Evrim teorisi gerçek mi?

Konu sahibi son olarak 1661 gün önce görüldü
Aslında bilime ters düşmüyor, aslında hemen hemen hiçbir şey bilime ters düşmez. Çünkü bilim elinde olan her şeyin üstüne kafa yoran ve onun doğruluğunu yada yanlışlığını ispatlamaya çalışan bir prensipten ibarettir. Yine de şahsen ben size yakıştıramadım bu yorumunuzu, aklımdaki Buhari resmine zıt düştüğü için bu yaptığınız yorum. Velhasıl şöyle düşünmeye çağırıyorum sizi. İslam Budizm'e göre tüm "gerçeğe" ters düşüyor. Bir Budist kalkıp "Muhammed'in başına Hira Mağarası'nda bir iş mi gelmiş acaba" demesi ne kadar terbiye ve üsluptan noksan bir yorum ise sizinki de bana öyle geldi. Şimdi din ile bilim aynı şey mi diye gelirseniz eğer ben de size konunun evrimsel biyoloji olduğunu ama sayfalarca din tartıştığımızı hatırlatmak isterim.

Olabilir, doğrudur da. Sizin de dediğiniz gibi savunulan görüşlerin fikir ayrılıklarıdır. Yalnız çoğu kez tezleri çürütülmüş iddialar üzerinde pozitif düşünmemi beklemeyin benden.

Sâdece bana değil, bütün bilime ve gerçeğe ters düşüyor. Yine iyi demişim.

İnsanlar evrim teorisine dinsel açıdan bakıyorlar o yüzden bu kabullenememe aslına bakarsanız. Yoksa önceki yorumlarda ben de dahil çok üye dini yıkıcı bir şey olmadığını belirtti zaten. Maymundan da gelmedik diye altını çiz çiz bir hal olduk. Evrim teorisi bu değildir. İyice bir araştırılıp düşünce hakimiyeti kurulursa zaten öyle olmadığını anlarsınız. Bilime de ters düşseydi hala araştırılmazdı ve inanın bugün genetij üzerine yapılan tüm çalışmalar bu teori üzerinden yürüyor. Bizzat okuyorum.
Darwin bence çok mantıklı bir işe girişmiş. Hem hangi insan merak etmez ki nereden geldiğini? Yani yine aynı yorumları yapıcam ,
maymundan evrimleşme gerçeği olsa bile yine de maymunu yaratan bir yaratıcıyı bu teori açısından inkar etmek de bilinçsizlik olur. Yani inanıp inanmamayla alakası yok.

Ve '' yine doğru demişim '' uslubunuz beni de şaşırttı . Yakıştıramadım.

Olabilir, doğrudur da. Sizin de dediğiniz gibi savunulan görüşlerin fikir ayrılıklarıdır. Yalnız çoğu kez tezleri çürütülmüş iddialar üzerinde pozitif düşünmemi beklemeyin benden.

Bu konuda haklısınız, Darwin'in çoğu tezi çürütülmüştür ama yerine daha geçerli ve dayanakları olan tezler konulmuştur yani Evrim teorisi artık sadece Darwin'e ait bir tezden ziyade büyük bir bilim camiasının ortak tezi haline gelmiştir. Mesela en basitinden Darwin'in yaptığı evrimsel sınıflandırma yalanlanmış ve yerine şu anda da geçerliliğini koruyan analog bağlı zincirleme sistemi konulmuştur. Yani demem o ki evrimin tamamen doğru olup olmadığı hala bir muamma, sonuç olarak ne bu olamaz ne de bu kesinlikle oldu diyebiliriz. Sonuçta bu teorinin yarattığı iki büyük bilim alanı mevcut ve bu iki bilim dalı (evrimsel biyoloji ve evrimsel psikoloji) durmaksızın çalışmalarını sürdürüyorlar evrene ait bu gizemleri çözmek için.

