[imalı content]
hokkabaz kült film midir ya? esaretin bedeli ve hababam sınıfı da çok iyidir, izlemediyseniz onları da izleyin. sımayli. (: kynodontas, lynch falan gördüm sevindim. eskiden victor erice filmleri tartışılırdı ya. riddick nedir?
[/imalı content]
-
geçen senelerde iksv, etkinlik kapsamında
danis tanovic'i getirmişti. sevdiğim yönetmenlerden kendisi. onun bir filmini önereceğim ama filmografisinin öne çıkan filmlerini de yazayım ilgilisine:
smrt u sarajevu / saraybosna'da ölüm
cirkus columbia / güzel bir hayat düşlerken
no man's land / tarafsız bölge
...
öneri olarak "
epizoda u zivotu beraca zeljeza / bir hurdacının hayatı" ile başlayayım. teknik olarak aktüel kamera kullanımı seçildiği için sanat sinemasına bağışıklığı olmayanları sıkabilir.
---
devam ediyorum. sıradaki rotam yeni dalgası ile parlayan rumen sinemasının öncü isimlerinden
cristi puiu imzalı
moartea domnului lazarescu / bay lazarescu'nun ölümü; oldukça canınızı sıkacak ve ucundan da olsa katharsis'i yakalayamama ihtimalinizin olmadığı bir yapım. sanat sinemasına bağışıklığınız yoksa bu filmi de izlemeyin.
---
avrupa turu devam ediyor. macar sinemasından
gyorgy palfi ve hastalıklı eseri
taxidermia / tahnitçilik. hassas midelere, apolitik duruşu beğenmeyelere tavsiye etmiyorum. üç neslin faşizm, gulaş komunizmi ve modernizm/kapitalizm eksenindeki kişisel intiharlarını anlatan bir film. ne demişler, devrimin semirttiği çocuklar, devrimi yer. aferin sana palfi.
---
hastalıklılardan devam ediyorum. kafkavari bir tutumla, sovyetlerin dağılma atmosferinde bir düzen eleştirisi. yönetmen, karen shakhnazarov'un deneysel işi,
gorod zero / sıfır kenti. deneysel sinema ile ilgili uyarıda bulunmama gerek yoktur herhalde.
---
"komunistler moskova'ya"dan devam edelim. sovyetler yok artık. rus-çeçen savaşı sırasında sınır kasabalardaki bir akıl hastanesi. ve gelişen olaylar. andrey konchalovskiy'in gözünden
dom durakov / deliler evi.

---
yurda artvin üzerinden giriş yapalım artık. hokkabaz diyorduk. benim önerim
burçak üzen'in yönettiği ve güven kıraç'ın başrolünü oynadığı film
beginner.
---
altı günde yaratılan dünyanın, yedi güne bölünmesi meselesi var tabi. bu da ekleme olsun: sırp yönetmen
goran paskaljevic. filmi,
kad svane dan / gün doğarken.