şahsına söylenmiş gibi hareket etmesi suyu bulandırmaktan ve karşı algı çalışması yürütmekten başka bir şey değil. Bunun lüzumu yok. Özür dilemesen dahi, sehven söylenmiştir, ırkçı bir saikle söylenmemiştir rererö tarzı boktan bir kurumsal açıklamayla olayı kapatır yoluna bakarsın. Bunu yapmak yerine "Yav zaten beyaza maymun demek ırkçılık değil" falan diyerek bu olarayı kurumsal olarak savunmak gerçekten anlamsız. Biraz tatsız bir gündem olup birkaç gün sonra kapanacak konuyu savunarak daha da harlıyorlar.

Tamam maymun u savunanlara sürekli burada aynı benzetmeyi yapalım. Maymun gibi her konuya sıçrama, atlama diyelim. Madem ki hoşlarına gitmiş, biz de geri çevirmeyiz..

Türkiye’de çalışmaya başladığından beri düzenli olarak Türk insanını aşağılayıcı sözler sarf eden Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho, bugün ahlak dışı ifadelerine insanlık dışı söylemleri de eklemiştir.

Jose Mourinho hakkında bu ırkçı söylemleri nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunacağımızı, UEFA ve FIFA nezdinde de şikayetçi olacağımızı bildiririz. Tüm bu girişimlerimizin yanında “Ahlak timsali” rakibimizin teknik direktörlerinin bu söylemi hakkında göstereceği tavrı takip edeceğiz.

Galatasaray Spor Kulübü

Acun Ilıcalı: 'Maymun' kelimesini siyahi bir insana karşı kullanırsak ırkçılıktır. Bunu beyaz bir insana kullandığımız zaman bu nasıl ırkçılık oluyor? Meraktan soruyorum.

Bişi dem konu ne bilmiyorum ama Acun bu söylemi ağır ırkçılık mk sfdffhgjhgkhhjghhj

2013 yılında eboue ve drogba'ya muz atan kişiyi "kabızlık" açıklamasıyla savunmaya çalışanların: "mou'un yaptığı ırkçılık değil ama futbolun doğasına da uygun değil" demesini bekliyoruz.
bir de acun'un, francesco acerbi gibi bir açıklaması var. hangisi daha rezalet bilmiyorum. ilkokul diploması olan bir kişinin futboiu yönettiği bir ortamda böyle yan karakterlerin olmasına şaşırmamak gerek aslında.
genel olarak "maymun" kelimesi futbolda ırkçılık. "ben şaka yaptım, aslında öyle söylemek istemedim" diye sıyrılmaya çalışacağınız bir konu değil. çünkü fifa/uefa niyete değil söyleme bakar. aklamaya çalışacağım diye insanlıktan çıkılmasın lütfen.

Geri