İnsanlar evrim teorisine dinsel açıdan bakıyorlar o yüzden bu kabullenememe aslına bakarsanız. Yoksa önceki yorumlarda ben de dahil çok üye dini yıkıcı bir şey olmadığını belirtti zaten. Maymundan da gelmedik diye altını çiz çiz bir hal olduk. Evrim teorisi bu değildir. İyice bir araştırılıp düşünce hakimiyeti kurulursa zaten öyle olmadığını anlarsınız. Bilime de ters düşseydi hala araştırılmazdı ve inanın bugün genetij üzerine yapılan tüm çalışmalar bu teori üzerinden yürüyor. Bizzat okuyorum.
Darwin bence çok mantıklı bir işe girişmiş. Hem hangi insan merak etmez ki nereden geldiğini? Yani yine aynı yorumları yapıcam ,
maymundan evrimleşme gerçeği olsa bile yine de maymunu yaratan bir yaratıcıyı bu teori açısından inkar etmek de bilinçsizlik olur. Yani inanıp inanmamayla alakası yok.

Ve '' yine doğru demişim '' uslubunuz beni de şaşırttı . Yakıştıramadım.

Atıp tutmadan evvel Darwin'in Çöküşü isimli kitabı bir okuyun. Maymunların pek ilgisini çekmez ama maymunseverlerin kesinlikle okuması gereken bir kitap.

Atıp tutmadan evvel Darwin'in Çöküşü isimli kitabı bir okuyun. Maymunların pek ilgisini çekmez ama maymunseverlerin kesinlikle okuması gereken bir kitap.

Atıp tutmuyorum bu konuyu ders olarak görüyorum dedim. Darwinin Çöküşünü kim yazmış merak ettim Harun Yahya yani Okyar Evrim Aldatmacası diye bir kitapta yazmıştı. Piyasada gereksiz kitaplar da var yani. Ben size diyorumki bu dinsel açıdan bir şey değil. Dinle alakası bile yok hala o gözlükle bakıyorsunuz. Evrim teorisine inanan , dini inancı da olan biriyim aynı zamanda ama nedense beni hiç te aksi bir yola sokmuyor.

Konu teoriden çok saptı, ben bilimsel kısmını önceden yazmıştım zaten. Devam etmiycem yorumlara, iyi günler :)

olm ne acayip adamsınız la :) çamurdan geldiğinize inanıyorsunuz da,maymundan geldiğinize niye inanmıyorsunuz.kaldı ki maymundan geldin diyen de yok. Ortak atadan bahsediliyor.

Atıp tutmuyorum bu konuyu ders olarak görüyorum dedim. Darwinin Çöküşünü kim yazmış merak ettim Harun Yahya yani Okyar Evrim Aldatmacası diye bir kitapta yazmıştı. Piyasada gereksiz kitaplar da var yani. Ben size diyorumki bu dinsel açıdan bir şey değil. Dinle alakası bile yok hala o gözlükle bakıyorsunuz. Evrim teorisine inanan , dini inancı da olan biriyim aynı zamanda ama nedense beni hiç te aksi bir yola sokmuyor.

Konu teoriden çok saptı, ben bilimsel kısmını önceden yazmıştım zaten. Devam etmiycem yorumlara, iyi günler :)

Mübarek,

Harun Yahya falan değil, siz vermiş olduğum linkteki kitabı okuyun önce. Bu konuyu ders olarak görüyor olmanız, bu konuda her şeyi detayı ile doğru şekilde biliyor olmanızı sağlamaz. Din ile alâkası olup olmadığı hususunda tek bir cümle kurmadım. Dîni, konuya dâhil etmedim bile.

Pratik olmadıkça teoriden daha çok saparsınız. Devam etmemeniz en çok sizin yararınıza olur :)

:hi:

İslam'ın Çöküşü

Siz şu kitabı okuyup İslam'a inanmayı bırakın, ben de söylediğiniz kitabı okuyup evrimi yalanlayacağım.

''Peygamber İslamı yayarken yalnızca kılıçla karşılaşmadı, ozanlar ona ağır yergiler söylemekten, onu sapkınlığa dalmış göstermekten geri kalmadılar. Bu nedenle ilk evrelerde ozanlar, büyücüler, saptırıcılar, yalancılar diye suçlandı. İslam inancı yerleşmeye, ozanların onayını almaya başlayınca durum değişti, bu yeni dini benimseyenler de çıktı. Ancak tüm güçlüklerin ortadan kalktığı söylenemez. İlk bildiriler (vahiyler) yumuşak, duygulandırıcı, çekici bir dildedir. Peygamberin çevresinde toplananlar çoğaldıkça, güçlendikçe bildirilerde yumuşamanın yerini gözdağı veren, korkutmaya yönelik açıklamalar aldı. Sonunda Peygamber kendisine yürekten bağlı kalanlarla başka bir ile göçtü, bu göçüşe İslam tarihinde 'Hicret' denir, yeni yıl bu olayla başlar (Arap günlüğünde) . İlgili bölümlerde anlatılan 'mezhepler', 'tarikatlar' hep bu kaynakların (peygamberin sözlerinin) değişik yorumlarından doğmuştur. İslam tarihinde yüzlerce yıldan beri süregelen olayların nedeni, bu kaynaklara dayanan yorumlardır. Bu yorumları birbiriyle uzlaştırma, bağdaştırma olanağı yoktur. Günümüzde Alevilik-Sünnilik gerginliğinin biricik kaynağı, 'halife' seçiminden sonra gelen bu kaynakların değişik, tutarsız yorumlarıdır. İslam tarihinde mezheplerin sayısınca 'şeriat', onların sayısınca da yorum, açıklama, uygulama vardır. Bunlar arasında da uzlaştırma çabaları boşunadır. İslam ülkelerinde uygulanan işlemlerin hepsi bu kaynaklara dayandığı, en doğru yolun kendisininki olduğu savı egemendir. (Arka Kapak) ''

Bahsetmiş olduğunuz kitabın açıklamasındaki yazı.

Allah aşkına bu mudur? Ayrıca size İslam'ı doğrulayın, kabûl edin, inanın diye bir yaptırımda bulunan da yok. Savaşmak için yanlış silahlar seçiyorsunuz.

''Peygamber İslamı yayarken yalnızca kılıçla karşılaşmadı, ozanlar ona ağır yergiler söylemekten, onu sapkınlığa dalmış göstermekten geri kalmadılar. Bu nedenle ilk evrelerde ozanlar, büyücüler, saptırıcılar, yalancılar diye suçlandı. İslam inancı yerleşmeye, ozanların onayını almaya başlayınca durum değişti, bu yeni dini benimseyenler de çıktı. Ancak tüm güçlüklerin ortadan kalktığı söylenemez. İlk bildiriler (vahiyler) yumuşak, duygulandırıcı, çekici bir dildedir. Peygamberin çevresinde toplananlar çoğaldıkça, güçlendikçe bildirilerde yumuşamanın yerini gözdağı veren, korkutmaya yönelik açıklamalar aldı. Sonunda Peygamber kendisine yürekten bağlı kalanlarla başka bir ile göçtü, bu göçüşe İslam tarihinde 'Hicret' denir, yeni yıl bu olayla başlar (Arap günlüğünde) . İlgili bölümlerde anlatılan 'mezhepler', 'tarikatlar' hep bu kaynakların (peygamberin sözlerinin) değişik yorumlarından doğmuştur. İslam tarihinde yüzlerce yıldan beri süregelen olayların nedeni, bu kaynaklara dayanan yorumlardır. Bu yorumları birbiriyle uzlaştırma, bağdaştırma olanağı yoktur. Günümüzde Alevilik-Sünnilik gerginliğinin biricik kaynağı, 'halife' seçiminden sonra gelen bu kaynakların değişik, tutarsız yorumlarıdır. İslam tarihinde mezheplerin sayısınca 'şeriat', onların sayısınca da yorum, açıklama, uygulama vardır. Bunlar arasında da uzlaştırma çabaları boşunadır. İslam ülkelerinde uygulanan işlemlerin hepsi bu kaynaklara dayandığı, en doğru yolun kendisininki olduğu savı egemendir. (Arka Kapak) ''

Bahsetmiş olduğunuz kitabın açıklamasındaki yazı.

Allah aşkına bu mudur? Ayrıca size İslam'ı doğrulayın, kabûl edin, inanın diye bir yaptırımda bulunan da yok. Savaşmak için yanlış silahlar seçiyorsunuz.

Estağfurullah amacım savaşmak değil, sadece burada bir şeyleri bilimsel boyutta tartışacaksak ki konu evrim ise bu bilimsel bir meseledir konuyu tartışalım, Darwin'i yada Lamark'ı değil.

Yoksa sizinle bir sıkıntım yok yanlış anlamayın beni. :)

Not: Kitabı bilmiyorum sadece aynı isimde olduğu için kopyaladım buraya, amacım da herkesin her konuda kitap yazdığı ve bilimsel bir tez karşısında "kişisel görüşleri" kaynak göstermenin yanlış olduğunu göstermekti. Yoksa İslam da bilimsel açıdan bir tezdir, Turan Dursun'un da İslam'ı eleştiren kitapları vardır. Ben İslam tezi karşısına sadece bu kitapları kaynak göstererek çıkamam.

olm rahatsız mısınız? Buhariyle tartışılır mı? Ben Bi kez denedin ağzımın payını aldım oturdum.adam tam bir fıkıh alimi

olm rahatsız mısınız? Buhariyle tartışılır mı? Ben Bi kez denedin ağzımın payını aldım oturdum.adam tam bir fıkıh alimi

Yahu fıkıh alimi olmasında bir sakınca yok, her insan ile edep-adap sınırları içinde tartışılabilir. Böyle bakmamalısın bence olaya. Buhari'nin de ilk mesajı dışında ne üslubunda ne de başka bir şeyinde tartışmaya ters bir şey olduğunu düşünmüyorum. Ha konudan çok saptık o ayrı bir mevzu.

Buhari var derse tanrı vardır yok derse yoktur.benim mürşidim Buhari dir.

Kabûl edenlerin, kanıt isteyenlere, gözlemlenebilir tek bir kanıt sunamadıkları teori, yasa, fantazi, varsayım ya da her neyse o dur.

Bir sığıra sorar gibi soralım ki, sığıra anlatır gibi anlatsınlar biz de anlayalım:

- Yer çekimi var mı?

- Var.

- Kanıtın ne?

- Bak elimdeki taşı bıraktım yere düştü.

- Eyvallah!

-------------------------------------------------

- Hastalıklara mikroplar neden olur.

- Kanıtın ne?

- Bak bu mikroskop. Bak bakayım bu da hastalıklı doku.

- Gördün mü?

- Gördüm, Eyvallah!

-------------------------------------------------

- Gece, gündüz dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi neticesinde meydana gelir.

- Kanıtın ne?

- Gel seninle şöyle bir uzaya çıkalım, gözlem yapalım.

- Tamam çıkalım.

- Gördün mü dünya hem güneşin, hem de kendisinin etrafında dönüyor. Anladın mı şimdi?

- Anladım, Eyvallah!

Şimdi gelelim evrimcilere;

- Evrim bir yasadır. Türler milyonlarca yılda evrilerek meydana gelmişler ve çeşitlenmişlerdir.

- İyi, peki. Kanıtın ne?

- Sığır ne kanıtı! Milyonlarca yıldan bahsediyoruz. Sen sığır olduğun için bunu zaten idrâk edemezsin.

- Tamam sığır olduğumuzu anladık da en azından gözlemlenebilir bir kanıt sun.

- Milyonlarca yılı gözlemleyeceğim bir teknik imkânım yok. Kabûl et ki senin de yok.

- Hiç fosil mosil muhabbetine girme; oradan bir cacık çıkmaz. Bana de ki; bak kardeşim; al sana şu genetik özelliğe sahip bir canlı, genetiği evrimleşerek başka tür bir canlıya dönüşüyor. İşte o zaman, hımm tamam anladım. Evet şimdi bilimsel oldu işte, derim sana.

Dipnot: İş bu yazıda, Allah, din, yaratılış vb. hiç bir kelime geçmemiş olup, yazı sâdece evrimin bilimsel olarak da kanıtlanıp, kanıtlanamayacağına dâir sığırca bir sorgulama içermektedir.

evrim nedir?

canlılığın çeşitliliği hakkında ; bir tanrının hokus pokus yaparak canlıları yaratması iddiasından, daha fazla akıla ve mantığa yatkın olan ikna edici bir cevaptır evrim.

BenzoL' Alıntı:
Hiç fosil mosil muhabbetine girme; oradan bir cacık çıkmaz. Bana de ki; bak kardeşim; al sana şu genetik özelliğe sahip bir canlı, genetiği evrimleşerek başka tür bir canlıya dönüşüyor. İşte o zaman, hımm tamam anladım. Evet şimdi bilimsel oldu işte, derim sana.

Buzul çağı yaşandı mı?

-Evet.
-Hiç boşuna tarihsel kaynak falan gösterme. Gözlemlenebilir bir kanıt sun.

Evrim teorisini araştırmış, öğrenmiş, sindirmiş olsaydınız böyle bir yazı yazmaz, buradaki hatayı görürdünüz. Evrim teorisi yapıdaki değişimleri evrime yorar. Teori geniş bir kapsam ve kaynakçaya dayanmasına rağmen "insanın maymundan gelmesi" gibi tek bir cümleyle özetlenebilir, algılanabilir zannediliyor. Mutasyon kavramı üzerine gidebilir, türlerin kökenini araştırabilir, bu konuda var olan belgeselleri izleyebilirsin. Teorinin dayanaklarından biri de; öncesi olmayan bir yapının mümkün olmadığı iddiasıdır. Sistem, organ, hücre.... gibi. Tüm bunların başlangıcını ise en az dinler kadar anlatamamakta tabi. Yani tam da burada çamurdan yaratılmayla aynı derecede çıkmaza girilir.

Levent' Alıntı:
evrim nedir?

canlılığın çeşitliliği hakkında ; bir tanrının hokus pokus yaparak canlıları yaratması iddiasından, daha fazla akıla ve mantığa yatkın olan ikna edici bir cevaptır evrim.

Akla ve mantığa uymayan, ikna olamayacağınız yönleri de vardır. Aklıma gelen basit bir örneği sunmak isterim.

Bir akrebi ele alalım; zehiri kendisini öldürebiliyor fakat zehiri, zehir kesesine ve zehir kanalına zarar vermiyor. Zehir oluşmadan, zehire dayanıklı kese ve kanalın rastlantısal oluşması evrim mantığıyla pek örtüşmüyor. Madde var olmalı ki, anti madde var olabilsin. Zehir olsun ki, panzehir olabilsin.

Zehirin panzehirden önce oluşması demek, akrebin bu zehire karşı önlem geliştiremeden ölmesi demek.

Akla ve mantığa uymayan, ikna olamayacağınız yönleri de vardır. Aklıma gelen basit bir örneği sunmak isterim.

Bir akrebi ele alalım; zehiri kendisini öldürebiliyor fakat zehiri, zehir kesesine ve zehir kanalına zarar vermiyor. Zehir oluşmadan, zehire dayanıklı kese ve kanalın rastlantısal oluşması evrim mantığıyla pek örtüşmüyor. Madde var olmalı ki, anti madde var olabilsin. Zehir olsun ki, panzehir olabilsin.

Zehirin panzehirden önce oluşması demek, akrebin bu zehire karşı önlem geliştiremeden ölmesi demek.

üstteki kalınlaştırdığım cümleyi dikkatle okudum, ibret aldım ve cevap yazıyorum.

öncelikle şunu söyliyim, çoğu hayvanın kendi zehrine bağışık olduğu bir gerçek, akrep bunlara dahil mi bilmiyorum.

ben daha çok sizin anladığınız evrim mantığı olayına değineceğim.

bence siz gidip başka şeylere kafa yorun, evrim size göre değil.

önce şunu kavramanız lazım; evrim mantığı, mantıktan uzak değildir.

eğer bir hayvan kendi zehrine karşı bağışık olmasaydı nasıl bir evrimsel gidişat olurdu?

cevaplayayım; zehir bir ihtiyaç olduğu için önce zehire dayanıklı keseye ihtiyaç vardır ve kese oluşur sonra ise o kesenin içinde duracak olan zehir oluşur. (kesenin yapısı; yılanın bünyesinde bulunan kimyasallarla oluşabilecek en olası zehir türüne göre şekillenir)

bu kadar basit birşeyi hala koca koca adamlara anlatmak zorunda kalıyorum ya, ona şaşırıyorum aslında.

üstteki kalınlaştırdığım cümleyi dikkatle okudum, ibret aldım ve cevap yazıyorum.

öncelikle şunu söyliyim, çoğu hayvanın kendi zehrine bağışık olduğu bir gerçek, akrep bunlara dahil mi bilmiyorum.

ben daha çok sizin anladığınız evrim mantığı olayına değineceğim.

bence siz gidip başka şeylere kafa yorun, evrim size göre değil.

önce şunu kavramanız lazım; evrim mantığı, mantıktan uzak değildir.

eğer bir hayvan kendi zehrine karşı bağışık olmasaydı nasıl bir evrimsel gidişat olurdu?

cevaplayayım; zehir bir ihtiyaç olduğu için önce zehire dayanıklı keseye ihtiyaç vardır ve kese oluşur sonra ise o kesenin içinde duracak olan zehir oluşur. (kesenin yapısı; yılanın bünyesinde bulunan kimyasallarla oluşabilecek en olası zehir türüne göre şekillenir)

bu kadar basit birşeyi hala koca koca adamlara anlatmak zorunda kalıyorum ya, ona şaşırıyorum aslında.

Sağol, sağol. Umutsuz vaka olduğun anlaşıldı. Evrimin bana göre olmadığını iddia ederken evrimin tam da sana göre olduğunu ispat edip bir daha yanıt yazmayacağım.

Evrim teorisinin içinde evrim mekanizmaları denen bir alan vardır. Bu konu, evrimin nasıl oluştuğu, evrime sebep olan etkenler, evrimin nasıl oluştuğu/oluşacağı gibi konuları ele alır. Ve evrim mekanizmaları der ki, evrimi tetikleyen etkenler ikiye ayrılır; seçici/eleyici mekanizmalar ve çeşitlilik mekanizmaları.

Seçici/eleyici mekanizma tam olarak aklıma gelen şu örnekle anlatabilirim; Bir aslanın bir ceylan avlayacağını düşün. Sürünün en hızlı koşan aslanı, ceylan sürüsünün en yavaş koşanını yakalayabilirse ertesi gün için bunun anlamı, aslanın avlanabilmek için daha hızlı koşması gerektiği, ceylanın ise hayatta kalabilmek için sürünün en yavaş koşanından daha hızlı koşması gerek. Çoğalmayla alakalı "doğal seleksiyon" da bu kapsamda incelenebilir.

Çeşitlilik mekanizmaları; bir familyada seçme ya da elemeye sebep olmayan, çeşitlilik sağlayan mekanizmalardır. Bir büyük ailenin deliyi de veliyi de barındırması buna örnektir.

Ve evrimin hiçbir mantığında zehir oluşmadan, zehire dayanıklı madde oluşabileceğine dair bilgi olmamakla birlikte evrim bunun tam tersini iddia eder. Bir şeyin oluşması için muhtevasındakilerin tamamının önceden daha ilkel biçimlerde var olması gerektiğini savunur.

Yani, üreme organlarının evrimine dahi baksan, senin fazla gelişmiş organının bütün özelliklerine sahip (bütün özelliklere aynı anda değil) daha ilkel üreme organlarını, üreme organlarının kökenine kadar takip edebilirsin. Çok popüler olan, maymundan insana geçişi simgeleyen fotoğrafı gözünde canlandır ve inançlı insanların "araform" eksikliğinden bahsederken ne söylemek istediklerini bir düşün.

Kısacası, zehir var olmadan; var olmayan bir şeye dayanıklı bir kanalın veya kesenin var olması evrim teorisine tamamen ters, tamamen uyumsuz. Sağlıcakla kal çocuk.

evrim nedir?

Evrim teorisi, materyalist felsefenin temeli değil midir.? Atesit idolojilerinin ürünü değil midir.?
Adı üstünde efenim teori. Kaldı ki, evrim teorisi diye bir şey kalmamıştır, yok olmuştur. Artık geçersizdir.

Geri